Ваљон Сарачини

  во

  Кој е поранешниот министер во време на владеење на Никола Груевски и Али Ахмети, кого јавниот обвинител Марко Зврлевски го гони за перење пари со помош на актуелни и сегашни директори на НЛБ Тутунска банка, е прашањето на кое целата јавност го очекува одговорот, пишува Фактор . Од Јавното обвинителство не откриваат детали, ниту пак посочуваат иницијали. Само кусо посочуваат дека е отворен предмет против поранешен и актуелен директор на НЛБ Тутунска Банка, поранешен министер, адвокат, нотар и други лица, како и едно лице државјанин на Република Словенија за перење пари. „Постојат сомненија дека во периодот од 2006 до 2017 година биле преземани дејствија за основање на фирми, подигање на кредити и пренесување на парични средства во Словенија и во австриски фирми, а потоа дел од средствата се инвестирани во основање на нови фирми и купување на недвижен имот на подрачјето на град Битола“, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство. Поранешни министри од времето на владеење на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, се и ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Кој е поранешниот министер во време на владеење на Никола Груевски и Али Ахмети, кого јавниот обвинител Марко Зврлевски го гони за перење пари со помош на актуелни и сегашни директори на НЛБ Тутунска банка, е прашањето на кое целата јавност го очекува одговорот, пишува Фактор . Од Јавното обвинителство не откриваат детали, ниту пак посочуваат иницијали. Само кусо посочуваат дека е отворен предмет против поранешен и актуелен директор на НЛБ Тутунска Банка, поранешен министер, адвокат, нотар и други лица, како и едно лице државјанин на Република Словенија за перење пари. „Постојат сомненија дека во периодот од 2006 до 2017 година биле преземани дејствија за основање на фирми, подигање на кредити и пренесување на парични средства во Словенија и во австриски фирми, а потоа дел од средствата се инвестирани во основање на нови фирми и купување на недвижен имот на подрачјето на град Битола“, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство. Поранешни министри од времето на владеење на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, се и ...
  | | веќе видена | слични

  Кој е поранешниот министер во време на владеење на Никола Груевски и Али Ахмети, кого јавниот обвинител Марко Зврлевски го гони за перење пари со помош на актуелни и сегашни директори на НЛБ Тутунска банка, е прашањето на кое целата јавност го очекува одговорот, пишува Фактор . Од Јавното обвинителство не откриваат детали, ниту пак посочуваат иницијали. Само кусо посочуваат дека е отворен предмет против поранешен и актуелен директор на НЛБ Тутунска Банка, поранешен министер, адвокат, нотар и други лица, како и едно лице државјанин на Република Словенија за перење пари. „Постојат сомненија дека во периодот од 2006 до 2017 година биле преземани дејствија за основање на фирми, подигање на кредити и пренесување на парични средства во Словенија и во австриски фирми, а потоа дел од средствата се инвестирани во основање на нови фирми и купување на недвижен имот на подрачјето на град Битола“, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство. Поранешни министри од времето на владеење на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, се и ...
  сите 67 | | | веќе видена

  Кој е поранешниот министер во време на владеење на Никола Груевски и Али Ахмети, кого јавниот обвинител Марко Зврлевски го гони за перење пари со помош на актуелни и сегашни директори на НЛБ Тутунска банка, е прашањето на кое целата јавност го очекува одговорот. Од Јавното обвинителство не откриваат детали, ниту пак посочуваат иницијали. Само кусо посочуваат дека е отворен предмет против поранешен и актуелен директор на НЛБ Тутунска Банка, поранешен министер, адвокат, нотар и други лица, како и едно лице државјанин на Република Словенија за перење пари. „Постојат сомненија дека во периодот од 2006 до 2017 година биле преземани дејствија за основање на фирми, подигање на кредити и пренесување на парични средства во Словенија и во австриски фирми, а потоа дел од средствата се инвестирани во основање на нови фирми и купување на недвижен имот на подрачјето на град Битола“, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство. Поранешни министри од времето на владеење на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, се и министрите Зоран ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Како Македонија им додели на хрватски инвеститори концесија за извор за вода од 30 години во селото Гари, Дебарско, и колку тие навистина се хрватски. Ова го покажува приказната на хрватскиот медиум „Тпортал“, кој ја истражува оваа инвестиција и открива дека хрватските инвеститори постојат само на хартија во централниот регистар на Македонија, додека вистинските пари се руска инвестиција. Концесијата на компанијата „Мали Лошињ“ во 2013 беше најавена од министерот за економија од ДУИ, Ваљон Сарачини,a фабриката беше отворена минатиот месец. Порталот открива дека во македонскиот регистер како сопственици се наведени Дашмир Абдија и Бранимир Којиќ. Првиот е слаткар и сопственик на помали слаткарници на островот Мали Лошињ во Хрватска, додека другиот е локален адвокат. Истражувањето на „Тпортал“ започнало откако се запрашале од каде слаткарот и адвокатот од ова мало место собрале пари за голема инвестиција. „Мојот и паричниот влог на Абдија се многу мали и тешко може некој да не' нарече инвеститори. Во основниот ...
  | | веќе видена

  Како Македонија им додели концесија за извор за вода од 30 години во селото Гари, дебарско, на хрватски инвеститори и колку се тие навистина хрватски, ова е приказната која денеска осамна на хрватскиот медиум Тпортал кој ја истражува оваа инвестиција. Нивното истражување открива дека хрватсските инвеститори постојат само на хартија во централниот регистар на Македонија, додека вистинските пари се руска инвестиција, пренесува Нова ТВ . Во 2013 тогашниот министер за економија од ДУИ, Ваљон Сарачини, објави дека на хрватската компанија „Мали Лошињ“ ќе и додели концесија за експлоатација на вода во изворот во близина на селото Гари, дебарско, на самата граница со националниот парк „Маврово“. Инвеститорот од Хрватска 30 години ќе може да ја експлоатира водата, да ја флашира и да ја продава под брендот „Маја“. Минатиот месец фабриката беше и свечено отворена и пуштена да работи, а македонските власти рекоа дека вкупната инвестиција изнесува 14 милиони евра. Произведената вода во оваа фабрика е првенствено наменета ...
  | | веќе видена | слични

  Како Македонија им додели концесија за извор за вода од 30 години во селото Гари, дебарско, на хрватски инвеститори и колку се тие навистина хрватски, ова е приказната која денеска осамна на хрватскиот медиум Тпортал кој ја истражува оваа инвестиција. Нивното истражување открива дека хрватсските инвеститори постојат само на хартија во централниот регистар на Македонија, додека вистинските пари се руска инвестиција, пренесува Нова ТВ . Во 2013 тогашниот министер за економија од ДУИ, Ваљон Сарачини, објави дека на хрватската компанија „Мали Лошињ“ ќе и додели концесија за експлоатација на вода во изворот во близина на селото Гари, дебарско, на самата граница со националниот парк „Маврово“. Инвеститорот од Хрватска 30 години ќе може да ја експлоатира водата, да ја флашира и да ја продава под брендот „Маја“. Минатиот месец фабриката беше и свечено отворена и пуштена да работи, а македонските власти рекоа дека вкупната инвестиција изнесува 14 милиони евра. Произведената вода во оваа фабрика е првенствено наменета ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Како Македонија им додели концесија за извор за вода од 30 години во селото Гари, дебарско, на хрватски инвеститори и колку се тие навистина хрватски, ова е приказната која денеска осамна на хрватскиот медиум „Тпортал“ кој ја истражува оваа инвестиција. Нивното истражување открива дека хрватсските инвеститори постојат само на хартија во централниот регистар на Македонија, додека вистинските пари се руска инвестиција. Во 2013 тогашниот минстер за економија од ДУИ, Ваљон Сарачини, објави дека на хрватската компанија „Мали Лошињ“ ќе и додели концесија за експлоатација на вода во изворот во близина на селото Гари, дебарско, на самата граница со националниот парк „Маврово“. Инвеститорот од Хрватска 30 години ќе може да ја експлоатира водата, да ја флашира и да ја продава под брендот „Маја“. Минатиот месец фабриката беше и свечено отворена и пуштена да работи, а македонските власти рекоа дека вкупната инвестиција изнесува 14 милиони евра. Произведената вода во оваа фабрика е првенствено наменета за извоз, кој е ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Како Македонија им додели концесија за извор за вода од 30 години во селото Гари, дебарско, на хрватски инвеститори и колку се тие навистина хрватски, ова е приказната која денеска осамна на хрватскиот медиум „Тпортал“ кој ја истражува оваа инвестиција. Нивното истражување открива дека хрватсските инвеститори постојат само на хартија во централниот регистар на Македонија, додека вистинските пари се руска инвестиција. Во 2013 тогашниот минстер за економија од ДУИ, Ваљон Сарачини, објави дека на хрватската компанија „Мали Лошињ“ ќе и додели концесија за експлоатација на вода во изворот во близина на селото Гари, дебарско, на самата граница со националниот парк „Маврово“. Инвеститорот од Хрватска 30 години ќе може да ја експлоатира водата, да ја флашира и да ја продава под брендот „Маја“. Минатиот месец фабриката беше и свечено отворена и пуштена да работи, а македонските власти рекоа дека вкупната инвестиција изнесува 14 милиони евра. Произведената вода во оваа фабрика е првенствено наменета за извоз, кој е ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Како Македонија им додели концесија за извор за вода од 30 години во селото Гари, дебарско, на хрватски инвеститори и колку се тие навистина хрватски, ова е приказната која денеска осамна на хрватскиот медиум „Тпортал“ кој ја истражува оваа инвестиција. Нивното истражување открива дека хрватсските инвеститори постојат само на хартија во централниот регистар на Македонија, додека вистинските пари се руска инвестиција. Во 2013 тогашниот минстер за економија од ДУИ, Ваљон Сарачини, објави дека на хрватската компанија „Мали Лошињ“ ќе и додели концесија за експлоатација на вода во изворот во близина на селото Гари, дебарско, на самата граница со националниот парк „Маврово“. Инвеститорот од Хрватска 30 години ќе може да ја експлоатира водата, да ја флашира и да ја продава под брендот „Маја“. Минатиот месец фабриката беше и свечено отворена и пуштена да работи, а македонските власти рекоа дека вкупната инвестиција изнесува 14 милиони евра. Произведената вода во оваа фабрика е првенствено наменета за извоз, кој е ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Знам дека има јавен жиг на педофилите, ама на неплаќачите и на должниците во реалниот сектор трeбаше да има и до каде е целата постапка.? Оваа власт дава приоритет да се обележуваат муваторите од секој аспект. Осуденици за неморал, лустрирани кодоши ги има по јавно достапните ѕидови на срамот, пред некоја година имаше иницијатива од тогашниот министер за економија Фатмир Бесими да се обележат и бизнисмените кои не работат фер во рамки но и надвор од својата компанија. Ала Велија Рамковски принцип отвори-затвори над дваесетина фирми со напумпани долгови. Во Централниот регистар ќе се води еден вид црна листа, односно список на сите оние што имаат блокирани сметки, неколку пати отворале и затворале фирми, ги ставиле во стечај ,па отвориле нови и имаат кривични или прекршочни санкции за тоа. Сите тие нема да можат повторно да отворат нови фирми, најави министерот за економија Фатмир Бесими пред 2 години.„Очекуваме да се зголеми ефикасноста на стечајните процедури и зголемување на транспарентноста на целата ...
  | | веќе видена | слични

  Чувари во три смени од приватна агенција за обезбедување го чуваат од јавноста и потенцијалните туристи - за коишто беше помпезно најавувано дека ќе го посетуваат „Македонското етно село“ - кое со 5,4 милиони евра народни пари го изгради Владата на една од поубавите ливади веднаш над комплексот „Свети Пантелејмон“ во скопско Горно Нерези. Месеци откако целиот објект е довршен, зјае празен. Освен чуварите, комплексот денеска беше посетен од неколку чавки и гаврани кои се кошкаа кој да го земе паднатиот орев, но и од две кучиња од првата куќа во Горно Нерези кои трчаа, се бркаа низ наводното бачило, а потоа се прпелкаат во тревникот крај скалите, среќни и весели... Човек не може да влезе да го разгледа објектот, ниту пак одамна изградените 12 куќи. Не може ниту да се поседи на пет минути за да се ужива во чистиот воздух и погледот кон скопската долина. Не може оти така е наредено од власта. Единствено што може е да се гледаат дел од куќите, ама преку високата каменеста ограда, или да се заобиколи преку ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Аферата Телеком сведочењата за земање провизии и големи пари на лидерот на ДУИ Али Ахмети и вториот негов човек Муса Џафери, политичките пазари со Груевски, е она што ја прели чашата и пукање на ДУИ . Командантите, тоа крило дефинитивно се одвојува и го оставаат тендер крилото на ДУИ да тераат до крај со Никола Груевски. „Единството“ е новото име на партијата на чие чело со генералот на ОНА Гзим Острени, најстарот од командантите и тука се еден куп побуните функционери на ДУИ , кои не се согласуваат со политиките и особено криминалите на раководството. Како што информираат за ”Лајм” извори блиски до оваа инцијатива, веќе започнале со собирање на 1.000 потребни потписи за официјално регистрирање на субјектотот. Од инцијативниот совет информираат екслузивно за “Лајм” дека името на партијата ке биде “Унитети” (Единство). Иницијативата на терен ја води пратеникот на ДУИ, Зулфи Адили, но зад неа стои бившиот командант на штабот на ОНА, и долгогодишен генерален секретар на ДУИ, Гзими Острени, кој ...
  сите 15 | | | веќе видена

  Од наредниот понеделник македонскиот телевизиски етер ќе се збогати со уште една нова телевизија на албански јазик - ТВ 21, која е дел од косовската групација РТВ 21. Симболично телевизијата ќе почне да емитува програма на 21 септември, а според најавите информативна програма покрај на албански, ќе има и на македонски јазик. Основач на оваа телевизија е сопственикот на ТВ-21 и во Приштина, некогашниот новинар Еуген Сарачини. Семејството Сарачини е во тесни роднински врски со поранешниот министер за економија Ваљон Сарачини. Иако за него се шпекулираше дека ќе биде директор на телевизијата, тој тврди дека барем засега професионално нема да се вклучи во овој проект, иако во овој период помага, бидејќи станува збор за сериозен проект што го водат негови блиски роднини. „Јас имам други ангажмани. На овој проект само помагам бидејќи телевизијата е проект во кој се вклучени мои блиски роднини“, изјави вчера Сарачини, поранешен министер за економија од ДУИ. Директорка на телевизијата ќе биде Афродита ...
  сите 4 | | | веќе видена

  На 21-ви овој месец најавен е старт на нова телевизија на албански јазик, ТВ 21, објави Либертас. Според Либертас , основач на оваа телевизија е сопственикот на ТВ 21 и во Приштина, некогашниот новинар Еуген Сарачини. Телевизијата ќе има ексклузивен простор, поранешното кино Вардар на улица Македонија во Скопје. Отварањето е најавено за 21-ви овој месец а упатените велат дека и скопската како и приштинската телевизија располага со најнова техника и модерни студија. Директор на оваа телевизија е поранешниот министер за економија од ДУИ Ваљон Сараќини, пишува порталот.
  | | веќе видена

  На 21-ви овој месец најавен е старт на нова телевизија на албански јазик, ТВ 21. Основач на оваа телевизија е сопственикот на ТВ 21 и во Приштина, некогашниот новинар Еуген Сарачини. Телевизијата ќе има ексклузивен простор, поранешното кино Вардар на улица Македонија во Скопје. Отварањето е најавено за 21-ви овој месец а упатените велат дека и скопската како и приштинската телевизија располага со најнова техника и модерни студија. Директор на оваа телевизија е поранешниот министер за економија од ДУИ Ваљон Сараќини. Билборди за телевизијата со најава дека стартува месецов има низ Скопје, Тетово, Струга и дрги населени места во Македонија, како и реклами на албанските портали. Дозвола за работа, како што објави Либертас, оваа телевизија доби од Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во април годинава. Информацијата тогаш беше дека за добивање дозвола по итна постапка лобирале ДУИ и ја донеле заеднички членови на агенцијата од владеачките партии ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Во новинарските кругови новата ...
  | | веќе видена | слични

  На 21 овој месец најавен е старт на нова телевизија на Aлбански јазик, ТВ 21. Основач на оваа телевизија е сопственикот на ТВ 21 и во Приштина, некогашниот новинар Еуген Сарачини. Телевизијата ќе има ексклузивен простор, поранешното кино Вардар на улица Македонија во Скопје. Отварањето е најавено за 21 овој месец, а упатените велат дека и скопската како и приштинската телевизија располага со најнова техника и модерни студија. Директор на оваа телевизија е поранешниот министер за економија од ДУИ Ваљон Сараќини.
  сите 2 | | | веќе видена

  На 21-ви овој месец најавен е старт на нова телевизија на албански јазик, ТВ 21. Основач на оваа телевизија е сопственикот на ТВ 21 и во Приштина, некогашниот новинар Еуген Сарачини, пишува Либертас Телевизијата ќе има ексклузивен простор, поранешното кино Вардар на улица Македонија во Скопје. Отварањето е најавено за 21-ви овој месец а упатените велат дека и скопската како и приштинската телевизија располага со најнова техника и модерни студија. Директор на оваа телевизија е поранешниот министер за економија од ДУИ Ваљон Сараќини. Билборди за телевизијата со најава дека стартува месецов има низ Скопје, Тетово, Струга и дрги населени места во Македонија, како и реклами на албанските портали. Дозвола за работа, како што објави Либертас, оваа телевизија доби од Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во април годинава. Информацијата тогаш беше дека за добивање дозвола по итна постапка лобирале ДУИ и ја донеле заеднички членови на агенцијата од владеачките партии ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Во новинарските ...
  сите 3 | | | веќе видена