Собрание

Среда, 12 февруари 2014 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Четириесет и шеста седница, како матично работно тело, во второ читање, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за трговските друштва. Претседателот на Комисијата за економски прашања, г-ѓа Владанка Авировиќ, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, не се поднесени амандмани од овластени предлагачи. Комисијата му предложи на Собранието на Република Македонија да го разгледа и донесе овој Предлог на закон.
сите 10 | | | веќе видена

Среда, 29 јануари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 78. седница, одржана на 27, 28 и 29 јануари 2014 година, како матично работно тело, ги разгледа: Предлог-закон за контрола на емисии од испарливи органски соединенија при користење на бензини (прво читање); Предлог - закон за изменување на Законот за превоз на опасни материи во патниот и железничкиот сообраќај (прво читање); Предлог - национална програма за железничка инфраструктура 2014 – 2016; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за градење (второ читање); Статутарна одлука за изменување на Статутот на Агенцијата за електронски комуникации (прва фаза); Годишна програма за работа на Агенцијата за електронски комуникации за 2014 година. На седницата на Комисијата, во својство на претставници на Владата на Република Македонија, присуствуваа г. Стево Темелковски, заменик на министерот за животна средина и просторно планирање, г. Џелал Бајрами, заменик на министерот за транспорт, ...
сите 12 | | | веќе видена

Петок, 31 јануари 2014 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на денешната 47. седница, како матично работно тело во прво читање го разгледа Предлогот на законот за дополнување на Законот за земјоделското земјиште . На седницата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Љупчо Димовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Тој ја нагласи потребата за донесување на законот, целите што ќе се постигнат и основните решенија што се уредуваат со законот. Во дискусијата по Предлог-законот учествуваа пратениците: г. Борче Ставров, г-ѓа Ленче Николовска, г. Васко Пашовски и г. Драгиша Милетиќ. На крајот, Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство, со 7 гласа „за“ го усвои следниот Заклучок: Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство го разгледа Предлогот на законот за дополнување на Законот за земјоделското земјиште (прво читање); од гледна точка на потребата за донесување ...
сите 12 | | | веќе видена

Четврток, 6 февруари 2014 година Делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од потпретседателот на Собранието, г-ѓа Сузана Салиу, а во чиј состав беа и пратениците: г-ѓа Силвана Бонева, г. Владимир Ѓорчев и г. Андреј Петров, учествуваше на 62. Национален молитвен појадок во Вашингтон. Во текот на својот престој, Собраниската делегација оствари средби со г-ѓа Кендис Милер, пратеник во Претставничкиот дом на Конгресот на САД, конгресменот Френк Вулф, републиканец од Вирџинија и со г-ѓа Џенис Хан, пратеник (демократ-Калифорнија) во Претставничкиот дом на Конгресот на САД и воедно копретседавач со годинешниот молитвен појадок. На средбите, собраниската делегација се заблагодари за принципиелната поддршка за евроинтеграција на Македонија и ја реафирмираше определбата на земјата во исполнувањето на оваа стратешка цел. Исто така, Република Македонија беше претставена како земја во која се негува мултиетништвото, мултиконфесионалноста и мултикултурата, и дека во овој контекст е лидер во Европа. ...
| | веќе видена

Вторник, 11 февруари 2014 година, Берлин Делегација на Собранието на Република Македонија во чиј состав се пратениците: г. Антонио Милошоски, г. Александар Спасеновски, г-ца Христина Рунчева, г-ѓа Сузана Салиу и г-ѓа Ермира Мехмети деновиве е во посета на Берлин, СР Германија . Делегацијата во текот на вчерашниот ден оствари средби со пратениците г. Петер Вајс, претседател на Парламентарната група за Југоисточна Европа на германскиот Бундестаг, како и со г. Торстен Фрај, член на парламентарната Комисија за надворешни работи и прашања поврзани со Европската унија. На средбите, меѓу другото, се разговараше за можностите за интегрирање на Република Македонија во Европската унија при што беше потенцирана нашата посветеност во овој процес преку остварените реформски активности. Се дискутираше и за грчко-македонскиот спор за името, претстојните избори во Република Македонија и можностите за понатамошно унапредување на македонско-германските односи. На средбите уште еднаш беше искажана поддршката која што СР ...
сите 14 | | | веќе видена

Понеделник, 10 февруари 2014 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, оствари средба со парламентарниот заменик-министер за надворешни работи на Јапонија, г. Такао Макино, кој воедно е и член на Горниот дом на Парламентот на Јапонија. Двајцата соговорници изразија задоволство од средбата, при што беше констатирано дека оваа посета претставува уште една потврда за добрите односи меѓу Република Македонија и Јапонија, кои секако и во иднина ќе продолжат да се развиваат во нагорна линија . На средбата, претседателот Вељаноски изрази подготвеност за унапредување на парламентарната соработка помеѓу двете земји, како на ниво на средби на претседатели на Парламенти, така и на ниво на комисии и пратенички групи за соработка. Тој, исто така, истакна дека од особено значење за продлабочување на дипломатските односи, кои оваа година бележат 20 години од нивното воспоставување, е отворањето на Амбасада на Република Македонија во Токио. Почитуваниот, г. Такао Макино, изрази ...
сите 25 | | | веќе видена

Понеделник, 27 јануари 2014 години, Стразбур Собраниска делегација на јануарската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа На првиот ден на јануарската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа, која започна денеска, а ќе трае до 31 јануари 2014 година во Стразбур, се избираше претседател на Собранието, како и членови во работните тела на Собранието, односно комисиите. За претседател по првиот круг на гласање беше избрана г-ѓа Ан Брасер од Луксембург како кандидат на Алијансата на либерали и демократи со 165 гласа наспроти нејзиниот противкандидат г. Роберт Валтер од Групата на европски демократски партии, кој освои 125 гласови. На истата седница беа реконструирани комисиите, при што се избираа и претседатели, потпретседатели и членови. Шефот на Македонската делегација во Парламентарното собрание на Советот на Европа, г. Александар Николоски беше избран за потпретседател на Мониторинг комисијата, додека членот на Делегацијата, г. Игор Ивановски за член на истата Комисија ...
сите 26 | | | веќе видена

Петок, 7 февруари 2014 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Четириесет и петта седница, одржа јавна расправа по Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за минерални суровини, по скратена постапка Образложение на Предлог-законот даде претставникот на предлагачот, заменик-министерот за економија, г. Христијан Делев. При изработката на предложените измени и дополнување, најпрво биле опфатени проспекциските истражувања. Веќе неколку странски компании покажале интерес за проспекциско истражување на територијата на Република Македонија. Оваа проблематика досега не била опфатена и утврдена е голема потреба овој дел да биде регулиран. Беше истакнато дека проспекциските истражувања се посебно битни во делот на енергетските суровини, посебно за истражување во делот на нафтата, гасот и јагленот. Инаку, ова претставува многу скапа инвестиција и со донесувањето на законските решенија ќе се овозможи на меѓународните компании кои се заинтересирани, ...
сите 13 | | | веќе видена

Понеделник, 10 февруари 2014 година, 14.00-14.30 часот, Сала на Влада - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија
| | веќе видена

Четврток, 6 февруари 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Четириесет и четвртата седница, одржана на 4 февруари 2014 година, како матично работно тело, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за стечај, по скратена постапка Претседателот на Комисијата за економски прашања, г-ѓа Владанка Авировиќ, ги извести членовите на Комисијата дека е поднесен еден амандман од пратениците: г-ѓа Цветанка Иванова, г-ѓа Билјана Казанџиска, г-ѓа Радмила Шекеринска, г. Самка Ибраимоски, г-ѓа Весна Бендевска и г. Менде Диневски. Комисијата го претресе амандманот поднесен од овластените предлагачи. Во претресот учествуваше заменик-министерот за економија, г. Христијан Делев. Комисијата со мнозинство гласови не го усвои поднесениот амандман. Комисијата за економски прашања го проследи Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за стечај на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 8 | | | веќе видена

Четврток, 6 февруари 2014 година Европскиот парламент, со 486 гласови „за“, 55 „против“ и 29 „воздржани“, ја усвои Резолуцијата за напредокот на Република Македонија во 2013 година. Беа усвоени четири од вкупно седумте предложени амандмани . Во резолуцијата, предложена од известувачот Ричард Ховит, уште еднаш се повикува Советот на Европската унија, без одложување, да одреди датум за почеток на преговорите за членство на нашата земја во ЕУ, инаку се загрозува стабилноста во земјата и во регионот. Во исто време, Република Македонија мора да продолжи со реформите и исполнувањето на критериумите за влез во европското семејство. Европарламентот апелира до Грција да ја искористи улогата на претседавач со ЕУ за дополнителен импулс во решавањето на спорот со името, притоа истакнувајќи дека билатералните проблеми не треба да бидат пречка за започнување на преговорите, иако треба да се решат пред крајот на процесот на зачленување.
сите 30 | | | веќе видена

Четврток, 6 февруари 2014 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на 95. седница, одржана на 4 февруари, како матично работно тело ги разгледа Предлогот на закон за задолжување на Република Македонија кај Меѓународната банка за обнова и развој-Светската банка по Договорот за заем за Вториот програмски заем за развојни политики за конкурентност (по скратена постапка); Статутарната одлука за изменување и дополнување на Статутот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија (прва фаза). Воведно образложение по поднесениот Предлог на закон даде заменикот на министерот за финансии, г. Ардиан Џеладини. Тој истакна дека Вториот програмски заем за развојни политики за конкурентност од Меѓународната банка за обнова и развој - Светската банка ќе ѝ биде доделен на Република Македонија во износ од 36,4 милиони евра (еквивалент на 50 милиони УСД). Со овој заем ќе се поддржат активности во четири клучни области и тоа: Развој на производство со висока додадена ...
сите 3 | | | веќе видена

Среда, 5 февруари 2014 година Претседателот Вељаноски оствари средба со претставници на средствата за јавно информирање, на која ги информираше присутните за сработеното во Собранието на Република Македонија за 2013 година, за вкупно одржани пленарни седници, вкупно донесени закони и други акти, поднесени амандмани, одржани седници на работните тела, податоци за присутност на јавноста во работењето на Собранието, сите дел од содржината на Годишниот извештај за работата на Собранието на Република Македонија за 2013 година . Претседателот Вељаноски ги информираше новинарите и за тековното работење на Собранието, за планираните седници во периодот кој следи. На средбата, присутните беа запознаени и дека во насока на присутност на популарните социјални мрежи и подобро информирање на нивните корисниците со активностите на Собранието, од утре ќе бидат во функција официјални страни/профили на Собранието на социјалните мрежи Фејсбук и Твитер. За почеток е предвидено профилите да бидат администрирани од вработени ...
сите 7 | | | веќе видена

Среда, 5 февруари 2014 година Европскиот парламент вечерва ќе расправа, а утре ќе гласа по Извештајот за напредокот на Република Македонија во 2013 година, изготвен од известителот за нашата земја, британскиот европратеник, г. Ричард Ховит. Во резолуцијата, Европарламентот уште еднаш го повикува Советот на Европската унија, без одложување, да одреди датум за почеток на преговорите за членство на нашата земја во ЕУ. Во спротивно, се ризикува предизвикување тензии во земјата, како и загрозување на регионалната стабилност. Се истакнува дека билатералните проблеми не треба да бидат пречка за старт на преговорите, иако треба да се решат пред крајот на процесот за зачленување. Се упатува апел до Грција, во духот на европските вредности, да го искористи претседавањето со Унијата за дополнителен импулс во интегрирањето на нашата земја. Европарламентот ја повикува Македонија да продолжи со реформите и исполнувањето на условите за пристап во европското семејство.
сите 114 | | | веќе видена

Вторник, 4 февруари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 79. седница, одржана на 31 јануари 2014 година, како матично работно тело ги разгледа: 1. Предлог-законот за планински патеки - I читање; 2. Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за јавните патишта - II читање; 3. Предлог-законот за изменување на Законот за поштенските услуги - II читање; 4. Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за градење - II читање; 5. Предлог-законот за електронските комуникации - I читање; 6. Предлог-одлуката за одобрување на Финансискиот план на ЈРП Македонска радио-телевизија за редовни и инвестициони активности на радио програмите наменети за соседните земји и Европа на странски јазици за 2014 година; 7. Предлог-одлуката за одобрување на Финансискиот план на ЈРП Македонска радио-телевизија за редовни и инвестициони активности на радио програмите наменети за информирање на иселениците и граѓаните на Република Македонија кои живеат во ...
сите 91 | | | веќе видена

Вторник, 4 февруари 2014 година, 11.00 часот, Охридска сала Господин Шемседин Јусуфи, судија на Основниот суд Тетово, член на Судскиот совет на Република Македонија ќе даде свечена изјава пред претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски.
сите 11 | | | веќе видена

Петок, 24 јануари 2014 година, Хрватска Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на покана на својот колега, претседателот на хрватскиот Сабор, г. Јосип Леко, престојува во официјална посета на Република Хрватска. Во состав на собраниската делегација се и пратениците: г. Фијат Цаноски, кој е претседател на Групата за соработка на Собранието на Република Македонија со хрватскиот Сабор, како и г. Александар Николоски и г. Недим Рамизи, членови на Групата. Во рамките на посетата, претседателот Вељаноски оствари средби со домаќинот, претседателот на хрватскиот Сабор, г. Јосип Леко и со првиот потпретседател на Владата на Република Хрватска и министер за надворешни и европски прашања, г-ѓа Весна Пусиќ. Во текот на денот претседателот Вељаноски ќе се сретне и со претседателот на Република Хрватска, г. Иво Јосиповиќ. На средбите соговорниците споделија задоволство од традиционално добрите и пријателски односи меѓу двете држави, без отворени прашања, како и подготвеност за ...
сите 3 | | | веќе видена

Петок, 24 јануари 2014 година, Загреб, Хрватска Почитуван претседател Јосип Леко, Почитувани пратеници, Ваши екселенции, Дами и господа, Најнапред дозволете да го споделам моето искрено задоволство од можноста што ја имам, во името на граѓаните на Република Македонија, да се обратам пред овој ценет собор. Со огромен пиетет и почит стојам тука пред Вас, претставниците на хрватскиот народ и граѓани. Чувството на задоволство е дотолку поголемо, бидејќи со себе ги носам за да ги споделам со вас, искрените изрази на пријателство и почитување од граѓаните на мојата држава, Македонија. Македонците и Хрватите имаат безброј причини за задоволство од квалитетот на меѓусебните односи Официјално Скопје и официјален Загреб, како и во минатото, така и денес, но и во годините пред нас, претставуваат добар пример како, тука, на Балканот, се гради и се одржува едно искрено пријателство. Почитувани пријатели, Македонскиот и хрватскиот народ имаат слична судбина. Судбина преполна со тешки мигови, големи падови, но и силни ...
сите 4 | | | веќе видена

Сабота, 1 февруари 2014 година Почитувани граѓани, Почитувани претставници на медиумите, Дозволете да Ве известам дека согласно уставната обврска која ја имам како претседател на Собранието на Република Македонија и согласно роковите утврдени во Изборниот законик, денеска го потпишав Решението за распишување на избор за претседател на Република Македонија. Уставната одредба предвидува дека изборот за претседател на Република Македонија се врши во последните 60 дена од мандатот на претходниот претседател. Имајќи предвид дека на 20 април е големиот христијански празник - Воскресение Христово, почитувајќи ги чувствата на сите верници од христијанска вероисповед и водејќи сметка тогаш да не биде ниту првиот, ниту вториот круг, одлучив изборот за претседател на Република Македонија да биде на 13 април 2014 година Решението за распишување на изборот ќе биде доставено до Државната изборна комисија на Република Македонија, како орган за спроведување на изборите, како и до Министерството за надворешни работи и ...
сите 46 | | | веќе видена

Петок, 31 јануари 2014 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на денешната 47. седница, како матично работно тело во прво читање го разгледа Предлогот на законот за дополнување на Законот за земјоделското земјиште . На седницата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Љупчо Димовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Тој ја нагласи потребата за донесување на законот, целите што ќе се постигнат и основните решенија што се уредуваат со законот. Во дискусијата по Предлог-законот учествуваа пратениците: г. Борче Ставров, г-ѓа Ленче Николовска, г. Васко Пашовски и г. Драгиша Милетиќ. На крајот, Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство, со 7 гласа „за“ го усвои следниот Заклучок: Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство го разгледа Предлогот на законот за дополнување на Законот за земјоделското земјиште (прво читање); од гледна точка на потребата за донесување ...
сите 11 | | | веќе видена

next