Вујановиќ

  во

  Мило Ѓукановиќ денеска во Цетиње положи заклетва и официјално ја презеде функцијата претседател на Црна Гора. „Се колнам со мојата чест на Уставот на Црна Гора дека должноста претседател на Црна Гора ќе ја извршувам совесно и одговорно за доброто на сите граѓани на нашата татковина. Како претседател на државата ќе се посветам на чувањето на независноста и суверенитетот на Црна Гора и нејзината афирмација како граѓанска, демократска, еколошка и држава на социјална правда, заснована на владеење на правото“, истакна Ѓукановиќ во заклетвата. Црногорската опозиција ја бојкотираше инаугурацијата на Ѓукановиќ, кој на функцијата го замени партискиот колега Филип Вујановиќ. Освен пратениците во црногорскиот pарламент, на свечената седница присуствуваа и највисоки поранешни и сегашни државни функционери и челници на државни институции. На седницата беа поканети и членови на Владата, верски лидери, ректори на универзитети, членови на дипломатскиот кор, нерезидентни амбасадори, воени аташеа и претставници на меѓународни ...
  сите 50 | | | веќе видена

  Мило Ѓукановиќ денеска во Цетиње положи заклетва и официјално ја презеде функцијата претседател на Црна Гора. – Се колнам со мојата чест на Уставот на Црна Гора дека должноста претседател на Црна Гора ќе ја извршувам совесно и одговорно за доброто на сите граѓани на нашата татковина. Како претседател на државата ќе се посветам на чувањето на независноста и суверенитетот на Црна Гора и нејзината афирмација како граѓанска, демократска, еколошка и држава на социјална правда, заснована на владеење на правото – истакна Ѓукановиќ во заклетвата. Освен пратениците во црногорскиот Парламент, пред кои Ѓукановиќ положи заклетва, на свечената седница присуствуваа највисоки поранешни и сегашни државни функционери и челници на државни институции. На седницата беа поканети и членови на Владата, верски лидери, ректори на универзитети, членови на дипломатскиот кор, нерезидентни амбасадори, воени аташеа и претставници на меѓународни организации. Црногорската опозиција ја бојкотираше инаугурацијата на Ѓукановиќ, кој на ...
  сите 51 | | | веќе видена

  Мило Ѓукановиќ денеска во Цетиње положи заклетва и официјално ја презеде функцијата претседател на Црна Гора.– Се колнам со мојата чест на Уставот на Црна Гора дека должноста претседател на Црна Гора ќе ја извршувам совесно и одговорно за доброто на сите граѓани на нашата татковина. Како претседател на државата ќе се посветам на чувањето на независноста и суверенитетот на Црна Гора и нејзината афирмација како граѓанска, демократска, еколошка и држава на социјална правда, заснована на владеење на правото, истакна Ѓукановиќ во заклетвата.Освен пратениците во црногорскиот Парламент, пред кои Ѓукановиќ положи заклетва, на свечената седница присуствуваа највисоки поранешни и сегашни државни функционери и челници на државни институции.На седницата беа поканети и членови на Владата, верски лидери, ректори на универзитети, членови на дипломатскиот кор, нерезидентни амбасадори, воени аташеа и претставници на меѓународни организации.Црногорската опозиција ја бојкотираше инаугурацијата на Ѓукановиќ, кој на функцијата ...
  сите 52 | | | веќе видена

  Мило Ѓукановиќ денеска во Цетиње положи заклетва и официјално ја презеде функцијата претседател на Црна Гора. – Се колнам со мојата чест на Уставот на Црна Гора дека должноста претседател на Црна Гора ќе ја извршувам совесно и одговорно за доброто на сите граѓани на нашата татковина. Како претседател на државата ќе се посветам на чувањето на независноста и суверенитетот на Црна Гора и нејзината афирмација како граѓанска, демократска, еколошка и држава на социјална правда, заснована на владеење на правото, истакна Ѓукановиќ во заклетвата. Освен пратениците во црногорскиот Парламент, пред кои Ѓукановиќ положи заклетва, на свечената седница присуствуваа највисоки поранешни и сегашни државни функционери и челници на државни институции. На седницата беа поканети и членови на Владата, верски лидери, ректори на универзитети, членови на дипломатскиот кор, нерезидентни амбасадори, воени аташеа и претставници на меѓународни организации. Црногорската опозиција ја бојкотираше инаугурацијата на Ѓукановиќ, кој на ...
  сите 51 | | | веќе видена

  Мило Ѓукановиќ денеска во Цетиње положи заклетва и официјално ја презеде функцијата претседател на Црна Гора. „Се колнам со мојата чест на Уставот на Црна Гора дека должноста претседател на Црна Гора ќе ја извршувам совесно и одговорно за доброто на сите граѓани на нашата татковина. Како претседател на државата ќе се посветам на чувањето на независноста и суверенитетот на Црна Гора и нејзината афирмација како граѓанска, демократска, еколошка и држава на социјална правда, заснована на владеење на правото“, истакна Ѓукановиќ во заклетвата. Освен пратениците во црногорскиот Парламент, пред кои Ѓукановиќ положи заклетва, на свечената седница присуствуваа највисоки поранешни и сегашни државни функционери и челници на државни институции. На седницата беа поканети и членови на Владата, верски лидери, ректори на универзитети, членови на дипломатскиот кор, нерезидентни амбасадори, воени аташеа и претставници на меѓународни организации. Црногорската опозиција ја бојкотираше инаугурацијата на Ѓукановиќ, кој на ...
  сите 53 | | | веќе видена

  Мило Ѓукановиќ денеска во Цетиње положи заклетва и официјално ја презеде функцијата претседател на Црна Гора. – Се колнам со мојата чест на Уставот на Црна Гора дека должноста претседател на Црна Гора ќе ја извршувам совесно и одговорно за доброто на сите граѓани на нашата татковина. Како претседател на државата ќе се посветам на чувањето на независноста и суверенитетот на Црна Гора и нејзината афирмација како граѓанска, демократска, еколошка и држава на социјална правда, заснована на владеење на правото- истакна Ѓукановиќ во заклетвата. Освен пратениците во црногорскиот Парламент, пред кои Ѓукановиќ положи заклетва, на свечената седница присуствуваа највисоки поранешни и сегашни државни функционери и челници на државни институции. На седницата беа поканети и членови на Владата, верски лидери, ректори на универзитети, членови на дипломатскиот кор, нерезидентни амбасадори, воени аташеа и претставници на меѓународни организации. Црногорската опозиција ја бојкотираше инаугурацијата на Ѓукановиќ, кој на ...
  сите 54 | | | веќе видена

  Новинари, активисти и граѓани денес ќе се соберат пред зградата на Владата на Црна Гора во Подгорица во знак на протест поради вооружениот напад на новинарката од „Вјести“ Оливера Лакиќ. Новинарката со години истражувала криумчарење на лажни брендови на цигари во кој биле вмешани полицијата и Агенцијата за национална безбедност. Во Лакиќ било пукано со огнено оружје на истото место каде пред шест години била брутално претепана. Главниот и одговорен уредник на медиумот каде таа работи, Михајло Јововиќ нагласи дека ниту еден напад врз Лакиќ не е решен. „До кога ќе се случува ова во нашата убава Црна Гора? Многу приказни кои ги напишала, а кои укажуваат на криминал воопшто не се истражени. До кога ќе се плашиме од вакви кукавици?“, праша Јововиќ. Директорот на полицијата, Веско Дамјановиќ вети дека ќе направи се за да го разветли нападот кон новинарката. „Верувајте дека преземаме се и нам ни е во интерес да го откриеме тоа, секое кривилно дело и секој извршител да ги откриеме. Тоа не се доведува во прашање било ...
  сите 38 | | | веќе видена

  По завршувањето на Состанокот на лидерите од Процесот Брдо Бриони во петокот вечерта, во хотелот Парк, претседателот Иванов беше домаќин на вечерата за претседателите и нивните делегации.На вечерата присуствуваа претседателите на Хрватска, Колинда Грабар Ќитаровиќ, на Словенија Борут Пахор, на Црна Гора Филип Вујановиќ, на Албанија Илир Мета, како и претседавачот со претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск и премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов.За високите гости беше подготвено врвно мени со традиционални македонски специјалитети, a за пријатната атмосфера на вечерата се погрижи етно бендот Баклава којшто на гостите им приреди пријатно изненадување со изведбата на песната „Ој, девојче, девојче" на сите јазици на земјите учесници на состанокот на лидери од процесот Брдо Бриони, одржан во Скопје.Во знак на внимание, а согласно протоколот, претседателите добија подароци од домаќинот, македонскиот претседател на вечерата: палета на ...
  сите 4 | | | веќе видена

  По завршувањето на Состанокот на лидерите од Процесот Брдо Бриони во петокот вечерта, во хотелот Парк, претседателот Иванов беше домаќин на вечерата за претседателите и нивните делегации. На вечерата присуствуваа претседателите на Хрватска, Колинда Грабар Ќитаровиќ, на Словенија Борут Пахор, на Црна Гора Филип Вујановиќ, на Албанија Илир Мета, како и претседавачот со претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск и премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов. За високите гости беше подготвено врвно мени со традиционални македонски специјалитети, a за пријатната атмосфера на вечерата се погрижи етно бендот Баклава којшто на гостите им приреди пријатно изненадување со изведбата на песната „Ој, девојче, девојче“ на сите јазици на земјите-учесници на состанокот на лидери од процесот Брдо Бриони, одржан во Скопје. Во знак на внимание, а согласно протоколот, претседателите добија подароци од домаќинот, македонскиот претседател на вечерата: палета на ...
  сите 5 | | | веќе видена

  По завршувањето на Состанокот на лидерите од Процесот Брдо Бриони во петокот вечерта, во хотелот Парк, претседателот Иванов беше домаќин на вечерата за претседателите и нивните делегации. На вечерата присуствуваа претседателите на Хрватска, Колинда Грабар Ќитаровиќ, на Словенија Борут Пахор, на Црна Гора Филип Вујановиќ, на Албанија Илир Мета, како и претседавачот со претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск и премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов. За високите гости беше подготвено врвно мени со традиционални македонски специјалитети, a за пријатната атмосфера на вечерата се погрижи етно бендот Баклава којшто на гостите им приреди пријатно изненадување со изведбата на песната „Ој, девојче, девојче“ на сите јазици на земјите учесници на состанокот на лидери од процесот Брдо Бриони, одржан во Скопје. Во знак на внимание, а согласно протоколот, претседателите добија подароци од домаќинот, македонскиот претседател на вечерата: палета на ...
  сите 6 | | | веќе видена

  По завршувањето на Состанокот на лидерите од Процесот Брдо Бриони во петокот вечерта, во хотелот Парк, претседателот Иванов беше домаќин на вечерата за претседателите и нивните делегации. На вечерата присуствуваа претседателите на Хрватска, Колинда Грабар Ќитаровиќ, на Словенија Борут Пахор, на Црна Гора Филип Вујановиќ, на Албанија Илир Мета, како и претседавачот со претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск и премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов. Од кабинетот на претседателот информираат дека за високите гости било подготвено врвно мени со традиционални македонски специјалитети. За пријатната атмосфера на вечерата се погрижи етно бендот Баклава којшто на гостите им приреди пријатно изненадување со изведбата на песната „Ој, девојче, девојче“ на сите јазици на земјите учесници на состанокот на лидери од процесот Брдо Бриони, одржан во Скопје. Во знак на внимание, а согласно протоколот, претседателите добиле и подароци од домаќинот, ...
  сите 7 | | | веќе видена

  По завршувањето на Состанокот на лидерите од Процесот Брдо Бриони во петокот вечерта, во хотелот Парк, претседателот Иванов беше домаќин на вечерата за претседателите и нивните делегации. На вечерата присуствуваа претседателите на Хрватска, Колинда Грабар Ќитаровиќ, на Словенија Борут Пахор, на Црна Гора Филип Вујановиќ, на Албанија Илир Мета, како и претседавачот со претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск и премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов. За високите гости беше подготвено врвно мени со традиционални македонски специјалитети, a за пријатната атмосфера на вечерата се погрижи етно бендот Баклава којшто на гостите им приреди пријатно изненадување со изведбата на песната „Ој, девојче, девојче“ на сите јазици на земјите учесници на состанокот на лидери од процесот Брдо Бриони, одржан во Скопје. Во знак на внимание, а согласно протоколот, претседателите добија подароци од домаќинот, македонскиот претседател на вечерата: палета на ...
  сите 8 | | | веќе видена

  По завршувањето на Состанокот на лидерите од Процесот Брдо Бриони, во хотелот Парк, претседателот Иванов беше домаќин на вечерата за претседателите и нивните делегации. На вечерата присуствуваа претседателите на Хрватска, Колинда Грабар Ќитаровиќ, на Словенија Борут Пахор, на Црна Гора Филип Вујановиќ, на Албанија Илир Мета, како и претседавачот со претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск и премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов.
  сите 15 | | | веќе видена

  Македонија и Скопје месецов беа домаќини на два самити. Претседателот Иванов, вчера, го организираше самитот на Процесот Брдо Бриони, додека пак Владата, премиерот Заев и министерот Манчевски пред десетина дена, го организираа „Дигиталниот самит за Западен Балкан“. Двата имаа регионален карактер и се најавуваше посета на високи претставници како од земјите од Балканот, така и од Европа. Седум шефови на држави, еден премиер и претседателот на Европскиот совет Туск, беа гости на Иванов, којшто беше домаќин на состанокот на лидерите на земјите во Процесот Брдо-Бриони, во Скопје. Настанот го проследија дури 156 акредитирани новинари, 116 од Македонија и 40 од странство. На процесот Брдо Бриони чијашто главна цел е европската интеграција на земјите од регионот присуствуваа претседателите на Хрватска, Колинда Грабар Ќитаровиќ, на Словенија, Борут Пахор, на Србија, Александар Вучиќ, на Црна Гора, Филип Вујановиќ, на Албанија Илир Мета, на Косово, Хашим Тачи, како и претседавачот со претседателството на БиХ, Бакир ...
  сите 58 | | | веќе видена

  Земјите од регионот со сигурност ќе можат да ги решат меѓусебните несогласувања, порачаа вчера учесниците на состанокот на земјите од Процесот Брдо - Бриони во Скопје, кој помина во знакот на веста број еден во светот- договорот на лидерите на Северна и Јужна Кореја дека заедничка цел ќе им биде целосна денуклеаризација на Корејскиот Полуостров и прогласување службен крај на Корејската војна. Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск, кој беше специјален гостин на состанокот, на заедничката прес-конференција на која учествуваа и домаќинот, македонскиот претседател Ѓорге Иванов, претедателите на Хрватска и Словенија, Колинда Грабар Китаровиќ и Борут Пахор, како и бугарскиот премиер Бојко Борисов, нагласи дека на регионот му се потребни повеќе позитивни примери, како Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, спогодбата меѓу Приштина и Црна Гора. - Можеби, историјата на Балканот, која наликува на хорор филм, кој никогаш не завршува, сепак да има среќен крај. Она што се случи со Северна и ...
  сите 400 | | | веќе видена

  Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск, кој беше специјален гостин на состанокот, на заедничката прес-конференција на која учествуваа и домаќинот, македонскиот претседател Ѓорге Иванов, претедателите на Хрватска и Словенија, Колинда Грабар Китаровиќ и Борут Пахор, како и бугарскиот премиер Бојко Борисов, нагласи дека на регионот му се потребни повеќе позитивни примери, како Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, спогодбата меѓу Приштина и Црна Гора. - Можеби, историјата на Балканот, која наликува на хорор филм, кој никогаш не завршува, сепак да има среќен крај. Она што се случи со Северна и Јужна Кореја покажува дека невозможното станува возможно, рече Туск. Напомена дека за време на неговата турнеја низ Западен Балкан дал јасна порака дека земјите-членки на Унијата цврсто се залагаат за европската перспектива на регионот. - Можете да сметаме на нас, тоа не се само празни зборови, тоа е факт, рече Туск. Врвните стратегиски цели на Република Македонија се членството во НАТО и во ЕУ, ...
  сите 30 | | | веќе видена

  Земјите од регионот со сигурност ќе можат да ги решат меѓусебните несогласувања, порачаа вчера учесниците на состанокот на земјите од Процесот Брдо - Бриони во Скопје, кој помина во знакот на веста број еден во светот- договорот на лидерите на Северна и Јужна Кореја дека заедничка цел ќе им биде целосна денуклеаризација на Корејскиот Полуостров и прогласување службен крај на Корејската војна. Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск, кој беше специјален гостин на состанокот, на заедничката прес-конференција на која учествуваа и домаќинот, македонскиот претседател Ѓорге Иванов, претедателите на Хрватска и Словенија, Колинда Грабар Китаровиќ и Борут Пахор, како и бугарскиот премиер Бојко Борисов, нагласи дека на регионот му се потребни повеќе позитивни примери, како Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, спогодбата меѓу Приштина и Црна Гора. - Можеби, историјата на Балканот, која наликува на хорор филм, кој никогаш не завршува, сепак да има среќен крај. Она што се случи со Северна и Јужна ...
  сите 61 | | | веќе видена

  Земјите од регионот со сигурност ќе можат да ги решат меѓусебните несогласувања, порачаа вчера учесниците на состанокот на земјите од Процесот Брдо – Бриони во Скопје, кој помина во знакот на веста број еден во светот- договорот на лидерите на Северна и Јужна Кореја дека заедничка цел ќе им биде целосна денуклеаризација на Корејскиот Полуостров и прогласување службен крај на Корејската војна. Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск, кој беше специјален гостин на состанокот, на заедничката прес-конференција на која учествуваа и домаќинот, македонскиот претседател Ѓорге Иванов, претедателите на Хрватска и Словенија, Колинда Грабар Китаровиќ и Борут Пахор, како и бугарскиот премиер Бојко Борисов, нагласи дека на регионот му се потребни повеќе позитивни примери, како Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, спогодбата меѓу Приштина и Црна Гора.– Можеби, историјата на Балканот, која наликува на хорор филм, кој никогаш не завршува, сепак да има среќен крај. Она што се случи со Северна и Јужна ...
  сите 62 | | | веќе видена

  Земјите од регионот со сигурност ќе можат да ги решат меѓусебните несогласувања, порачаа вчера учесниците на состанокот на земјите од Процесот Брдо – Бриони во Скопје, кој помина во знакот на веста број еден во светот- договорот на лидерите на Северна и Јужна Кореја дека заедничка цел ќе им биде целосна денуклеаризација на Корејскиот Полуостров и прогласување службен крај на Корејската војна. Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск, кој беше специјален гостин на состанокот, на заедничката прес-конференција на која учествуваа и домаќинот, македонскиот претседател Ѓорге Иванов, претедателите на Хрватска и Словенија, Колинда Грабар Китаровиќ и Борут Пахор, како и бугарскиот премиер Бојко Борисов, нагласи дека на регионот му се потребни повеќе позитивни примери, како Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, спогодбата меѓу Приштина и Црна Гора. – Можеби, историјата на Балканот, која наликува на хорор филм, кој никогаш не завршува, сепак да има среќен крај. Она што се случи со Северна и Јужна ...
  сите 63 | | | веќе видена

  Скопје, 27 април 2018 (МИА) – Кога Северна и Јужна Кореја успаја да се договорат, откако денеска лидерите на двете земји се согласија дека заеднича цел ќе им биде целосна денуклеаризација на Корејскиот Полуостров и прогласување службен крај на Корејската војна, земјите од регионот со сигурност ќе можат да ги решат меѓусебните несогласувања, порачаа денеска учесниците на состанокот на земјите од Процесот Брдо - Бриони во Скопје. Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск, кој беше специјален гостин на состанокот, на заедничката прес-конференција на која учествуваа и домаќинот, македонскиот претседател Ѓорге Иванов, претедателите на Хрватска и Словенија, Колинда Грабар Китаровиќ и Борут Пахор, како и бугарскиот премиер Бојко Борисов, нагласи дека на регионот му се потребни повеќе позитивни примери, како Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, спогодбата меѓу Приштина и Црна Гора. „Она што се случи со Северна и Јужна Кореја покажува дека невозможното станува возможно“, рече Туск. Напомена ...
  сите 64 | | | веќе видена