Каролос Папуљас

  во

  Грчкото Министерство за надворешни работи упати дипломатска нота до турскиот амбасадор во Атина, наведувајќи дека турски борбени авиони сѐ почесто го ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Зоран Заев и Никола Димитров веднаш да си поднесат оставка и да бидат земени на кривична одговорност за злосторство против народот и државата Договорот што го подпиша Никола Димитров со грчкиот министер за надворешни работи Никос Коѕијас, кој тајно и подмолно, без никаква расправа, без никаква дебата во јавноста и во стручни органи и инстируции, како најголема тајна, во скратена постапка, со груба повреда на Деловникот и со злоупотреба на европско знаменце, експресно беше ратификуван од Собранието. Го ратификуваа пратниците од владејачкото мнозинство, претежно од СДСМ и ДУИ, без пратениците од опозицијата, која не беше ниту информирана за текот на тајните преговори, како што беше заобиколен и Претседателот на Република Македонија, со грубо насилство врз Уставот и законите, со сила протуркаа ратификација на срамен, штетен и противуставен договор. Во аналите на меѓународното право не е познат ваков договор, спротивен на меѓународните норми и на највисоките акти на ООН. Ова е единствен преседан во светот, еден ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Паралелно со преземените мерки за склучување на Дејтонскиот Договор издејствувано е и склучување на Привремена согласност која е потпишана од владите на Република Македонија и на Република Грција на 13 септември 1995 година. Нејзиниот текст е наведен во целост, во македонски превод, иако за најверодостоен се смета оригиналот напишан на англиски јазик. Текстот гласи: Привремена согласност меѓу Македонија и Грција (Њујорк, 13 септември 1995 год.) (Њујорк, 13 септември 1995 год.) “(Име, Каролос Папуљас), кој ја претставува Првата страна (Прва страна), и (Име, Стево Црвенковски) кој ја претставува Втората страна (Втора страна), го ИЗЈАВУВААТ и се согласуваат со следното:Повикувајќи се на принципите на неповредливост на границите и на територијалниот интегритет на државите инкорпорирани во Финалниот документ на Конференцијата за безбедност и соработка во Европа, потпишан во Хелсинки,Имајќи ги предвид одредбите на Повелбата на Обединетите нации и особено оние што се однесуваат на обврските на државата во ...
  сите 27 | | | веќе видена

  Пишува Тодор ПЕТРОВ Во интервју за Телевизија Алсат-М, Љубомир Фрчкоски го потврди она што одамна го повторувам, ама нема кој да чуе и разбере. Фрчкоски, еден од авторите на предлог Уставот на Македонија од 1991 година, вели, дека меѓународен договор меѓу Македонија и Грција за името е посилен по важност од гаранциите за непроменливост на Уставот. - Ние Уставот можеме да го смениме кога сакаме. Тој е внатрешен правен акт што не дава никаква гаранција на другата земја дека за две години можеме да го смениме. Договорот не можеме да го смениме. Тоа на Грците има дава гаранција, - заклучува Фрчкоски. Во ова интервју за Алсат-М, Фрчкоски го повтори својот став за географска одредница на името на државата како решение за односите со Грција. Така зборува Фрчкоски денес, ама во 2005 година друга песна пееше. Имено, во расправа за државното име Македонија, Фрчкоски тогаш рече: “Владата треба да го извести медијаторот дека Македонија се однесувала во согласност со Резолуцијата усвоена при приемот но, таа ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Овој текст е објавен во Вечер на 11 април 2013 година... гледате ли некоја разлика со она што се случува денес во преговорите со името. Процесот е ист но, разлика на крајот сепак - ќе има. Зошто тогаш не се прифаќала ваква промена на уставното државно име, а сега е прифатлива? АЛИТИЧАРИТЕ ГЛЕДААТ ПРИДВИЖУВАЊЕ ВО ПРЕГОВОРИТЕ, НО ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ТЕЖИШТЕТО Е ВРЗ МАКЕДОНСКАТА СТРАНА Новиот предлог и амбициозниот речник на медијаторот во спорот за името помеѓу Македонија и Грција, Метју Нимиц, е доказ за зголемениот притисок за решение на спорот поради фактот што по неколку години повторно се употребува терминот "предлог" наместо "идеи", но оптимизмот треба да се земе со резерва, бидејќи тешко е веројатно дека "новиот" предлог на Нимиц не е некаков сублимат на неговите досегашни "идеи" и "размислувања" кои беа целосно неприфатливи за Македонија, предупредуваат македонските аналитичари по последните средби во Њујорк на посредникот со амбасадорите на Македонија и Грција, Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис. - ...
  сите 251 | | | веќе видена

  Овој текст е објавен во Вечер на 11 април 2013 година... гледате ли некоја разлика со она што се случува денес во преговорите со името. Процесот е ист но, разлика на крајот сепак - ќе има. Зошто тогаш не се прифаќала ваква промена на уставното државно име, а сега е прифатлива?АЛИТИЧАРИТЕ ГЛЕДААТ ПРИДВИЖУВАЊЕ ВО ПРЕГОВОРИТЕ, НО ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ТЕЖИШТЕТО Е ВРЗ МАКЕДОНСКАТА СТРАНАНовиот предлог и амбициозниот речник на медијаторот во спорот за името помеѓу Македонија и Грција, Метју Нимиц, е доказ за зголемениот притисок за решение на спорот поради фактот што по неколку години повторно се употребува терминот "предлог" наместо "идеи", но оптимизмот треба да се земе со резерва, бидејќи тешко е веројатно дека "новиот" предлог на Нимиц не е некаков сублимат на неговите досегашни "идеи" и "размислувања" кои беа целосно неприфатливи за Македонија, предупредуваат македонските аналитичари по последните средби во Њујорк на посредникот со амбасадорите на Македонија и Грција, Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис.- ...
  сите 199 | | | веќе видена

  Oдлуката на самитот на ЕЗ на 11 декември 1992 година ги помести работите напред во корист на нашава земја. Во таа 1992 година, на 27 јуни, беше донесена фамозната Лисабонска декларација, со која од името на сите членки на тогашната ЕЗ на Македонија ѝ се наложуваше да прифати ново име на државата во кое нема да го има зборот Македонија и изведенки од него. Одлуката во Единбург позитивно ги измести работите, така што решавањето за признавање на Република Македонија, кое дотогаш беше во надлежност на Европската заедница, го префрли директно да се решава во ООН. Прва последица на таа одлука во 1993 година беше обидот Грција да ги врати работите назад, така што од Македонија да се бара да прифати арбитража во решавањето на спорот за името. За тоа свое барање имаше поддршка лично од тогашниот претседател на Република Франција, Франсоа Митеран. По многу маки, но и со разбирање од страна на клучните фактори во меѓународната заедница, македонското раководство успеа да го елиминира тоа барање на Грција. Кога веќе ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Пишува Тодор ПЕТРОВ “Помогни ми, ќе ти помогнам!“ Вака го објасни лидерот на ДУИ партнерството со СДСМ. “Нашето партнерство има реципроцитет!“ “На овие избори ние имаме договор. Договорот е со нашиот партнер во Владата. Таму каде што немаме можност да победиме, за градоначалник на општината го поддржуваме нашиот партнер СДСМ. Таму каде што тие немаат можност и шанса да победат за градоначалник, како во Тетово, Гостивар, Кичево, Чаир, тие нас не’ поддржуваат. Ние ќе ги поддржиме нив за градот Скопје, каде што не можеме да победиме, но имаме 35.000 гласови. И во Куманово немаме можност да победиме и ќе го поддржиме кандидатот на СДСМ“, - објасни Али Ахмети на изборниот митинг во Ресен. Веќе не е никаква тајна, Зоран Заев јавно се откажа од патриотизмот, за него СДСМ е албанска партија која се бори за “граѓанско општество“. А, залог за владината коалиција е предлог-Законот за употреба на јазиците што треба да го усвои Собранието по предлог на ДУИ. Бидејќи нема дво-третинско парламентарно мнозинство за измени ...
  сите 27 | | | веќе видена

  Пишува Тодор ПЕТРОВ ВМРО-ДПМНЕ во 1990 година не се формира како бугарска експозитура во Македонија, иако имаше поединци со такви намери, ги има и денес и во партијата и во Македонија. ВМРО-ДПМНЕ не се формира, за Македонија од скутот на Белград да се фрли во прегратките на Софија. Да не бидеме еднострани или пристрасни, за СДСМ беше неприфатлива суверена и самостојна држава Македонија, тие беа за реформирана асиметрична Југославија, умираа за платформата Глигоров-Изетбеговиќ 2+2+2. И во СДСМ имаше белградски врховисти. Конечно, ВМРО-ДПМНЕ се формира, Македонија да биде СУВЕРЕНА И САМОСТОЈНА ДРЖАВА, надвор од Југославија! И... Македонците... на 8 септември 1991 година на референдум гласаа "ЗА СУВЕРЕНА И САМОСТОЈНА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА" без додавки и без придавки, одлуката на референдумот за сите е задолжителна! За жал, врховизмот денес доживува реинкарнација. Се' си има цена... Точно е дека Антонио Милошоски беше дете на Доста Димовска, која ја мразеше антиката од дното на душата. За Антонио Милошоски, ...
  сите 440 | | | веќе видена

  Македонија има нова влада и нов премиер. По една деценија на политиката на Никола Груевски, кој ја држеше земјата во постојан застој по прашањето за името, сега Зоран Заев и неговите албански партнери даваат јасни сигнали дека се согласуваат на компромиси за да се реши конечно спорот со Грција. Атина ja застапува тезата дека географската област Македонија е единствено и само дел од Грција и таа, како важен дел од грчкото културно-историско наследство, треба да биде јасно одвоенo од името на државата со главен град Скопје. Грчките протести почнуваат веднаш по прогласувањето на Македонија за независна држава. Скопје го става на знамето сЅвездата на Вергина – ѕвезда-сонце со 16 зрака, откриена во 1977 година во античка гробница во близина на селото Кутлеш, северна Грција, и се смета за антички симбол на Античка Македонија. Во 80-тите години ѕвездата е користена како елемент на знамето на грчката административна област Егејска Македонија. Македонското знаме со Ѕвездата од Кутлеш опстана од 1992 година до 1995 ...
  сите 13 | | | веќе видена

  Пред точно 50 години војската изврши пуч во Грција, по што следеа седум години диктатура. Дојче Веле во тоа време одигра посебна улога. Утрото на 21 април 1967 година во центарот на Атина влегоа тенкови. Мала група војници пучисти предводени од полковникот Јоргос Пападопулос, ја собори власта во Кралството Грција и на земјата ѝ наметна седум години диктатура. Пучистите стравуваа од претстојните предвремени извори на кои во борбата за моќ против кралот, на власт сакаше да дојде партијата на Еносис Кендру. Поради тоа пучистите создадоа свои факти и уште на денот на воениот удар се уапсени илјадници луѓе, пред сѐ припадници на опозицијата. Подоцна и кралот побегна во егзил. Цензурата и наметнувањето едноумие во јавниот живот, следењето и стравот, од тој момент го обележаа животот на луѓето во земјата каде што е родена демократијата. За народот кој се наоѓаше во синџири единствен слободен извор на информации беа странските медиуми - на почетокот тоа беа Би-Би-Си, Радио Франс или Радио Букурешт. Дојче веле на ...
  сите 25 | | | веќе видена

  На денешен ден 8 февруари 427 г.п.н.е.- Роден е Платон, голем старогрчки филозоф, ученик на Сократ и учител на Аристотел, основач на филозофската школа во Атина која, според местото на кое што се наоѓала, била наречена Академија. Главно влијание врз Платон извршил Сократ на кој му ги посветил речиси сите свои дела – дијалози, главно компонирајќи ги како Сократови разговори со личности познати во Атина во тоа време. Овие дела се зачувани во целост – вкупно 35 дијалошки расправи и 13 писма. Главни негови дела: “Држава”, “Гозба”, “Федон”, “Софист” и други. Умрел во 347 година пред н.е. 1676.- Умрел рускиот цар Алексеј Михајлович Романов, татко на Петар Велики. На власт дошол во 1645 година. Тој ја зацврстил централната власт, ги припоил источните делови на Сибир и ја развил трговијата со Кина, Персија и со европските земји. 1725.- Во Санкт Петерсбург умре Петар Велики, цар на Русија. Бил коренит реформатор на рускиот социјален, економски и општествен живот. Се истакнал како војсководец на копно и на море. ...
  | | веќе видена

  Македонија беше, е и ќе остане грчка, порача грчкиот претседател Каролос Папуљас во рамките на неговото прогласување за почесен граѓанин на Воден. Како што јавува дописникот на Нетпрес од Атина, Папуљас уште еднаш се закани дека поради барањето за уставното име, што за него претставувало иредентизам, немало да станеме членка на Европската Унија. „Барањето за името, што значи иредентизам, го прекршува европското право, па затоа нема интеграција на нашите соседи во Европската Унија, бидејќи не ги задоволуваат ниту условите на институционалното законодавството на ЕУ. Да разјасниме, ние сакаме добрососедски односи и пријателство. Но, тоа минува низ почитувањето на историјата и институциите на Европа”, изјави Папуљас. Прогласувањето на Папуљас за почесен граѓанин на Воден беше во рамките на прославата на како што се наведува “ослободувањето” на градот од Турците во 1912 та година. Грчкото вето за македонската евро-атлантска интеграција беше реафирмирано и од шефот на грчката дипломатија Никос Коѕиас во ...
  сите 61 | | | веќе видена

  1506.- Умре италијанскиот сликар и гравер Андреа Мантења кој ги изработил величенствените фрески во црквите на еремите во Падова и во дворецот во Мантова, урнати во Втората светска војна. 1592.- Умре францускиот писател и филозоф Мишел Ејквем де Монтењ, обновувач на интелектуалниот скептицизам и предвесник на слободните општествени мисли во 17. и 18. век. Де Монтењ сметаше дека човечкиот разум е немоќен во барањето вистина и правда, но дека секој човек е должен да изнајде извесни норми во приватниот и јавниот живот како би живеел разумно свесен за своите општочовечки одговорности. 1598.- Умре шпанскиот крал Фелипе Втори, кој ја предводеше земјата во војните против Отоманското царство од 1571 до 1578 и против Англија од 1588 година, која заврши шест години по неговата смрт. По поразот на неговата „Непобедлива армада“ во 1588 година во битката со англиската морнарица во каналот Ла Манш, Шпанија никогаш повеќе не стана светска сила. 1788.- Њујорк е прогласен за прва федерална престолнина во САД. 1819.- Родена е ...
  | | веќе видена

  427 г.п.н.е.- Роден е Платон, голем старогрчки филозоф, ученик на Сократ и учител на Аристотел, основач на филозофската школа во Атина која, според местото на кое што се наоѓала, е наречена Академија. Главно влијание врз Платон изврши Сократ на кој му ги посвети речиси сите свои дела – дијалози, главно компонирајќи ги како Сократови разговори со личности познати во Атина во тоа време и други градови – држави. Овие дела се зачувани во целост – вкупно 35 дијалошки расправи и 13 писма. Главни негови дела се “Држава”, “Гозба”, “Федон”, “Софист”, “Тимај” и други. Умре во 347 година пред н.е. 1587.- Погубена е шкотската кралица Мери Стјуарт, која претходно 19 години помина во затвор, обвинета за заговор против англиската кралица Елизабета Прва. Поради непопуларната римокатоличка политика која се обиде да ја наметне во протестанска Шкотска, во 1568 година мораше да побегне од Англија. На судењето одржано по налог на Елизабета Прва беше осудена на смрт. 1676.- Умре рускиот цар Алексеј Михајлович Романов, татко на ...
  сите 5 | | | веќе видена

  На денешен ден 8 февруари 427 г.п.н.е.- Роден е Платон, голем старогрчки филозоф, ученик на Сократ и учител на Аристотел, основач на филозофската школа во Атина која, според местото на кое што се наоѓала, е наречена Академија. Главно влијание врз Платон изврши Сократ на кој му ги посвети речиси сите свои дела – дијалози, главно компонирајќи ги како Сократови разговори со личности познати во Атина во тоа време и други градови – држави. Овие дела се зачувани во целост – вкупно 35 дијалошки расправи и 13 писма. Главни негови дела се “Држава”, “Гозба”, “Федон”, “Софист”, “Тимај” и други. Умре во 347 година пред н.е. 1587.- Погубена е шкотската кралица Мери Стјуарт, која претходно 19 години помина во затвор, обвинета за заговор против англиската кралица Елизабета Прва. Поради непопуларната римокатоличка политика која се обиде да ја наметне во протестанска Шкотска, во 1568 година мораше да побегне од Англија. На судењето одржано по налог на Елизабета Прва беше осудена на смрт. 1676.- Умре рускиот цар Алексеј ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Исклучително важна за односите меѓу двете земји е денешната средба на македонскиот министер за надворешни работи Никола Попоски со неговиот грчки колега Никос Коѕиас во Атина. Ова е прва официјална посета на македонски министер во Грција по повеќе од десет години и само покажува дека владата на СИРИЗА е заинтересирана да гради добрососедски односи со Македонија. Атина парламент (Фото: Телеграф.мк/Влатко Перковски) Ова е возвратна посета откако во јули годинава Коѕиас беше во Скопје кога беа промовирани мерките за доверба. Покрај за овие мерки, главна тема на денешните разговори ќе биде прашањето кое е главна пречка за евроатлантската интеграција на Македонија, а тоа е спорот за името. Не е исклучено Коѕиас да објави некои новитети и идеи за конечно затворање на ова прашање. Доколку има позитивен сигнал од страна на Македонија, не е исклучено во Скопје и Атина на почетокот на годината да допатува и посредникот Метју Нимиц. Атина плоштад Синтагма (Фото: Телеграф.мк/Влатко Перковски) Покрај за билатералниот ...
  сите 96 | | | веќе видена

  Пред дваесет години, Македонија и Грција ја потпишаа Времената спогодба, која се заканува да остане трајна. Договорот стави крај на економската блокада кон Македонија од Грција, и требаше да направи пресврт во меѓусебните односи на двете земји. По интензивните преговори под притисок на меѓународната заедница, на 15 септември, 1995-та година, во Њујорк, документот беше потпишан од тогашните министри за надворешни работи Стево Црвенковски и Каролос Папуљас. Македонија го отстрани сонцето од Виргина од државното знаме, а Грција ја призна земјава како независна и суверена држава под привремената одредница „поранешна Југословенска Република Македонија“. Двете земји, кои во договорот единствено се напишани како „првата и втората страна“, меѓу другото се обврзаа да воспостават дипломатски односи, да го почитуваат суверенитетот, територијалниот и политичкиот интегритет на другата страна, како и да забранат непријателски настроени пропаганда и активности. Дел од договорот беше и обврската на Грција, да не го ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Пред дваесет години, Македонија и Грција ја потпишаа Времената спогодба, која се заканува да остане трајна. Договорот стави крај на економската блокада кон Македонија од Грција, и требаше да направи пресврт во меѓусебните односи на двете земји. По интензивните преговори под притисок на меѓународната заедница, на 15 септември, 1995-та година, во Њујорк, документот беше потпишан од тогашните министри за надворешни работи Стево Црвенковски и Каролос Папуљас. Македонија го отстрани сонцето од Виргина од државното знаме, а Грција ја призна земјава како независна и суверена држава под привремената одредница „поранешна Југословенска Република Македонија“. Двете земји, кои во договорот единствено се напишани како „првата и втората страна“, меѓу другото се обврзаа да воспостават дипломатски односи, да го почитуваат суверенитетот, територијалниот и политичкиот интегритет на другата страна, како и да забранат непријателски настроени пропаганда и активности. Дел од договорот беше и обврската на Грција, да не го ...
  сите 3 | | | веќе видена