БДП

  во

  Позитивни сигнали од аналитичарите на Меѓународниот монетарен фонд ММФ ни предвиде закрепнување Наталија Скалова Македонија годинава ќе ја заврши со економски пад од 2,5 проценти, а во наредната година ќе закрепне и ќе има пораст од два проценти, се предвидува во најновиот извештај на Меѓународниот монетарен фонд. Според нив, во Македонија рецесијата годинава ќе биде проследена со дефлација од еден процент, а за в година со стабилизирањето на економската состојба се очекува пораст на цените, при што инфлацијата ќе биде два проценти. Постепено подобрување на состојбата се очекува и во тековната сметка, каде што најголем дел има увозот и извозот. Годинава се очекува дефицитот во тековната сметка да биде 10,6 проценти од БДП, а наредната година 9,7 проценти. - Владата внимателно ги следи сите прогнози на ММФ. Ова е петта прогноза со доза на одмерен оптимизам со оглед на тоа дека предвидената стапка на порастот од минус 2,5 проценти за годинава, в година се предвидува да порасне на два процента. Политиката на ...
  | | веќе видена | слични

  Политиките кои досега се водат во Република Македонија овозможија падот на БДП да биде поблаг. Досегашните резултати се такви и веруваме дека до крајот на годината тој пад ќе се задржи согласно нашите предвидувања односно на минус 0,6 проценти. Тоа го изјави вчера вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставревски, коментирајќи ги најновите прогнози на ММФ дека за Македонија од првичните минус 2 прогнозата е промената на минус 2,5 проценти пад на БДП за годината во услови кога во регионот падот на БДП се движи меѓу 5 и 7 проценти. Тој додаде дека Владата внимателно ги следи овие прогнози на ММФ кои се четврти односно петта по ред годинава и смета дека последнава е со доза на одмерен оптимизам за светското стопанство со оглед дека за 2010 година се предвидува стапка на раст од првичните 2,5 на 3 проценти. Во однос на капиталните инвестиции Ставревски истакна дека годинава Владата очекува да се реализираат подобро од претходните години за што редовно се информира на владините седници, додека ...
  | | веќе видена | слични

  В година збогум за рецесијата Според годишниот извештај на ММФ, македонската економија годинава ќе ја заврши со минус од 2,5 отсто, а в година ќе порасне за 2 отсто. Во 2010 година ќе излеземе од дефлација и цените ќе скокнат за 2 отсто Македонската економија в година ќе излезе од рецесија и ќе порасне за 2 отсто, прогнозира Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Според извештајот на ММФ, оваа година македонскиот домашен бруто-производ ќе биде минус 2,5 отсто, што е една од најниските стапки во регионот. Владата, која прогнозира идентичен раст за в година, е убедена дека е заслужна за нискиот пад на економијата споредено со регионалниот. Експертите се согласуваат дека ако не беше големата јавна потрошувачка, тогаш економската криза потешко ќе не погодеше. Но, според нив, клучно за амортизираниот пад е исклученоста на македонското стопанство во однос на светските текови. ММФ само делумно ја врати вербата во македонската економија. Фондот до 2014 година прогнозира растот да изнесува 3 отсто. Тоа е речиси половина ...
  | | веќе видена | слични

  Словенија со пад на БПД од 6,7 отсто Банката на Словенија ја ревидира прогнозата за годинашното намалување на домашниот бруто-производ (БДП) на 6,7 отсто откако во април прогнозира пад од два процента, изјави гувернерот Марко Крањец. Тој истакна дека побарувачката од увоз, инвестициите и приватната потрошувачка годинава ќе забележат пад, а во пораст ќе биде стапката на невработеност, која изнесува шест отсто. Крањец претставувајќи го извештајот за стабилноста на цените во Словенија во наредните две години посочи дека економскиот пораст ќе изнесува 1,6 отсто во 2010 и 1,7 процент во 2011 година.
  | | веќе видена | слични

  ММФ ни прогнозира пад на БДП од 2,5 отсто Претходно Фондот предвидуваше негативен раст на македонската економија од два процента Александрија Стевковска Македонската економија годинава ќе забележи пад од 2,5 отсто, прогнозира Меѓународниот монетарен фонд во својот најнов извештај. Ова претставува уште поцрна прогноза од онаа што Фондот ја имаше дадено претходно, а која предвидуваше пад од два процента. ММФ за наредната година, пак, предвидува раст на економијата во Македонија од дури два отсто. Дури во 2014 година растот, според предвидувањето, ќе достигне четири отсто. За експертите, предвидениот пад на нашата економија од 2,5 отсто за годинава би бил логична последица на рецесијата во која западна земјава. Според нив, можно е и остварувањето на предвидениот раст од два отсто за другата година, но за тоа треба да се исполнат одредени предуслови. „За да може да се премости големиот јаз од економски пад годинава од 2,5 отсто и раст од два отсто за наредната година, како што прогнозира ММФ, треба да заживее ...
  | | веќе видена | слични

  ММФ И ВЛАДАТА СО РАЗЛИЧНИ ПРОГНОЗИ ЗА ЕКОНОМСКИОТ РАСТ НА ЗЕМЈАВА Монетарците со минусни 2,5%, Ставрески на проектираните -0,6 На крајот на годинава ќе се види чија прогноза била поблиску до она што ќе биде реално остварување. Значајно е што за 2010 година оваа прогноза на ММФ е идентична со проекцијата на Владата, а тоа е стапка на раст од 2 проценти, вели Ставревски Стопанскиот раст на Македонија до крајот на годинава ќе биде негативни 2,5 проценти е најновата прогноза на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) што се разликува од проекциите на Владата каде во новиот ребаланс на Буџетот се предвидува пад на економијата од минус 0,6 отсто. Министерот за финансиии и вицепрепремиер во Владата, Зоран Ставревски верува дека до крајот на годинава оваа стапка ќе остане онака како што е предвидено во ребалансот на Буџетот. -На крајот на годинава ќе се види чија прогноза била поблиску од она што ќе биде реално остварување. Значајно е што за 2010 година оваа прогноза на ММФ е идентична со проекцијата на Владата, а тоа е ...
  | | веќе видена | слични

  Пад на економијата од 2,5%, прогнозира ММФ Македонската економија годинава ќе ја заврши со пад од 2,5%. Меѓународниот монетарен фонд излезе со нови, ревидирани бројки за движењето на економиите во светот. Развиените земји закрепнуваат од кризата. Кај нив бројките се подобри од првичните проекции. Ако во јули фондот предвидуваше светската економија да падне од 1,4%, сега според проценките падот ќе биде 1,1%. Кај нас проекциите се влошени. Пред само 3 месеци ММФ предвидуваше економски пад од 2%. Ваквите проекции не се совпаѓаат со владините, која прогнозира крајот на годината да го завршиме со пад од 0,6%. Но се совпаѓаат со оние на Централната банка. Сепак Владата верува дека нејзините прогнози ќе се покажат како точни. - Политиките кои досега се водат во Република Македонија овозможија падот на БДП да биде поблаг. Досегашните резултати се такви и веруваме дека до крајот на годината тој пад ќе се задржи согласно нашите предвидувања односно на минус 0,6 проценти - изјави министерот за финансии Зоран ...
  | | веќе видена | слични

  ММФ ја спушти прогнозата за економски раст од - 2, на негативни 2,5 проценти на годишно ниво, во најновата публикација за Изгледите на светската економија, објавена денеска. Ова е втора ревизија на стапката на раст за Македонија. Првично, во април ММФ ја спушти прогнозата на - два проценти од 4 процентни поени раст колку што се предвидуваше пред налетот на кризата.  Сегашната прогноза е идентична на предвидувањата на Народната банка чија проекција е пад на БДП од најмалку - 1,5 до најмногу - 2,5 проценти годишно. Владата пак се уште опстојува на стапката со минимален пад од 0,6 проценти која чека на усвојување со вториот ребаланс на Буџетот. Ставрески е задоволен што ММФ и Владата имале иста проекција за догодина од 2 процентни поени. Владата е охрабрена и што ММФ ја помести нагоре прогнозата за светкиот раст од 2,5 на 3,1 отсто наредната година. Во новиот извештај ММФ ја промени и прогнозата за дефицитот на тековната сметка кој според новата прогноза ќе биде помал од првично предвидните 13 проценти од БДП, ...
  | | веќе видена | слични

  Банката на Словенија ја ревидира прогнозата за овогодишното намалување на Бруто домашниот производ (БДП) на 6,7 отсто откако во април прогнозираше пад од два проценти, изјави гувернерот Марко Крањец. Тој истакна дека побарувачката од увоз, инвестициите и приватната потрошувачка годинава ќе забележат пад, а во пораст ќе биде стапката на невработеност, која во моментот изнесува шест отсто. Крањец претставувајќи го извештајот за стабилноста на цените во Словенија во наредните две години наведе дека економскиот раст ќе изнесува 1,6 отсто во 2010 и 1,7 проценти во 2011 година. Директорот на Центарот за анализа и истражување во централната банка, Дамјан Козамерник истакна дека инфлацијата треба да забележи пад и да изнесува околу еден отсто, а оти во наредните години се очекува постепено зголемување на цените, но не поголемо од два проценти.
  | | веќе видена | слични

  Ирците во петок на референдум втор пат ќе одлучуваат за потврдување на Лисабонскиот договор. Во првиот обид лани во јуни 53,4 насто од ирците го отфрлија новиот европски договор, а според последните испитувања на јавното мислење овој пат 55 проценти од населението ќе гласа за Лисабонскиот договор. Зголемувањето на довербата во Лисабонскиот договор, според аналитичарите се должи на последиците на економската криза, во која Ирска навлезе во втората половина од минатата година. Заради кризата невработеноста скокна на над 10 насто, а БДП годинава се очекува да падне за 9,8 проценти. Две од три работни места во земјата зависат од извозот во Европа им порача деновиве на своите сограѓани ирскиот премиер Брајан Ковен, додавајќи дека отфрлувањето на Лисабонскиот договор сосема извесно ќе ги одврати инвеститорите од Ирска. Сите поголеми политички партии во Ирска, вклучувајќи ги и опозиционите ги повикуваат гласачите да го поддржат европскиот договор. Против се единствено националистичкот Шин Фејн и социјалистичката ...
  | | веќе видена | слични

  Банката на Словенија ја ревидира прогнозата за овогодишното намалување на Бруто домашниот производ (БДП) на 6,7 отсто откако во април прогнозираше пад од два проценти, изјави гувернерот Марко Крањец. Тој истакна дека побарувачката од увоз, инвестициите и приватната потрошувачка годинава ќе забележат пад, а во пораст ќе биде стапката на невработеност, која во моментот изнесува шест отсто. Крањец претставувајќи го извештајот за стабилноста на цените во Словенија во наредните две години наведе дека економскиот раст ќе изнесува 1,6 отсто во 2010 и 1,7 проценти во 2011 година. Директорот на Центарот за анализа и истражување во централната банка, Дамјан Козамерник истакна дека инфлацијата треба да забележи пад и да изнесува околу еден отсто, а оти во наредните години се очекува постепено зголемување на цените, но не поголемо од два проценти.
  | | веќе видена | слични

  Македонија 2009 година ќе ја заврши со намалување на економскиот раст за 2,5 насто, а за догодина се прогнозира раст од 2 отсто. Ова се наведува во најновата прогноза на Меѓународниот монетарен фонд, во која се предвидува земјата во 2010 да забележи економски раст од 2 насто, додека за 2011 и 2012 се очекува раст од 5 проценти. ММФ прогнозира дека Македонија крајот на годината ќе ја дочека со дефлација од половина процент, а за 2010 се очекува стапка на инфлација од 2 насто, додека за 2011 година се предвидува инфлација од 3 проценти. Што се однесува на дефицитот во платниот биланс, тој за годинава е прогнозиран на 10,6 насто БДП, додека во 2010 година се очекува намалување на 9,7 проценти, а во 2011 би требало да се спушти до 8,1 отсто. Меѓународниот монетарен фонд прогнозира дека светската економија годинава ќе падне за 1,1 насто, но сигнализира дека глобалното стопанство догодина ќе излезе од рецесија и ќе оствари раст од 3,1 насто.
  | | веќе видена | слични

  Меѓународниот монетарен фонд излезе со најновите прогнози за економскиот раст на Македонија. Според ММФ, македонската економија 2009 година ќе ја заврши со негативен економскиот раст од 2,5 отсто, додека пак за наредната година се очекува растот да биде плус 2 насто. Меѓународниот монетарен фонд во најновата прогноза освен економскиот разст од 2 насто догодина, предвидува дека во 2011 и 2012 растот на БДП ќе биде по 5 проценти. Што се однесува до инфлацијата, ММФ прогнозира дека годинава ќе ја завршиме со дефлација од половина процент, во 2010 се очекува инфлација од 2 насто, додека за 2011 година се предвидува инфлација од 3 проценти. Според министерот за финансии Зоран Ставревски, прогнозите се добри, но тој останува на ставот дека предвидувањата на Владата дека годинава ќе ја завршиме со само 0,6 отсто пад на БДП ќе се реализираат, наспроти проценките на ММФ. „Како при секоја прогноза постојат разлики во предвидувањата, на крајот од годината ќе се види чија прогноза била поблиску до она што ќе биде реално ...
  | | веќе видена | слични

  И двете главни политички партии во Грција се едногласни дека економијата на земјата е во бедна состојба, што е дополнително отежната од јавниот долг и буџетскиот дефицит, кои се меѓу највисоките во еврозоната. Пред парламентарните избори во недела, меѓутоа, тие предлагаат целосно спротивставени мерки за заздравување - расходи наспроти рестрикции. Веројатниот победник - социјалистичкиот опозициски лидер Јоргос Папандреу, сака да инјектира до три милијарди евра за стимулирање на економијата, да ги зголеми платите на службениците од државниот сектор и да ги поттикне инфраструктурните инвестиции. Конзервативниот премиер Костас Караманлис се надева на нов мандат, за да реализира итни, но непопуларни реформи. Тој најави дека ќе ги замрзне платите, пензиите и новите назначувања, оти ќе ги намали расходите и ќе преземе строги мерки против широко распространетото затајување даноци. Караманлис вети дека ќе продолжи со спроведување на тешките економски реформи насочени кон намалување на високиот јавен долг. Тој ...
  | | веќе видена | слични

  Пред парламентарните избори во недела, меѓутоа, тие предлагаат целосно спротивставени мерки за заздравување - расходи наспроти рестрикции. Веројатниот победник - социјалистичкиот опозициски лидер Јоргос Папандреу, сака да инјектира до три милијарди евра за стимулирање на економијата, да ги зголеми платите на службениците од државниот сектор и да ги поттикне инфраструктурните инвестиции. Конзервативниот премиер Костас Караманлис се надева на нов мандат, за да реализира итни, но непопуларни реформи. Тој најави дека ќе ги замрзне платите, пензиите и новите назначувања, оти ќе ги намали расходите и ќе преземе строги мерки против широко распространетото затајување даноци. Караманлис вети дека ќе продолжи со спроведување на тешките економски реформи насочени кон намалување на високиот јавен долг. Тој изрази увереност дека избирачите ќе ја увидат неопходноста од започнатите реформи и покрај високата цена која треба да ја платат. Папандреу, меѓутоа, може да се соочи пред тешката задача да ја убеди ...
  | | веќе видена | слични

  Во услови на економска криза во земјите од регионот драстично се намалени странските инвестиции.Со најголем пад од 63%, Хрватска сепак се издвојува како земја со најмногу странски вложувања од 900 милиони евра.Ова го покажува анализата на босанскиот весник Независне новине кој ги споредува официјалните статистички податоци на поранешните југословенски земји, со исклучок на Словенија. Според оваа анализа во Србија се вложени 893 милиони евра, во Црна Гора 269, а во Босна 257 милиони евра. Кај сите нив реализирани се двојно помалку во споредба со лани. Поради кризата Македонија е на дното со 109 милиони евра во првото полугодие од годинава. Домашните експерти велат во земјава има потенцијал, на инвеститорите им треба вистинска насока “Дали смееме да дозволиме дезинвестирање во 90% од областите кои се приоритет за земјава. Македонија има перспектива само на определени сегменти, не смееме да се рашириме и да одиме во различните области кои не носат профит изјави Сашо Кожухаров, професор по меѓународен бизнис ...
  | | веќе видена | слични

  Индустријата во август падна за 10 отсто По драматичното намалување од 20 отсто во јули, експертите сметаат дека ова е ублажување, но прерано е за оптимизам Нина Нинеска-Фиданоска Продолжува да паѓа македонската индустрија. Според најновите податоци на државните статистичари, индустриското производство во август годинава во однос на истиот месец минатата година е пониско за десет проценти, или конкретно за 9,9 отсто. Факт е дека овој пад на индустријата е понизок од она драматично тонење кое Статистика го регистрираше во јули годинава, кога беше измерено рекордно намалување од близу 20 процента, или прецизно за 19,8 отсто. Но, и покрај ублажувањето на минусите во индустриското производство, непобитен факт е дека август е единаесети месец во кој континуирано продолжуваат негативните показатели во македонската индустрија. Експертите со кои контактираше „Утрински весник“ сметаат дека падот на индустријата од десет отсто во август во споредба со минусот од 20 процента во јули покажува навистина престанок на ...
  | | веќе видена | слични

  БЕСИМИ ВРАЧИ ПРИЗНАНИЈА ЗА НАЈУСПЕШНИТЕ ТУРИСТИЧКИ НАСТАНИ Признание за наградената "Македонија на Си-Ен-Ен" Крушево е етно град, Фестивалот Охридско лето, Струшките вечери на поезијата, Вевчанскиот карневал и презентацијата на Македонија на Си-Ен-Ен, Травелер и британските туроператори, се топ петте најуспешни туристички настани во земјава оваа година. Ова престижно признание, вчера по повод 27 септември - Меѓународниот ден на туризмот, на организаторите на овие настани им го врачи министерот за економија, Фатмир Бесими. Според Бесими, ова е единствениот начин како да се промовираат успешните во туризмот, а со цел да се поттикне оваа стопанска дејност бидејќи таа учествува само два проценти во БДП на државата. - Од апсект на платниот биланс, значењето е поголемо. Само годинава, 80 милиони долари е нето-приливот на девизи по основ на туризам - рече Бесими. Според него, од туризмот нема само економска добивка, туку се промовираат и нашите природни и културни вредности. Бесими потенцира дека и во услови на ...
  | | веќе видена | слични

  Падот на индустриското производство во август 9,9% Се намалува падот на индустриското производство. Во август изнесува речиси 10% споредено со истиот месец лани. Во јули пак падот изнесуваше близу 20%. За премиерот овие бројки се уште еден доказ дека состојбата во економијата полека почнува да се стабилизира. - Според статистика, во август има зголемување на индустриското производство од 7% во однос на јули годинава. Тоа е во согласност со она што го заклучија лидерите на Г20 дека економијата заздравува. Тоа заздравување во светот ќе почне да се чувствува и кај нас - изјави денеска премиерот Никола Груевски. Подобрите бројки во индустриското производство се должат на растот во секторот снабдување со електрична енергија, пареа, гас и топла вода. Споредено со август лани растот овде изнесува 21,2%. Најголем пад и овој пат бележи преработувачката индустрија, која има најголем удел во структурата на индустриското производство. Падот изнесува 12,7%. Овде минатиот месец падот беше над 20%. По гранки состојбата во ...
  | | веќе видена | слични

  Државниот завод за статистика стои зад податоците за Бруто-домашниот производ во вториот квартал што предизвикаа сомневање кај опозицијата дека се штелувани. Во стастистика, изненадувачките податоци за пораст во секторот финансиско посредување во услови на лоши резултатити во банкарскиот сектор, ги објаснуваат со тоа што тој сектор е прикажан заедно со други два и не може прецизно да се види како се движела економијата во секој одделно. Според професорот на економскиот факултет Славе Ристески, препорачливо е да се пресметуваат податоци за секој сектор одделно според добрите практики во другите земји, а заради поголема транспарентност.  Освен податоците за финансиско посредување, се фрли сомнеж и врз податоците за извозот. Во државниот завод велат дека работат цело време според иста методлогија и опфат на добра и услуги, но податоците редовно се освежуваат главно со помош на Министерството за финансии и осигурителните компании. Во заводот информираат дека објавените податоци за секој квартал се смтаат за ...
  | | веќе видена | слични