Собрание

Вторник, 8 октомври 2013 година, Будимпешта, Унгарија Почитувани колеги, Дами и господа, Екселенции, Република Македонија веднаш по независноста во 1991 година своите стратешки приоритети во делот на надворешната политика ги насочи кон интеграција во евроатлантските структури. Јасно се определи за развој на сопствените одбранбени сили, реформи во економскиот и политичкиот систем кои кореспондираат со системите на западните земји. Македонија како млада демократија низ реформискиот процес на политичкиот систем се соочуваше со реални проблеми, војни во непосредното соседство, економски блокади, бегалски кризи. Во Македонија имаше и конфликт кој се закануваше да го наруши суверенитетот и да ја наруши регионалната стабилност. Желбата да бидеме дел од НАТО и ЕУ стана наш стратешки императив, а енергијата која ја создадовме за да успееме да ги спроведеме реформите беше од нашата убеденост дека само мирот и стабилноста можат да креираат безбедно и економско издржливо општество. Вредностите кои заеднички ги ...
| | веќе видена

Вторник, 8 октомври 2013 година, Будимпешта, Унгарија Билатерални средби на претседателот Вељаноски на 6. Конференција на претседатели на парламенти од земјите на западен балкан Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, учествува на Шестата Конференција на претседатели на Парламенти на земјите од Западен Балкан, на покана на претседателот на Националното собрание на Унгарија, г. Ласло Ковер. Во рамките на Конференцијата, претседателот Вељаноски се обрати на првата сесија: „Интеграција во ЕУ: резултати и аспирации“, а на втората сесија „Безбедносни јавни политики за соработка во Западен Балкан: Придонес за европската стабилност“ имаше свое обраќање и беше копретседавач заедно со домаќинот на Конференцијата, претседателот на Националното собрание на Унгарија, г. Ласло Ковер. Во рамките на Конференцијата, претседателот Вељаноски оствари билатерални средби со своите колеги, домаќинот на Конференцијата, претседателот на Националното собрание на Унгарија, г. Ласло Ковер, со ...
сите 5 | | | веќе видена

Вторник, 8 октомври 2013 година, Будимпешта, Унгарија Почитувани колеги, Дами и господа, Екселенции, Дозволете ми, најпрво, да изразам благодарност до претседателот на Националното собрание на Унгарија, г. Ласло Ковер, за организацијата на Шестата конференција и за гостопримството на кое наидовме на оваа и на претходните конференции. Почитувани, Обраќајќи се на темата која ја имаме во првата сесија, неизбежно е да го споменеме и споделиме постигнатото, очекувањата, но и потешкотиите, па и разочарувањата на кои наидуваме во настојувањето да станеме дел од европското семејство. Република Македонија, како и државите од нејзиното непосредно соседство, високо на агендата на стратешки определби го има евроинтегративниот процес и тоа од моментот на нејзиното осамостојување во 1991 година. Стратешката определба за основа го има географското, историското, но и цивилизациското припаѓање на нашата државата на Европа, како и силната заложба да ги споделува вредностите на Европската унија за почитување на човековите ...
сите 18 | | | веќе видена

Понеделник, 7 октомври 2013 година, Женева На 129. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што се одржува од 6 до 9 октомври 2013 година во Женева, Швајцарија учествува Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Јани Макрадули, шеф на делегацијата, г-ѓа Силвана Бонева, г. Неџати Јакупи, г. Имер Алиу, г. Горан Мисовски и г. Рејхан Дурмиши, членови на делегацијата. На Собранието учествуваат 1.260 делегати од 134 земји, меѓу кои 44 претседатели и 40 потпретседатели на парламенти. Членовите на делегацијата учествуваа на седницата на Управниот совет на ИПУ, на која беше презентиран извештајот за активностите на Унијата и се дискутираше за финансиската состојба на ИПУ. На предлог од нордиските земји, Собранието одлучи да го дополни дневниот ред со итна дополнителна точка на тема: „Контрола на забраната за употреба на хемиското оружје и неговото уништување: улогата на парламентите". Втората постојана комисија на ИПУ за одржлив развој, финансии и трговија одржа панел-дискусија на тема ...
сите 12 | | | веќе видена

Понеделник, 7 октомври 2013 година Комисијата за европски прашања денеска го одржа третото продолжение на 42. седница, посветена на надзорната расправа на тема: „Користење на фондовите од инструментот за претпристапна помош-ИПА во Република Македонија“ за ИПА компонента II - Прекугранична соработка. На ова продожение прв сведочеше министерот за правда, г. Блерим Беџети, а сведочеа и градоначалниците на: Крива Паланка - г. Арсенчо Алексовски, Струмица - г. Зоран Заев, Гевгелија - г. Иван Франгов, Штип- г. Илчо Захариев, Кочани- г. Ратко Димитровски, како и претседателот на Стопанската комора на Северозападна Македонија, г. Мендерес Кучи. Министерот Беџети, информира за искористеноста на ИПА компонента I, односно за искористените средства во однос на помошта во периодот на транзиција и градење на институции во Министерството за правда. Градоначалниците одговараа на поставените прашања, кои се однесуваа на степенот на реализираните проекти, при што пратениците беа информирани за изградба на ...
сите 8 | | | веќе видена

Петок, 11 октомври 2013 година, 12.00 часот, Свечена сала На 11 октомври 2013 година (петок), во Свечената сала на Собранието на Република Македонија, во 12,00 часот, Одборот за доделување на државната награда „11 Октомври“ ќе ја додели наградата „11 Октомври“ за 2013 година за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Македонија. Наградата за животно дело во областа на науката и образованието ќе му биде доделена на проф. д-р Срѓан Керим, економист и дипломат. Во областа на културата и уметноста, наградата за животно дело ќе му биде доделена на проф. д-р Решат Амети, ликовен уметник. Наградата за животно дело во областа на новинарството и публицистиката, ќе му биде доделена на г. Драгослав Аргировски, новинар и публицист.
| | веќе видена

Понеделник, 7 октомври 2013 година Претседателите на: Националниот совет за евроинтеграции, г-ѓа Радмила Шекеринска; Комисијата за надворешна политика, г. Антонио Милошоски и Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Мешовитиот парламентарен комитет со Европската унија, г. Кенан Хасипи, како и членот на Комисијата за европски прашања, г-ѓа Дешира Имери, остварија средба со г. Линас Линкевичиус, министер за надворешни работи на Република Литванија и претседавач со Советот на Европската унија и г. Титус Корлацеан, министер за надворешни работи на Романија и претседавач со Процесот за соработка во Југоисточна Европа. Во своето поздравно обраќање, г-ѓа Радмила Шекеринска им посака добредојде на гостите во свое и од име на присутните, накусо ги запозна со работата и функционирањето на Советот. Во фокусот на средбата беа прашањето за името, настаните од 24 декември, постигнатите реформски приоритети во рамките на Претпристапниот дијалог на високо ниво, како и позитивните извештаи за напредокот на ...
сите 19 | | | веќе видена

Понеделник, 7 октомври 2013 година Европскиот парламент, од 7 до 10 октомври во Стразбур, одржува пленарна седница, на која, меѓу другото, ќе стане збор за тутунската индустрија, со цел цигарите да станат помалку атрактивни кај младите луѓе Европратениците ќе дебатираат и за заштита на животната средина, за новиот систем за гранична контрола, сириската бегалска криза, подемот на десничарскиот екстремизам во Европа и ситуацијата на Ромите во Европската унија. Исто така, на агендата ќе се најдат и заштитата на човековите права, борбата против корупцијата и дискриминацијата, насилството врз жените и др. На последниот ден од сесијата ќе биде соопштен и добитникот на наградата „Сахаров“ за слобода на мислата.
| | веќе видена

Понеделник, 7 октомври 2013 година, 11.00-12.00 часот, Сала на Влада официјална посета на г. Линас Линкевичиус, министер на надворешни работи на Република Литванија и претседавач со Советот на Европската унија и г. Титус Корлацеан, министер за надворешни работи на Романија и претседавач со Процесот за соработка во Југоисточна Европа, на Република Македонија - Средба со г-ѓа Радмила Шекеринска, претседател на Националниот совет за евроинтеграција, со г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања, со г. Антонио Милошоски, претседател на Комисијата за надворешна политика и со г. Кенан Хасипи, претседател на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Мешовитиот парламентарен комитет со Европската унија
сите 42 | | | веќе видена

Петок, 4 октомври 2013 година Комисијата за надворешна политика на Собранието на Република Македонија, на седницата, одржана на 2 октомври 2013 година, ги разгледа: Предлог-законот за ратификација на Договорот помеѓу Владата на Република Македонија и Владата на Федеративна Република Бразил за соработка во областа на образованието; Предлог-законот за ратификација на Договорот помеѓу Република Македонија и Аргентинската Република за размена на информации за даночни прашања; Предлог-законот за ратификација на Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Косово за отворање на нов заеднички граничен премин наменет за меѓународен патен сообраќај меѓу двете земји „Белановце – Станчиќ“; Предлог-законот за ратификација на Договорот меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Турција за основање и за активностите на културните центри. На седницата на Комисијата, во својство на повереник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Горан Стевчевски од Министерството за ...
сите 4 | | | веќе видена

Петок, 4 октомври 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на 78. седница, одржана вчера, како матично работно тело во второ читање, ги разгледа: Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за лизинг; Предлогот на закон за претворање на побарувањето на Република Македонија по основ на јавни давачки во траен влог во друштвото Тутунски комбинат АД Прилеп; Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки. Претседателот на Комисијата, г. Марјанчо Николов, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија по Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за лизинг и Предлогот на закон за претворање на побарувањето на Република Македонија по основ на јавни давачки во траен влог во друштвото Тутунски комбинат АД Прилеп, не се поднесени амандмани од овластени предлагачи. Во однос на Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки, беа поднесени ...
сите 2 | | | веќе видена

Среда, 2 октомври 2013 година, Стразбур За време на есенската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа, која се одржува од 30 септември до 4 октомври, во Стразбур, делегацијата на Собранието на Република Македонија предводена од шефот на делегација, г. Александар Николоски и членот на делегацијата, г. Игор Ивановски, оствари билатерална средба со делегација на Канада, предводена од пратеникот г. Лаурн Ховн и членовите г. Дон Доусон, г. Грант Мичел, г. Мичел Ривард, г. Бен Шипсли и г. Шон Кејси . На средбата се зборуваше за унапредување на соработката меѓу двете земји во повеќе области како што се образованието, економијата и меѓупарламентарната соработка. Двете страни ја потенцираа важноста на соработката во рамките на меѓународните организации, а посебно во рамките на НАТО, при што од македонска страна беше поздравен ставот на канадската Влада за промена на процедурата за одлучување во НАТО по принципот Македонија во Алијансата. Шефот на македонската делегација, г. Николоски, ги замоли ...
сите 14 | | | веќе видена

Вторник, 1 октомври 2013 година Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции, г-ѓа Радмила Шекеринска, копретседавачот на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ, г. Кенан Хасипи и претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Хајрула Мисини, остварија одделни средби со европратениците: г. Мартин Кестлер од Германија и г. Туне Келам од Естонија. Госпоѓа Радмила Шекеринска, во своето воведно излагање, им посака пријатно добредојде на европратениците, воедно ги запозна со составот и работата на Советот. Таа истакна дека Република Македонија останува обединета по прашањето за Европската унија, меѓутоа неотпочнувањето на преговорите само ги поткопува постигнатите реформи. Националниот совет се труди да го надмине тој јазол и да се донесе решение. Европратеникот Кестлер искажа благодарност за средбата, посочувајќи дека како дел од неформалната Група на пријатели на Македонија во Европскиот парламент, ќе ја зацврстат презентацијата на Македонија на сите нивоа и понуди помош во текот на Грчкото ...
сите 4 | | | веќе видена

Вторник, 1 октомври 2013 година 13.10-13.35 часот, Сала на Влада - Средба со г-ѓа Радмила Шекеринска, претседател на Националниот совет за евроинтеграција 13.40-14.10 часот, Сала на Влада - Средба со г. Кенан Хасипи, копретседавач на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ 14.15-14.45 часот, Сала на Влада - Средба со г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања
сите 33 | | | веќе видена

Петок, 27 септември 2013 година, 12,00 часот, Охридска сала Господин Селим Адеми, член на Судски совет на Република Македонија и г-ѓа Лидија Каначковиќ, член на Судски совет на Република Македонија, ќе дадат свечена изјава пред претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски.
сите 12 | | | веќе видена

Среда, 25 септември 2013 година Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска оствари средба со баронесата Д'Соуза, лорд, спикер на Горниот дом на Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска. На средбата, покрај претседателот на Пратеничката група, г-ѓа Ермира Мехмети, беа присутни и членовите: г. Илија Димовски, г. Харалампие Шокаровски, г. Горан Сугарески и г-ѓа Станка Анастасова, Н.Е. Јован Донев, амбасадор на Република Македонија во Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, како и Н.Е. Кристофер Ивон, амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во Република Македонија. Госпоѓа Ермира Мехмети во своето поздравно обраќање изрази задоволство од посетата и надеж за продолжување на долгогодишната соработка помеѓу двете земји на сите полиња, особено во поглед на парламентарната соработка, како и важноста на поддршката што ја добиваме од ...
сите 42 | | | веќе видена

Среда, 25 септември 2013 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, оствари средба со лорд спикерот на Горниот дом на Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, баронесата Д’Соуза, која е во официјална посета на Република Македонија. Претседателот Вељаноски потенцираше дека денешната средба е само уште една потврда за пријателските и партнерски односи кои Република Македонија ги гради со Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска и уште една потврда за подготвеноста на двете страни за интензивирање на односите и соработката во сите сфери од заемен интерес и изрази задоволство од можноста заедно да придонесат кон унапредување на односите на двете држави, кои традиционално се добри и бележат континуиран развој . Претседателот Вељаноски изрази благодарност што од воспоставувањето на дипломатските односи во декември 1993 година, Обединетото Кралство во континуитет го поддржува интегративниот процес на Македонија за полноправно ...
сите 59 | | | веќе видена

Вторник, 24 септември 2013 година Македонија и Турција се повеќе од пријателски земји, кои треба да ги разменуваат искуства, да учат една од друга, заеднички да работат со цел да се приклучат кон големото европско семејство – беа согласни присутните на средбата меѓу Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европската унија и Делегација од Парламентот на Република Турција . Беше истакнато дека Мешовитиот парламентарен комитет е само уште еден мост за продолжување на успешната соработка меѓу Македонија и Турција, која дополнително треба да се интензивира, особено во областа на економијата, трговската размена и образованието, како и да се зајакне парламентарна соработка. Копретседавачот на МПК-РМ и ЕУ, г. Кенан Хасипи, се заблагодари за безрезервната поддршка која Република Турција, како значаен светски фактор, ѝ ја дава на Република Македонија, притоа запознавајќи ги гостите со работата на Комитетот, со случувањата и реформите во Парламентот и државата воопшто. Потсетувајќи дека двете земји ...
| | веќе видена

Вторник, 24 септември 2013 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 37. седница, одржана денеска, како матично работно тело, во скратена постапка го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за продажба на земјоделското земјиште во државна сопственост, поднесен од пратеникот Малиша Станковиќ. На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше, г. Зоран Коњановски, заменик на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство. Претседателот на Комисијата, г-ѓа Ленче Николовска, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија за доставување на амандмани до почетокот на седницата не се доставени амандмани по Предлогот на законот. Во дискусијата по Предлог-законот учествуваа пратениците: г. Малиша Станковиќ, г. Панче Орцев и г-ѓа Ленче Николовска. По расправата, Комисијата заклучи овој Предлог-закон да се проследи на ...
сите 4 | | | веќе видена

Вторник, 24 септември 2013 година Претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Хајрула Мисини, денеска, во рамките на семинарот што се одржа во Собранието на Република Македонија на тема: „Отворен парламент: Транспарентност на парламентарните активности„ имаше средба со делегација на Комисијата за хармонизација со Европската унија на Големото национално собрание на Република Турција, предводена од претседателот на комисијата, г. Мехмет Текелиоглу и членовите, г-ѓа Зухал Топџу, г. Мехмет Ѓулинар и г. Огуз Ојан . На средбата беа разменети мислења и ставови на двете пријателски земји за текот и предизвиците пред кои се соочени, како земји кандидати за ЕУ членство. Притоа, заедничка беше заложбата и ставот дека и понатаму ќе работат на исполнување на европските стандарди и вредности, со цел за исполнување на Копенхашките критериуми и остварување на крајната цел, а тоа е полноправно членство во Унијата. Претседателот на турската парламентарна Комисија за хармонизација со Европската унија, г. Текелиоглу, ...
сите 3 | | | веќе видена

next