Дарко Митевски

  во

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. – Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 39 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. - Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 40 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. - Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 36 | | | веќе видена

  – Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни активности во овој центар, но и на идните планови за интензивна промоција на македонската култура и уметност во овој реномиран простор. Во рамките на посетата на Берлин, каде што деновиве се одржува 67-от Берлински филмски ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што , според најавите, ќе посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов.– Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби – соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов.На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите ...
  сите 42 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. – Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 44 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центарот во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов. - Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите четири години има освоено осум први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби, соопшти Министерството за култура. Во 2017 година во Прима-центарот ќе се претстават македонските автори: Сашо Блажевски, Михаела Јовановска, Кристина Божурска, Дарко Талевски и Ангел Миов. На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни ...
  сите 44 | | | веќе видена

  Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојува во работна посета на Сојузна Република Германија, каде што претпладнево ќе го посети Прима-центар во Берлин и ќе оствари средба со директорот Јован Балов.Галеријата на Прима-центарот е култно место во Берлин кое функционира во рамките на Здружението на интернационални уметнички галерии на Берлин „Колони вединг“, кое во изминатите 4 години има освоено 8 први гранд награди на Берлинскиот совет за култура, за стимулација и поддршка на независни проекти. Досега со поддршка од Министерството за култура во овој културен центар се претставија над 90 уметници, млади и талентирани македонски автори кои во последните 8 години реализираа повеќе од 40 самостојни или групни изложби.На средбата Канческа-Милевска и Балов ќе се осврнат на сите досегашни активности во овој центар, но и на идните планови за интензивна промоција на македонската култура и уметност во овој реномиран простор. Оваа, 2017 година во Прима- центарот во Берлин ќе се претстават ...
  сите 46 | | | веќе видена

  На Берлинале денеска своја светска премиера ќе има најновиот филм на Теона С. Митевска "Кога денот немаше име", прикажан е "Реквием за госпоѓа Ј" во кој и Македонија е копродуцент, а на „Европскиот филмски маркет" свои проекции имаа и "Година на мајмунот" на режисерот Владимир Блажевски и „Тајната состојка" дебитантскиот филм на Ѓорче Ставревски Македонија и годинава со свои филмови и присуство на филмски уметници е дел од големиот меѓународен филмски фестивал кој од 9. до 19 февруари се одржува во Берлин. На Берлинале денеска своја светска премиера ќе има најновиот филм на Теона С. Митевска „Кога денот немаше име", кој досега веќе беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци. Филмот кој е македонско-белгиско-словенечка копродукција, ќе биде прикажан во рамките на програмата „Панорама Специјал". Ова е трето учество на Теона Митевска со долгометражен филм на Берлинскиот фестивал по филмските остварувања "Јас сум од Титов Велес" и "Жената која ги избриша своите солзи". На проекцијата на филмот ...
  сите 15 | | | веќе видена

  На падините на Бистра, во Маврово во вторник и в среда (14 и 15 февруари) ќе се одржи традиционалниот, 54-от Мавровски меморијал во скијачко трчање… Најстарото натпреварување од ваков вид на Балканот, во спомен на 38-те градители на мавровската хидроцентрала и на 14 граничари што загинаа од снежната лавина во 1956 година. На програмата се по две трки двата дена, на 5 км во женска и на 10 км во машка конкуренција, во месноста Мирна Долина, каде што има доволно снег и добри услови за квалитетни трки. Новина за годинава е меѓународната трка за деца, родени 2002/2003 и 2004/2005 година, на 16 и 17 февруари. Досега учеството на Меморијалот го потврдија скијачи од Србија, Бугарија, БиХ, Хрватска, Црна Гора, Грција, Турција, првпат и од Доминиканската Република (двајца) и најдобрите од Македонија – Ставре Јада, Миланчо Крстевски, Дарко Дамјановски, Тони Станоески, Марио Куртески и Ненад Митевски во машка, односно Викторија Тодоровска, Марија Коларовска, Викторија Јовановска, Ана Цветановска, Василка Дамјановска и ...
  сите 91 | | | веќе видена

  На Берлинале денеска своја светска премиера ќе има најновиот филм на Теона С. Митевска "Кога денот немаше име", прикажан е "Реквием за госпоѓа Ј" во кој и Македонија е копродуцент, а на „Европскиот филмски маркет" свои проекции имаа и "Година на мајмунот" на режисерот Владимир Блажевски и „Тајната состојка" дебитантскиот филм на Ѓорче СтавревскиМакедонија и годинава со свои филмови и присуство на филмски уметници е дел од големиот меѓународен филмски фестивал кој од 9. до 19 февруари се одржува во Берлин.На Берлинале денеска своја светска премиера ќе има најновиот филм на Теона С. Митевска „Кога денот немаше име", кој досега веќе беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци. Филмот кој е македонско-белгиско-словенечка копродукција, ќе биде прикажан во рамките на програмата „Панорама Специјал".Ова е трето учество на Теона Митевска со долгометражен филм на Берлинскиот фестивал по филмските остварувања "Јас сум од Титов Велес" и "Жената која ги избриша своите солзи". На проекцијата на филмот покрај ...
  сите 16 | | | веќе видена

  со поддршка на Агенцијата за филм на Република Македонија, м акедонските филмови и филмски професионалци од нашата земја и оваа година се присутни на 67-то издание на Берлинскиот Филмски Фестивал (Берлинале) кој се одржува во период од 9 до 19 февруари во Берлин... Најновиот филм на Теона С. Митевска – „Кога денот немаше име“, кој досега два пати беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци, официјално ќе ја има својата светска премиера во програмата „Панорама Специјал“ на 14-ти февруари. Филмот „Кога денот немаше име“ е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско – Белгиско – Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа „Сестри и Брат Митевски“. По претставувањето во претходните години со своите филмови „Јас сум од Титов Велес” и „Жената која ги избриша своите солзи”, ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм. По повод прикажувањето на „Кога денот немаше име“ во Берлин се ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Македонските филмови и филмски професионалци од нашата земја и оваа година со поддршка на Агенцијата за филм на Република Македонија се присутни на 67-то издание на Берлинскиот Филмски Фестивал (Берлинале) кој се одржува во период од 9 до 19 февруари во Берлин. Најновиот филм на Теона С. Митевска – „Кога денот немаше име“, кој досега два пати беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци, официјално ќе ја има својата светска премиера во програмата „Панорама Специјал“ на 14. февруари. Филмот „Кога денот немаше име“ е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско - Белгиско - Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа „Сестри и Брат Митевски“. По претставувањето во претходните години со своите филмови „Јас сум од Титов Велес” и „Жената која ги избриша своите солзи”, ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм. По повод прикажувањето на „Кога денот немаше име“ во Берлин се присутни ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Од денеска до среда на патеките на Бистра ќе се одржи 54. издание на „Мавровски меморијал“ во нордиско трчање. Ќе настапат претставници од десет земји, меѓу кои атракција се очекува да бидат пријавените натпреварувачи од Домениканската Република. За квалитетот на годинашното издание ќе се погрижат натпреварувачите од Србија, Грција, Бугарија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Турција, Словенија, Романија и домаќинот Македонија, кој ќе настапи со 12 свои претставници во машка и женска конкуренција. Македонскиот олимпиец од Игрите во Сочи 2014, Дарко Дамјановски на ова натпреварување ќе брка нови ФИС-бодови за да си обезбеди настап на ЗОИ 2018. За македонската репрезентација ќе настапат и Ставре Јада, Миланчо Kрстевски, Тони Станоески, Марио Kуртески и Ненад Митевски во машка, и Викторија Тодоровска, Марија Kоларовска, Викторија Јовановска, Росана Kировска, Ана Цветановска и Василка Дамјановска во женска конкуренција.
  сите 33 | | | веќе видена

  Македонските филмови и филмски професионалци од нашата земја и оваа година со поддршка на Агенцијата за филм на Република Македонија се присутни на 67-то издание на Берлинскиот Филмски Фестивал (Берлинале) кој се одржува во период од 9 до 19 февруари во Берлин. Најновиот филм на Теона С. Митевска – „Кога денот немаше име“, кој досега два пати беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци, официјално ќе ја има својата светска премиера во програмата „Панорама Специјал“ на 14. февруари. Филмот „Кога денот немаше име“ е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско - Белгиско - Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа „Сестри и Брат Митевски“. По претставувањето во претходните години со своите филмови „Јас сум од Титов Велес” и „Жената која ги избриша своите солзи”, ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм. По повод прикажувањето на „Кога денот немаше име“ во Берлин се присутни ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Македонските филмови и филмски професионалци од нашата земја и оваа година со поддршка на Агенцијата за филм на Република Македонија се присутни на 67-то издание на Берлинскиот Филмски Фестивал (Берлинале) кој се одржува во период од 9 до 19 февруари во Берлин. Најновиот филм на Теона С. Митевска - "Кога денот немаше име", кој досега два пати беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци, официјално ќе ја има својата светска премиера во програмата "Панорама Специјал" на 14. февруари. Филмот "Кога денот немаше име" е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско - Белгиско - Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа "Сестри и Брат Митевски". По претставувањето во претходните години со своите филмови "Јас сум од Титов Велес" и "Жената која ги избриша своите солзи", ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм. По повод прикажувањето на "Кога денот немаше име" во Берлин се присутни ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Македонските филмови и филмски професионалци од нашата земја и оваа година со поддршка на Агенцијата за филм на Република Македонија се присутни на 67-то издание на Берлинскиот Филмски Фестивал (Берлинале) кој се одржува во период од 9 до 19 февруари во Берлин. Најновиот филм на Теона С. Митевска – „Кога денот немаше име“, кој досега два пати беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци, официјално ќе ја има својата светска премиера во програмата „Панорама Специјал“ на 14. февруари.Филмот „Кога денот немаше име“ е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско - Белгиско - Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа „Сестри и Брат Митевски“. По претставувањето во претходните години со своите филмови „Јас сум од Титов Велес” и „Жената која ги избриша своите солзи”, ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм.По повод прикажувањето на „Кога денот немаше име“ во Берлин се присутни ...
  сите 28 | | | веќе видена

  Македонските филмови и филмски професионалци од нашата земја и оваа година со поддршка на Агенцијата за филм на Република Македонија се присутни на 67-то издание на Берлинскиот Филмски Фестивал (Берлинале) кој се одржува во период од 9 до 19 февруари во Берлин. Најновиот филм на Теона С. Митевска – „Кога денот немаше име“, кој досега два пати беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци, официјално ќе ја има својата светска премиера во програмата „Панорама Специјал“ на 14. февруари. Филмот „Кога денот немаше име“ е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско – Белгиско – Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа „Сестри и Брат Митевски“. По претставувањето во претходните години со своите филмови „Јас сум од Титов Велес” и „Жената која ги избриша своите солзи”, ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм. По повод прикажувањето на „Кога денот немаше име“ во Берлин се присутни ...
  сите 23 | | | веќе видена

  Македонските филмови и филмски професионалци од нашата земја и оваа година со поддршка на Агенцијата за филм на Република Македонија се присутни на 67-то издание на Берлинскиот Филмски Фестивал (Берлинале) кој се одржува во период од 9 до 19 февруари во Берлин. Најновиот филм на Теона С. Митевска – „Кога денот немаше име“, кој досега два пати беше прикажан пред новинарите и филмските професионалци, официјално ќе ја има својата светска премиера во програмата „Панорама Специјал“ на 14. февруари. Филмот „Кога денот немаше име“ е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско – Белгиско – Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа „Сестри и Брат Митевски“. По претставувањето во претходните години со своите филмови „Јас сум од Титов Велес” и „Жената која ги избриша своите солзи”, ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм. По повод прикажувањето на „Кога денот немаше име“ во Берлин се присутни ...
  сите 30 | | | веќе видена

  Филмот „Кога денот немаше име“ е четврт долгометражен филм на режисерката Теона С. Митевска, истиот е Македонско – Белгиско – Словенечка копродукција, каде што главен продуцент е Лабина Митевска со продуцентската куќа „Сестри и Брат Митевски“. По претставувањето во претходните години со своите филмови „Јас сум од Титов Велес” и „Жената која ги избриша своите солзи”, ова е трето учество на Теона на Берлинскиот филмски фестивал со долгометражен филм. По повод прикажувањето на „Кога денот немаше име“ во Берлин се присутни режисерката Теона Стругар Митевска, продуцентката Лабина Митевска и сценаристката Елма Татарагиќ, како и шесте млади главни актери во филмот Леон Ристов, Ханис Багашов, Стефан Китановиќ, Игорчо Постолов, Драган Мишевски и Иван Вртев Шоптрајанов. Филмот ќе биде прикажан вкупно седум пати за време на фестивалот, од кои два пати на таканаречениот фестивалски „Маркет“ – затворени проекции само за филмските професионалци, кои бесплатно ги обезбеди Берлинскиот фестивал – и пет други проекции за ...
  сите 31 | | | веќе видена