Собрание

Четврток, 6 март 2014 година Почитувани граѓани, Почитувани претставници на медиумите, Сакам да ве известам дека согласно уставните одредби и согласно роковите утврдени во Изборниот законик, како претседател на Собранието на Република Македонија, имам обврска по распуштањето на Собранието да распишам предвремени избори за пратеници. Во однос на роковите, уставната одредба предвидува дека предвремени избори за пратеници се одржуваат во рок од 60 дена од распуштањето на Собранието. Денеска го потпишав Решението за распишување на предвремени избори за пратениците во Собранието на Република Македонија, кои ќе се одржат на 27 април 2014 година, односно на истиот ден со вториот круг на изборот за претседател на Република Македонија, доколку претседателот не биде избран во првиот круг, на 13 април Решението за распишување на изборот ќе биде доставено до Државната изборна комисија на Република Македонија, како орган за спроведување на изборите, до Министерството за надворешни работи и Министерството за правда. ...
сите 129 | | | веќе видена

Вторник, 4 март 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на денешната 83. седница, како матично работно тело, во скратена постапка, ги разгледа Предлогот на законот за изменување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за постапување со бесправно изградени објекти. На седницата, во својство на претставници на Владата на Република Македонија, присуствуваа г-ѓа Марта Арсовска-Томовска, заменик-министер за информатичко општество и администрација и г. Џелал Бајрами, заменик-министер за транспорт и врски. Претседателот на Комисијата, г. Реџаил Исмаили, ги извести пратениците дека во определениот рок утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, не се поднесени амандмани по Предлогот на законот за изменување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги , во скратена постапка. По Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за постапување со бесправно ...
сите 6 | | | веќе видена

Петок, 28 февруари 2014 година Почитувани пратеници од Собранието на Република Македонија, Почитуван градоначалник на општина Маврово и Ростуше, Почитувани ветерани на скијањето, натпреварувачи, спортски работници и љубители на спортот, Ми претставува особена чест и задоволство да бидам овде, на стартот на 51. Мавровски меморијал и заедно да придонесеме кон продолжување на долгогодишната традиција на оваа спортска манифестација, која низ годините бележи успеси и добива значајни признанија. Задоволството е дотолку поголемо имајќи предвид дека токму Мавровскиот меморијал е еден од неколкуте најважни купови, од овој тип, во Европа, со особен придонес за промоција и афирмација на нашата држава, Република Македонија. Ме радува фактот што во знак на добро организираните досегашни натпревари, од балкански - регионален куп, Мавровскиот меморијал прерасна во континентален - европски куп со признание од Интернационалната скијачка федерација (ФИС) и што токму нашиот куп се вбројува во еден од најзначајните во Европа ...
сите 25 | | | веќе видена

Среда, 26 февруари 2014 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, изрази задоволство од средбата и за можноста со колеги пратеници од германскиот Бундестаг да се разговараат за важни теми за Република Македонија и Европската Унија. Претседателот Вељаноски истакна дека соработката на двете држави се карактеризира со пријателство и разбирање, но и потреба од поголема парламентарна соработка. Таа соработка треба да биде на ниво на парламентарни групи, како и на ниво на претседатели на парламенти и за таа цел претседателот Вељаноски упати покана до својот германски колега, претседателот на германскиот Бундестаг, да ја посети Република Македонија. Претседателот Вељаноски се осврна и на економската соработка која ја оцени за успешна после инвестирањето на германски компании во Република Македонија, што претставува добар пример и за други компании кои би ги насочиле своите инвестиции и би овозможиле побрз економски развој на Македонија. На средбата се разговараше и за ...
сите 4 | | | веќе видена

Петок, 14 февруари 2014 година, Виена На 13 и 14 февруари 2014 година, во Виена, Австрија, се одржува 13. Зимска сесија на Парламентарното собрание на ОБСЕ, на кое учествува пратеничката, г-ѓа Ана Павловска-Данева, шеф на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ПС на ОБСЕ). На оваа сесија учествуваат околу 270 парламентарци од 58 земји . На вчерашното отворање на пленарната сесија, на којашто учествуваат членовите на трите генерални комитети на ПС на ОБСЕ, со воведни говори се обратија претседателот на австрискиот парламент, г-ѓа Барабара Прамер; претседателот на Парламентарното собрание на ОБСЕ, г. Ранко Кривокапиќ; генералниот секретар на ПС на ОБСЕ, г. Спенсер Оливер и посебно обраќање имаше претседателот на Претставничкиот дом на Авганистан, г. Абдул Рауф Ибрахими. Во своето обраќање, г-ѓа Прамер ја нагласи важноста на вредностите на ПС на ОБСЕ во поддршката на иницијативите на ОБСЕ за контрола на ...
сите 9 | | | веќе видена

Среда, 26 февруари 2014 година Европскиот парламент во Стразбур неделава одржува пленарна седница, во чии рамки денеска ќе се дебатира за политичката ситуација во Украина, а утре ќе се гласа по Резолуцијата. Во саботата официјална делегација од дванаесет европратеници отпатува во Киев да се сретне со колеги во Украинскиот парламент и да дискутираат за иднината помош На дневен ред на денешната седница ќе се најде и тутунската индустрија, односно обид цигарите да бидат помалку атрактивни за младите луѓе. Ќе се зголеми големината на здравствени предупредувања до 65% од површината на пакетот и ќе се воведе забрана на пакети со помалку од 20 цигари. Е-цигарите ќе бидат регулирани или како лекови или како производи од тутун. Вчера беше изгласано најсиромашните граѓани на ЕУ да продолжат да добиваат храна, основна материјална и социјална заштита од Фондот за европска помош за најсиромашните за периодот 2014-2020 година, во зголема вредност од 3,5 милијарди евра.
сите 6 | | | веќе видена

Вторник, 25 февруари 2014 година Почитувани присутни, Дами и господа, Се навршуваат 10 години од 26 февруари 2004 година, денот кога Претседателот Борис Трајковски трагично го загуби животот. Во несреќата животот го загубија и негови блиски соработници: Димка Илковска-Бошковиќ, Ристо Блажевски, Анита Лозановска, Миле Крстевски, Борис Велинов, Аце Божиновски, и пилотите Марко Марковски и Бранко Ивановски. Денеска, десет години подоцна, се сеќаваме на нив, сочувствуваме со болката и загубата на нивните семејства, на нивните најблиски Почитувани, „НЕ ДОЗВОЛУВАЈТЕ ОМРАЗАТА ДА ГО КОНТРОЛИРА ВАШИОТ ЖИВОТ. МОРАМЕ ДА БИДЕМЕ ЕДИНСТВЕНИ ЗА ДА ГО ПОРАЗИМЕ ЗЛОТО. МОРАМЕ ДА БИДЕМЕ СОЕДИНЕТИ ВО НАШАТА БОРБА ПРОТИВ СЕКАКВА ФОРМА НА ТИРАНИЈА БИДЕЈЌИ ВО ОВАА БОРБА НЕМАМЕ ВТОРИ ШАНСИ“. Ова се зборови искажани од Претседателот Борис Трајковски кои најубаво го отсликуваат нејговиот карактер. Карактер излеан од интегритет и добрина. Карактер искован со принципелност и истрајност кој е одлика и силно оружје само на големи луѓе и ...
сите 9 | | | веќе видена

Вторник, 25 февруари 2014 година, 19.00 часот, Македонски народен театар (нов објект) - Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски
сите 12 | | | веќе видена

Понеделник, 24 февруари 2014 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 82. седница, одржана на 21 февруари 2014 година, како матично работно тело, по скратена постапка ги разгледа: 1. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на природата; 2. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за животната средина; 3. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за поштенските услуги; 4. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за сигурност во железничкиот систем; 5. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за воздухопловство; 6. Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за просторно и урбанистичко планирање; 7. Предлог-закон за изменување на Законот за јавните патишта; 8. Предлог-закон за изменување на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија; 9. Предлог-закон за дополнување на Законот за комуналните дејности; 10. Предлог-закон ...
сите 41 | | | веќе видена

Понеделник, 24 февруари 2014 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 49. седница, одржана денеска, како матично работно тело, во скратена постапка, ги разгледа Предлог-закон за изменување на Законот за семенски и саден материјал за земјоделски растенија; Предлог-закон за изменување на Законот за шумарска и ловна инспекција; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за шумите; Предлог-закон за дополнување на Законот за основање на Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој; Предлог-закон за дополнување на Законот за основање на Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството; Предлог-закон за дополнување на Законот за Државниот инспекторат за земјоделство; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за здравјето на растенијата; Предлог-закон за дополнување на Законот за безбедност на храната. На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија ...
сите 45 | | | веќе видена

Понеделник, 24 февруари 2014 година, Тирана Пратеникот Хајрула Мисини, член на Комисијата за одбрана и безбедност во Собранието на Република Македонија, во рамките на албанското претседателство со Јадранската повелба учествува на Конференција на тема „Зајакнување на регионалната соработка за поскоро членство во НАТО'', која што од 23 до 24 февруари се одржува во Тирана, Албанија . На конференцијата свое обраќање имаа претседателот на албанскиот парламент, г. Илир Мета, министерот за надворешни работи Дитмир Бушати, министерот за одбрана, госпоѓа Мими Кодели, како и американскиот амбасадор во Албанија Александер Арвизу. Пратеникот Мисини во својот говор меѓу другото истакна дека Република Македонија е цврст промотор на регионалната соработка како основа за зајакнување на безбедноста и стабилноста, како и на размената на искуства на патот кон евроатлантско интегрирање на земјите од регионот. Јадранската повелба се докажа како успешен модел за партнерство и соработка и претставува процес кој ги поддржува и ...
сите 3 | | | веќе видена

Среда, 26 февруари 2014 година, 14.00 часот, Сала на Влада - Средба на г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија со пратениците на Бундестагот Јоханес Зеле и Јосип Јуратовиќ
| | веќе видена

Четврток, 20 февруари 2014 година, Брисел Делегација на Комисијата за здравство на Собранието на Република Македонија, во состав од пратениците Станка Анастасова, Миле Пачемски и Беким Ќоку, присуствува на парламентарен семинар, кој се одржува во Брисел, Белгија. Семинарот е во организација на Европскиот парламент на тема: „Иницијативите и напорите на земјите од Западен Балкан и Турција за здравјето и заштитата на потрошувачите”. Воведно излагање за улогата и позицијата на Европскиот парламент во законодавството за здравството и заштитата на потрошувачите, како и нивна имплементација, даде г-ѓа Рената Сомер, пратеник во Европскиот парламент и член на Комитетот за јавно здравје и безбедност на храната. Покрај другите учесници на семинарот, со свои дискусии учествуваа и пратениците Станка Анастасова и Миле Пачемски. Во својата дискусија, пратеникот Станка Анастасова ја нагласи улогата на здравството во контекст на европската иднина на регионот, заштитата на квалитетот на храната, како и надзорот и ...
сите 5 | | | веќе видена

Понеделник, 17 февруари 2014 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, како покровител на Програмата – Меѓународна парламентарна стипендија (ИПС) на германскиот Бундестаг, денеска ги прими годинешните стипендисти од Република Македонија, Ивана Васева и Дејан Чуповски, предводени од амбасадорот на СР Германија, г-ѓа Гудрун Штајнакер Претседателот Вељаноски изрази задоволство да биде покровител на оваа програма која со традиција и успех се реализира од 2001 година и низ која можност за студиски престој во Германија имале 40 млади луѓе од Македонија. Меѓународната парламентарна стипендија (ИПС) е традиционална активност на германскиот Бундестаг, односно проект на Германскиот парламент кој заедно со Техничкиот универзитет, Слободниот Универзитет и Универзитетот Хумболт од Берлин, дава можност на млади луѓе со завршено универзитетско образование од земјите од Југоисточна Европа да се запознаат со парламентарниот систем на Германија. Учесници во овој проект се политички и ...
сите 3 | | | веќе видена

Петок, 14 февруари 2014 година Традиционално, по тринаесетти пат, Собранието на Република Македонија ja издаде публикацијата „Мојот пратеник“ за периодот јули - декември 2013 година. Публикацијата претставува статистички преглед на збирни податоци за работата на пратениците во македонскиот законодавен дом, според одредени параметри . Во изданието има податоци за структурата и составот на Собранието, за бројот на донесените закони, присуството и отсуството на сите 123 пратеници, бројот на нивните излагања, поднесени предлог-закони и амандмани, бројот на пратенички прашања, реплики и контра-реплики, како и бројот на регистрирани гласања. „Мојот пратеник“, покрај информативниот карактер, ја покажува и транспарентноста на Собранието на Република Македонија што е услов за вистинска и ефикасна парламентарна демократија.
| | веќе видена

Петок, 14 февруари 2014 година, Виена На 13 и 14 февруари 2014 година, во Виена, Австрија, се одржува 13. Зимска сесија на Парламентарното собрание на ОБСЕ, на кое учествува пратеничката, г-ѓа Ана Павловска-Данева, шеф на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ПС на ОБСЕ). На оваа сесија учествуваат околу 270 парламентарци од 58 земји . На вчерашното отворање на пленарната сесија, на којашто учествуваат членовите на трите генерални комитети на ПС на ОБСЕ, со воведни говори се обратија претседателот на австрискиот парламент, г-ѓа Барабара Прамер; претседателот на Парламентарното собрание на ОБСЕ, г. Ранко Кривокапиќ; генералниот секретар на ПС на ОБСЕ, г. Спенсер Оливер и посебно обраќање имаше претседателот на Претставничкиот дом на Авганистан, г. Абдул Рауф Ибрахими. Во своето обраќање, г-ѓа Прамер ја нагласи важноста на вредностите на ПС на ОБСЕ во поддршката на иницијативите на ОБСЕ за контрола на ...
сите 3 | | | веќе видена

Петок, 14 февруари 2014 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на средбата истакна дека Република Македонија и Република Италија имаат одлична билатерална соработка. Сепак, двајцата соговорници се согласија дека е потребна поголема парламентарна соработка, не само на ниво на претседатели на Парламенти, туку и на ниво на пратенички групи за соработка, како и соработка на ниво на парламентарни комисии. Амбасадорот на Република Италија ја искористи можноста на средбата да ја достави поканата од претседателот на Италијанскиот парламент, г-ѓа Лаура Болдрини, до претседателот Вељаноски за учество на меѓународна конференција која ќе се одржи во Рим во Домот на пратеници на 13 и 14 март 2014 година. Амбасадорот Белели истакна дека оваа меѓународна конференција е во заедничка организација на претседателите на Грчкиот и Италијанскиот парламент, односно актуелниот и идниот претседавач со Европската унија во 2014 година. На средбата стана збор за повеќе прашања, меѓу кои и ...
| | веќе видена

Среда, 12 февруари 2014 година Комисијата за европски прашања и Националниот совет за евроинтеграции одржаа заедничка седница, на која се расправаше за Националната програма за усвојување на правото на Европската унија, ревизија 2014 година, по што беше усвоено и мислење по истата Воведно обраќање по НПАА-та за 2014 година даде вицепремиерот задолжен за европски прашања во Владата на Република Македонија, г. Фатмир Бесими, кој информираше за планираните активности на Владата на Република Македонија во однос на динамиката на усогласувањето на националното законодавство со европското, како и за постигнатото прилагодување на националните институции кон европските административни структури. Во расправата учествуваа претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Хајрула Мисини; претседателот и заменикот на Националниот совет за евроинтеграции, г-ѓа Радмила Шекеринска и г-ѓа Силвана Бонева; пратениците г. Павле Трајанов и г. Гордан Георгиев, како и претставникот и членот во Националниот совет за ...
сите 9 | | | веќе видена

Среда, 12 февруари 2014 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на денешната 48. седница, како матично работно тело, во второ читање, го разгледа Предлогот на законот за дополнување на Законот за земјоделското земјиште. На седницата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Зоран Коњановски, заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Претседателот на Комисијата, г-ѓа Ленче Николовска, ги извести пратениците дека по Предлог-законот во определениот рок утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, поднесени се вкупно два амандмани од пратениците: г-ѓа Ленче Николовска, г. Панче Орцев, г. Саве Марачков, г. Горан Сугарески и г. Борче Ставров. Овие амандмани со по 4 гласа „за“ и 6 „против“, не беа усвоени. Во Дополнетиот предлог на закон за дополнување на Законот за земјоделското земјиште е вграден еден амандман поднесен и усвоен од Комисијата за земјоделство, шумарство и ...
сите 8 | | | веќе видена

Среда, 12 февруари 2014 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, во текот на вчерашниот ден ја одржа својата Четириесет и седма седница Како матично работно тело, Комисијата, во второто читање на Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за минерални суровини, по скратена постапка, претресе десет амандмани, поднесени од пратениците: г-ѓа Владанка Авировиќ, г. Малиша Станковиќ и г. Николче Ацевски. Пет од амандманите беа едногласно усвоени, а пет беа повлечени од страна на предлагачите. Комисијата го проследи Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за минерални суровини по скратена постапка на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 10 | | | веќе видена

next