Меѓународната

  во

  Во најновиот извештај на Меѓународната кризна група за Македонија објавен денеска, се сугерира Скопје и Атина да направат одредени компромиси за да се решат разликите околу името. Спорот меѓу Атина и Скопје за името во 2008-ма ја извади од колосек и натаму ја загрозува главната стратегија на НАТО и Европската унија за стабилизирање на Македонија и на западниот Балкан преку проширување и интеграција. Во најновиот извештај на Меѓународната кризна група за Македонија се анализираат и обидите за решавање на спорот и можните пошироки последици.
  Па така, неопределеното одложување на евроатлантската интеграција би можело да го поткопа она што беше постигнато за стабилизирање на земјата, со пошироки регионални последици. Со грчката блокада на македонската интеграција во ЕУ и НАТО, Атина според МКГ, ја прекршува обврската преземена со времената спогодба од 1995 година оти нема да го спречува членството во меѓународните организации поради името. Преименувањето на скопскиот аеродром во Александар Велики и други ...
  | | веќе видена | слични

  Претседателот Бранко Црвенковски, на неговиот последен прием за дипломатскиот кор како шеф на државата упати апел до Владата - потребно е решение за името, затоа што нашата иднина припаѓа во светот.

  „Длабоко сум убеден дека Република Македонија има внатрешен потенцијал да го направи потребниот исчекор, да го заземе местото кое и припаѓа во Меѓународната заедница, а притоа воопшто да не го изгуби своето достоинство и кредибилитет“, изјави Црвенковски.

  Со ништо помала загриженост ги акцентираше изборите. „Верувам дека по тој повод кај одговорните политички субјекти ќе постои јасна политичка волја за организирање на фер и демократски избори со што ќе потврдат дека европската иднина и успехот на Македонија им се поважни од личната добивка и партиските интереси“, додаде претседателот.

  Најстариот амбасадор, оваа година тоа е норвешкиот, потсети - вашето место е во НАТО и во ЕУ - искористете го тоа.

  „2009 година е клучна за Македонија, но следејќи го патот на демократски ...
  | | веќе видена | слични

  Претседателот Бранко Црвенковски денеска ги собра на новогодишен и божиќен прием амбасадорите акредитирани во државава. Претседателот Црвенковски рече дека меѓународната заедница очекува мартовските избори да бидат со високи демократски стандарди, бидејќи тоа е тест за зрелоста на државата. Шефот на државата ги даде овие коментари по повод приемот што го организираше денеска за претставниците на дипломатскиот кор.

  Верувам дека по тој повод кај одговорните политички субјекти ќе постои јасна политичка волја за организирање на фер и демократски избори, со што ќе потврдат дека европската иднина и успехот на Македонија им се поважни од личната добивка и партиските рејтинзи.
  Црвенковски рече дека и покрај исполнувањето на условите за добивање покана за членство во НАТО, самитот во Букурешт ставил пред нашата земја нова политичка реалност, за која Македонија сè уште го немала вистинскиот одговор. Тој истакна дека евро-атланското интегрирање е иднината за државава.

  „За Република ...
  | | веќе видена | слични

  Оваа 2009-та е клучна година за Македонија, а ако се подобри демократскиот дијалог во државата, може да биде и историска. Ова е пораката што денеска меѓународната заедница ја испрати до македонските политичари преку доајенот на дипломатскиот кор во нашата земја, Н.Е. Карл Шајц Виби, абасадор на Кралството Норвешка.

  На традиционалниот прием на дипломатските претставници во државата што го организира претседателот Бранко Црвенковски, тој најави дека Македонија може да постигне членство во НАТО.
  „Ова може да биде и историска година да се постигне членство во НАТО алијансата и да се преземат клучни чекори за процесот на Евро-интеграцијата“, рече Виби пред целиот дипломатски кор.
  За Црвенковски пак, годинава ќе ја одбележат изборите на 22 март, што ги оцени како клучен тест за зрелоста на државата. Црвенковкси ги повика политичките лидери и партиите совесно да се однесуваат на претстојните избори и нив да ги стават пред своите лични интереси. ...
  | | веќе видена | слични

  Претседателот Бранко Црвенковски, на традиционалниот прием на дипломатите во Македонија, во своето обраќање напомена дека минатата година на Самитот во Букурешт државава иако ги исполни сите поставени услови, сепак, не доби покана за членство во НАТО, притоа посочувајќи дека овој преседанот “не соочи со комплетно нова политичка реалност за која сеуште, како држава, го немаме формулирано вистинскиот одговор“.

  “На крајот на годината Европската Комисија во својот годишен извештај за напредокот на Македонија, веќе трета година по ред, не препорача датум за започнување на пристапните преговори за нашата земја. Во повеќе наврати во изминатиов период јас го изнесував своето мислење дека за Македонија не постои сериозна и одржлива алтернатива за нејзино целосно интегрирање во евроатлантските структури. Верувам дека широкиот консензус и поддршката кои нашите граѓани со години ги даваат за стратешките приоритети, ќе останат вистинскиот патоказ за насоката по која треба да се движиме и во иднина. Длабоко сум ...
  | | веќе видена | слични

  Собранието на Република Македонија денеска го одржува продолжението на 40-тата седница посветена на пратенички прашања.

  Премиерот Никола Груевски, во насока на одржување фер и демократски избори, изјави дека Министерството за внатрешни работи и Владата веќе усвоија Акционен план за настап на мартовските избори, за што претходно било разговарано со претставници на меѓународната заедница, а во подготовка е и таканаречен безбедносен план. - Се преземаат сите потребни мерки што една влада би можела да ги преземе за да нема инциденти, изјави Груевски одговарајќи на прашање на пратеникот Андреј Петров како Владата се подготвува за одржување фер и демократски избори.

  Тој посочи на мерките што беа преземени веднаш по инцидентите на 1 јуни од страна на институциите. - Значаен дел од судските процеси завршија, но исто така има голем дел што се уште се во тек и се надевам дека наскоро ќе завршат. ДИК донесе одлука за прегласување на местата каде што имаше инциденти. Веднаш по тој ден се пристапи ...
  | | веќе видена | слични

  Собранието на Република Македонија денеска го одржува продолжението на 40-тата седница посветена на пратенички прашања.

  Премиерот Никола Груевски, во насока на одржување фер и демократски избори, изјави дека Министерството за внатрешни работи и Владата веќе усвоија Акционен план за настап на мартовските избори, за што претходно било разговарано со претставници на меѓународната заедница, а во подготовка е и таканаречен безбедносен план. - Се преземаат сите потребни мерки што една влада би можела да ги преземе за да нема инциденти, изјави Груевски одговарајќи на прашање на пратеникот Андреј Петров како Владата се подготвува за одржување фер и демократски избори.

  Тој посочи на мерките што беа преземени веднаш по инцидентите на 1 јуни од страна на институциите. - Значаен дел од судските процеси завршија, но исто така има голем дел што се уште се во тек и се надевам дека наскоро ќе завршат. ДИК донесе одлука за прегласување на местата каде што имаше инциденти. Веднаш по тој ден се пристапи кон ...
  | | веќе видена | слични

  Премиерот Никола Груевски во продолжението на 40-тата седница посветена на пратенички прашања рече дека Министерството за внатрешни работи и Владата веќе усвоија Акционен план за настап на мартовските избори.

  “За овој Акционен план било разговарано со претставници на меѓународната заедница, а во подготовка е и таканаречен безбедносен план. Се преземаат сите потребни мерки што една влада би можела да ги преземе за да нема инциденти“, додаде Груевски одговарајќи на прашање на пратеникот Андреј Петров како Владата се подготвува за одржување фер и демократски избори.

  Разликите во проекциите на Владата и на Народната банка за економските случувања во 2009 година, според премиерот, се должат на светската економска криза, која се случува по најмалку 80 години.

  “Веројатно доаѓа до вакви бројки поради брзата промена на сите настани во светот и драстичните промени на проекциите поради овие настани. Во многу држави има иста ситуација, од различни институции да има различни проекции“, ...
  | | веќе видена | слични

  „МВР и Владата веќе усвоија Акционен план за настап на мартовските избори, за што претходно било разговарано со претставници на меѓународната заедница, а во подготовка е и таканаречен безбедносен план.

  Се преземаат сите потребни мерки што една влада би можела да ги преземе за да нема инциденти“, изјави Груевски одговарајќи на прашање на пратеникот Андреј Петров како Владата се подготвува за одржување фер и демократски избори.

  Тој посочи на мерките што беа преземени веднаш по инцидентите на 1 јуни од страна на институциите.

  „Значаен дел од судските процеси завршија, но исто така има голем дел што се уште се во тек и се надевам дека наскоро ќе завршат. ДИК донесе одлука за прегласување на местата каде што имаше инциденти. Веднаш по тој ден се пристапи кон анализи на Извештајот на ОБСЕ“, додаде Груевски нагласувајќи дека потоа се случија измените на Изборниот законик, а минатата недела и промената на Уставот во делот на цензусот за избор на претседател.

  „Верувам дека тие ...
  | | веќе видена | слични

  Премиерот Никола Груевски, во насока на одржување фер и демократски избори, изјави дека Министерството за внатрешни работи и Владата веќе усвоија Акционен план за настап на мартовските избори, за што претходно било разговарано со претставници на меѓународната заедница, а во подготовка е и таканаречен безбедносен план. - Се преземаат сите потребни мерки што една влада би можела да ги преземе за да нема инциденти, изјави Груевски одговарајќи на прашање на пратеникот Андреј Петров како Владата се подготвува за одржување фер и демократски избори.  Тој посочи на мерките што беа преземени веднаш по инцидентите на 1 јуни од страна на институциите. - Значаен дел од судските процеси завршија, но исто така има голем дел што се уште се во тек и се надевам дека наскоро ќе завршат. ДИК донесе одлука за прегласување на местата каде што имаше инциденти. Веднаш по тој ден се пристапи кон анализи на Извештајот на ОБСЕ, додаде Груевски нагласувајќи дека потоа се случија измените на Изборниот законик, а ...
  | | веќе видена | слични

  Меѓународни експерти и претставници на Европската комисија денеска ја почнаа работата во гасните мерни станици во западните и јужните региони на Украина, соопшти компанијата Нафтогаз Украина, пренесува ИТАР-ТАСС.

  Набљудувачите работат на станиците "Дроздовичи", "Ужгород", "Берегово", "Теково" и "Орловка".

  Експертите ќе ја проучат активноста на станиците, технологиите и методите за мерење и контрола на гасот.

  Украинските експерти ќе го претстават целосниот список со податоци за пристигнувањето на гасот од Русија и неговиот транзитен пренос кон европските држави.

  Во меѓународната група, меѓутоа, не се вклучени полски експрети, пишува весникот "Газета виборча".
  | | веќе видена | слични

  Македонија е една од главните патарини на меѓународниот автопат на трговија со луѓе и шверцување мигранти. Од Пекинг до Колумбија, преку Москва и Белград, низ Македонија, па во Грција, меѓународната мрежа на шверцување мигранти активно функционира во земјава, каде што с& 232; повеќе граѓани се дрзнуваат за одредена сума илегално да пренесат странски државјани. Најголемиот меѓународен канал на шверцување мигранти беше пресечен од македонската полиција, во почетокот на ноември, кога под шифрата „слепи патници“ се апсеше во Куманово, Скопје, Дебар и во Гевгелија.

  Но неретко илегалците што доаѓаат во Македонија остануваат заробени по кафеани и ресторани, каде што се принудени да си го продаваат своето тело или на некој друг начин да обезбедат за живот, макар и мизерен.

  Тетово крие најголем број странски државјанки што нелегално престојуваат во Македонија, работејќи како келнерки, шанкерки, пејачки и придружнички. Најчесто станува збор за албански, косовски и српски државјанки, кои нелегално ...
  | | веќе видена | слични

  Судски извршители секој момент се очекува да тропнат на вратите на детското ликовно студио „Св. Кирил и Методиј“ од Битола, кое 27 години ја организира меѓународната детска ликовна колонија „Мал битолски Монмартр“. Портпаролот на организацијата, Никола Главинче, вели дека хотелот „Епинал“, каде што престојувале гостите за време на ликовната колонија, ги тужи поради неподмирени финансиски долгови. - Хотелот „Епинал“ не тужеше за спор поголем од 10.000 евра и сега со правосилна судска одлука не знаеме кога ќе пристапат кон извршување - вели Главинче. Тој истакна дека досега од градот Битола не добивале никаква финансиска поддршка и дека ќе побараат средба со министерката за култура за решавање на наталожените проблеми на ликовното студио. Основачот на „Мал битолски Монмартр“, Коста Хаџи-Антоновски, пак е недостапен за коментар. Покрај тековните финансиски проблеми, „Мал битолски Монмартр“ има проблеми и со депонирање на 500.000 ликовните творби, кои во моментов се наоѓаат низ повеќе несоодветни места во градот.
  | | веќе видена | слични

  За последните избори Македонија заработи остри критики од меѓународната заедница, но шансата за поправен наближува. Новиот претседател на Државната изборна комисија, Александар Новаковски, ветува дека ќе поднесуваат пријави и ќе ги направат сите напори да ги спречат евентуалните нерегуларности. у Може ли Македонија да организира избори според европските стандарди со оглед на нивото на политичка култура во земјава? - Мислам дека Македонија во овој период има капацитет да организира фер и демократски избори. Создадени се сите предуслови и мислам дека политичките партии треба да се свесни дека ова се клучни моменти за македонските интеграции. На последните избори беа забележани сериозни инциденти, кои ДИК ги санкционира, а ги санкционираа и други органи, но сепак тоа не смее да се повтори. уКако Државната изборна комисија ќе ги санкционира евентуалните неправилности со оглед на малите ингеренции што ги доби и со новиот Изборен закон? Практично, со врзани раце треба да го контролирате најважниот предизвик за ...
  | | веќе видена | слични

  Локалните и претседателски избори ќе се одржат на 22 март, објави претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, кој предупреди дека од нив зависи дали ќе останеме црна дупка на Балканот. - Овие избори за нас како граѓани се многу важни. Токму фер и демократски избори според највисоките европски стандарди се најважни за нашето натамошно вклучување во Европската унија - изјави Вељаноски по потпишувањето на решенијата за изборите. Тој упати апел до сите политички партии и независни кандидати да се заложат за одржување максимални демократски и фер избори, а сите државни институции, кои на кој било начин се вклучени во изборниот процес, одговорно да ја вршат својата работа. Вељаноски, како што рече, е лично убеден дека државните институции, пред се ДИК, имаат капацитет и знаење за одговорно вршење на работата во текот на изборите и нагласи дека е многу поважно однесувањето на политичките партии кои ќе учествуваат во изборите. - Од политичките субјекти зависи дали изборите ќе бидат оценети како фер и демократски ...
  | | веќе видена | слични

  Грчкиот премиер Костас Караманлис денеска свика вонредни консултации на кои учествуваат и министрите за надворешни работи Дора Бакојани и за одбрана Евангелос Меимаракис, на кои ќе бидат разгледани зачестените турски провокации во Егејско море од последните денови, соопштија медиумите во Атина.

  Минатата недела Грција протестираше пред НАТО и Европската унија заради повеќето нарушувања на грчкиот воздушен простор, во реонот на источниот дел на Егејско море, сторени од Турција.

  -На Турција и се намалува самоконтролата, поведението и е несоодветно со тоа на земја-членка на НАТО, која бара да влезе во ЕУ, изјави грчкиот министер за одбрана.

  Според Атина, турски ловци Ф-16 попречиле морска операција за спасување нелегални имигранти, изведувана од патролен чамец и грчки хеликоптер „Супер Пума“ во реонот на Фармакониси. Грчката страна тврди дека два турски авиони Ф-14 потпа го нарушиле грчкиот воздушен простор во реонот на Фармакониси.

  Во интервју за весникот "Вима" грчкиот ...
  | | веќе видена | слични

  Грчкиот премиер Костас Караманлис денеска свика вонредни консултации на кои учествуваат и министрите за надворешни работи Дора Бакојани и за одбрана Евангелос Меимаракис, на кои ќе бидат разгледани зачестените турски провокации во Егејско море од последните денови, соопштија медиумите во Атина.

  Минатата недела Грција протестираше пред НАТО и Европската унија заради повеќето нарушувања на грчкиот воздушен простор, во реонот на источниот дел на Егејско море, сторени од Турција.

  -На Турција и се намалува самоконтролата, поведението и е несоодветно со тоа на земја-членка на НАТО, која бара да влезе во ЕУ, изјави грчкиот министер за одбрана.

  Според Атина, турски ловци Ф-16 попречиле морска операција за спасување нелегални имигранти, изведувана од патролен чамец и грчки хеликоптер „Супер Пума“ во реонот на Фармакониси. Грчката страна тврди дека два турски авиони Ф-14 потпа го нарушиле грчкиот воздушен простор во реонот на Фармакониси.

  Во интервју за весникот "Вима" грчкиот ...
  | | веќе видена | слични

  Украинската Влада прифати повторно да ја потпише спогодбата, со која се овозможи обновување на испораките на руски гас за Европа, без да се приложи нејзината декларација, која ја натера Москва да го блокира донесувањето на спогодбата, соопшти портпарол на Европската комисија, цитиран од Франс прес.

  По телефонскиот разговор со рускиот премиер Владимир Путин, претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо и телефонира и на украинската премиерка Јулија Тимошенко и ја убеди да ги раздели двата документа, така што оспоруваната декларација ќе биде одделена од спогодбата, изјави портпаролот на ЕК,Феран Тараделас.

  -Сега спогодбата треба повторно да се потпише, без никакви клаузули дека кон неа ќе се приложи некаква декларација, како што се случи првиот пат, додаде Тараделас.

  Тој не посочи дали Москва била информирана и најмногу дали го прифати ова решение, за да се излезе од ќорсокакот и да се повлечат забелешките за да може да се обноват руските гасни испораки за европските ...
  | | веќе видена | слични

  По телефонскиот разговор со рускиот премиер Владимир Путин, претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо и телефонира и на украинската премиерка Јулија Тимошенко и ја убеди да ги раздели двата документа, така што оспоруваната декларација ќе биде одделена од спогодбата, изјави портпаролот на ЕК,Феран Тараделас.  - Сега спогодбата треба повторно да се потпише, без никакви клаузули дека кон неа ќе се приложи некаква декларација, како што се случи првиот пат, додаде Тараделас.  Тој не посочи дали Москва била информирана и најмногу дали го прифати ова решение, за да се излезе од ќорсокакот и да се повлечат забелешките за да може да се обноват руските гасни испораки за европските земји.  Портпаролот посочи дека Европската комисија продолжува да смета дека една еднострана декларација, како украинската, нема никаков ефект врз договорената спогодба меѓу Украина, Русија и ЕУ за режимот на меѓународната контрола врз транзитот на природен гас од ...
  | | веќе видена | слични

  На прагот на локалните и претседателските избори, аналитичарите Ѓунер Исмаил и Даут Даути оценуваа дека Македонија треба да организира слободни и демократски избори. Владата треба да се залага да ги изолира лицата кои можат да предизвикат нерегуларности за време на изборната кампања и на самиот ден на изборите. Сепак Исмаил и Даути се надеваат дека изборите во март ќе бидат слободни и демократски.

  „Владата прво ќе мора да поработи малку на изолација на оние кои што во Македонија веќе десетици години се занимаваат со изборни нарушувања и нереди бидејќи тие им се познати на државата, на власта, познати на законот и ќе мора да најде начин да ги изолира и да ги предупреди да не се занимаваат со изборни нарушувања. Не станува збор за многу луѓе туку за стотина и нешто луѓе кои се правилно распоредени по сите партии“ смета Исмаил.

  „Секако дека претставува тежок тест за Македонија да се покаже дека навистина има капацитет да одржи слободни и демократски избори. Сметам дека ...
  | | веќе видена | слични