Деновите од 16. до 23. август, во фокусот на филмската јавност е престижниот „Сараевски филмски фестивал“. Од година во година овој фестивал со право ...
сите 51 | | | веќе видена

На авторската вечер во црквата „Св. Софија" со почеток во 21:00 часот посветена на творештвото на Томислав Зогравфски, ќе настапат реномираните македонски ...
сите 72 | | | веќе видена

Вечерва во рамки на програмата „Раздримување“ на фестивалот „ДримОн“ ќе биде промовирано реобјавеното издание на првиот македонски роман „Село зад седумте ...
сите 22 | | | веќе видена

Со затворањето на традиционалниот летен скопски културен фестивал „Скопско лето“, на 31 јули, културните настани во македонската метропола се поретко ги има. ...
сите 29 | | | веќе видена

Васил Зафирчев е постојано ангажиран во матичниот театар „Јордан Х.К-Џинот“ од Велес, но и на театарските сцени надвор од државата и на бројни фестивали на кои ...
сите 6 | | | веќе видена

И од остатоците од косата на муштериите може да настане нешто креативно - фризерка од Кривогаштани „портретира“ познати личности на подот на својот фризерски ...
сите 4 | | | веќе видена

Се шири бројот на македонски културни центри во светот. По отворањето на Културно- информативните центри во Њујорк и Софија, во 2004 и 2005 година, за два ...
сите 2 | | | веќе видена

Сите неопходни услови за нормално секојдневно функцонирање, може да се организираат во 14 квадратни метри! Ако ви звучи неверојатно, имаме пример со кој ќе ве ...
| | веќе видена

Во Библиотеката „АЛ-БИ“, вгнездена под дабовата шума на демирхисарското село Бабино, се чуваат и се изложени првиот број на Македонскиот правопис, примерок од ...
сите 5 | | | веќе видена

Во склоп на фестивалот „Дрим Он“, во поранешното кафуле „Синема“ вчера беше претставено делото на петмина визуелни уметници со кое сакаат да порачаат на ...
| | веќе видена

next