Грција

  во

  Шефер во проштална посета на Скопје. Од функцијата генерален секретар на НАТО заминува овој месец. Утре прво оди во Тирана, попладнето доаѓа во Скопје. Ќе се сретне и со претседателот во заминување Црвенковски и со новоизбраниот Иванов. Агендата е прилично набиена - по средбите со албанскиот Премиер Бериша и претседателот Топи средба ќе има и со министрите на надворешни работи на Македонија Албанија Хрватска. Во Скопје пристигнува попладнето. Евро-атлантскиот совет на Македонија ќе одржи проштална церемонија а на Шефер ќе му биде врачена благодарница и подарок за долгогодишната соработка. Се очекува на средбата и со Иванов и со Премиерот Груевски Шефер да ги пренесе пораките дека земјава брзо треба да најде решение за името. Но дали ќе му ја пренесе пораката на Груевски што пред една недела му ја соопшти на Црвенковски во Брисел. Владата да внимава дали треба да оди на референдум ако со Грција постигне договор за името. Според него тоа може да биде и ризичен потег Македонија да ја прокоцка последната шанса ...
  | | веќе видена | слични

  Евроамбасадорот пристигна со воз во Битола Фуере: Обновете ја пругата Битола - Лерин Ев­ро­ам­ба­са­до­рот Ерван Фуере вчера пристигна со воз во Битола. "Им чес­ти­там на работниците од 'Македонски железници'. Толку се стари нивните во­зо­ви, а железницата сe уште функционира", рече Фуере, кој беше из­не­на­ден дека пред 20-ина години функционирала железничка линија Би­то­ла - Лерин. "Се надевам дека еден ден таа повторно ќе профункционира, за­тоа што ќе испрати многу позитивна економска и политичка порака. Та­ков беше примерот кога се реетаблираше железничката линија Скопје - Приш­ти­на, која имаше позитивно влијание врз многу процеси", истакна Фу­е­ре. Же­лез­нич­ка­та линија Битола - Лерин, која беше стопирана во 1992 година, фун­кци­о­ни­ра­ше секојдневно со редовен попладневен воз. Пругата од ма­ке­дон­ска страна сега е оштетена и, според битолските железничари, во­зо­ви­те по неа би можеле да се движат со максимална брзина од 30 ки­ло­мет­ри на час. Тие кажуваат дека пругата од другата страна на ...
  | | веќе видена | слични

  Случај скулптура на Александар во Скопје Грција ќе го смета споменикот за провокација Гр­ци­ја очекува специфично однесување од соседната земја во рамките на преговорите кои се водат под покровителство на Обединетите нации за изнаоѓање заеднички при­фат­ли­во решение за името Иа­ко има уште многу време до откривањето на споменикот на Александар Македонски на плоштадот Македонија во Скопје, официјална Атина уште сега објави дека ќе го смета за провокација. "Вак­ви­те чекори се контрапродуктивни. Земјите членки на НАТО едногласно донесоа од­лу­ка да не упатат покана за членство до Македонија и таа одлука сe уште е во сила. Гр­ци­ја, наспроти ова, ја поддржува евроатлантската интеграција на балканските земји", пре­дуп­ре­ди вчера портпаролот на грчката Влада Евангелос Антонарос. Тој, истовремено, искажа очекување Македонија да се однесува конструктивно во пре­го­во­ри­те за името. "Гр­ци­ја очекува специфично однесување од соседната земја во рамките на преговорите кои се водат под покровителство на ...
  | | веќе видена | слични

  Македонија е во најтешка позиција на Западниот Балкан, од аспект на евроинтеграциите изјави денеска во Љубљана словенечкиот европратеник Јелко Кацин, зборувајќи за перспективите на Западниот Балкан на патот кон ЕУ.

  Македонија се уште не го решила спорот со Грција во врска со името, прашање што сериозно ја оптоварува внатрешната политичка сцена, ја труе политичката атмосфера и шири популизам.

  Македонија во својот политички теснец посегнува во историјата и присвојува личности од период, пред словенските племиња да се појават на Западниот Балкан, рече Кацин додавајќи дека тие трагични случувања сериозно го оптоварува позитивниот развој на Македонија во иднина.
  | | веќе видена | слични

  Македонија е во најтешка позиција на Западниот Балкан, од аспект на евроинтеграциите изјави денеска во Љубљана словенечкиот европратеник Јелко Кацин, зборувајќи за перспективите на Западниот Балкан на патот кон ЕУ. Македонија се уште не го решила спорот со Грција во врска со името, прашање што сериозно ја оптоварува внатрешната политичка сцена, ја труе политичката атмосфера и шири популизам. Македонија во својот политички теснец посегнува во историјата и присвојува личности од период, пред словенските племиња да се појават на Западниот Балкан, рече Кацин додавајќи дека тие трагични случувања сериозно го оптоварува позитивниот развој на Македонија во иднина.
  | | веќе видена | слични

  Македонскиот извоз во првите три месеци од годинава паднал за 43,3% во однос на истиот период лани, додека увозот се намалил за 27,8%. Обемот на стоковната размена на Македонија со странство во првите три месеци од годинава е за 33,5 насто понизок во однос на истиот период лани, соопшти денеска Државниот завод за статистика Трговскиот дефицит на Македонија во периодот јануари-март 2009 година достигнал 620 милиони долари. Според истиот извор Македонија во првото тромесечје годинава извезла стоки во вредност од 521 милиони долари, а вредноста на увозот изнесува 1,14 милијарди долари. Покриеноста на увозот со извоз е 45,7 насто. На страната на извозот доминираа фероникелот, производите од железо и челик, како и облеката, а најмногу се увезува сурова нафта, електрична енергија и моторни возила за превоз на лица. Македонија најмногу извезувала во ЕУ и во земјите од Западен Балкан, а половина од увозот потекнува од Европската унија. Најголеми надворешно трговски партнери на Македонија се Германија, Србија, ...
  | | веќе видена | слични

  Македонскиот извоз во првите три месеци од годинава паднал за 43,3% во однос на истиот период лани, додека увозот се намалил за 27,8%. Обемот на стоковната размена на Македонија со странство во првите три месеци од годинава е за 33,5 насто понизок во однос на истиот период лани, соопшти денеска Државниот завод за статистика Трговскиот дефицит на Македонија во периодот јануари-март 2009 година достигнал 620 милиони долари. Според истиот извор Македонија во првото тромесечје годинава извезла стоки во вредност од 521 милиони долари, а вредноста на увозот изнесува 1,14 милијарди долари. Покриеноста на увозот со извоз е 45,7 насто. На страната на извозот доминираа фероникелот, производите од железо и челик, како и облеката, а најмногу се увезува сурова нафта, електрична енергија и моторни возила за превоз на лица. Македонија најмногу извезувала во ЕУ и во земјите од Западен Балкан, а половина од увозот потекнува од Европската унија. Најголеми надворешно трговски партнери на Македонија се Германија, Србија, ...
  | | веќе видена | слични

  Црни се прогнозите за пожари што би можеле да ја зафатат Грција оваа година, пишува грчкиот весник „Етнос“. Началникот на пожарната служба ги изложи лошите прогнози, а заменик министерот за внатрешни работи Христос Маркојанакис признава дека требало уште многу да се направи за превенција од пожарите. Според него, атмосферските услови во текот на зимата и многуте врнежи, кои продолжуваат и во овој период, придонесуваат многу планински патишта да не се во добра состојба, поради што во случај на пожар, ќе биде значително отежнат пристапот на пожарникарите. /крај/фк/ст
  | | веќе видена | слични

  Началникот на пожарната служба ги изложи лошите прогнози, а заменик министерот за внатрешни работи Христос Маркојанакис признава дека требало уште многу да се направи за превенција од пожарите. Според него, атмосферските услови во текот на зимата и многуте врнежи, кои продолжуваат и во овој период, придонесуваат многу планински патишта да не се во добра состојба, поради што во случај на пожар, ќе биде значително отежнат пристапот на пожарникарите
  | | веќе видена | слични

  Првиот човек на унгарската одбрана Имре Секереш по денешната средба со својот домаќин македонскиот министер  Зоран Коњановски, изјавил дека Унгарија ја поддржува Македонија за членство во НАТО и ЕУ. Како што пишува на владиниот сајт  тој рекол дека Македонија е подготвена и ги исполнува сите критериуми за членство во воената алијанса. Дополнил дека неговата земја е убедена дека ќе дојде до решавање на спрот за името со Грција и Македонија што е можно побрзо ќе стане членка на НАТО. Во интерес на Унгарија е да нема бели точки на картата на Балканот. Балканскиот остров треба да биде интегриран и на политички и на економски план во ЕУ, рече унгарскиот министер за одбрана Секереш. Двајцата министри потпишале Спогодба за воена соработка помеѓу двете министерства. На средбата станало збор за билатералната соработка во областа на одбраната, безбедносната ситуација во регионот, одбранбените и воените реформи.
  | | веќе видена | слични

  Според весникот руската амбасада во Атина пред неколку дена испрати протестна нота до грчкото Министетство за надворешни работи, барајќи објаснување за грчкото учество во маневрите на Алијансата, кои ги поврзува со внатрешнополитичката ситуација во Грузија.

  Грција во овие воени вежби учествува со 23 војници, од кои десет веќе се инструктори во Грузија, а пристигнаа 13 офицери и подофицери од копнените сили.
  | | веќе видена | слични

  Русија е незадоволна од Грција поради нејзиното учество во воените вежби на НАТО во Грузија, објави денеска грчкиот весник „Та неа“. Според весникот руската амбасада во Атина пред неколку дена испрати протестна нота до грчкото Министетство за надворешни работи, барајќи објаснување за грчкото учество во маневрите на Алијансата, кои ги поврзува со внатрешнополитичката ситуација во Грузија. Грција во овие воени вежби учествува со 23 војници, од кои десет веќе се инструктури во Грузија, а пристигнаа 13 офицери и подофицери од копнените сили.
  | | веќе видена | слични

  Навалица за туристички визи Македонците ќе ја спасуваат Бугарија Бројот на Македонци што аплицирале за бугарска виза минатата година се зголемил за 40 проценти. Според податоците на Министерството за надворешни работи на Бугарија, Македонците најчесто барале туристички визи. Уште поголем интерес за Бугарија, пренесува софиска новинска агенција, покажале Србите чиишто апликации за виза се зголемиле за 60 проценти. Бугарскиот заменик-министер за надворешни работи, Милен Кереметчиев, вели дека благодарение на туристите од Србија, Македонија и Русија, туризмот во Бугарија ќе го задржи позитивниот тренд и покрај економската криза. Бугарските туристички работници очекуваат претстојното лето Бугарија, покрај Грција и Турција, да биде најчеста туристичка дестинација на граѓаните од соседните држави, а особено на Русите, Србите и на Македонците.
  | | веќе видена | слични

  Истражување На интернет - еден милион граѓани Во Македонија на крајот на минатата година интернет користеле околу 900.000 граѓани, односно 44 проценти од населението, што е за 125 проценти повеќе од 2006 година, кога имало 400.000 корисници, покажуваат податоците на специјализираниот статистички веб-сајт „интернет ворлд стат“. Од земјите во регионот пред Македонија се Словенија со 64,8 проценти, Грција со 46 и Хрватска со 44,2 проценти. Помалку од Македонците интернет користат граѓаните на Црна Гора, 41,3 проценти, на Бугарија 32,6 проценти, на Србија 32,4 проценти, на Босна и Херцеговина 31,4 проценти и на Албанија 16 проценти. Според „интернет ворлд стат“, на крајот на 2008 година, глобалната мрежа ја користеле 1,6 милијарди луѓе или 23,8 проценти од населението во светот. Во Европската унија тој процент е 60,7, а на ниво на цела Европа 48,5 проценти.
  | | веќе видена | слични

  Според „Катимерини“ Грците први ја почнаа смешната игра со името Најавеното поставување споменик на Александар Македонски во центарот на Скопје е последниот потег од играта меѓу Грција и Македонија, што Атина ја почна пред 18 години, за обезбедување на правото врз името и симболите на Македонската династија, пишува вчера грчкиот весник „Катимерини“. - Вистината е дека во таа смешна игра ние бевме тие што влеговме со најголема жестина. Атина уште во 1991 година со два-три потега го изненади младиот северен сосед. Во одекот од демонстрациите за да се докаже дека „Македонија е грчка“, беше формирана Македонската прес агенција во Солун, која денес никој не ја спомнува бидејќи се слеа во државната агенција АНА. Една година подоцна аеродромот „Микра“ во Солун беше преименуван во „Македонија“, а аеродромот во Кавала во „Александар Велики“. Истата година беа воспоставени итн. македонски авиолинии на „Олимпик ерлајнс“, се вели во коментарот на „Катимерини“. Поставувањето на споменикот на Александар Македонски, ...
  | | веќе видена | слични

  МНР ја комплетира тужбата за Грција пред судот во Хаг Македонија ќе прави досие на грчката антиквизација? Тужбата на Македонија за Грција пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг ќе биде дополнета со нови докази кои јасно ќе покажат дека Грција неколкупати грубо ја прекршила Привремената спогодба од 1995 и ги блокирала евроатлантските интеграции на земјата, дознава „Време“. Министерството за надворешни работи интензивно го подготвува образложението на тужбата, кое до почетокот на јуни треба да биде доставено до Меѓународниот суд на правдата во Хаг. Веднаш потоа ќе следува и јавно презентирање на образложенијата за предметот на тужбата од претставниците на двете земји. Во тужбата главен аргумент на македонската страна и натаму ќе биде блокирањето од Грција Македонија да добие покана за прием во НАТО на самитот во Букурешт. Покрај тоа, ќе бидат презентирани и редица изјави од грчките власти кои отворено се заканија дека нема да дозволат Македонија да стане членка на НАТО и на ЕУ се додека не го промени ...
  | | веќе видена | слични

  Револт во Атина Во Скопје се ѕида национализам Планот за „производство“ на споменици во Скопје - на Александар Велики, Гоце Делчев, Никола Карев, Даме Груев, има за цел да го засили македонизмот и националистичката идеологија - коментира вчера грчкиот весник „Етнос“. Според весникот, ова е нова провокација кон Атина, малку пред да бидат обновени преговорите за спорот со името под агендата на специјалниот посредник на ООН, Метју Нимиц. Весникот пренесува дека астрономска сума од 10 милиони евра ќе биде потрошена за подигнување споменик на Александар Велики на централниот плоштад во градот. Тој ќе го претставува Александар Велики како го јава Букефал. Споменикот ќе биде висок 12 метри и ќе биде поставен на 10 метри од земјата. Се очекува тој да биде поставен на почетокот на 2010 година, пренесува весникот. „Остра беше реакцијата на опозицијата и на народот во ПЈРМ на програмата за поставување 17 споменици, меѓу кои и огромен споменик на Александар Велики, во вредност од 10 милиони евра“, коментира грчкиот ...
  | | веќе видена | слични

  Вежбата на НАТО, на која учествува и АРМ, ја разгневи Русија Грузиска чорба, наша запршка Со учеството на воената вежба на НАТО во Грузија, Македонија ризикува да ги влоши односите со Русија, а нашето присуство на едно нестабилно подрачје, иако не сме членка не Алијансата, може да се разбере единствено во контекст на спорот со Грција и обидите да добиеме поголема поддршка за влез во НАТО, коментираат воено-политички експерти. Според нив, во услови кога приемот на Македонија во НАТО зависи исклучително од решението на спорот за името, треба да покажеме дека сме земја-партнер која првенствено ги гледа своите интереси. Воениот аналитичар Благоја Марковски смета дека нашето присуство во Грузија е дискутабилно затоа што во овој период повеќе од очигледно е дека интересите и желбите на НАТО не се совпаѓаат со тие на Македонија. - Со учеството во Грузија, НАТО не тестира на што се сме подготвени за наш прием. Со ова ќе ги влошиме односите со Русија. Државите кои нема да учествуваат на вежбата, а се членки на ...
  | | веќе видена | слични

  Кошаркарската репрезентацијата на Македонија летово ќе има исклучително квалитетни тренинг-средби пред настапот на Европското првенство (ЕП) во Полска (7-20 септември). Меѓу нив сигурно најквалитетни и најзначајни ќе бидат тие одиграни на Ефес Пилсен-купот, од 26-30 август во Анкара.

  Македонија на овој собир ќе игра во група со Летонија и со В. Британија, две селекции, исто така, учеснички на ЕП, кои имаат неколку извонредни поединци кои настапуваат во НБА-лигата.

  Летонците во својот тим го имаат центарот на Голден стејт вориорс, Андрис Биедринс, додека за Британците, кои дебитираат на еден Евробаскет (претходно едно самостојно учество има Англија), речиси сигурно ќе настапи бековскиот двоец на Чикаго булс, Бен Гордон и Луол Денг.

  НБА-предизвикот на десетина дена пред стартот на континенталниот шампионат би требало да биде одлична шанса за избраниците на селекторот Јовица Арсиќ да покажат што и колку можат токму против квалитетни ривали чии предводници се играчи од најсилната ...
  | | веќе видена | слични

  Во Македонија на крајот на минатата година интернет користеле околу 900.000 лица односно 44 проценти од населението, што е за 125 отсто повеќе од 2006 година кога имало 400.000 корисници, покажуваат податоците на специјализираниот статистички веб сајт Интернет ворлд стат. Од земјите во регионот пред Македонија се Словенија со 64,8 отсто, Грција со 46 и Хрватска со 44,2 отсто. Помалку од Македонија интернет користат граѓаните на Црна Гора 41,3, на Бугарија 32,6, на Србија 32,4, на БиХ 31,4 и на Албанија 16 отсто.
  | | веќе видена | слични