Австрија

  во

  Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска денеска во Брдо кај Крањ ќе присуствува на 9-та Регионална министерска конференција за илегална миграција, организиран криминал, корупција и тероризам. На конференцијата ќе се изврши преглед на ситуацијата во областа на визната либерализација, а ќе стане збор и за понатамошен развој на полициската соработка во Југоисточна Европа и размена на добрите пракси во борбата против тероризмот во Југоисточна Европа. Министрите ќе потпишат и Меморандум за разбирање во врска со поддршка и воспоставување на Единици за меѓународна координација на органите надлежни за спроведување на законот. Потпишувањето на Меморандумот за разбирање е дел од активностите кои се превземаат во рамки на Проектот ИЛЕЦУС кој е комплетно финансиран од страна на Европската Комисија. Главен носител на Проектот е Федералното министерство за внатрешни работи на Австрија, а како меѓународни партнери за поддршка во спроведувањето се вклучени и Европол и Интерпол. Држави кориснички се ...
  | | веќе видена | слични

  КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СП 2010 - ЗОНА ЕВРОПА Српски пекол за Петлите За разлика од домаќинот, кој може да се задоволи и со еден бод, Французите имаат обврска да го победат лидерот на табелата За да се добие нешто мора да се ризикува, а дали ќе ризикуваат репрезентативците на Франција на гостувањето во Србија, ќе дознаеме вечерва. Дербито во групата ''7'', најверојатно, ќе даде одговор на прашањето кој директно ќе се пласира на претстојниот Мундијал следната година во Јужна Африка. За разлика од домаќинот, кој може да се задоволи и со еден бод, избраниците на Рејмон Доменеш, имаат обврска да го победат лидерот на табелата. - Ситуацијата е јасна како ден. Сите во Франција знаат што треба да направиме. Ние сме свесни дека мора да освоиме три бода, но сме свесни дека нема ни малку да ни биде лесно. Јас постојано ја фалам репрезентацијата на Србија. Но време е тие да направат некој поголем кикс, изјави селекторот на "петлите". Шанса за нова одмазда има Англија, која повторно ќе се обиде да слави убедливо против ...
  | | веќе видена | слични

  Министерката Јанкуловска на регионална конференција во Словенија Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска утре во Словенија ќе присуствува на 9. Регионална министерска конференција за илегална миграција, организиран криминал, корупција и тероризам. Како што соопшти Министерството за внатрешни работи, на конференцијата во Брдо кај Крањ ќе биде тематизирана и визната либерализација и презентиран прогресот на секоја од земјите вклучени во дијалогот. Министрите за внатрешни работи ќе дискутираат и за идниот  развој на полициската соработка во Југоисточна Европа и за размена на добрите практики во борбата против тероризмот.  Министерствата за внатрешни работи на Австрија, Романија, Словенија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија и на Србија ќе потпишат Меморандум за разбирање за поддршка и воспоставување на Единици за меѓународна координација на органите надлежни за спроведуванје на законот. Меморандумот е дел од активносите кои се преземаат во рамки на Проектот ИЛЕЦУС, финансиран од ...
  | | веќе видена | слични

  Најмалку 862 милиони луѓе во светот се неписмени, покажуваат податоците објавени по повод 8 септември, Меѓународeн ден на писменоста. Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) во 1967 година го прогласи 8 септември за Меѓународен ден на писменоста со цел секоја година на тој датум да се истакне важноста на читањето и писменоста во животот на поединецот и друштвото во целина. Според податоците на УНЕСКО и други меѓународни организации, од вкупниот број неписмени во светот, две третини се жени, а 113 милиони се деца. Податоците на УНЕСКО од 2006 година покажуваат дека 75 отсто од неписмените жители живеат во подсахарските земји каде што женските деца воопшто не одат во училиште, а потоа следат југозападна и источна Азија и арапските земји. Според податоците на Организацијата за економска соработка и развој, во развиените земји најголемиот број жители имаат средна стручна спрема (од 47 отсто во САД до 61 отсто во Австрија). Образованието, односно целосната писменост на ...
  | | веќе видена | слични

  Најмалку 862 милиони луѓе во светот се неписмени, покажуваат податоците објавени по повод 8 септември, Меѓународeн ден на писменоста. Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) во 1967 година го прогласи 8 септември за Меѓународен ден на писменоста со цел секоја година на тој датум да се истакне важноста на читањето и писменоста во животот на поединецот и друштвото во целина. Според податоците на УНЕСКО и други меѓународни организации, од вкупниот број неписмени во светот, две третини се жени, а 113 милиони се деца. Податоците на УНЕСКО од 2006 година покажуваат дека 75 отсто од неписмените жители живеат во подсахарските земји каде што женските деца воопшто не одат во училиште, а потоа следат југозападна и источна Азија и арапските земји. Според податоците на Организацијата за економска соработка и развој, во развиените земји најголемиот број жители имаат средна стручна спрема (од 47 отсто во САД до 61 отсто во Австрија). Образованието, односно целосната писменост на ...
  | | веќе видена | слични

  Најмалку 862 милиони луѓе во светот се неписмени, покажуваат податоците објавени по повод 8 септември, Меѓународeн ден на писменоста. Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) во 1967 година го прогласи 8 септември за Меѓународен ден на писменоста со цел секоја година на тој датум да се истакне важноста на читањето и писменоста во животот на поединецот и друштвото во целина. Според податоците на УНЕСКО и други меѓународни организации, од вкупниот број неписмени во светот, две третини се жени, а 113 милиони се деца. Податоците на УНЕСКО од 2006 година покажуваат дека 75 отсто од неписмените жители живеат во подсахарските земји каде што женските деца воопшто не одат во училиште, а потоа следат југозападна и источна Азија и арапските земји. Според податоците на Организацијата за економска соработка и развој, во развиените земји најголемиот број жители имаат средна стручна спрема (од 47 отсто во САД до 61 отсто во Австрија). Образованието, односно целосната писменост на ...
  | | веќе видена | слични

  Најмалку 862 милиони луѓе во светот се неписмени, покажуваат податоците објавени по повод 8 септември, Меѓународeн ден на писменоста. Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) во 1967 година го прогласи 8 септември за Меѓународен ден на писменоста со цел секоја година на тој датум да се истакне важноста на читањето и писменоста во животот на поединецот и друштвото во целина. Податоците на УНЕСКО од 2006 година покажуваат дека 75 отсто од неписмените жители живеат во подсахарските земји каде што женските деца воопшто не одат во училиште, а потоа следат југозападна и источна Азија и арапските земји. Според податоците на Организацијата за економска соработка и развој, во развиените земји најголемиот број жители имаат средна стручна спрема (од 47 отсто во САД до 61 отсто во Австрија). Образованието, односно целосната писменост на возрасното население и сега во развиените земји е една од главните теми бидејќи глобализацијата на светската економија бара писмени ...
  | | веќе видена | слични

  Во светот има повеќе од 862 милиони неписмени луѓе Најмалку 862 милиони луѓе во светот се неписмени, покажуваат податоците објавени по повод 8 септември, Меѓународeн ден на писменоста. Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) во 1967 година го прогласи 8 септември за Меѓународен ден на писменоста со цел секоја година на тој датум да се истакне важноста на читањето и писменоста во животот на поединецот и друштвото во целина. Според податоците на УНЕСКО и други меѓународни организации, од вкупниот број неписмени во светот, две третини се жени, а 113 милиони се деца. Податоците на УНЕСКО од 2006 година покажуваат дека 75 отсто од неписмените жители живеат во подсахарските земји каде што женските деца воопшто не одат во училиште, а потоа следат југозападна и источна Азија и арапските земји. Според податоците на Организацијата за економска соработка и развој, во развиените земји најголемиот број жители имаат средна стручна спрема (од 47 отсто во САД до 61 отсто во Австрија). ...
  | | веќе видена | слични

  Најмалку 862 милиони луѓе во светот се неписмени, покажуваат податоците објавени по повод 8 септември, Меѓународeн ден на писменоста. Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО) во 1967 година го прогласи 8 септември за Меѓународен ден на писменоста со цел секоја година на тој датум да се истакне важноста на читањето и писменоста во животот на поединецот и друштвото во целина. Според податоците на УНЕСКО и други меѓународни организации, од вкупниот број неписмени во светот, две третини се жени, а 113 милиони се деца. Податоците на УНЕСКО од 2006 година покажуваат дека 75 отсто од неписмените жители живеат во подсахарските земји каде што женските деца воопшто не одат во училиште, а потоа следат југозападна и источна Азија и арапските земји. Според податоците на Организацијата за економска соработка и развој, во развиените земји најголемиот број жители имаат средна стручна спрема (од 47 насто во САД до 61 насто во Австрија). Образованието, односно целосната писменост на ...
  | | веќе видена | слични

  Квалификациски натпревари за СП 2010 Хрватска и Франција без право на грешка Квалификациските натпревари за СП 2010 во Јужна Африка влегуваат во самата завршница и повеќе нема можности за поправен испит. Тоа најмногу се однесува за средбите во Загреб меѓу Хрватска и Белорусија и во Париз меѓу Франција и Романија. Домаќините немаат право на грешка, ако сакаат да ја видат Јужна Африка. Хрватска нема да се откаже од својата формација 4-4-2 иако ќе настапи без повредениот Лука Модриќ. Неговата улога ќе ја преземе Нико Крањчар, кој со Иван Ракитиќ ќе ја контролираат средината на теренот. - Средбата со Англија не ме интересира. Пред нас е дуелот со Белорусија и се освен победа за нас ќе биде катастрофа. Во никој случај не сакам името на Модриќ да го користам како алиби пред дуелите со Белорусија и со Англија - вели хрватскиот селектор Славен Билиќ. Актуелниот светски првак Италија сака што побрзо да го обезбеди пласманот за Јужна Африка и затоа на гостувањето кај Грузија очекува победа. За Чешка дуелот со Словачка ...
  | | веќе видена | слични

  - Живееме во умрежен глобализиран свет, во кој ние како Европјани мораме да се докажуваме пред другите големи земји и континенти. Мораме сопствената политика да ја реализираме според САД, Русија, Кина, Јапонија, Бразил, Индија, Јужна Африка. Тоа веќе не може да го направи ниту една европска држава самостојно, порача таа во интервјуто на виенскиот весник „Стандард“. Фереро-Валднер објасни дека за сите надлежности на актуелниот висок претставник за надворешна политика и безбедност Хавиер Солана ќе бидат обединети со нејзината функција - комесар за надворешна политика, со цел намалување на бирократијата. Фереро-Валднер оцени дека европската дипломатска служба ќе биде многу важна и дека тоа ќе биде значајна можност за ЕУ во земјите во светот да биде присутна. - Новиот шеф на дипломатијата на ЕУ ќе мора да биде многу креативен и да даде огромен работен придонес - дополни таа. - Тоа е многу напорна работа, во која е потребно да се биде одлично поврзан и во постојан контакт со сите шефови на дипломатии ...
  | | веќе видена | слични

  „Проширувањето на Европската Унија треба да запре. Не ни требаат банкротирани држави или муслимански... Тие се добри за соседи, но не и за членки. Ние во Холандија сé уште страдаме поради проблемите предизвикани од криминалците од Бугарија и од Романија“ Оваа изјава на еден од пратениците во европскиот парламент од холандската екстремна десница е дадена на истата конференција на која еврокомесарот за проширување Оли Рен најави дека е можно Македонија да добие датум за почеток на преговорите. По последните избори за Европскиот парламент, екстремно десничарските партии добија поголема сила. Пратеникот од Холандија што му ја даде забелешката на Рен е еден од четворицата пратеници од партијата што ја предводи исламофобот Герт Вилдерс. Ултрадесничарите имаа успех и во Британија, Австрија и во Словачка. Меѓу другото припадниците на овие партии се и против проширувањето на Европската Унија. Паралелно со овие изјави и претседателот на Пактот за стабилност, Ерхард Бусек, деновиве изјави дека во Унијата нема ...
  | | веќе видена | слични

  Бразил ќе учествува и на 19. СП, што останува единствена селекција со сите учества на мундијалите. Пред нив, уште во јунските квалификации, учество на СП обезбедија и Холандија (Европа), Јапонија, Австралија, Јужна Кореја и Северна Кореја (Азија). Бразил му донесе многу грижи на Диего Армандо Марадона, чија селекција, и покрај тоа што е преполна со ѕвезди, сега ја очекува голема битка за директен пласман и избегнување на петтото место, кое води во баражот со четвртиот од зоната КОНКАКАФ. „Кариоките“ во завчерашните квалификации беа единствена селекција со сигурен пласман, а многу блиску до учество се и Брегот на Слоновата Коска и Шпанија, а ако се сложат коцките, веќе в среда, пласман може да обезбедат и Србија (ако ја победи Франција), Англија (ако ја победи Хрватска), Италија (ако ја победи Бугарија). Португалија и Чешка, иако од нив се очекуваше многу во европските квалификации, се сé подалеку од Мундијалот. И двете селекции ремизираа и загубија нови бодови, па речиси се пред невозможна мисија да ...
  | | веќе видена | слични

  Фестивалот е смотра на документарни филмови што се прикажуваат на отворено, а влезот за сите проекции е бесплатен. Годинава беа прикажани 16 филма во официјалната фестивалска конкуренција, селектирани меѓу 60-те пристигнати кандидатури. Во комисијата беа филмскиот режисер Карпо Година, филмскиот критичар Драган Рубеша и ланската победничка по избор на публиката Ирена Скориќ. Филмот „Плати и жени“ е македонско-австриско-хрватско-американска копродукција, кој Георгиев го работел речиси 10 години, а се базира на приказни за балканските имигранти во западноевропските земји. Нивните патешествија во напорите да обезбедат документи за престој, преку брак со државјанки на Европската Унија за цена од 7.000 евра по невеста, се преточени во контроверзна филмска приказна од 74 минути. Извршни продуценти на ова кинематографско остварување се Синиша Јуричиќ, Ралф Вајсен и Атанас Георгиев, директор на фотографија Димо Попов, монтажата е на Владимир Гојун, а музиката на групата „Фолтин“. „Плати и жени“ на петтиот филмски ...
  | | веќе видена | слични

  Во рамките на групата 5 шансите за пласман во баражот ги зголеми Босна и Херцеговина откако победи на гости кај Ерменија со 2:0, додека Турција забележа победа против Естонија со 4:2. На чело на табелата е Шпанија 21 бод (7 натпревари), Босна и Херцеговина 15 (7), Турција 11 (7), Белгија 7 (7), Естонија 5 (7) и Ерменија 1 (7). Во групата 1 во двата натпревара постигнати се следниве резултати: Данска – Португалија 1:1 и Унгарија – Шведска 1:2. Води Данска со 17 бодови (7), Унгарија 13 (7), Шведска 12 (7), Португалија 10 (7), Албанија 6 (8) и Малта 1 (8). Во групата 2: Швајцарија – Грција 2:0, Моладавија – Луксембург 0:0 и Израел – Летонија 0:1. На табелата води Швајцарија со 16 бодови (7), Шведска и Грција имаат по 13 (7), Израел 9 (7), Луксембург 5 (7) и Молдавија 2 (7). Два нерешени резултати во групата 3: Полска – Северна Ирска 1:1 и Словачка – Чешка 2:2. Прва на табелата е Словачка со 16 бодови (7), Северна Ирска 14 (8), Полска и Словенија 11 (7), Чешка 9 (7) и Сан Марино 0 (8). Два ...
  | | веќе видена | слични

  Кикс на Франција, Србија пред пласман во Ј. Африка „Триколорите“ ремизираа против Романија (1:1), со што на Србија и' го отворија патот за СП Франција на домашен терен не успеа да ја совлада одамна прежалената Романија, мечот заврши 1:1, а со тоа предноста на водечката Србија изнесува четири бода во однос на актуелните вицешампиони, кои в среда гостуваат во Белград. По многуте пропуштени шанси отпорот на гостите беше скршен во 48. минута со голот на Анри, но само осум минути подоцна Жулијен Ескуде ја уфрли топката во сопствената мрежа за 1:1. До крајот на мечот Французите напаѓаа безидејно и не создадоа ниту една посериозна прилика за гол. Квалификации за СП во Јужна Африка 2010 година Група 1 Данска - Португалија 1:1, Унгарија - Шведска 1:2 Табела: Данска 17, Унгарија 13, Шведска 12, Португалија 10, Албанија 6, Малта 0. Група 2 Молдавија - Луксембург 0:0, Израел - Летонија 0:1, Швајцарија - Грција 2:0 Табела: Швајцарија 16, Грција 13, Летонија 13, Израел 9, Луксембург 5, Молдавија 2. Група 3 Полска - С. ...
  | | веќе видена | слични

  КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СП 2010 - ЕВРОПСКА ЗОНА Португалија и Чешка далеку од Јужна Африка Избраниците на Квеирош само со помош на среќата успеаја непоразени да заминат од Данска, а ремито со Словачка ги остави Чесите претпоследни во групата Како што стојат работите во квалификациите за СП 2010 во европската зона, претстојниот Мундијал во Јужна Африка, најверојатно ќе остане само пуста желба, на моментално најскапиот фудбалер на денешницата, репрезентативецот на Португалија, Кристијано Роналдо. Највата за сигурен триумф на гостувањерто во Данска не се исполни. Избраниците на Карлос Квеирош пак одиграа под очекуваното ниво, и само среќа ги спаси да заминат со еден освоен бод во дуелот со лидерот на табелата. - Уште еднаш репрезентацијата на Данска се покажа како тежок противник. Мора да признаеме дека ние имавме поголема среќа, во спротивно уште сега ќе се збогувавме со настапот на светското првенство. Нема да се откажеме од таа намера. Ќе се бориме се додека постои и теоретска шанса. Само победа во дуелот со ...
  | | веќе видена | слични

  На повидок е помирување на релација македонска Влада - ЕВН Македонија. И двете до вчера завојувани страни го направија првиот чекор - почнаа да комуницираат. „Овој нов начин на комуникација е многу добар почеток за решавање на сите проблеми. Имам впечаток дека двете страни се свесни дека при решавање на проблемите потребно е да има што помалку негативни ефекти врз граѓаните на Република Македонија“, изјави за А1 Телевизија, Георг Валднер, претседател на У.О на ЕВН Македонија. „Уште сме далеку од решавање на проблемот, но доколку не комуницирате, условно кажано, со другата страна, тешко ќе најдете взаемно прифатливо решение. Чингоски е вклучен во моето запознавање со проблемот. Во оваа фаза се обидувам комуникациите да ги вршам со секој страна поодделно, за да и дадам шанса на секој страна да го каже својот став. Да ме запознае со фактите“, рече Владимир Пешевски, потпретседател на владата. Апелациониот суд, пред три дена ја поништи одлуката на Основниот суд Скопје 2, кој пресуди австриската компанија да им ...
  | | веќе видена | слични

  Фудбалерите на Шпанија продолжуваат со максимален учинок во квалификациите Европскиот првак Шпанија продолжува со сигурните игри во квалификациите за Светското фудбалско првенство во Јужна Африка откако синоќа пред своите навивачи ја совладаа Белгија со 5:0. Во рамките на групата 5 шансите за пласман во баражот ги зголеми Босна и Херцеговина откако победи на гости кај Ерменија со 2:0, додека Турција забележа победа против Естонија со 4:2. На чело на табелата е Шпанија 21 бод (7 натпревари), Босна и Херцеговина 15 (7), Турција 11 (7), Белгија 7 (7), Естонија 5 (7) и Ерменија 1 (7). Во групата 1 во двата натпревара постигнати се следниве резултати: Данска – Португалија 1:1 и Унгарија – Шведска 1:2. Води Данска со 17 бодови (7), Унгарија 13 (7), Шведска 12 (7), Португалија 10 (7), Албанија 6 (8) и Малта 1 (8). Во групата 2: Швајцарија – Грција 2:0,  Моладавија – Луксембург 0:0 и Израел – Летонија 0:1. На табелата води Швајцарија со 16 бодови (7), Шведска и Грција имаат по 13 (7), Израел 9 (7), Луксембург 5 ...
  | | веќе видена | слични

  Европскиот првак Шпанија продолжува со сигурните игри во квалификациите за Светското фудбалско првенство во Јужна Африка откако синоќа пред своите навивачи ја совладаа Белгија со 5:0. Во рамките на групата 5 шансите за пласман во баражот ги зголеми Босна и Херцеговина откако победи на гости кај Ерменија со 2:0, додека Турција забележа победа против Естонија со 4:2. На чело на табелата е Шпанија 21 бод (7 натпревари), Босна и Херцеговина 15 (7), Турција 11 (7), Белгија 7 (7), Естонија 5 (7) и Ерменија 1 (7). Во групата 1 во двата натпревара постигнати се следниве резултати: Данска – Португалија 1:1 и Унгарија – Шведска 1:2. Води Данска со 17 бодови (7), Унгарија 13 (7), Шведска 12 (7), Португалија 10 (7), Албанија 6 (8) и Малта 1 (8). Во групата 2: Швајцарија – Грција 2:0, Моладавија – Луксембург 0:0 и Израел – Летонија 0:1. На табелата води Швајцарија со 16 бодови (7), Шведска и Грција имаат по 13 (7), Израел 9 (7), Луксембург 5 (7) и Молдавија 2 (7). Два нерешени резултати во групата 3: Полска – Северна ...
  | | веќе видена | слични