Вујановиќ

  во

  Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членови на Претседателството на Босна и Херцеговина. Според последните официјални објавени податоци, најголема месечна плата во регионот има претседателот на Словенија Борут Пахор. Како што се наведува во неговиот имотен лист, доставен до изборната комисија, неговата месечна плата изнесува 3.322 евра. Повеќе од 3.000 евра изнесува месечната плата на хрватската претседателска Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на Босна и Херцеговина. Централната изборна комисија на Босна и Херцеговина наведува дека членовите на Претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2.862, 2.874, односно 3.536 евра месечно. Според јавните податоци, претседателот на Србија и тројно помала плата од хрватската претседателка и неговите Босански колеги. Александар Вучиќ месечно прима 1.083 евра, што е најмала претседателска плата во регионот. Претседателот на Црна Гора, Филип Вујановиќ, месечно заработува нето ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Претседателот на Словенија, Борут Пахор има најголема месечна плата во регионот. Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членовите на Претседателството на БиХ. Најниски примања во регионот имаат македонскиот претседател Ѓорге Иванов и албанскиот шеф на државата, Илир Мета. Ова го покажуваат најновите официјално објавени податоци, кои што ги пренесоа сите медиуми во регионот. На врвот на листата е словенечкиот претседател Борут Пахор кој има најголема месечна плата во регионот. Како што се наведува во неговиот имот доставен до Изборната комисија, неговите месечни примања изнесуваат 3.322 евра. Повеќе од 3.000 евра изнесуваат месечната плата на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на БиХ. Централната изборна комисија на БиХ наведува дека членовите на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2. 862, 2.874 и 3 .536 евра месечно. Претседателот на Србија има три пати помала плата од хрватските и БиХ соседи. ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членови на Претседателството на Босна и Херцеговина. Според последните официјални објавени податоци, најголема месечна плата во регионот има претседателот на Словенија Борут Пахор. Како што се наведува во неговиот имотен лист, доставен до изборната комисија, неговата месечна плата изнесува 3.322 евра. Повеќе од 3.000 евра изнесува месечната плата на хрватската претседателска Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на Босна и Херцеговина. Централната изборна комисија на Босна и Херцеговина наведува дека членовите на Претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2.862, 2.874, односно 3.536 евра месечно. Според јавните податоци, претседателот на Србија и тројно помала плата од хрватската претседателка и неговите Босански колеги. Александар Вучиќ месечно прима 1.083 евра, што е најмала претседателска плата во регионот. Претседателот на Црна Гора, Филип Вујановиќ, месечно заработува нето ...
  сите 15 | | | веќе видена

  Претседателот на Словенија, Борут Пахор има најголема месечна плата во регионот. Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членовите на Претседателството на БиХ. Најниски примања во регионот имаат македонскиот претседател Ѓорге Иванов и албанскиот шеф на државата, Илир Мета. Ова го покажуваат најновите официјално објавени податоци, кои што ги пренесоа сите медиуми во регионот. На врвот на листата е словенечкиот претседател Борут Пахор кој има најголема месечна плата во регионот. Како што се наведува во неговиот имот доставен до Изборната комисија, неговите месечни примања изнесуваат 3.322 евра. Повеќе од 3.000 евра изнесуваат месечната плата на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на БиХ. Централната изборна комисија на БиХ наведува дека членовите на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2. 862, 2.874 и 3 .536 евра месечно. Претседателот на Србија има три пати помала плата од хрватските и БиХ соседи. ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Претседателот на Словенија, Борут Пахор има најголема месечна плата во регионот. Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членовите на Претседателството на БиХ. Најниски примања во регионот имаат македонскиот претседател Ѓорге Иванов и албанскиот шеф на државата, Илир Мета. Ова го покажуваат најновите официјално објавени податоци, кои што ги пренесоа сите медиуми во регионот.На врвот на листата е словенечкиот претседател Борут Пахор кој има најголема месечна плата во регионот. Како што се наведува во неговиот имот доставен до Изборната комисија, неговите месечни примања изнесуваат 3.322 евра. Повеќе од 3.000 евра изнесуваат месечната плата на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на БиХ.Централната изборна комисија на БиХ наведува дека членовите на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2. 862, 2.874 и 3 .536 евра месечно. Претседателот на Србија има три пати помала плата од хрватските и БиХ соседи. ...
  сите 17 | | | веќе видена

  Најновите официјални статистички податоци поврзани со месечните примања на балканските државници откриваат колку плата земаат претседателите на Балканскиот полуостров. Претседателот на Словенија, Борут Пахор има најголема месечна плата во регионот. Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членовите на Претседателството на БиХ. Најниски примања во регионот имаат македонскиот претседател Ѓорге Иванов и албанскиот шеф на државата, Илир Мета. Ова го покажуваат најновите официјално објавени податоци, кои што ги пренесоа сите медиуми во регионот. На врвот на листата е словенечкиот претседател Борут Пахор кој има најголема месечна плата во регионот. Како што се наведува во неговиот имот доставен до Изборната комисија, неговите месечни примања изнесуваат 3.322 евра. Повеќе од 3.000 евра изнесуваат месечната плата на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на БиХ. Централната изборна комисија на БиХ наведува дека членовите на Претседателството на БиХ, Бакир ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Претседателот на Словенија, Борут Пахор има најголема месечна плата во регионот. Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членовите на Претседателството на БиХ. Најниски примања во регионот имаат македонскиот претседател Ѓорге Иванов и албанскиот шеф на државата, Илир Мета. Ова го покажуваат најновите официјално објавени податоци, кои што ги пренесоа сите медиуми во регионот. На врвот на листата е словенечкиот претседател Борут Пахор кој има најголема месечна плата во регионот. Како што се наведува во неговиот имот доставен до Изборната комисија, неговите месечни примања изнесуваат 3.322 евра. Повеќе од 3.000 евра изнесуваат месечната плата на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на БиХ. Централната изборна комисија на БиХ наведува дека членовите на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2. 862, 2.874 и 3 .536 евра месечно. Претседателот на Србија има три пати помала плата од хрватските и БиХ соседи. ...
  сите 19 | | | веќе видена

  Најголеми примања во однос на просечната плата примаат членовите на Претседателството на БиХ. Според последните официјални објавени податоци, најголема месечна плата во регионот има претседателот на Словенија Борут Пахор. Како што се наведува во неговиот имот доставен до Изборната комисија, неговите месечни примања изнесуваат 3322 евра. Повеќе од 3000 евра изнесуваат месечната плата на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на БиХ. Централната изборна комисија на БиХ наведува дека членовите на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2 862, 2874 односно 3 536 евра месечно. Според јавните податоци, претседателот на Србија има три пати помала плата од хрватските и БиХ соседи. Александар Вучиќ месечно прима 1 083 евра, што е најмала претседтелска плата во регионот. Претседателот на Црна Гора Филип Вујановиќ месечно заработува нето 2 423 евра. Помалку од 2000 евра месечно заработува нашиот претседател Ѓорѓе Иванов (1250евра) и ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Потфрли и денешната вонредна седница на Собранието на Косово околу ратификацијата на Спогодбата за демаркацијата на границата со Црна Гора. Претседателот на Собранието на Косово, Кадри Весели, информираше дека седницата е презакажана уште еднаш, овој пат за среда. На вонредната седницата објаснување за потребата од ратификација на Спогодбата за демаркација на границата, даде премиерот Рамуш Харадинај, кој рече дека ратификацијата е неоходна. По ова, следеше жестока дебата од страна на партиите од опозицијата. Харадинај исто така нагласи дека Собранието треба да го ратификува документот кој веќе е потпишан од страна на претседателите на Косово и Црна Гора, Хашим Тачи и Филип Вујановиќ, бидејќи тоа е во интерес на Косово. И покрај тоа што вчера беа дадени одредени сигнали дека има приближување на ставовите на мнозинството и опозицијата, сепак, вонредната седница денеска е презакажана и најавени се дополнителни преговори на партиите на Косово. На седницата не присуствуваа пратениците на Српската листа, додека ...
  сите 19 | | | веќе видена

  Седницата на косовското Собрание, закажана за синоќа, на која требаше да биде ратификуван Договорот за демаркација на границата со Црна Гора, е одложена. – Вонредната седница на Собрането на Република Косово,предвиена за 18 февруари 2018 годна во 18 часот нема да се одржи. За денот на одржувањето навреме ќе бидете информирани, стои во соопштението на Претседателството на Парламентот. Според извори во Собранието, седницата ќе се одржи „некој друг ден“. Неофицијално, причини за одлагање на седницата, е тоа што за ратификција на Договорот најавиле дека ќе гласаат партиите од владината коалција, Демократскиот сојуз на Косово и пратениците од немнозинските заедници, што не е доволно за обебзедување двотретинско мнозинство гласови. За ова мнозинство е потребна поддршка од дел од пратениците на Движењето Самоопределување или на Српската листа, чии преставници изјавија дека демаркацијата на границата „не ја гледаат како приоритет“. Спикерот на Парламентот, Кадри Весели ја закажа собраниската седнца само ден откако ...
  сите 37 | | | веќе видена

  Владата на Косово денеска даде зелено светло на спогодбата за демаркација на границата со Црна Гора, за која претходно дадоа согласност претседателите на Косово, Хашим Тачи, и на Црна Гора, Филип Вујановиќ. Премиерот Рамуш Харадинај на седницата на Владата рече дека оваа е мошне добар резултат на сите во Косово. „На овој начин се почитува територијата на Косово и утре Парламантот треба да биде едногласен во усвојувањето на спогодбата за демаркација. Косово покажува дека проблемите ги надминува институционално, а решавањето на сите проблеми ги решава на маса почитувајки го народот“, изјави Харадинај и додаде дека Косово има институционална согласност за демаркацијата. Лидерот на „Самоопределување“, Албин Курти, денеска изјави дека неговото политичко движење во Собранието нема да гласа за демаркацијата на границата со Црна Гора, бидејќи како што рече Косово губи голема своја територија. КМ(Makfax)
  сите 38 | | | веќе видена

  Владата на Косово денеска даде зелено светло на спогодбата за демаркација на границата со Црна Гора, за која претходно дадоа согласност претседателите на Косово, Хашим Тачи, и на Црна Гора, Филип Вујановиќ. Премиерот Рамуш Харадинај на седницата на Владата рече дека оваа е мошне добар резултат на сите во Косово. „На овој начин се почитува територијата на Косово и утре Парламантот треба да биде едногласен во усвојувањето на спогодбата за демаркација. Косово покажува дека проблемите ги надминува институционално, а решавањето на сите проблеми ги решава на маса почитувајки го народот“, изјави Харадинај и додаде дека Косово има институционална согласност за демаркацијата. Лидерот на „Самоопределување“, Албин Курти, денеска изјави дека неговото политичко движење во Собранието нема да гласа за демаркацијата на границата со Црна Гора, бидејќи како што рече Косово губи голема своја територија. КМ извор: Makfax
  сите 40 | | | веќе видена

  Владата на Косово денеска даде зелено светло на спогодбата за демаркација на границата со Црна Гора, за која претходно дадоа согласност претседателите на Косово, Хашим Тачи, и на Црна Гора, Филип Вујановиќ. Премиерот Рамуш Харадинај на седницата на Владата рече дека оваа е мошне добар резултат на сите во Косово.„На овој начин се почитува територијата на Косово и утре Парламантот треба да биде едногласен во усвојувањето на спогодбата за демаркација. Косово покажува дека проблемите ги надминува институционално, а решавањето на сите проблеми ги решава на маса почитувајки го народот“, изјави Харадинај и додаде дека Косово има институционална согласност за демаркацијата.Лидерот на „Самоопределување“, Албин Курти, денеска изјави дека неговото политичко движење во Собранието нема да гласа за демаркацијата на границата со Црна Гора, бидејќи како што рече Косово губи голема своја територија.КМизвор: Makfax
  сите 40 | | | веќе видена

  Владата на Косово денеска даде зелено светло на спогодбата за демаркација на границата со Црна Гора, за која претходно дадоа согласност претседателите на Косово, Хашим Тачи, и на Црна Гора, Филип Вујановиќ. Премиерот Рамуш Харадинај на седницата на Владата рече дека оваа е мошне добар резултат на сите во Косово. „На овој начин се почитува територијата на Косово и утре Парламантот треба да биде едногласен во усвојувањето на спогодбата за демаркација. Косово покажува дека проблемите ги надминува институционално, а решавањето на сите проблеми ги решава на маса почитувајки го народот“, изјави Харадинај и додаде дека Косово има институционална согласност за демаркацијата. Лидерот на „Самоопределување“, Албин Курти, денеска изјави дека неговото политичко движење во Собранието нема да гласа за демаркацијата на границата со Црна Гора, бидејќи како што рече Косово губи голема своја територија. КМ
  сите 41 | | | веќе видена

  Руската позиција за Косово често се прифаќа на Запад како знак на предрасуди. Постојаниот претставник на Москва во ОН, Василиј Небензја истакна на седницата на Советот за безбедност пред неколку дена дека обидите да се создаде во Косово „самодоволен политички систем со претензија за демократска држава, управувана од владеењето на правото“ се залудни и земјата уште има нерешени прашања. За времето, откако парламентот во Приштина еднострано прогласи независност од Белград на овој датум пред точно 10 години, сепак, настаните му даваат одредено право. Деценија откако се прогласи за држава и даде пат на десетици постојни држави да ја признаат за таква, една од најсиромашните земји во Европа продолжува да ја зазема истата позиција. И додека 116 (минатиот четврток го направи тоа Барбуда) го признаа, се уште е во изолација и економски ќор-сокак. Независно од неа, локални и странски новинари и набљудувачи тврдат дека оптимизмот и желбата за промена се уште не ги напуштиле жителите на Косово. Економија „Најмладата“ ...
  сите 85 | | | веќе видена

  Претседателот на косовскиот парламент, Кадри Весели за недела во 18 часот, свика седница на чиј дневен ред ќе биде Договорот за демаркација на границата меѓу Косово и Црна Гора. Весели порача дека Косово со договорот не губи ни сантиметар од својата територија и е убеден дека земјата ќе добие визна либерализација а во исто време се отвора патот на европската перспектива на Косово. - Постои широк консензус за обележувањето границата со Црна Гора и ова прашање ќе заврши независно од интересите и пресметките што се надвор од интересот на граѓаните и вон зацврстувањето на суверенитетот на државата Косово. Ќе ставиме крај на политичките и емоционални игри и за нашите граѓани ќе се отворат перспективите во Европската унија и визната либерализација ќе се случи. Косово нема да изгуби ни сантиметар од својата територија, рече Весели. Претходно косовскиот претседател Хашим Тачи и неговиот црногорски колега Филип Вујановиќ, потпишаа заедничка изјава со која го повикаа косовскиот парламент да го ратификува договорот ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Претседателите на Косово и Црна Гора, Хашим Тачи и Филип Вујановиќ денеска побараа во косовскиот Парламент да биде ратификуван договорот за демаркација на границата.Тачи и Вујановиќ, денеска во Подгорица, потпишаа заедничка изјава со која го повикаа косовскиот Парламент да го ратификува Договорот за државна граница меѓу двете земји.Тачи истакна дека двете Влади ќе формираат работна група, која „ќе ги идентификува и реши разликите“.Во заедничката изјава, двајцата државници ги повикаа надлежните во Црна Гора и Косово, по ратификацијата, по дипломатски канали меѓусебно да се известат дека е спроведена постапката на ратификација на договорот и да констатираат дека стапил во сила, со што би се формирале услови за да се формира Заедничка работна група за одбележување на граничната линија.
  сите 47 | | | веќе видена

  Претседателите на Косово и Црна Гора, Хашим Тачи и Филип Вујановиќ денеска побараа во косовскиот Парламент да биде ратификуван договорот за демаркација на границата. Тачи и Вујановиќ, денеска во Подгорица, потпишаа заедничка изјава со која го повикаа косовскиот Парламент да го ратификува Договорот за државна граница меѓу двете земји. Тачи истакна дека двете Влади ќе формираат работна група, која „ќе ги идентификува и реши разликите“. Во заедничката изјава, двајцата државници ги повикаа надлежните во Црна Гора и Косово, по ратификацијата, по дипломатски канали меѓусебно да се известат дека е спроведена постапката на ратификација на договорот и да констатираат дека стапил во сила, со што би се формирале услови за да се формира Заедничка работна група за одбележување на граничната линија.
  сите 44 | | | веќе видена

  Најпознати Македонци во светот се Јустинијан и Мајка Тереза. На листата од вкупно 9 Македонци се најдоа и Киро Глигоров, Борис Трајковски, Никола Груевски, Ѓорге Иванов, Каролина Гочева, Горан Пандев и Тоше Проески. Јустинијан, Проески, Глигоров, Иванов, Груевски, Гочева меѓу најпознатите Македонци кои оставиле трага во светот Бостонскиот Институт составил список од 11.000 личности кои оставиле траг во историјата од просторите на поранешна СФРЈ, меѓу кои се владетели, спортисти, научници. Бостонскиот институт за технологија Масачусетс (МИТ) користел два критериуми за составување на листата. Проектот наречен Пантеон се потпира на територијата на која познатите личности се родени за да бидат врзани за одредена современа држава. На овој начин собрана е листа на личности чие име се појавува на Википедиа на најмалку 25 јазици. Тој во истражувањето користел голем временски период кој оди од 4.000 г.п.н.е. до 2010 година. Заради врзувањето за територија, а не за националност, во одредени делови листата е чудна. Во ...
  | | веќе видена

  Бостонскиот Институт составил список од 11.000 личности кои оставиле траг во историјата од просторите на поранешна СФРЈ, меѓу кои се владетели, спортисти, научници. Бостонскиот институт за технологија Масачусетс (МИТ) користел два критериуми за составување на листата. Проектот наречен Пантеон се потпира на територијата на која познатите личности се родени за да бидат врзани за одредена современа држава. На овој начин собрана е листа на личности чие име се појавува на Википедиа на најмалку 25 јазици. Тој во истражувањето користел голем временски период кој оди од 4.000 г.п.н.е. до 2010 година. Заради врзувањето за територија, а не за националност, во одредени делови листата е чудна. Во рамките на бивша Југославија Србија има најмногу познати личности. Меѓутоа во првите 20, дури 14 се римски императори, а научници и уметници има навистина малку. Најпознатиот српски научник Никола Тесла се наоѓа на хрватската листа бидејќи е роден на хрватска територија, а Жељко Ражнатовиќ Аркан е на словенската. Најпознат ...
  сите 2 | | | веќе видена