Намалена каматната стапка од 5 на 4,5 проценти

Намалувањето, според Гошев, е со цел да се поддржи банкарскиот сектор, а со тоа да се подобри и македонската економија Каматната стапка на благајничките записи се намалува за 0,5 процентни поени, од 5 на 4,5 отсто. Како што вчера информираше гувернерот на Народната банка на РМ (НБРМ) Петар Гошев намалувањето е со цел да се поддржи банкарскиот сектор, а со тоа да се подобри и македонската економија. - НБРМ и натаму ќе ги следи движењата во домашната и светската економија врз основа на што ќе продолжат натамошните интервенции, истакна Гошев. Тој оцени дека најголемите ризици за македонската економија моментно се случувањата во светската економија и надворешната побарувачка. Последните анализи на Народната банка, покажуваат дека економскиот раст годинава ќе биде побавен и не се очекува да надмине 0,6 отсто. Се предвидува и зголемување на невработеноста поради надолниот тренд на прилагодување на пазарот на трудот и надолната ревизија на странската побарувачка од 0,2 на 0,1 процент под влијание на случувањата во ...
| | веќе видена | слични

Постојат јасни индикации за побавен раст на економијата годинава, како што се падот на БДП во првиот квартал од 0,9 отсто, потоа трендот на намалување на вработеноста и пониската странска побарувачка, смета гувернерот Гошев Народната банка на Македонија ја намали проекцијата за растот на домашната економија годинава на најмногу 0,6 отсто од 1 отсто како што предвиде во април. Според гувернерот на НБМ, Петар Гошев, постојат јасни индикации за побавен раст на економијата, како што се падот на БДП во првиот квартал од 0,9 отсто, потоа трендот на намалување на вработеноста и пониската странска побарувачка. Централната банка, исто така, го ревидира и предвидениот раст на БДП во вториот квартал од 2010 година на 0,5 отсто, наспроти претходната проекција од 1,5 отсто. - Закрепнувањето на македонската економија е под очекувањата, има пад на домашната побарувачка, но сепак нема притисок врз девизните резерви - изјави вчера гувернерот Гошев. Гошев најави дека централната банка уште еднаш ја намалува каматната стапка ...
| | веќе видена | слични

Народната банка во презентирањето на денешниот извештај ги објави проекциите за оваа година и финасиските резултати за 2009 – та. Гувернерот Гошев смета дека годинава растот на економијата ќе биде само 0,6 проценти што е за 1, 4 отсто помалку од проценките на министерството за финасии кое предвидува 2 процента раст на бруто домашниот производ. НБМ исто така денеска ја намали основната камата според која се пресметуваат каматите и тоа за 0,5 проценти, со што таа сега изнесува 4,5 проценти. Во извештајот се предупредува дека лани надворешниот долг на македонската економија се доближил до 60 проценти од бруто домашниот производ. „Финансирањето на трговскиот дефицит и овој пат зависеше од приватните трансфери, кои во текот на годината покажаа голема варијабилност, а тие се традиционално непредвидливи, но нам во овој период ни помагаат“, рече Гошев.
| | веќе видена | слични

Економијата годинава побавно ќе расте, Народната банка ја ревидираше проекцијата за економски раст. Наместо 1%, сега прогнозира минимален раст на бдп за само 0,6% што е драстично помалку од владините 2 проценти раст. Ревидирањето на проекцијата во негативен правец, гувернерот ја образложи како резултат на намалената домашна побарувачка и малиот прилив на странски инвестиции. ,,Очекуваниот раст за 2010 година не се очекува да надмине 0,6%, наспроти претходно проектираниот раст од 1% од БДП, ризиците се надолни, а намалувањето на домашната побарувачка го намалува и БДП,, вели гувернерот. Гошев бавното закрепнување на економијата го објаснува како последица од светската криза, која и во идниот период ќе диктира во која насока ќе се движи македонската економија, која е увозно зависна. Сепак,НБМ процени дека има простор за релаксирање на монетарната политика. Основната камата ја намали за половина процентен поен од 5 на 4,5%. Задолжителната резерва за банките останува непроменета. ,,Закрепнувањето на ...
| | веќе видена | слични

Каматната стапка од 5 проценти се намалува на 4,5 проценти, како мерка за поддршка на банкарскиот сектор и импулс за развој на економијата, изјави гувернерот Петар Гошев. Тој додаде дека поради неповолните економски движења Народната... Каматната стапка од 5 проценти се намалува на 4,5 проценти, како мерка за поддршка на банкарскиот сектор и импулс за развој на економијата, изјави гувернерот Петар Гошев. Тој додаде дека поради неповолните економски движења Народната банка ги корегира проекциите за раст на бруто домашниот производ. Гошев нагласи дека се неповолни прогнозите за економско заздравување.
| | веќе видена | слични

Македонската економија во 2010 ќе расте со побавно темпо од очекуваното, соопшти денеска Народната Банка. Во насока на поттикнување на економијата и банкарскиот сектор намалена е основната каматна стапка за 0,5 проценти Очекуваниот раст за 2010 година не се очекува да надмине 0,6 отсто наспроти претходно проектираниот раст од еден отсто од Бруто домашниот производ (БДП), изјави денеска Гувернерот на Народна банка Петар Гошев. Според ревизијата на макроекономските проекции на банката, економската активност ја спасува зголемениот нето извоз, а врз растот на БДП негативно делуваат намалените лична и јавна потрошувачка, домашната потрошувачка, но најмногу влијание имаат инвестициите кај кои се бележи најголем пад. Гошев оцени дека најголемите ризици за македонската економија моментно се случувањата во светската економија и надворешната побарувачка. Во насока на поддршка на банкарскиот сектор и на поттикнување на македонската економија воопшто, Народна банка ја намали и референтната каматна стапка од 5 на 4,5 ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Народната банка на Македонија (НБРМ) ја намали референтната каматна стапка за 0,5 отсто односно од 5 на 4,5 отсто и го намали растот на економијата од прогнозираните еден отсто на 0,6 отсто. „Очекуваниот раст за 2010 година не се очекува да надмине 0,6 отсто наспроти претходно проектираниот раст од еден отсто од Бруто домашниот производ (БДП), ризиците се надолни, а намалувањето на домашната побарувачка го намалува и БДП“, рече Петар Гошев, гувернер на Народна банка. Според ревизијата на макроекономските проекции на НБМ, економската активност ја спасува зголемениот нето извоз, а врз растот на БДП негативно делуваат намалените лична и јавна потрошувачка, домашната потрошувачка, но најмногу влијание имаат инвестициите бидејќи се со највисок процент на намалување. „Инфлацијата во вториот квартал изнесува 1,1 отсто што главно се должи на зголемување на цените на електричната и топлинската енергија, како и поради зголемувањето на административните цени, за 2010 година НБРМ очекува инфлацијата да не биде помала ...
| | веќе видена | слични

Централната банка ја намали референтната каматна стапка за 0,5 проценти поени. Целта е да им остави повеќе простор на банките за кредитирање и за поевтинување на кредитите. Народната банка во неколку наврати интервенираше во каматните стапки но комерцијалните банки засега не направија позначително снижување на каматите. Истовремено монетарната власт ги ревидираше проекциите за раст на економијата. Наместо 1 процент раст на БДП, се предвидува раст од 0,6 проценти. „Економската активност е опоравувањето е под очекувањето. Домашната побарувачка е прилично млака и имаме намалување. Овие факти нема да вршат притисок на девизниот пазар. Девизните резерви се солидни и намалувањето на каматната стапка е во функција на поддршка на кредитната активност. Прашања на банките е како ќе постапат во врска со тоа“, изјави Петар Гошев.
| | веќе видена | слични

Македонската економија ќе ја заврши годината со раст на бруто домашното производство од максимум 0.6.%, соопшти гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Петар Гошев НБРМ со ова речиси ја препополови проценката за растот на домашната економија од 1%, како што беше во претходната проекција. Во проекциите за годинава се наведува дек постојат јасни индикации за побавен раст на економијата во 2010 година. Гувернерот соопшти дека е донесена одлука каматната стапка на благајничките записи на НБРМ да се намали за 0,5 процентни поени, на 4,5%. Банката очекува задржување на задоволително ниво на девизни резерви, што овозможува четири месечна покриеност на увозот во следната година.
| | веќе видена | слични

Народната банка ја намали проекцијата за растот на домашната економија. Од еден на 0,6 насто. Ревидирањето на проекцијата во негативен правец следува како резултат на падот на бруто домашниот производ во првите 4 месеци годинава, намалувањето на бројот на вработените и помал прилив на странски инвестциии од очекуваните. Сепак текот на светската криза е клучен фактор кој диктира во која насока ќе продолжи да се движи и македонската економија, која е целосно зависна од увоз, а речиси целото поризводство го пласира надвор. Но, и во вакви услови Советот на НБРМ денеска одлучи повторно да ја релаксира монетраната политика. Ја намали каматаната стапка на благајничките записи за половина процентен поен, од 5 на 4,5 насто. Гуверерот Петар Гошев објаснува дека клучен услов за ова бил растот на нивото на девизните резерви, иако економската активност се опоравува, но со помала динамика од проектираната, а сеуште негативен тренд има и домашната побарувачка.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 382 | | | веќе видена

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

Објавувањето на записникот од страна на еден портал само покажува колку е порозно и некадарно обвинителството, вели за Пресинг Тв адвокатот Звонко ...
сите 236 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 77 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Намалена каматната стапка од 5 на 4,5 проценти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: