Собрание

Петок, 31 јануари 2014 година Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на Република Македонија, на Триесеттата седница, ја промовираше Брошурата за работата на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на Република Македонија (2006 – 2013) . Печатењето на брошурата е поддржано од канцеларијата на Un Women во Скопје, а е во функција на менторската програма за локалните комисии за еднакви можности. Со пригодни обраќања, носењето на брошурата го поздравија Доминика Стојановска, шеф на Канцеларијата на Un Women; Афердита Имери, претставник на Македонското женско лоби и рецезент на брошурата; Тања Томиќ, координаторка на Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија; Душко Миновски, претседател на Комисијата за заштита од дискриминација и Мердита Салиу, раководител на Секторот за еднакви можности на Министерството за труд и социјална политика. Брошурата ја презентираше Лилјана Поповска, претседател на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите. На ...
| | веќе видена

Среда, 29 јануари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 78. седница, одржана на 27, 28 и 29 јануари 2014 година, како матично работно тело, ги разгледа: Предлог-закон за контрола на емисии од испарливи органски соединенија при користење на бензини (прво читање); Предлог - закон за изменување на Законот за превоз на опасни материи во патниот и железничкиот сообраќај (прво читање); Предлог - национална програма за железничка инфраструктура 2014 – 2016; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за градење (второ читање); Статутарна одлука за изменување на Статутот на Агенцијата за електронски комуникации (прва фаза); Годишна програма за работа на Агенцијата за електронски комуникации за 2014 година. На седницата на Комисијата, во својство на претставници на Владата на Република Македонија, присуствуваа г. Стево Темелковски, заменик на министерот за животна средина и просторно планирање, г. Џелал Бајрами, заменик на министерот за транспорт, ...
сите 17 | | | веќе видена

Вторник, 28 јануари 2014 година Деведесет и четвртата седница на Комисијата за финансирање и буџет Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на денешната Деведесет и четврта седница, како матично работно тело, во второ читање, ги разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки; Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за експропријација; Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост; Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за вршење на сметководствени работи; Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри; Предлогот на закон за дополнување на Законот за користење и располагање со стварите на државните органи. - Пo Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки беше поднесен и усвоен еден амандман. По Предлог-законот исполнети се условите за ...
сите 14 | | | веќе видена

Среда, 15 јануари 2014 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Деведесет и втора седница, како матично работно тело, во второ читање, ги разгледа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност; Предлог-законот за финансиската полиција; Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за задолжница; Предлог-законот за дополнување на Законот за пригодни ковани пари. По Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за задолжница, Комисијата водеше претрес по 8 амандмани поднесени од пратениците Марјанчо Николов, Самка Ибраимоски, Миле Андонов, Стојко Пауновски, Ленче Николовска, Панче Орцев и Борче Ставров, како и по 4 амандмани поднесени од пратеникот Самка Ибраимоски. Претставникот на Владата не се согласи со поднесените амандмани и Комисијата не ги усвои истите. По останатите три Предлог-закони, во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, не беа поднесени амандмани од ...
сите 18 | | | веќе видена

Понеделник, 27 јануари 2014 години, Стразбур Собраниска делегација на јануарската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа На првиот ден на јануарската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа, која започна денеска, а ќе трае до 31 јануари 2014 година во Стразбур, се избираше претседател на Собранието, како и членови во работните тела на Собранието, односно комисиите. За претседател по првиот круг на гласање беше избрана г-ѓа Ан Брасер од Луксембург како кандидат на Алијансата на либерали и демократи со 165 гласа наспроти нејзиниот противкандидат г. Роберт Валтер од Групата на европски демократски партии, кој освои 125 гласови. На истата седница беа реконструирани комисиите, при што се избираа и претседатели, потпретседатели и членови. Шефот на Македонската делегација во Парламентарното собрание на Советот на Европа, г. Александар Николоски беше избран за потпретседател на Мониторинг комисијата, додека членот на Делегацијата, г. Игор Ивановски за член на истата Комисија ...
сите 18 | | | веќе видена

Понеделник, 27 јануари 2014 година, Атина, Грција Во рамките на Грчкото претседателство со Европската унија, претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Хајрула Мисини, денеска учествува на Конференцијата на претседателите на Комисиите за европски прашања на земјите-членки на ЕУ-КОСАК, што се одржува во Атина, Грција . Конференцијата ја отвори претседателот на Грчкиот парламент, г. Вангелис Меимаракис, кој истакна дека ова претседателство се одржува во период кога економската и финансиската состојба во многу земји-членки на Унијата, како и домашните околности во Грција, се потешки и посложени, но дека Грција ќе се потруди да ги исполни своите приоритети и покрај фактот што во истиот период ќе се одржат и изборите за Европскиот парламент. На Конференцијата, министерот за надворешни работи на Република Грција, г. Евангелос Венизелос ги презентираше Програмата и приоритетите на грчкото претседателство со Унијата во следните шест месеци. Тој, осврнувајќи се на проширувањето на Европската унија со ...
сите 38 | | | веќе видена

Сабота, 25 јануари 2014 година, Хрватска Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, во рамките на официјалната посета на Република Хрватска, вчера и денеска, оствари неколку средби со македонските здруженија и друштва кои опстојуваат во Република Хрватска. Претставниците на македонската заедница во Република Хрватска ги запознаа претседателот Вељаноски и членовите на собраниската делегација со својата организираност во здруженија и друштва, со нивната работа, активностите и проектите кои ги реализираат. Според пописот во 2011 година, во Република Хрватска живеат околу 4.500 Македонци, има 22 културни друштва и здруженија кои добиваат поддршка во финансиска смисла од државата на централно и локално ниво. Претседателот на Заедницата на Македонците во Република Хрватска истакна дека Заедницата е формирана во 1991 година и 22 години делува како етничка и национална заедница, како непрофитно и аполитичко здруженије. Нејзината основна дејност се состои во чувањето на националниот ...
сите 88 | | | веќе видена

Петок, 24 јануари 2014 година, Хрватска Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на покана на својот колега, претседателот на хрватскиот Сабор, г. Јосип Леко, престојува во официјална посета на Република Хрватска. Во состав на собраниската делегација се и пратениците: г. Фијат Цаноски, кој е претседател на Групата за соработка на Собранието на Република Македонија со хрватскиот Сабор, како и г. Александар Николоски и г. Недим Рамизи, членови на Групата . Во рамките на посетата, претседателот Вељаноски оствари средби со домаќинот, претседателот на хрватскиот Сабор, г. Јосип Леко и со првиот потпретседател на Владата на Република Хрватска и министер за надворешни и европски прашања, г-ѓа Весна Пусиќ. Во текот на денот претседателот Вељаноски ќе се сретне и со претседателот на Република Хрватска, г. Иво Јосиповиќ. На средбите соговорниците споделија задоволство од традиционално добрите и пријателски односи меѓу двете држави, без отворени прашања, како и подготвеност за ...
сите 16 | | | веќе видена

Петок, 24 јануари 2014 година, Загреб, Хрватска Почитуван претседател Јосип Леко, Почитувани пратеници, Ваши екселенции, Дами и господа, Најнапред дозволете да го споделам моето искрено задоволство од можноста што ја имам, во името на граѓаните на Република Македонија, да се обратам пред овој ценет собор. Со огромен пиетет и почит стојам тука пред Вас, претставниците на хрватскиот народ и граѓани. Чувството на задоволство е дотолку поголемо, бидејќи со себе ги носам за да ги споделам со вас, искрените изрази на пријателство и почитување од граѓаните на мојата држава, Македонија. Македонците и Хрватите имаат безброј причини за задоволство од квалитетот на меѓусебните односи Официјално Скопје и официјален Загреб, како и во минатото, така и денес, но и во годините пред нас, претставуваат добар пример како, тука, на Балканот, се гради и се одржува едно искрено пријателство. Почитувани пријатели, Македонскиот и хрватскиот народ имаат слична судбина. Судбина преполна со тешки мигови, големи падови, но и силни ...
сите 37 | | | веќе видена

Среда, 22 јануари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на вчерашната 77. седница, како матично работно тело, ги разгледа: Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија (второ читање); Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (скратена постапка); Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за медиуми (скратена постапка). На седницата, во својство на претставници на Владата на Република Македонија, присуствуваа: г. Џелал Бајрами, заменик на министерот за транспорт и врски и г. Иво Ивановски, министер за информатичко општество и администрација. Претседателот на Комисијата, г. Реџаил Исмаили, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија по Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за аудио и ...
сите 51 | | | веќе видена

Среда, 21 јануари 2014 година Комисијата за европски прашања во Собранието на Република Македонија ја одржа 50. седница, на која беа презентирани приоритетите и програмата за работата на претседателството на Република Грција со Советот на Европската унија во периодот јануари - јуни 2014 година, од старана на амбасадорот на Република Грција во Република Македонија, Н.Е. Харис Лалакос. На седницата беа поканети и членовите на Комисијата за надворешна политика, Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ, Националниот совет за евроинтеграции, како и претставници на амбасадите на земјите-членки на Европската унија во Република Македонија. Покрај претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Хајрула Мисини, на седницата присуствуваа и земаа збор: претседателот на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ, г. Кенан Хасини; потпретседателот на Националниот совет за евроинтеграции, г-ѓа Силвана Бонева; претседателот на Комисијата за надворешна политика, г. Антонио Милошовски; заменик-претседателот на Владата ...
сите 11 | | | веќе видена

Вторник, 21 јануари 2014 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Деведесет и трета седница, како матично работно тело, по скратена постапка, ги разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за данокот на добивка; Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за персоналниот данок на доход; Предлогот на закон за реализација на инфраструктурен проект за изградба на магистрален гасовод, Делница „Клечовце - Блок станица 5“. Образложение на Предлог-законите даде заменикот на министерот за финансии, г. Ардиан Џеладини. - По Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за данокот на добивка , г. Џеладини истакна дека со предложеното законско решение се дефинира дека за оданочиви расходи се сметаат ненаплатените побарувања кои произлегуваат од трансфери на парични средства кои по својата економска суштина се заеми и кои не се вратени во истата година во која е извршен трансферот на заемот и се овозможува износите на ...
сите 9 | | | веќе видена

Четврток, 19 декември 2013 година Двајцата соговорници изразија задоволство за средбата и притоа претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, посака успешна работа во мандатот на новоименуваниот амбасадор на Република Србија, г-ѓа Душанка Дивјак-Томиќ. Претседателот Вељаноски, на средбата, истакна дека Република Македонија и Република Србија имаат одлична билатерална соработка и интензитет на остварени средби, но дека е потребно да се зголеми и економската соработка. Двајцата соговорници, исто така, се согласија дека е потребна поголема парламентарна соработка, не само на ниво на претседатели на парламенти, туку и на ниво на пратенички групи за соработка, како и соработка на ниво на парламентарни комисии. Соговорниците оценија дека заедничката седница на Владата на Република Србија и Владата на Република Македонија е уште еден показател за добрососедство меѓу двете земји. На средбата се разговараше и за предизвиците со кои се соочуваат двете држави во однос на интеграцијата ...
сите 2 | | | веќе видена

Четврток, 16 јануари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на вчерашната 75. седница, како матично работно тело го разгледа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за градење (прво читање). На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Џелал Бајрами, заменик на министерот за транспорт и врски. Во образложението по Предлогот на законот, претставникот на Владата ја нагласи потребата за донесување на законот, целите што ќе се постигнат и основните решенија што се уредуваат со законот. Комисијата за транспорт, врски и екологија, со 6 гласа „за“ и 5 „против“ оцени дека овој Предлог-закон е прифатлив и треба да се даде на натамошно читање.
сите 2 | | | веќе видена

Четврток, 16 јануари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на вчерашната 76. седница, како матично работно тело, во прво читање, ги разгледа: Предлогот на законот за изменување на Законот за поштенските услуги; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за јавните патишта; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за градење. На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Џелал Бајрами, заменик на министерот за транспорт и врски. Во образложението по Предлог-законите, претставникот на Владата ја нагласи потребата за донесување на законите, целите што ќе се постигнат и основните решенија што се уредуваат со законите. Комисијата за транспорт, врски и екологија ги разгледа и оцени дека Предлог-законите се прифатливи и дека треба да се дадат на натамошно читање.
сите 26 | | | веќе видена

Среда, 15 јануари 2014 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Деведесет и втора седница, како матично работно тело, во второ читање, ги разгледа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност; Предлог-законот за финансиската полиција; Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за задолжница; Предлог-законот за дополнување на Законот за пригодни ковани пари. По Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за задолжница, Комисијата водеше претрес по 8 амандмани поднесени од пратениците Марјанчо Николов, Самка Ибраимоски, Миле Андонов, Стојко Пауновски, Ленче Николовска, Панче Орцев и Борче Ставров, како и по 4 амандмани поднесени од пратеникот Самка Ибраимоски. Претставникот на Владата не се согласи со поднесените амандмани и Комисијата не ги усвои истите. По останатите три Предлог-закони, во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, не беа поднесени амандмани од ...
сите 21 | | | веќе видена

Среда, 15 јануари 2014 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на Деведесет и првата седница, одржана на 9 јануари 2014 година, како матично работно тело, во прво читање, ги разгледа: Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за експропријација; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за вршење на сметководствени работи; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри; Предлог на закон за дополнување на Законот за користење и располагање со стварите на државните органи. Образложение на Предлог-законите даде заменик-министерот за финансии, г. Ардиан Џеладини. - Заменик-министерот истакна дека Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки првенствено има две ...
сите 22 | | | веќе видена

Петок, 13 декември 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Четириесеттата седница, одржана вчера, како матично работно тело ги разгледа Предлогот на закон за изменување на Законот за трговските друштва (второ читање); Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за угостителска дејност (второ читање); Предлогот на закон за дополнување на Законот за основање на Агенција за промоција и поддршка на туризмот во Република Македонија (второ читање); Предлогот на закон за дополнување на Законот за индустриската сопственост (прво читање). Претседателот на Комисијата, г-ѓа Владанка Авировиќ, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија по првите три Предлог-закони не се поднесени амандмани од овластени предлагачи. Комисијата му предложи на Собранието на Република Македонија да ги разгледа и донесе истите. Потребата од донесување на Предлог-законот за дополнување на Законот за индустриската сопственост ја ...
сите 23 | | | веќе видена

Вторник, 14 јануари 2014 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Четириесет и втората седница, одржана вчера, како матично работно тело ги разгледа Предлог-законот за заклучување на стечајните постапки отворени согласно Законот за присилно порамнување стечај и ликвидација и Законот за стечај (второ читање); Предлог-законот за вонсудско спогодување (второ читање); Предлог-законот за дополнување на Законот за индустриската сопственост (второ читање); Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за туристичката дејност (прво читање). - По Предлогот на закон за заклучување на стечајните постапки отворени согласно Законот за присилно порамнување стечај и ликвидација и Законот за стечај , Комисијата претресе два амандмани поднесени од пратениците Марјанчо Николов, Самка Ибраимоски, Миле Андонов, Стојко Пауновски, Ленче Николовска, Панче Орцев и Борче Ставров. Со по три гласа „за“ и шест „против“, Комисијата не ги усвои поднесените амандмани и го проследи овој ...
сите 29 | | | веќе видена

Вторник, 14 јануари 2014 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на вчерашната 46. седница, како матично работно тело ги разгледа Предлог-законот за квалитет и безбедност на ѓубрива, биостимулатори и подобрувачи на својствата на почвата (второ читање); Предлог-законот за дополнување на Законот за идентификација и регистрација на животните (второ читање); Информацијата за процесот на откуп на тутун за реколта 2013 година. На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија присуствуваше г. Зоран Коњановски, заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. По Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за квалитет и безбедност на ѓубрива, биостимулатори и подобрувачи на својствата на почвата , Комисијата водеше претрес по трите поднесени амандмани од овластените предлагачи кои беа усвоени и вградени во Дополнетиот предлог на закон. Претседателот на Комисијата, г-ѓа Ленче Николовска, ...
сите 35 | | | веќе видена

next