Собрание

Сабота, 6 јули 2013 година, Охрид Почитувани пратеници, Екселенции, Дами и господа, Почитувани учесници на фестивалот, Драги пријатели, Со големо задоволство сум вечерва присутен на отвoрањето на 52-рото издание на Балканскиот фестивал на народни игри и песни, особено имајќи ги во предвид значењето и континуитетот кои се карактеристика на овој фестивал. Особено ме радува фактот што интензитетот на реализација и интересот за оваа манифестација се движат по една нагорна линија и од година во година фестивалот добива сé поголемо внимание дома, но и од државите од поширокото опкружување. Радува и сознанието дека значењето на фолклорот и традицијата во континуитет се препознава и дека токму тие безусловно се чуваат и негуваат. Македонскиот народ, без оглед на околностите во кои опстојувал во различни временски периоди, секогаш истрајувал во намерата да ги сочува обележјата и вредностите што го карактеризираат како народ. Опстојувал и во намерата да ги пренесе истите од колено на колено со аманет до поколенијата ...
| | веќе видена

Петок, 5 јули 2013 година Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав: г-ѓа Владанка Авировиќ, г. Драган Цуклев, г. Реџаил Исмаили и г. Николче Ацевски, учествуваше на Првиот состанок на пратеници од земјите учеснички и пријатели на Енергетската заедница, кој се одржа вчера во Секретаријатот на Енергетската заедница во Виена, Австрија . Состанокот, кој беше организиран во форма на еднодневна работилница во коорганизација на Секретаријатот на Енергетската заедница и Регионалниот совет за соработка, имаше за цел поголемо вклучување на парламентите во работата на Енергетската заедница. Покрај пратениците од Македонија, учествуваа и претставници на националните парламенти на Aлбанија, Црна Гора, Србија, Украина и Молдавија. Целта на работилницата беше да ги информира пратениците за начинот на работење на организацијата, за најитните прашања на политиката и за начините со кои пратениците самите ќе можат да влијаат врз процесот. Презентациите беа насочени кон улогата на регулаторот, ...
| | веќе видена

Петок, 5 јули 2013 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, го запозна соговорникот со актуелните политички случувања во Република Македонија, со огромната заинтересираност на граѓаните за членството во НАТО и посветеноста на институциите во остварувањето на тој интерес Претседателот Вељаноски потенцираше дека и покрај негативниот исход во Букурешт во 2008 година, Република Македонија останува посветена на интегрирањето во НАТО алијансата, исполнувајќи ги сите обврски како да е членка на организацијата и реализирајќи ги реформите кои се значајни, пред сè, за граѓаните на нашата државата. Претседателот Вељаноски констатираше дека во Република Македонија некои работи се случуваат со посилен интензитет како резултат на притисокот на јавноста за што поскоро интегрирање на државата во ЕУ и НАТО и дека тој притисок ги обврзува политичарите на уште поголем ангажман и посветеност во делувањето кон поскоро евроатлантско интегрирање, што би претставувало добробид, не само за ...
сите 11 | | | веќе видена

Понеделник, 8 јули 2013 година 10.10-10.55 часот, Сала на Уставна комисија - Средба со г. Реџаил Исмаили, претседател на Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Кралството Холандија и членовите 11.00-11.30 часот, Сала на Влада - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија 11.35-12.20 часот, Сала на Уставна комисија - Средба со г. Неџати Јакупи, потпретседател на Комисија за европски прашања и членовите и г-ѓа Силвана Бонева, потпретседател на Национален Совет за евроинтеграции и членовите
сите 2 | | | веќе видена

Понеделник, 8 јули 2013 година 10.00-10.45 часот, Сала на Влада - Средба со г. Илија Димовски, претседател на Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Австралија и членовите 11.40-12.10 часот, Кабинет на претседателот - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија
сите 2 | | | веќе видена

Среда, 3 јули 2013 година На средбата претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, изрази благодарност за поддршката која Република Македонија ја добива од Република Романија и го запозна соговорникот со актуелната политичка состојба во однос на евроатлантското интегрирање на Република Македонија, изразувајќи жалење што Република Македонија повторно не доби датум за отпочнување на преговори со Европската унија . Претседателот Вељаноски укажа дека и покрај недобивањето датум за отпочнување на преговорите, Република Македонија продолжува со спроведувањето на реформите, кои првенствено ги прави поради сопствените граѓани. Претседателот Вељаноски изрази уверување дека благодарение на добрата основа дадена во рамките на Конференцијата на претседатели на парламенти на земјите од ПСЈИЕ годинава во Охрид, за време на претседателството на Република Романија со ПСЈИЕ ќе се формира Парламентарното собрание со што ќе се оствари значаен резултат во однос на регионалната соработка. Вељаноски ...
сите 3 | | | веќе видена

Петок, 5 јули 2013 година, 11.00-11.30 часот, Сала „Длаборез“ - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија
сите 88 | | | веќе видена

Среда, 3 јули 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на Седумдесеттата седница, одржана вчера, како матично работно тело, во второ читање, го разгледа Предлогот на закон за изменување на Законот за издавање на обврзници на Република Македонија за денационализација Претседателот на Комисијата, г. Марјанчо Николов, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија на Предлог-законот не се поднесени амандмани од овластени предлагачи. Комисијата го проследи Предлогот на закон за изменување на Законот за издавање на обврзници на Република Македонија за денационализација на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 2 | | | веќе видена

Среда, 3 јули 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Триесет и прва седница, во второ читање, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за државна статистика . Претседателот на Комисијата, г-ѓа Владанка Авировиќ, ги извести членовите дека се поднесени амандмани од овластени предлагачи. Комисијата за економски прашања разгледа и усвои два амандмана поднесени од пратениците Владанка Авировиќ и Јулиета Марку, додека не усвои девет амандмани поднесени од пратениците Марјанчо Николов, Миле Андонов, Самка Ибраимоски, Ленче Николовска, Борче Ставрoв и Панче Орцев. Комисијата заклучи Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за државна статистика да го проследи на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 5 | | | веќе видена

Среда, 3 јули 2013 година, 12.10-12.40 часот, Сала „Длаборез“ - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија
сите 58 | | | веќе видена

Понеделник, 1 јули 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на Шеесет и деветтата седница, одржана на 27 јуни 2013 година, како матично работно тело, по скратена постапка, ги разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за Царинска тарифа; Предлогот на закон за гаранција на Република Македонија на обврските по Договорот за заем, наменет за дополнително финансирање на проектот „Ветерен парк Богданци“, кој ќе се склучи меѓу Кредитната банка за обнова – КфВ и АД ЕЛЕМ; Предлогот на закон за гаранција на Република Македонија на обврските по Преземен и изменет договор за заем за Проектот за подобрување на постојната регионална и локална патна мрежа, кој ќе се склучи меѓу Меѓународната банка за обнова и развој - Светска банка и Јавното претпријатие за државни патишта. Воведно образложение по поднесените Предлог-закони даде заменик-министерот за финансии, г. Ардијан Џеладини. - По Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за ...
сите 3 | | | веќе видена

Понеделник, 1 јули 2013 година Од 1 до 4 јули, Европскиот парламент, во Стразбур, одржува пленарна седница, во чиј фокус, меѓу другото, ќе биде буџетот на Европската унија за периодот 2014-2020 година. Европарламентот ќе го обележи и вклучувањето на Република Хрватска како 28. земја-членка на ЕУ, со поздравен говор на првиот човек на европскиот законодавен дом, г. Мартин Шулц. Исто така, европратениците ќе дебатираат за приоритетите на Литванското претседателство со ЕУ, кое започнува денеска и нејзино приклучување кон еврозоната. На дневен ред на седницата ќе се најдат и климатските промени, штетите од поплавите во Централна Европа, заштитата на здравјето и личните податоци, изборите 2014 година, затворањето на Грчката национална радио телевизија, а ќе се оствари и дебата со унгарскиот премиер, г. Виктор Орбан, во врска со усогласувањето со ЕУ вредностите
| | веќе видена

Понеделник, 1 јули 2013 година Денеска Хрватска официјално стана 28. земја-членка на Европската унија. Синоќа во Загреб, на свечена церемонија, со богата музичка програма и во присуство на голем број светски лидери, Хрватска го прослави влезот во европското семејство. Хрватска силно ќе го поддржува европскиот пат на земјите од Западен Балкан - беа децидни хрватскиот претседател, г. Иво Јосиповиќ и премиерот, г. Зоран Милановиќ. 22 години од прогласувањето независност од поранешна Југославија, Хрватска стана втора земја од екс југословенските простори, по Словенија, која стана дел од европското ѕвездено небо. Хрватска поднесе барање за членство во ЕУ во 2003 година, а со кандидатски статус се здоби една година подоцна. Преговорите за членство и стартуваа во 2005 година и завршија во 2011 година со потпишување на договорот во Брисел, кој беше ратификуван од сите 27 земји-членки на Унијата во март годинава.
сите 12 | | | веќе видена

Понеделник, 1 јули 2013 година Литванија денеска го презеде шестмесечното претседавање со Европската унија. Под слоганот „Кредибилна, растечка и отворена Европа“, оваа балтичка земја ќе има за цел да ѝ помогне на Европа да излезе од економската криза Кредибилитетот, растот и отвореноста се приоритетите на кои ќе се фокусира Литванија во наредните шест месеци. „Денеска е величествен ден. Ова е ден кога честа и одговорноста се неразделни. Со гордост можам да објавам дека Република Литванија ѝ дава значење на својата слобода и е одговорна за благосостојбата не само на Литванците, туку и на сите граѓани на ЕУ и ќе работи за доброто на сите земји од Европа, заедно со другите земји од Унијата", изјави литванскиот премиер, г. Алгирдас Буткевичиус. Ротационото претседателство со ЕУ, Литванија го презеде од Ирска, токму на денот кога Унијата ја доби својата 28. земја-членка - Хрватска, а на 1 јануари 2014 година ќе ѝ го предаде претседавањето на Грција. Инаку, Литванија е членка на ЕУ веќе 10 години, но не е членка ...
сите 12 | | | веќе видена

Понеделник, 1 јули 2013 година, Истанбул Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ) во состав д-р Ана Павловска Данева, шеф на Делегацијата и г. Џеват Адеми, заменик-член на Делегацијата учествува на 22. Годишна сесија на Парламентарното собрание на ОБСЕ, што се одржува од 28 јуни до 3 јули 2013 година во Истанбул, Република Турција . На сесијата, чија главна тема за дискусија е: „Хелсинки + 40“ учествуваат повеќе од 250 пратеници од 55 парламенти членки на ПС на ОБСЕ. На инаугуративната седница на членовите на ПС на ОБСЕ им се обратија: г. Волфганг Гросрук, претседател на Парламентарното собрание на ОБСЕ, г. Џемил Чичек, претседател на Големото национално собрание на Република Турција, г. Леонид Кожара, министер за надворешни работи на Украина и претседавач со ОБСЕ, г. Ахмет Давутоглу, министер за надворешни работи на Република Турција, и г. Ламберто Заниер, генерален секретар на ОБСЕ. Претседателот г. Волфганг Гросрук ги повика парламентарците ...
сите 2 | | | веќе видена

Петок, 28 јуни 2013 година Со огромно мнозинство гласови, Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) вчера го усвои Извештајот за постмониторинг дијалогот со Македонија, кој го изготви британскиот пратеник, г. Роберт Волтер. Во рамките на пленарната седница во Стразбур, пратениците од 47. земји-членки на Советот на Европа дадоа поддршка за нашата земја за членство во ЕУ и НАТО. Притоа тие изразија жалење што тој процес на евроинтегрирање е оневозможен поради спорот со името. Република Македонија постигна напредок во изминатите пет години, но треба и понатаму да работи за целосното спроведување на реформите – стои во усвоениот текст. ПССЕ одлучи да го продолжи постмониторинг дијалогот со нашата земја, при што му се препорачува на Комитетот на министри на Советот на Европа да отвори канцеларија во Скопје.
сите 2 | | | веќе видена

Четврток, 27 јуни 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Триесеттата седница, одржана денеска, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за минерални суровини (по скратена постапка) . Претседателот на Комисијата, г-ѓа Владанка Авировиќ, ги извести членовите дека се поднесени 4 амандмани од пратеникот г-ца Христина Рунчева. Амандманите беа повлечени од страна на предлагачот. Комисијата за економски прашања заклучи овој Предлог-закон да го проследи на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 15 | | | веќе видена

Четврток, 27 јуни 2013 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на денешната 33. седница, како матично работно тело, по скратена постапка, го разгледа Предлог-законот за изменување на Законот за тутун и тутунски производи . На седницата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше, г. Зоран Коњановски, заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Претседателот на Комисијата, г-ѓа Ленче Николовска, ги извести пратениците дека во определениот рок утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, нема поднесено амандмани по Предлог-законот. Во дискусијата по Предлог-законот, покрај министерот Коњановски, учествуваа и пратениците г. Реџаиљ Исмаили и г. Панче Орцев. По расправата, Комисијата заклучи Предлог-законот за изменување на Законот за тутун и тутунски производи по скратена постапка, да се проследи на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 4 | | | веќе видена

next