Собрание

Четврток, 14 ноември 2013 година, 11.00 часот, Сала на Уставна комисија во организација на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите и Комисијата за здравство, а во соработка со Групата за поддршка на лицата што живеат со ХИВ - Заедно посилни и Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување Х.Е.Р.А. Поздравни обраќања - г-ѓа Лилјана Поповска, претседател на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите - г. Менде Диневски, претседател на Комисијата за здравство - г-ѓа Тања Томиќ, потпретседател на Комисијата за здравство и претседавач на Меѓупартиската парламентарната група за ХИВ во Република Македонија 11.15-11.45 часот Излагања: - Андреј Сених, работна група за поддршка и самопомош на лицата што живеат со ХИВ - Заедно посилни - проф. д-р Звонко Миленковиќ - национален координатор за ХИВ во Република Македонија - претставник на Министерството за здравство во Република Македонија 11.45-12.15 часот Дискусија 12.15-12.30 часот Заклучоци од јавната расправа Пријава за присуство на ...
| | веќе видена

Понеделник, 4 ноември 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на 83. седница, одржана денеска, како матично работно тело, го разгледа Предлогот на закон за гаранција на Република Македонија на обврските по Договорот за заем за проектот „Модернизација на блок 1 во ТЕ Битола“ кој ќе се склучи меѓу Дојче банка и АД ЕЛЕМ (по скратена постапка). Образложение на Предлогот на законот даде заменикот на министерот за финансии, г. Ардиан Џеладини. Тој истакна дека Електраната е во функција скоро 30 години. Трите блока во ТЕ Битола почнаа со работа последователно во 1982, 1984 и 1988. Секој блок има моќност од 225 MWel и користи околу 2 милиони тони јаглен годишно. И електраната и рудниците се сопственост на АД ЕЛЕМ. Електраната не е усогласена со постоечките ограничувања на емисијата на стакленички гасови во Европа согласно ЕУ директивата 2001/80 за ЛЦП. Нивото на NOx е блиску до актуелните европски ограничувања, но секако е над барањата кои ќе важат после 2016 година т.е ...
сите 4 | | | веќе видена

Понеделник, 4 ноември 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на 82. седница, одржана на 29 октомври 2013 година, како заинтересирано работно тело, го разгледа Извештајот на Европската комисија за остварениот напредок на Република Македонија за 2013 година. Комисијата во расправата по Извештајот главно се осврна во делот на поглавјата кои се во нејзина надлежност: Слободно движење на капиталот; Јавни набавки; Финансиски услуги; Оданочување; Економска и монетарна политика; Царинска унија; Финaнсиска контрола и Финансиски и буџетски одредби. Во расправата учествуваа пратениците: г. Марјанчо Николов, г. Самка Ибраимоски, г-ѓа Владанка Авировиќ, г. Недим Рамизи, г. Стојко Пауновски и г. Драган Цуклев. На крајот од расправата, Комисијата едногласно заклучи да му предложи на Собранието да го разгледа Извештајот на Европската Kомисија за остварениот напредок на Република Македонија за 2013 година.
сите 6 | | | веќе видена

Петок, 1 ноември 2013 година Координаторот на Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, г-ѓа Силвана Бонева и пратениците: г-ца Христина Рунчева, г. Илија Димовски и г. Александар Спасеновски, остварија средба со г-ѓa Дорис Пак, пратеник во Европскиот парламент и г-ѓа Ања Чимек, официјален претставник на Фондацијата „Конрад Аденауер“ . На почетокот од средбата, г-ѓа Бонева изрази благодарност за посетата во овој клучен момент за Република Македонија, кога земјата се наоѓа пред голем предизвик и во очекување на датум за почеток на преговори за членство во Европската унија. После петте препораки од Европската комисија за старт на преговори и исполнувањето на копенхашките критериуми, се очекува фрустрацијата која се појави меѓу народот во Република Македонија, да биде прекината во декември. Исто така, координаторот Бонева се заблагодари за континуираната поддршка за евроинтеграција на Македонија, што е во корист не само на земјата, туку и на регионот и на самата ЕУ. Притоа, европратеникот Дорис Пак истакна дека сака ...
сите 14 | | | веќе видена

Вторник, 29 октомври 2013 година Националниот совет за евроинтеграции на 28 октомври 2013 година ја одржа Седумнаесеттата седница посветена на Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2013 година. На седницата присуствуваа: Н.Е. Аиво Орав, шеф на Делегацијата на Европската унија во Република Македонија; г. Ричард Ховит, пратеник во Европскиот парламент и известител за Република Македонија во Европскиот парламент; Н.Е. Кристофер Ивон, амбасадор на Обединетото Кралство Велика Британија и Северна Ирска во Република Македонија; Н.Е. Фернандо де Галаинена Родригез, амбасадор на Кралството Шпанија во Република Македонија; г. Роберт Лидл, раководител на Одделот за политички прашања, правда и внатрешни работи, информирање и комуникации во Делегацијата на ЕУ во Република Македонија; г-ѓа Марина Курте, советник за европски интеграции и правни прашања во Делегацијата на ЕУ во Република Македонија и г-ѓа Јоана Бабушку од Амбасадата на Обединетото Кралство Велика Британија и Северна ...
сите 74 | | | веќе видена

Вторник, 29 октомври 2013 година Комисијата за европски прашања денеска го одржа шестото продолжение на 42. седница, посветена на надзорната расправа на тема: „Користење на фондовите од инструментот за претпристапна помош-ИПА во Република Македонија“ за ИПА КОМПОНЕНТА V: Рурален развој . На ова продолжение сведочеа шест сведоци, меѓу кои и министерот за животна средина и просторно планирање, г. Абдулаким Адеми, министерот и заменикот на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, г. Љупчо Димовски и г. Зоран Коњановски. Во врска со компонентата V, а која се однесува на руралниот развојот во Република Македонија, на прашањата на пратениците одговараа и раководителот на Телото за управување со ИПАРД програмата, г-ѓа Маргарита Делева, претседателот на мрежата за рурален развој на Република Македонија, г. Петар Ѓорѓиевски, како и од Федерацијата на фармери, г. Андрија Секуловски. Во своите сведочења присутните гости информираа за искуствата при користењето на европските пари, ...
сите 3 | | | веќе видена

Вторник, 29 октомври 2013 година, Чешка Република На средбите со неговиот домаќин, г. Штех и претседателот на Владата на Чешката Република, г. Руснок, претседателот Вељаноски изрази задоволство од можноста за средба која е прва на највисоко парламентарно ниво и која е дополнителен импулс на традиционално добрите и пријателски односи меѓу Република Македонија и Чешката Република. Претседателот Вељаноски за значајно го потенцираше постоењето на изразен взаемен интерес за соработка на ова ниво од парламентарниот сегмент на билатералните односи, како и можноста на овој начин, со оваа официјална посета да се допринесе кон унапредување на севкупната парламентарна соработка. Тој воедно изрази благодарност за одлуката на Чешката Република од февруари годинава за официјализирање на употребата на уставното име на Република Македонија во билатералната комуникација, како и благодарност за принципиелната поддршка на патот на интегрирањето на Република Македонија во европското семејство. Вељаноски истакна дека ...
сите 11 | | | веќе видена

Петок, 1 ноември 2013 година, 17.15-18.00 часот, Сала на Влада - Средба со г-ѓа Силвана Бонева, координатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и пратениците Христина Рунчева, Илија Димовски, Александар Спасеновски и Владимир Ѓорчев
| | веќе видена

Петок, 25 октомври 2013 година Претседателот на Комитетот за односи меѓу заедниците, г-ѓа Ермира Мехмети и членовите: г-ѓа Силвана Бонева, г. Ѓорѓи Коџабашиев, г-ѓа Цветанка Иванова, г. Менде Диневски, г. Неџати Јакупи, г. Џеват Адеми, г. Бехиџудин Шехаби, г. Орхан Ибраими, г. Беким Фазлиу, г. Наџи Џелили, г. Ќенан Хасипи, г. Иван Стоилковиќ и г. Сафет Бишевац, денеска, на барање на новоназначениот висок комесар за националните малцинства при ОБСЕ, г-ѓа Астрид Торс, која е во посета на Република Македонија, одржаа средба во врска со надлежностите на Комитетот и неговата улога во остварување на правата на заедниците во Република Македонија. Од Канцеларијата на високиот комесар на средбата присуствуваа и г-ѓа Сирпа Раутио, личен советник на високиот комесар, г-ѓа Стефание Марсал, виш советник, г. Александер Хуг, раководител на сектор и г. Арие ван дер Пас, виш координатор за меѓуетнички односи во Мисијата на ОБСЕ во Скопје. На почетокот на средбата, г-ѓа Ермира Мехмети ја објасни улогата и составот на ...
сите 15 | | | веќе видена

Четврток, 24 октомври 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 68. Седница, одржана на 18 октомври 2013 година, како матично работно тело, во прво читање, ги разгледа: Предлог на закон за дополнување на Законот за генетски модифицирани организми; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на природата; Предлог на закон за изменување на Законот за заштита од бучава во животната средина; Предлог на закон за изменување на Законот за управување со батерии и акумулатори и отпадни батерии и акумулатори; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за управување со отпадот; Предлог на закон за изменување на Законот за управување со пакување и отпад од пакување; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за водите; Предлог на закон за изменување на Законот за квалитет на амбиентниот воздух; Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична ...
сите 21 | | | веќе видена

Четврток, 24 октомври 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 69. седница, одржана на 22 и 24 октомври 2013 година, како матично работно тело, по скратена постапка, го разгледа Предлогот на законот за реализација на инфраструктурни проекти за изградба на патна делница Миладиновци – Штип и патна делница Кичево – Охрид. На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Миле Јанакиевски, министер за транспорт и врски. Претседателот на Комисијата, г. Реџаиљ Исмаили, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, се поднесени вкупно 4 амандмани од овластени предлагачи. Комисијата не усвои ниту еден од предложените амандмани. Во претресот по амандманите, учествуваа пратениците: г. Газменд Алији, г. Орхан Ибраими, г. Влатко Ѓорчев, г. Благоја Стојановски и г. Јани Макрадули. По расправата, Комисијата го проследи овој Предлог-закон на натамошна постапка ...
сите 22 | | | веќе видена

Четврток, 24 октомври 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на 81. седница, одржана на 22 октомври 2013 година, како матично работно тело, ги разгледа: Предлог на закон за гаранција на Република Македонија на обврските по Договорот за заем за „Проект за изградба на автопат - делница Миладиновци-Штип“, кој ќе се склучи меѓу Експорт- импорт банката на Кина и ЈП за државни патишта, по скратена постапка; Предлог на закон за гаранција на Република Македонија на обврските по Договорот за заем за „Проект за изградба на автопат - делница Кичево - Охрид“, кој ќе се склучи меѓу Експорт- импорт банката на Кина и ЈП за државни патишта, по скратена постапка. По секој Предлог-закон беа разгледани по 3 амандмани поднесени од овластените предлагачи, кои од страна на Комисијата, не беа усвоени. На крајот од расправата, Комисијата за финансирање и буџет ги проследи Предлог на законите на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија.
сите 29 | | | веќе видена

Петок, 25 октомври 2013 година, 11.30-13.00 часот, Сала на Уставна комисија - Средба со г-ѓа Ермира Мехмети, претседател на Комитетот за односи меѓу заедниците и членовите на Комитетот
сите 11 | | | веќе видена

Среда, 23 октомври 2013 година Почитувани присутни, Дами и господа, Драги пријатели, Идеалот на ВМРО е најсилниот македонски идеал! Тој мотивира! Поттикнува! Опоменува! Сведочи! Во овој идеал е вгнездена целокупната суштина на нашето постоење и делување како личности, но и како народ кој има библиска традиција. ВМРО е почетокот и крајот на сé поврзано со Македонија и со Македонците. Тој идеал, издигнувајќи се над времето, над годините и над вековите стана универзална константа која подеднакво го дефинира и нашето минато. И нашата сегашност. И нашата иднина. ВМРО ја определува вредноста на сé што е национално. На сé што е исконско! На сé што е македонско! На сé што било и ќе биде! Кога ќе се спомене ВМРО, подеднакво мислиме и на 19-иот и на 20-иот и на 21-от век. Подеднакво се сеќаваме и на Илинденското востание. И на АСНОМ! И на 8 септември 91-та! Со иста емоција ги славиме делата и на комитите! И на партизаните. И на комунистите. И на антикомунистите. Накратко! Кога ќе се спомене ВМРО се мисли на сите ...
сите 13 | | | веќе видена

Понеделник, 14 октомври 2013 година Претседателот Вељаноски, како покровител на Програмата – Меѓународна парламентарна стипендија (ИПС) на германскиот Бундестаг, денеска ја прими Делегацијата од германскиот Бундестаг предводена од пратеникот, г. Штефан Клаудио Леме, која воедно е Изборна делегација за селекција и избор на тројца стипендисти од Република Македонија кои ќе престојуваат пет месеци во германскиот Бундестаг и ќе бидат ангажирани во канцеларии на германските пратеници. Инаку Меѓународната парламентарна стипендија (ИПС) е традиционална активност на германскиот Бундестаг, односно на германскиот Парламент кој заедно со Техничкиот универзитет, Слободниот универзитет и Универзитетот Хумболт од Берлин, дава можност на млади луѓе со завршено универзитетско образование од земјите од Југоисточна Европа да се запознаат со парламентарниот систем на Германија. Претседателот Вељаноски и гостинот од Бундестагот разменија мислење за актуелните политички случувања во Република Македонија и во Сојузна Република ...
| | веќе видена

Понеделник, 14 октомври 2013 година, Будва Делегација на Собранието на Република Македонија во состав г-ѓа Ана Павловска Данева, шеф на Делегацијата во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), г. Владимир Ѓорчев и г. Беким Фазлиу, членови на Делегацијата, учествува на Есенското заседание на Парламентарното собрание на ОБСЕ, што се одржува од 13 до 15 октомври 2013 година, во Будва, Црна Гора . На Есенското заседание, на кое учествуваат повеќе од 200 пратеници од 50 земји- учеснички во ОБСЕ и 4 земји медитерански партнери се одржа седница на Постојаниот комитет на ПС на ОБСЕ и Медитерански форум на тема: „Медитеранот - унија на цивилизации", а во тек е парламентарна конференција на тема: „Решавање на транснационалните закани и заштита на човековите права: улогата на ОБСЕ". Во рамките на Медитеранскиот форум се одржа специјална дебата за состојбата во Сирија. Воведничари во дебатата беа г. Ранко Кривокапиќ, претседател на Парламентот на Црна Гора и на Парламентарното собрание на ОБСЕ, г. Жан-Клод ...
| | веќе видена

Среда, 23 октомври 2013 година, 18.00 часот, Македонски народен театар (нов објект) - Обраќање на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски по повод 23 Октомври - Ден на македонската револуционерна борба
сите 104 | | | веќе видена

Вторник, 22 октомври 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Триесет и седмата седница, одржана на 18 oктомври 2013 година, како матично работно тело, во прво читање, разгледа 14 Предлог-закони: Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за Државниот пазарен инспекторат; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за енергетика; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за техничката инспекција; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за стечај; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за туристичка дејност; Предлог-закон за изменување на Законот за заштита на потрошувачите; Предлог-закон за изменување на Законот за угостителска дејност; Предлог-закон за изменување на Законот за градежните производи; Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за безбедност на производите; Предлог-закон за изменување на Законот за трговија; Предлог-закон за изменување на Законот за вршење на занаетчиска дејност; ...
сите 19 | | | веќе видена

Понеделник, 14 октомври 2013 година, Охрид Во рамките на Регионалната конференција, во организација на Вестминстер фондацијата, која се одржа од 11 до 13 октомври 2013 година во Охрид, Република Македонија, свое учество зеде делегација на Собранието на Република Македонија во состав г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања, г-ѓа Владанка Авировиќ, претседател на Комисијата за економски прашања, г. Марјанчо Николов, претседател на Комисијата за финансирање и буџет и пратениците г. Гордан Георгиев и г-ѓа Христина Рунчева, членови на Комисијата за европски прашања . Оваа конференција е дел од активностите на Регионалната парламентарна мрежа на Комисиите за финансирање и буџет, економски прашања и европски интеграции на која се дискутираше за парламентарниот надзор за ИПА фондовите. За време на оваа конференција свое излагање имаше Хајрула Мисини, којшто ја презентираше Надзорната расправа што ја организира Комисијата за европски прашања и која беше посветена на користењето на ИПА ...
| | веќе видена

next