Собрание

Понеделник, 21 октомври 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на Седумдесет и деветтата седница, одржана на 18 октомври 2013 година, како матично работно тело, ги разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за персоналниот данок на доход (прво читање); Предлогот на завршната сметка на Буџетот на Република Македонија за 2012 година; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за даноците на имот (прво читање); Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за користење и располагање со стварите на државните органи (прво читање). Образложение на Предлог-законите даде министерот за финансии, г. Зоран Ставрески. - Во однос на Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за персоналниот данок на доход , министерот Ставрески истакна дека со Законот за персоналниот данок на доход е воведен персоналниот данок на доход и е уредeн начинот на оданочување на доходот на граѓаните. Персоналниот данок на ...
сите 36 | | | веќе видена

Понеделник, 21 октомври 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на 77. седница, одржана на 7, 8, 9, 10, 14, 16, 17, 18 и 19 октомври 2013 година, како матично работно тело го разгледа Предлогот за изменување и дополнување на Буџетот на Република Македонија за 2013 година Образложение на Предлогот за изменување и дополнување на Буџетот даде министерот за финансии, г. Зоран Ставрески. Тој истакна дека Буџетот претставува основен инструмент на економската политика и во тие рамки треба да има ефикасна дебата за остварувањата на македонската економија во првите девет месеци од оваа година и да се објаснат условите во кои што се предлага овој Ребаланс на Буџетот. Министерот за финансии нагласи дека македонската економија во 2013 година оствари резултати коишто се подобри од очекувањата. Во првите девет месеци од 2013 година резултатите се подобри и од повеќето земји од ЕУ и од тој аспект, не само што се задржа макроекономската стабилност, туку има и солидни резултати ...
сите 36 | | | веќе видена

Среда, 23 октомври 2013 година, 12,00 часот, Свечена сала На 23 октомври 2013 година (среда), во Свечената сала на Собранието на Република Македонија, во 12,00 часот, Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври“ ќе ја додели наградата „23 Октомври“ за 2013 година за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоција на државните приоритети, вредности и културно-историското наследство на Република Македонија. Државната награда „23 Октомври“, за остварување во областа на културата и уметноста, се доделува на Ана Дурловски, оперски уметник, Џабир Амети, писател, Михаил Ренџов, писател и Ставре Димитров-Стадим, ликовен уметник.
сите 2 | | | веќе видена

Среда, 16 октомври 2013 година Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, денеска оствари средба со потпретседателот на Сејмот на Република Полска, г. Јежи Вендерлих. На средбата покрај претседателот на Комисијата, г. Хајрула Мисини присуствуваа и членовите: г-ѓа Силвана Бонева, г. Павле Трајанов, г. Миле Пачемски, г. Јани Макрадули, г. Гордан Георгиев, г. Антонио Милошоски, г-ѓа Владанка Авировиќ. Во своето воведно излагање, претседателот Мисини изрази задоволство за посетата на нашата држава, токму во моментот кога се објави Годишниот извештај за напредокот на Република Македонија за 2013 година. Тој посочи дека за нас е значајна поддршката што ни ја дава Полска за нашите евроатлантски интеграции, како земја членка на ЕУ, наш пријател, но и поборник за политиката на отворени врати во евроатланските структури. Потпретседателот Вендерлих изрази задоволство од средба како и пријателските односи помеѓу двете држави, воедно упати поддршка на Македонија и нејзината национална гордост ...
| | веќе видена

Среда, 16 октомври 2013 година Евроамбасадорот г. Аиво Орав официјално му го предаде Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2013 година на претседателот на Собранието, г. Трајко Вељаноски. По повод примопредавањето на Извештајот претседателот Вељаноски изрази задоволство за добивање на уште една, петта, препорака за започнување на преговорите на Република Македонија со Европската унија и изрази надеж дека во декември на препораката ќе се надоврзе и датум за започнување на преговорите. Тој воедно истакна дека на патот на евроинтеграцијата реформите се остваруваат за да се задоволат поставените критериуми, но тие пред се се исполнуваат за бенефит на граѓаните. Претседателот Вељаноски потенцираше дека согласно праксата која ја има воведено претходните години и оваа година Извештајот ќе биде разгледан на седници на комисиите и на Националниот совет за евроинтеграции, а по истиот ќе се дискутира и на пленарна седница по што, како и во годините претходно, пратениците ќе усвојат ...
сите 7 | | | веќе видена

Среда, 16 октомври 2013 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, оствари средба со потпретседателот на Сејмот на Република Полска, г. Јежи Вендерлих. На средбата, претседателот Вељаноски искажа задоволство и благодарност за постојаната и принципиелна поддршка која Република Македонија ја добива од Република Полска, како од свој искрен пријател. На средбата стана збор и за актуелните политички состојби, како и за Извештајот на Европската комисија за напредокот на државата кон членство во Европската унија, кој треба официјално да биде предаден денеска. На средбата, претседателот Вељаноски истакна дека Република Македонија има јасни цели и приоритети кои се однесуваат на членството во Европската унија и НАТО. Тој потенцираше дека Република Македонија е подготвена и ги исполнува сите услови, но, за жал, поради наметнатиот спор од страна на јужниот сосед сè уште не е дел од овие две семејства. Тој дополни дека реформите се прават пред сè за граѓаните на Република ...
сите 3 | | | веќе видена

Среда, 16 октомври 2013 година Потпретседателот на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Светлана Јакимовска денеска оствари средба со потпретседателот на Сејмот на Република Полска, г. Јежи Вендерлих. На средбата присуствуваа г. Богдан Јанковски, заменик-директор на Бирото за меѓународна соработка на Сејмот на Република Полска, г-ѓа Ана Сохањска, заменик-директор на Директоратот за европска политика во Министерството за надворешни работи на Република Полска и г-ѓа Марта Пжениосло, в.д. амбасадор на Република Полска во Република Македонија . Потпретседателката Јакимовска во своето воведно излагање истакна дека посетата покажува дека Република Полска е подготвена и понатаму, како и досега, интензивно и посветено да соработува со Република Македонија. Таа со задоволство констатира дека билатералните односи меѓу Република Македонија и Република Полска сè повеќе се развиваат и продлабочуваат низ годините. Веќе неколку последователни пратенички мандати, Собранието на Република Македонија континуирано основа ...
сите 4 | | | веќе видена

Среда, 16 октомври 2013 година Во Извештајот за напредокот на Република Македонија кој го презентираше еврокомесарот за проширување на Европската унија, г. Штефан Филе, по петти пат Европската комисија препорача отворање на пристапните преговори за членство во Европската унија. Еврокомисијата останува убедена дека одлуката за започнување на пристапните преговори ќе придонесе за создавање на услови погодни за подобрување на добрососедските односи во целина, особено за изнаоѓање на заемно прифатливо решение за прашањето за името, што е од суштинско значење. Се бара конечно да се дојде до решение, со активно ангажирање на меѓународната заедница. Се апелира до Советот да донесе одлука за добивање датум за старт на преговорите, во спротивно се доведува во прашање кредибилитетот на процесот на проширување, кој е базиран на јасна условеност и на принципот на сопствени заслуги. Процесот на проширување е од суштинско значење со цел да се консолидираат и да се поттикнат понатамошни реформи, како и да се зајакнат ...
сите 18 | | | веќе видена

Среда, 16 октомври 2013 година Денеска попладне, еврокомесарот за проширување на Европската унија, г. Штефан Филе, ќе го објави годишниот извештај за напредокот на Република Македонија. Нашата земја по петти пат очекува позитивен извештај и препорака за почеток на преговори за членство во ЕУ. Во извештајот ќе бидат презентирани сите позитивни и негативни оценки во реформите и исполнувањето на условите на земјата на евроинтегративниот пат. Покрај за Македонија, ќе бидат објавени и извештаите за напредокот на другите земји-кандидати и потенцијални кандидати за влез во големото европско семејство.
сите 30 | | | веќе видена

Вторник, 15 октомври 2013 година, Будва На Есенското заседание на Парламентарното собрание на ОБСЕ, што се одржува од 13 до 15 октомври 2013 година во Будва, Црна Гора учествува делегација на Собранието на Република Македонија во состав г-ѓа Ана Павловска Данева, шеф на Делегацијата во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), г. Владимир Ѓорчев и г. Беким Фазлиу, членови на Делегацијата. Во рамките на Есенското заседание се одржаа седница на Постојаниот комитет на ПС на ОБСЕ, Медитерански форум на тема: „Медитеранот - унија на цивилизации" и Парламентарна конференција на тема: „Решавање на транснационалните закани и заштита на човековите права: улогата на ОБСЕ". На третата сесија на парламетарната конференција, посветена на интеграцијата на општествата со различности, воведничари беа г-ѓа Астрид Торс, висок комесар на ОБСЕ за национални малцинства и г-ѓа Гордана Чомиќ, потпретседател на Собранието на Република Србија и известител на Комисијата за демократија, човекови права и хуманитарни прашања на ...
сите 4 | | | веќе видена

Среда, 16 октомври 2013 година 13.00-13.30 часот, Кабинет на г-ѓа Јакимовска - Средба со г-ѓа Светлана Јакимовска, потпретседател на Собранието на Република Македонија 15.00-15.20 часот, Кабинет на претседателот - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија 15.30-16.15 часот, Сала на Влада - Средба со г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија и членовите
сите 4 | | | веќе видена

Понеделник, 10 октомври 2013 година Претседателот Вељаноски, како покровител на Програмата – Меѓународна парламентарна стипендија (ИПС) на Германскиот Бундестаг, денеска ја прими Делегацијата од Германскиот Бундестаг предводена од пратеникот, г. Штефан Клаудио Леме, која воедно е Изборна делегација за селекција и избор на тројца стипендисти од Република Македонија кои ќе престојуваат пет месеци во Германскиот Бундестаг и ќе бидат ангажирани во канцеларии на германските пратеници. Инаку Меѓународната парламентарна стипендија (ИПС) е традиционална активност на Германскиот Бундестаг, односно на Германскиот Парламент кој заедно со Техничкиот Уневерзитет, Слободниот Универзитет и Универзитетот Хумболт од Берлин, дава можност на млади луѓе со завршено универзитетско образование од земјите од Југоисточна Европа да се запознаат со парламентарниот систем на Германија. Претседателот Вељаноски и гостинот од Бундестагот разменија мислење за актуелните политички случувања во Република Македонија и во Сојузна Република ...
| | веќе видена

Понеделник, 14 октомври 2013 година, Будва Делегација на Собранието на Република Македонија во состав г-ѓа Ана Павловска Данева, шеф на Делегацијата во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), г. Владимир Ѓорчев и г. Беким Фазлиу, членови на Делегацијата, учествува на Есенското заседание на Парламентарното собрание на ОБСЕ, што се одржува од 13 до 15 октомври 2013 година, во Будва, Црна Гора . На Есенското заседание, на кое учествуваат повеќе од 200 пратеници од 50 земји- учеснички во ОБСЕ и 4 земји медитерански партнери се одржа седница на Постојаниот комитет на ПС на ОБСЕ и Медитерански форум на тема: „Медитеранот - унија на цивилизации", а во тек е парламентарна конференција на тема: „Решавање на транснационалните закани и заштита на човековите права: улогата на ОБСЕ". Во рамките на Медитеранскиот форум се одржа специјална дебата за состојбата во Сирија. Воведничари во дебатата беа г. Ранко Кривокапиќ, претседател на Парламентот на Црна Гора и на Парламентарното собрание на ОБСЕ, г. Жан-Клод ...
сите 11 | | | веќе видена

Понеделник, 14 октомври 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 67. седница, одржана денеска, како матично работно тело, во второ читање, го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за управување со отпадот. На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Стево Темелковски, заменик- министер за животна средина и просторно планирање. Претседателот на Комисијата за транспорт, врски и екологија, г. Реџаиљ Исмаили, ги извести пратениците дека во определениот рок утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, не се поднесени амандмани по Предлог-законот. Комисијата за транспорт, врски и екологија, без дискусија, го проследи Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за управување со отпадот на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 13 | | | веќе видена

Понеделник, 14 октомври 2013 година, Охрид Во рамките на Регионалната конференција, во организација на Вестминстер фондацијата, која се одржа од 11 до 13 октомври 2013 година во Охрид, Република Македонија, свое учество зеде делегација на Собранието на Република Македонија во состав г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања, г-ѓа Владанка Авировиќ, претседател на Комисијата за економски прашања, г. Марјанчо Николов, претседател на Комисијата за финансирање и буџет и пратениците г. Гордан Георгиев и г-ѓа Христина Рунчева, членови на Комисијата за европски прашања . Оваа конференција е дел од активностите на Регионалната парламентарна мрежа на Комисиите за финансирање и буџет, економски прашања и европски интеграции на која се дискутираше за парламентарниот надзор за ИПА фондовите. За време на оваа конференција свое излагање имаше Хајрула Мисини, којшто ја презентираше Надзорната расправа што ја организира Комисијата за европски прашања и која беше посветена на користењето на ИПА ...
сите 4 | | | веќе видена

Сабота, 12 октомври 2013 година, Кабул Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, со министерот за одбрана на Република Македонија, г. Талат Џафери и пратеникот во Собранието на Република Македонија, г. Оливер Спасовски, како членови на државната делегација, по повод државниот празник 11 Октомври - Ден на народното востание, ги посетија македонските мировници распоредени во Мисијата ИСАФ, во Авганистан. Државната делегација оствари средби со заменик-командантот на силите, генералот-потполковник Џон Лоример и со најстариот цивилен претставник на НАТО во Авганистан, амбасадорот Мауриц Јохемс, како и со министерот за одбрана на Авганистан, Бисмила Кан Мохамади. На средбите соговорниците разговараа за придонесот на Република Македонија во рамките на силите ИСАФ, како и можностите за иден придонес во рамки на мисијата на Алијансата по 2014 година, во поддршка на процесите за стабилизирање и демократизација на земјата. Претседателот Вељаноски, пратеникот Спасовски и министерот ...
сите 49 | | | веќе видена

Четврток, 10 октомври 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на 36. седница, одржана вчера, како матично работно тело, во второ читање, го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за трговија. Комисијата го претресе и едногласно го усвои амандманот за менување на член 2, поднесен од пратениците: г-ѓа Нада Станчевска, г-ѓа Владанка Авировиќ, г-ѓа Силвана Бонева, г. Васил Пишев, г. Панче Дамески, г. Драган Цуклев и г. Ѓорѓи Коџабашиев. Во претресот учествуваа: членот на Комисијата, г-ѓа Нада Станчевска и заменик-министерот за економија, г. Христијан Делев. На крајот од претресот, Комисијата го проследи Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за трговија на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
| | веќе видена

Среда, 9 октомври 2013 година Комисијата за европски прашања денеска го одржа Петтото продолжение на 42. седница на Комисијата, посветена на надзорната расправа на тема: „Користење на фондовите од инструментот за претпристапна помош-ИПА во Република Македонија“ за ИПА-компонента VI: Развој на човечки ресурси . На ова продолжение сведочеа девет сведоци, меѓу кои и министерот за труд и социјална политика на Република Македонија, г. Диме Спасов и министерот за образование и наука на Република Македонија, г. Спиро Ристовски. Во врска со компонентата VI, а која се однесува на развојот на човечки ресурси во Република Македонија, на прашањата на пратениците одговараа и директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, г. Влатко Поповски; директорот на Центарот за образование на возрасни, г-ѓа Линдита Ќазими; директорот на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г. Дарко Димитров; а од невладините организации: г. Марјан Забрчанец од Македонскиот образовен форум - МОФ и г-ѓа ...
сите 3 | | | веќе видена

Вторник, 8 октомври 2013 година, Женева На 129. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што се одржува од 6 до 9 октомври 2013 година во Женева, Швајцарија учествува Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Јани Макрадули, шеф на Делегацијата, г-ѓа Силвана Бонева, г. Неџати Јакупи, г. Имер Алиу, г. Горан Мисовски и г. Рејхан Дурмиши, членови на Делегацијата. Во панел дискусијата на тема: „Контрола на политичките партии врз парламентарците" учествуваше шефот на Делегацијата, потпретседателот г. Јани Макрадули, кој оцени дека вистински баланс во односите меѓу лидерите на политичките партии и пратениците може да се постигне со внатрепартиска демократија, која вклучува повеќе дебата. Делегацијата на Собранието на Република Македонија оствари билатерална средба со Делегацијата на Канада во ИПУ, при што беше дискутирано за соработката меѓу двете земји и двата парламента, особено во рамките на меѓународните парламентарни собранија На средбата стана збор и за продлабочувањето на ...
сите 4 | | | веќе видена

Вторник, 8 октомври 2013 година Комисијата за европски прашања денеска го одржа Четвртото продолжението на својата 42. седница, посветена на надзорната расправа на тема: „Користење на фондовите од инструментот за претпристапна помош-ИПА во Република Македонија“ за ИПА-компонентата III: Регионален развој На ова продолжение прв сведочеше вицепремиерот во Владата на Република Македонија и стратешки координатор за компонентата 3 и компонентата 4, г. Владимир Пешевски; министерот за транспорт, врски и екологија на Владата на Република Македонија, г. Миле Јанакиевски; министерот за локална самоуправа во Владата на Република Македонија, г. Тахир Хани; а сведочеа и градоначалникот на општина Прилеп, г. Маријан Ристевски, како и претставничката на Граѓанската организација „Еко свест“, г-ѓа Ана Чолович-Лешовска. На ова продолжение, пратениците побараа одговори од присутните сведоци за тоа колку и како се користеле европските пари во изминатиот период од 2007-2013 година, на владино, локално и на ниво на ...
сите 7 | | | веќе видена

next