Дарко Митевски

  во

  Како што истакна градоначалникот на Општина Македонска Каменица, Дарко Митевски, општината има за задача да го поттикне развојот на пчеларството и работата на Здружението на пчелари кое постои една година за што од буџетот на општината се издвоени 170 илјади денари. Здружението на пчелари од Македонска Каменица е младо здружение формирано 2016, а како здружение, конкурираше со проекти до Општината и Советот ги одобри сите проекти на Здружението. Денеска доделуваме медоносни дрвца кои ќе бидат посадени на местата каде им се пчелните семејства, а во иднина ќе ги поддржиме и најавените обуки за пчеларите, а целта е, секако, да го поттикнеме развојот на пчеларството за кое сме убедени дека има потенцијал во овој регион, рече Митевски. Претседателот на Здружението, Боге Јанковски, го потенцираше значењето на соработката со општината. Ние како младо Здружение без поддршка од институциите не можеме да опстоиме. Посебно е значајна денешната поддршка за пчеларите и овие медоносни дрвца од сортата на јапонски ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Општина Македонска Каменица за развој на пчеларството во општината на 60-ина пчелари, додели 400 медоносни дрвца од сортата јапонски багрем Како што истакна градоначалникот на Општина Македонска Каменица, Дарко Митевски, општината има за задача да го поттикне развојот на пчеларството и работата на Здружението на пчелари кое постои една година за што од буџетот на општината се издвоени 170 илјади денари. - Здружението на пчелари од Македонска Каменица е младо здружение формирано 2016, а како здружение, конкурираше со проекти до Општината и Советот ги одобри сите проекти на Здружението. Денеска доделуваме медоносни дрвца кои ќе бидат посадени на местата каде им се пчелните семејства, а во иднина ќе ги поддржиме и најавените обуки за пчеларите, а целта е, секако, да го поттикнеме развојот на пчеларството за кое сме убедени дека има потенцијал во овој регион, рече Митевски. Претседателот на Здружението, Боге Јанковски, го потенцираше значењето на соработката со општината. - Ние како младо Здружение без поддршка ...
  сите 15 | | | веќе видена

  Секуларизам заснован на здрави основи и коректни принципи на релација држава и верски заедници е најдоброто решение за македонското општество, заклучуваат претставниците на Македонската православна црква-ОА и на Исламската верска заедница, отец Бобан Митевски и професорот Хасан Џило од Факултетот за Исламски науки во емисијата од серијалот „На иста страна“, која секоја сабота во 11 часот се прикажува на Сител ТВ. Своите погледи на темата „Како до вистински секуларизам во општество со влијателни верски заедници“ ги пренесуваат и Валентина Божиновска, директорката на Комисијата за односи меѓу верските заедници и религиозни групи, Татјана Стојановска-Иванова, професор на Филозофскиот факултет и новинарот Столе Наумов. Во емисијата зборуваат и Векослав Стефановски и Дарко Ристовски, кои се дел од оние 2,4 отсто од атеистите во земјава кои како такви јавно се декларираат. Отец Бобан Митевски смета дека секуларизмот е потреба да се уреди општествениот контекст, односно односот меѓу државата и сите институции во ...
  сите 29 | | | веќе видена

  Посебен приоритет беше даден на можноста за размена на искуства и продлабочување на соработката, преку заедничко аплицирање на општина Македонска Каменица и општини од Босна и Херцеговина на повиците на различни европски фондови. Амбасадорката Бабиќ истана дека конфигурацијата на теренот, демографската и економска состојба во една од најмалите општини во регионот, во многу нешта наликувала на некои општини во Босна и затоа, рече, сака да го искористи искуството на Каменица во изработка на ИПА проектите. - Најмногу не интересираат меѓуграничните проекти, зашто како апликанти за ЕУ, ние сега се соочуваме со проекти од тој тип. Во таа насока искуствата на Каменица ќе ни значат многу, изјави Бабиќ. Градоначалникот на Македонска Каменица, Дарко Митевски истакна дека разговарале за проектите кои се спроведуваат во М. Каменица, - Разговаравме за проектите кои се реализирани преку ИПА-програмата, преку Владата и најразлични донатори, но и за проектите кои се финансираат од буџетот на самата општина, рече Митевски. ...
  | | веќе видена

  Амбасадорката на Босна и Херцеговина во Република Македонија, Лепа Бабиќ денеска ја посети општина Македонска Каменица каде на средба со градоначалникот Дарко Митевски разговарале на повеќе теми од политичка и економска сфера и можностите за соработка. Посебен приоритет беше даден на можноста за размена на искуства и продлабочување на соработката, преку заедничко аплицирање на општина Македонска Каменица и општини од Босна и Херцеговина на повиците на различни европски фондови. Амбасадорката Бабиќ истана дека конфигурацијата на теренот, демографската и економска состојба во една од најмалите општини во регионот, во многу нешта наликувала на некои општини во Босна и затоа, рече, сака да го искористи искуството на Каменица во изработка на ИПА проектите. - Најмногу не интересираат меѓуграничните проекти, зашто како апликанти за ЕУ, ние сега се соочуваме со проекти од тој тип. Во таа насока искуствата на Каменица ќе ни значат многу, изјави Бабиќ. Градоначалникот на Македонска Каменица, Дарко Митевски истакна ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Општина Македонска Каменица во соработка со Здружението на пензионери денеска додели 60 социјални пакети на болни и изнемоштени пензионери од оваа општина. Градоначалникот Дарко Митевски истакна дека оваа активност е резултат на соработката со Здружението на пезнионери, која се спроведува веќе 8 години и е со цел да се помогне на оваа категорија граѓани. Акцијата која секоја година ја реализираме по повод новогодишните празници, годинава поради временските неприлики беше одложена, така што денеска ја завршуваме оваа активност. Оваа практика се покажа како добра во изминатиов период. Половина од пакетите се подготвени од Здружението на пензионери и се во рамките на социјалните програми на општината и во соработка со РОЦ Саса, рече Митевски. Претседателот на Здружението Видан Конески, потенцираше дека акцијата докажува за добрата соработка со општина Македонска Каменица. Ние по ова се разликуваме од другите општини и здруженија. Оваа хумана акција, освен што значи помош за ранливите категории пензионери, значи ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Општина Македонска Каменица во соработка со Здружението на пензионери денеска додели 60 социјални пакети на болни и изнемоштени пензионери од оваа општина. Градоначалникот Дарко Митевски истакна дека оваа активност е резултат на соработката со Здружението на пезнионери, која се спроведува веќе 8 години и е со цел да се помогне на оваа категорија граѓани. – Акцијата која секоја година ја реализираме по повод новогодишните празници, годинава поради временските неприлики беше одложена, така што денеска ја завршуваме оваа активност. Оваа практика се покажа како добра во изминатиов период. Половина од пакетите се подготвени од Здружението на пензионери и се во рамките на социјалните програми на општината и во соработка со РОЦ Саса, рече Митевски. Претседателот на Здружението Видан Конески, потенцираше дека акцијата докажува за добрата соработка со општина Македонска Каменица. – Ние по ова се разликуваме од другите општини и здруженија. Оваа хумана акција, освен што значи помош за ранливите категории пензионери, ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Општина Македонска Каменица во соработка со Здружението на пензионери денеска додели 60 социјални пакети на болни и изнемоштени пензионери од оваа општина. Градоначалникот Дарко Митевски истакна дека оваа активност е резултат на соработката со Здружението на пезнионери, која се спроведува веќе 8 години и е со цел да се помогне на оваа категорија граѓани. – Акцијата која секоја година ја реализираме по повод новогодишните празници, годинава поради временските неприлики беше одложена, така што денеска ја завршуваме оваа активност. Оваа практика се покажа како добра во изминатиов период. Половина од пакетите се подготвени од Здружението на пензионери и се во рамките на социјалните програми на општината и во соработка со РОЦ Саса, рече Митевски. Претседателот на Здружението Видан Конески, потенцираше дека акцијата докажува за добрата соработка со општина Македонска Каменица. – Ние по ова се разликуваме од другите општини и здруженија. Оваа хумана акција, освен што значи помош за ранливите категории пензионери, ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Градоначалникот Дарко Митевски истакна дека оваа активност е резултат на соработката со Здружението на пезнионери, која се спроведува веќе 8 години и е со цел да се помогне на оваа категорија граѓани. Акцијата која секоја година ја реализираме по повод новогодишните празници, годинава поради временските неприлики беше одложена, така што денеска ја завршуваме оваа активност. Оваа практика се покажа како добра во изминатиов период. Половина од пакетите се подготвени од Здружението на пензионери и се во рамките на социјалните програми на општината и во соработка со РОЦ Саса, рече Митевски. Претседателот на Здружението Видан Конески, потенцираше дека акцијата докажува за добрата соработка со општина Македонска Каменица. Ние по ова се разликуваме од другите општини и здруженија. Оваа хумана акција, освен што значи помош за ранливите категории пензионери, значи и дека ние не сме ги заборавиле дека се грижиме за нив и ја имаат нашата поддршка. Јас очекувам ваквата соработка со општината да продолжи и во иднина, ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Општина Македонска Каменица во соработка со Здружението на пензионери денеска додели 60 социјални пакети на болни и изнемоштени пензионери од оваа општина. Градоначалникот Дарко Митевски истакна дека оваа активност е резултат на соработката со Здружението на пезнионери, која се спроведува веќе 8 години и е со цел да се помогне на оваа категорија граѓани. - Акцијата која секоја година ја реализираме по повод новогодишните празници, годинава поради временските неприлики беше одложена, така што денеска ја завршуваме оваа активност. Оваа практика се покажа како добра во изминатиов период. Половина од пакетите се подготвени од Здружението на пензионери и се во рамките на социјалните програми на општината и во соработка со РОЦ Саса, рече Митевски. Претседателот на Здружението Видан Конески, потенцираше дека акцијата докажува за добрата соработка со општина Македонска Каменица. - Ние по ова се разликуваме од другите општини и здруженија. Оваа хумана акција, освен што значи помош за ранливите категории ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Министерката за култура, Елизабета Kанческа-Милевска, и директорката на Агенцијата за филм, Мими Ѓоргоска-Илиевска вчера во Берлин се сретнаа со извршниот директор на Европскиот фонд за копродукции „Еуримаж“, Роберто Ола. Синоќа тие присуствуваа на светската премиера на новиот македонски филм „Kога денот немаше име“ на Теона Стругар-Митевска на 67. издание на Берлинскиот филмски фестивал. Филмот е во продукција на „Сестри и брат Митевски“ со копродуценти од Белгија и од Словенија, а беше прикажан во салата „Зоо Паласт“ во рамките на програмата „Панорама“. Kанческа-Милевска требаше да се сретне и со директорот на Европската филмска академија Марион Доринг, Беки Пропст, претседател на Европскиот филмски маркет, во чии рамки Агенцијата за филм на Република Македонија континуирано во текот на годините ја презентира македонската кинематографија, но и сите поволности што ги нуди нашата земја во областа на филмската дејност и со други професионалци од областа на филмската индустрија. На средбите ќе бидат ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. - Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 32 | | | веќе видена

  Во рамките на Берлинскиот филмски фестивал Канческа-Милевска ќе присуствува на светската премиера на новиот македонски филм „Кога денот немаше име“ на Теона Стругар-Митевска во продукција на „Сестри и брат Митевски“… Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска, 14 февруари, престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. – Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за ...
  сите 36 | | | веќе видена

  Временските услови во Маврово се добри, патеката е одлично подготвена, за денеска и за утре најавено е и сончево време со ниски температури што е добра најава за квалитетни трки на 54. Мавровски меморијал во скијачко трчање. Очекуваме на двете трки, во машка и во женска конкуренција да настапат околу 60 скијачи од десетина земји од регионот и од Доминиканската Република, изјави селекторот и тренер на македонските нордиски скијачи, Ѓоко Динески.Вчера попладне се одржа свеченото отворање на меморијалот со положување цвеќе на споменикот на трагично загинатите градители на мавровската хидроцентрала и граничари од снежната лавина во 1956 година.Трките, кои се во рамките на Балканскиот куп, почнуваат во 11, односно во 11.45 часот двата дена, а се трча на 10 км за мажи и на 5 км за жени, во месноста Мирна Долина, на Бистра. На двете ќе се бркаат пласмани под 100 ФИС-поени (во скијањето колку помалку поени толку подобро) за олимписка А-норма за настап на Зимските олимписки игри (ЗОИ) во 2018 година во Пјонгчанг, ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Во рамките на Берлинскиот филмски фестивал Канческа-Милевска ќе присуствува на светската премиера на новиот македонски филм „Кога денот немаше име“ на Теона Стругар-Митевска во продукција на „Сестри и брат Митевски“... Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска, (вторн и к, 14 февруари) престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. – Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти ...
  сите 37 | | | веќе видена

  Денеска на падините на Бистра, во Маврово почнува традиционалното, 54. издание на Мавровскиот меморијал во скијачко трчање, најстарото натпреварување од ваков вид на Балканот, во спомен на 38 градители на мавровската хидроцентрала и на 14 граничари што загинаа од снежната лавина во 1956 година. На програмата се по две трки во двата дена, на 5 километри во женска и на 10 километри во машка конкуренција, во месноста Мирна Долина, каде што има доволно снег и добри услови за квалитетни трки. – Конкуренцијата ќе биде силна, ќе настапат најдобрите од регионот што бркаат норми за настап на Зимските олимписки игри 2018 во Пјонгјанг и затоа очекувам квалитетни и неизвесни трки. Што се однесува до македонските нордијци би бил задоволен со еден до два пласмана меѓу првите десет и под 100 ФИС-поени, што би било уште еден чекор поблиску до А-норма за Пјонгјанг. Во моментов имаме двајца евидентни кандидати за таква норма (Ставре Јада и Дарко Дамјановски) и јас се надевам дека најдоцна до крајот на годинава ќе имаме скијач ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. – Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 39 | | | веќе видена

  - Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни активности во овој центар, но и на идните планови за интензивна промоција на македонската култура и уметност во овој реномиран простор. Во рамките на посетата на Берлин, каде што деновиве се одржува 67-от Берлински филмски ...
  сите 39 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. – Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 39 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. - Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 40 | | | веќе видена