Собрание

Вторник, 24 септември 2013 година На 23 и 24 септември 2013 година, во Собранието на Република Македонија се одржува семинар на тема: „Отворен парламент: транспарентност на парламентарните активности". Семинарот се реализира во рамките на повеќегодишната и континуирана соработка на Собранието на Република Македонија со Европскиот парламент, односно со Одделението за соработка во претпристапните активности при Директоратот за демократска поддршка и претставува еден од низата семинари на кои пратениците и службениците од Собранието на Република Македонија изминативе години имале можност активно да учествуваат и успешно да се презентираат Темата на семинарот има за цел да го претстави диверзитетот на искуствата од транспарентноста на парламентарните активности како на парламентите на земјите-членки, така и на земјите-аспиранти за членство во Унијата, како и на Европскиот парламент. На семинарот учествуваат повеќе европарламентарци, пратеници и службеници од парламентите на Република Македонија, Република ...
сите 3 | | | веќе видена

Петок, 20 септември 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на 76. седница, одржана на 17 септември 2013 година, како матично работно тело, во прво читање, ги разгледа Предлогот на закон за претворање на побарувањето на Република Македонија по основ на јавни давачки во траен влог во друштвото Тутунски комбинат АД Прилеп; Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки. Образложение на Предлог-законите даде министерот за финансии, г. Зоран Ставрески. Тој истакна дека со Предлогот на закон за претворање на побарувањето на Република Македонија по основ на јавни давачки во траен влог во друштвото Тутунски комбинат АД Прилеп се предлага претворање на побарувањата на Република Македонија по основ на даноци, акцизи, царински давачки, придонеси за задолжително социјално осигурување, како и други давачки определени со закон како јавни давачки, како и каматите и другите споредни обврски настанати по основ на јавните давачки во друштвото ...
| | веќе видена

Петок, 20 септември 2013 година Во актуелниот двоброј за месец јули и август 2013 година, кој ги опфаќа активностите на Собранието на Република Македонија поврзани со европските интеграции, опфатена е официјалната посета на Претседателот на Република Словенија, г. Борут Пахор и неговата средба со претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, на која уште еднаш беа разменети мислење за добивањето на датум за отпочнување на преговорите на Република Македонија со Европската унија и во тој контекст, беше изразена подготвеностa од страна на Република Словенија да направи сѐ што е во нејзина можност за олеснување на интегрирањето на Република Македонија. Во текот на месец јули, во светло на почетокот на Литванското претседателство со Европскиот совет, Националниот совет за евроинтеграции и Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, одржаа заедничка седница на која беше презентирана програмата и приоритетите за работа на Литванското претседателство за ...
| | веќе видена

Четврток, 19 септември 2013 година Претседателите на Комисијата за надворешна политика, г. Антонио Милошоски и Комисијата за одбрана и безбедност, г. Владимир Ѓорчев; шефот на Делегацијата во Парламентарното собрание на Северноатлантската договорна организација, г-ѓа Ермира Мехмети; како и членовите на Делегацијата, г-ѓа Наташа Савова и г. Павле Трајанов, остварија средба со г-ѓа Колинда Грабар-Китаровиќ, помошник на генералниот секретар на НАТО за јавна дипломатија. Претседателот Милошоски, во своето воведно излагање, го поздрави присуството на г-ѓа Китаровиќ, притоа истакнувајќи ја повеќегодишната плодна соработка меѓу Република Македонија и НАТО, каде од земја потрошувач на сигурноста од НАТО станавме земја која придонесува за сигурноста и безбедноста на Алијансата, со голем придонес за учество во мировните мисии. На средбата беа разменети мислења за моменталната политичка и економска состојба, прашањето за името со Република Грција, како и посветеноста за негово што поскорешно надминување, земајќи ја ...
сите 4 | | | веќе видена

Среда, 18 септември 2013 година На 16 септември 2013 година, политичките партии на Република Македонија потпишаа меморандум за исполнување на стратешката цел за членство на Република Македонија во Европската унија. Меморандумот беше потпишан поаѓајќи од стратешката определба на Република Македонија за членство во Европската унија, утврдена од моментот на нејзиното осамостојување во 1991 година, која определба е јасно и недвосмислено поддржана од сите политичките субјекти и од граѓаните на земјата. Ваквата стратешка определба е утврдена поради фактот што Република Македонија е европска држава која припаѓа во Европа, како историски и географски, така и цивилизациски. Поаѓајќи од заложбата на Република Македонија да ги споделува вредностите на Европската унија за достоинство, слобода, демократија, еднаквост, владеење на правото и почитувањето на човековите права, свесни дека дијалогот и соработката меѓу политичките партии и конструктивната размена на ставови и мислења се клучни за демократскиот развој, ...
сите 46 | | | веќе видена

Понеделник, 23 септември 2013 година Парламентарен семинар со пратениците од земјите пристапнички и европратениците од Европскиот парламент 15.00-15.10 часот, Сала „Борис Трајковски" Воведни забелешки од претседавачот - г-ѓа Светлана Јакимовска, потпретседател на Собрание - г. Ласло Сурјан, потпретседател на ЕП 15.10-16.00 часот Парламентот сервис на граѓаните: општи принципи и практики кои се применуваат во ЕУ - г. Едуард Кукан, претседавач на Делегацијата со Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора и Србија Студија на случај: Практики и искуства на националните парламенти - г-ѓа Линда Кубасиак Јохансен, виш експерт, Парламент на Кралството Данска - Прашања и дебата 16.00-16.55 часот Студија на случај: Деловник и Кодекс на однесување на Европскиот парламент - г-ѓа Тања Фајон, европратеник, член на Комитетот за цивилни слободи, правда и внатрешни работи на ЕП Кодекс на однесување и механизми на почитување - г. м-р Хорди Ксукла, пратеник (Шпанија), член на Комисијата за Деловник, ...
| | веќе видена

Среда, 25 септември 2013 година 10.00-10.30 часот, Сала „Длаборез" - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија 10.35-10.50 часот, Хол на портрети - Потпишување на Баронеса Д'Суза, лорд спикер на Горниот Дом на Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, во книгата на впечатоци - Изјави за медиуми од страна на г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија и Баронеса Д'Суза, лорд спикер на Горниот Дом на Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска 11.00-11.30 часот, Сала 1 - Обраќање на Баронеса Д'Суза, лорд спикер на Горниот Дом на Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, пред пратениците на Собранието на Република Македонија 11.35-12.20 часот, Сала на Влада - Средба со г-ѓа Ермира Мехмети, претседател на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска ...
| | веќе видена

Вторник, 17 септември 2013 година Претседателот на Националниот совет за евроинтеграции, г-ѓа Радмила Шекеринска, денеска оствари средба со г. Ерки Туомиоја, министер за надворешни работи на Финска. Госпоѓа Шекеринска го поздрави присуството на министерот за надворешни работи, г. Ерки Туомиоја и се заблагодари за поддршката која Финска и ја дава на Република Македонија во процесот на интеграција во Европската унија и позитивниот став кој државата го има кон процесот на проширување на Унијата, за што таа напомена дека е од исклучително значење за регинов, особено за Република Македонија . Во текот на средбата г. Туомиоја изрази интерес за состојбата во медиумите, граѓанскиот сектор, како и за работата и функционирањето на Националниот совет за евроинтеграции.
сите 16 | | | веќе видена

Четврток, 19 септември 2013 година, 12.00-12.50 часот, Сала на Уставна комисија - Средба со г. Антонио Милошоски, претседател на Комисијата за надворешна политика, со г. Влатко Ѓорчев, претседател на Комисијата за одбрана и безбедност и со г-ѓа Ермира Мехмети, шеф на Делегацијата во Парламентарното собрание на Северноатлантската договорна организација
сите 74 | | | веќе видена

Понеделник, 16 септември 2013 Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на денешната 35. седница, како матично работно тело, во прво читање, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за трговија Потребата од донесување на Предлог-законот ја образложи г. Анче Трифунов, државен секретар во Министерството за економија. Беше истакнато дека предложените измени се состојат од шест члена. Со членот 1 од предложените измени и дополнувања се воведува нова услуга на правните субјекти „Потсетник за истакнување на лиценца за продажба на алкохолни пијалоци на трговијата на маало“, којашто ја издава Министерството за економија. Законска обврска ќе биде Министерството за економија 30 дена пред изминување на рокот на важноста на претходно издадена лиценца да го потсети носителот на лиценцата за периодот на важноста за истата. Во втората измена станува збор за допрецизирање на законските одредби. Законот за трговија утврдува дека трговецот на мало при продажбата на ...
сите 3 | | | веќе видена

Понеделник, 16 септември 2013 година, 11.00 часот, Сала на Уставна комисија - Потпишување Меморандум меѓу политичките партии на Република Македонија за исполнување на стратешката цел за членство на Република Македонија во Европската унија
сите 61 | | | веќе видена

Вторник, 17 септември 2013 година, 11.15 часот, Сала на Влада - Средба со г-ѓа Радмила Шекеринска, пратеник, претседател на Националниот совет за евроинтеграции и заменик на претседателот на СДСМ
сите 2 | | | веќе видена

Четврток, 12 септември 2013 година Ваша екселенцијо, амбасадоре на Народна Република Кина, Цуи Џивеи, Почитувани пратеници, Дами и господа, Имам особена чест и задоволство да се обратам по еден значаен повод, како што е денешното одбележување на 20-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Македонија и Народна Република Кина. Веднаш сакам да потенцирам дека односите меѓу двете пријателски држави се движат во незапирлива нагорна линија, при што ги карактеризира атмосфера на меѓусебно почитување и постојана желба за унапредување на соработката во сите можни области Пред некоја година, кога бев во посета на Кина, на реномираниот и престижен Шангај Експо, имав непосредна прилика да се уверам во огромните чекори кои секојдневно ги прави кинеското општество. Импресивната бизнис атмосфера на која наидов за време на мојата посета, засекогаш ќе ми остане во сеќавање. Кина навистина е голема држава со голем потенцијал. Но, дневната посветеност кон високото развојно темпо, а станува збор ...
сите 5 | | | веќе видена

Среда, 11 септември 2013 година Комисијата за европски прашања денеска, во рамките на 42. седница, го одржа второто продолжение на надзорната расправа на тема „Користење на фондовите од Инструментот за претпристапна помош-ИПА во Република Македонија“, на која покрај претседателот на Комисијата за европски прашања г. Хајрула Мисини, присуствуваа и членовите и замениците на комисијата и други пратеници, како и г. Мартин Клауке од Делегацијата на Европската унија во Република Македонија и претставници од Канцеларијата на НДИ во Скопје . Со седницата претседаваше, претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Хајрула Мисини, кој даде кратко појаснување за целтта за одржување на оваа надзорна расправа, имајќи ја предвид потребата за поблиско информирање и запознавање на пратениците со користењето на фондовите од Инструментот за претпристапна помош ИПА, со посебен осврт на ефикасноста на досегашното искористувањето на средствата од овие фондови, и тоа во однос на ИПА компонента I - Помош во период на ...
сите 2 | | | веќе видена

Вторник, 10 септември 2013 година Денеска, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, оствари средба со претседателот на Република Полска, г. Бронислав Коморовски. На средбата, претседателот Вељаноски го запозна својот соговорник со актуелните политички состојби во државата и успешно спроведените локални избори. На средбата, претседателот Вељаноски искажа задоволство и благодарност за постојаната поддршка која Република Македонија ја добива од Република Полска. Во однос на евроинтегративниот процес на Република Македонија, г. Вељаноски истакна дека бурните времиња на Балканот се зад нас и граѓаните од регионот гледаат напред во европската иднина и перспектива на сите држави од Балканот. Во текот на разговорите, претседателот Вељаноски, исто така, потенцираше дека интеграцијата на целиот регион ќе биде значаен фактор за стабилизација на Европа, нагласувајќи дека Република Македонија ги спроведува сите неопходни реформи, и преку законодавниот дом и во целина. Претседателот ...
сите 38 | | | веќе видена

Вторник, 10 септември 2013 година Од 9 до 15 септември, Европскиот парламент во Стразбур одржува пленарна седница, во рамките на која, денеска, ќе биде промовирана информативната кампања за европските избори, кои ќе се одржат следната година Во текот на утрешниот ден, обраќање ќе има претседателот на Европската комисија, г. Жозе Мануел Баросо, а европратениците заедно со високиот претставник на ЕУ за надворешна и безбедносна политика, г-ѓа Кетрин Ештон, ќе дебатираат за политичко решение за актуелната ситуација со Сирија, како и за состојбата во Египет. Исто така, во Стразбур ќе стане збор и за: производството на биогорива, за ризиците од хипотеки, проекти за гас, за системот за банкарска супервизија и друго, а претседателот на Европарламентот, г. Мартин Шулц, ќе одржи прес-конференција за состојбата во Европската унија.
сите 14 | | | веќе видена

Вторник, 10 септември 2013 година, 14.10 часот, Сала „Длаборез“ - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија
сите 102 | | | веќе видена

Сабота, 7 септември 2013 година Почитуван претседател на Република Македонија, Почитуван претседател на Владата на Република Македонија, Почитувани пратеници од првиот состав на Собранието на Република Македонија, Почитувани колеги пратеници, министри, претставници на верските заедници, Ваши екселенции, Дами и господа, Секое ново одбележување на 8 септември е наша, заедничка можност да ги реафирмираме зедничките вредности и довербата како основа на секоја современа држава, секое здраво општество, секое семејство, во осмислувањето на својата подобра иднина. Осми септември е уште една можност за подигнување и одржување на моралот на нацијата, заедништвото и силата на Македонија. Ова е ден во кој повторно ја реафирмираме лојалноста кон нашата држава. Осми септември е денот кој нe обединува сите под сонцето на Македонија! Почитувани присутни, И во оваа прилика сакам уште еднаш да изразам благодарност до граѓаните на Република Македонија кои во едно турбулентно време на распаѓање на некогашната СФРЈ на 8 ...
| | веќе видена

Петок, 6 септември 2013 година, Вилнус, Литванија Претседателот на Комисијата за надворешна политика на Собранието на Република Македонија, г. Антонио Милошоски, од 4 до 6 септември учествува на Интерпарламентарната конференција за заедничка надворешна и безбедносна политика и заедничка безбедносна и одбранбена политика, која во рамките на литванското претседателство со Европската унија, се одржува во Вилнус, Литванија . На конференцијата главни обраќања имаа претседателот на Република Литванија, г-ѓа Далија Грибаускаите, министерот за надворешни работи на Република Литванија, г. Линас Линкевичиус, Високиот претставник за надворешни работи и безбедносна политика на Европската унија, г-ѓа Кетрин Ештон, генералниот-секретар на НАТО, г. Андерс Расмусен како и претседателот на Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент, г. Елмар Брок. Меѓу другото, на конференцијата беа презентирани приоритетите на Литванското претседателство, а стана збор и за заедничката надворешна и безбедносна политика на ...
сите 9 | | | веќе видена

Четврток, 5 септември 2013 година Координаторите на пратеничките групи во Собранието на Република Македонија, денеска, остварија средба со г. Иво Јосиповиќ, претседател на Република Хрватска, на негово барање. На средбата присуствуваа координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, г-ѓа Силвана Бонева, г. Игор Ивановски, координатор на пратеничката група на СДСМ, г. Неџати Јакупи, координатор на пратеничката група на ДУИ, г. Имер Алиу, координатор на пратеничката група на ДПА, г. Горан Мисовски, координатор на пратеничката група на НСДП и г. Рејхан Дурмиши, координатор на пратеничката група на ПЕИ и СЛ. Претседателот на Република Хрватска, г. Иво Јосиповиќ, истакна дека парламентарната соработка меѓу двете држави е добра и нема отворени прашања меѓу двете земји. Исто така, тој укажа на продлабочување на економската соработка меѓу Република Хрватска и Република Македонија. Интересно е како функционира парламентарната демократија каде што има различни мислења, тој се интересираше за работата на ...
сите 28 | | | веќе видена

next