Собрание

Четврток, 5 септември 2013 година На почетокот на средбата и двајцата соговорници се согласија дека меѓу Република Македонија и Република Хрватска нема отворени прашања, а билатералните односи на сите полиња во изминатиот период се во постојан подем. На средбата, претседателот Вељаноски, истакна дека со приемот на Хрватска, Република Македонија доби уште еден пријател во eвропското семејство, и притоа потсети дека евроатлантските интеграции беа определба и константа на двете држави. Претседателот Вељаноски дополни дека двете држави заедно го одеа овој пат, но поради познатите причини, Република Македонија беше блокирана од страна на нашиот јужен сосед. На средбата се заборуваше за унапредувањето на парламентарната соработка, за која претседателот Вељаноски истакна дека е успешна и дека е значаен инструмент во градењето на севкупните билатерални односи. Исто така, на средбата стана збор и за актуелните политички случувања во Република Македонија и Хрватска. Претседателот на Република Хрватска на средбата ...
сите 35 | | | веќе видена

Среда, 4 септември 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на Седумдесет и петтата седница, одржана на 2 септември 2013 година, како матично работно тело, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за лизинг (во прво читање) . Образложение на Предлог-законот даде заменик-министерот за финансии, г. Ардиан Џеладини. Тој истакна дека согласно Законот за лизинг, Министерството за финансии врши лиценцирање и контрола над работењето на давателите на финансиски лизинг. Со Законот е уредена документацијата што треба да се достави кон барањето за основање на давател на финансиски лизинг, како и причините поради кои министерот за финансии го одбива барањето. Во постојното законско решение надлежниот орган нема основ при одлучување по барањето да ја цени истата и да го одбие барањето доколку приложените докази се несоодветни. Поради тоа се предлагаат дополнувања на Законот со кои ќе се доуреди постапката за оценка на документацијата и причините ...
сите 2 | | | веќе видена

Среда, 4 септември 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 66. Седница, одржана на 3 септември 2013 година, како матично работно тело, во второ читање, ги разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за сигурност во железничкиот систем; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за градење; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за внатрешната пловидба; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за управување со отпадот; Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за градежно земјиште. На седницата, во својство на претставници на Владата на Република Македонија, присуствуваа: г. Џелал Бајрами, заменик-министер за транспорт и врски и г. Абдилаќим Адеми, министер за животна средина и просторно планирање. Претседателот на Комисијата за транспорт, врски и екологија, г. Реџаиљ Исмаили, ги извести пратениците дека во определениот рок утврден со Деловникот на ...
сите 2 | | | веќе видена

Среда, 4 септември 2013 година Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Канада оствари средба со Канадска делегација, предводена од спикерот на Сенатот на Канада, г. Ноел Кинсела . Претседателот на Пратеничката група, г. Игор Ивановски, во воведното излагање, се заблагодари за посетата, за искреното обраќање на г. Ноел Кинсела во Македонскиот парламент и за принципиелната поддршка на евроинтегративниот пат на нашата земја. Истакнувајќи дека односите со Канада за нашата земја се од огромно значење, тој изрази благодарност за формирањето на Групата за соработка со Македонија во Канадскиот парламент. Присутните се согласија дека формирањето на оваа Група отвора можност за предлог-проекти и споделување на искуства кои би ја зајакнале соработката во многу области меѓу двата Парламента и двете држави. Како проект, г. Ноел Кинсела предложи размена на студенти, тргнувајќи од тоа дека е мал процентот на канадски студенти кои заминуваат надвор од нивната земја, па ...
сите 48 | | | веќе видена

Среда, 4 септември 2013 година На почетокот на средбата, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, го искажа огромното задоволство да биде домаќин и да возврати на гостопримството од својот колега, г. Ноел Кинсела, спикер на Сенатот на Канада и воедно изрази благодарност за неговата посета на Република Македонија. Тој напомена дека оваа посета претставува уште една потврда за многу добрите односи меѓу Република Македонија и Канада, кои секако и во иднина ќе продолжат да се развиваат во нагорна линија. Претседателот Вељаноски изрази задоволство и од формирањето на Канадско-македонската парламентарна група за соработка во рамките на Парламентот на Канада, во март оваа година. Со формирањето на оваа група преку директни контакти и средби со Македонската парламентарна група за соработка ќе се овозможи полесно користење на капацитетите кои ги нуди парламентарната дипломатија, а кои ќе придонесат за дополнитено развивање на меѓусебни односи. Претседателот Вељаноски на средбата ...
сите 49 | | | веќе видена

Четврток, 5 септември 2013 година, 10.30 часот, Сала „Длаборез“ - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија
сите 54 | | | веќе видена

Среда, 4 септември 2013 година 10.00 часот, Сала „Длаборез“ - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија 10.35-10.50 часот, Хол пред Кабинет на претседателот - Потпишување на г. Ноел Кинсела, спикер на Сенатот на Канада во книгата на впечатоци. - Изјави за медиуми 11.00-11.30 часот, (Сала 1) - Обраќање на г. Ноел Кинсела, спикер на Сенатот на Канада пред пратениците на Собранието на Република Македонија 11.45-12.30 часот, Сала на Влада - Средба со г. Игор Ивановски, претседател на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Канада и членовите на групата
| | веќе видена

Четврток, 29 август 2013 година Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Државата Израел оствари средба со д-р Шимон Охајон, член на Парламентот на Државата Израел и директор на Центарот за ладино и сефардска култура при Универзитетот „Бар Илан“ во Израел. Претседателот на Пратеничката група, г. Павле Трајанов, заедно со членовите: г-ѓа Силвана Бонева, г-ѓа Цветанка Иванова, г. Александар Спасеновски, г. Игор Ивановски и г-ѓа Лилјана Поповска, во своето воведно излагање му посакаа пријатно добредојде на д-р Охајон и благодарност за пројавениот интерес за оваа средба. Господин Трајанов посочи дека двете држави имаат добра соработка во областа на земјоделството, туризмот, медицината, безбедноста, образованието, како и многу други можности кои постојат за понатамошна плодна соработка. Д-р Шимон Охајон, кој е во дводневна посета на Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија, се заблагодари за средбата во оваа посебна прилика кога е во подготовка ...
| | веќе видена

Вторник, 27 август 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија на Седумдесет и четвртата седница одржана на 27 август 2013 година, како матично работно тело го разгледа Предлог на закон за задолжување на М-НАВ АД Скопје со заем кај Европската банка за обнова и развој по Договорот за заем по Проектот за надградба на македонскиот систем за воздухопловна навигација-втора фаза без државна гаранција (по скратена постапка). Образложение на Предлогот на законот даде заменикот на министерот за финансии, г. Ардиан Џеладини. Тој истакна дека овој проект се состои од следните компоненти: Набавка, инсталирање и тестирање на нов ATM Систем, вклучувајќи техничко оперативна сала за истиот. Суштината на АТМ Системот е контрола на воздушниот сообраќај. Компонентата вклучува инсталирање и пуштање во употреба на нов АТМ систем во Обласниот центар за контрола на воздушниот простор (ACC) Скопје и вклучува техничка оперативна просторија. Набавка, инсталирање и тестирање на систем за ...
сите 12 | | | веќе видена

Вторник, 27 август 2013 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, оствари средба со претседателот на Парламентот на Федерацијата Валонија-Брисел и градоначалник на градот Самбервил, г. Жан-Шарл Липерто, кој беше придружуван од градоначалникот на Општина Крива Паланка, г. Арсенчо Алексов и заменик-градоначалникот на Самбервил, г. Никола Димон. Претседателот Вељаноски изрази задоволство од посетата на претседателот на Парламентот на Федерацијата Валонија-Брисел, г. Жан-Шарл Липерто, кој воедно ја извршува и функцијата градоначалник на градот Самбервил, Белгија и се заблагодари за континуираната поддршка што Република Македонија ја добива од страна на франкофонскиот дел на Белгија, Валонија. На средбата стана збор за соработката меѓу двете земји на повеќе полиња, меѓу што се вбројува и културната размена меѓу општините, заемните посети на регионално ниво и иницијативите за продлабочување на соработката на парламентарно ниво. Во однос на разликите во системите на двете ...
сите 2 | | | веќе видена

Вторник, 27 август 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на 65. седница, одржана денеска, како матично работно тело, по скратена постапка, го разгледа Предлог-законот за дополнување на Законот за превоз во патниот сообраќај. На седницата на Комисијата, во својство на предлагачи на Законот, присуствуваа пратениците: г. Ѓорѓи Коџабашиев и г. Владимир Ѓорчев. Претседателот на Комисијата за транспорт, врски и екологија, г. Реџаиљ Исмаили, ги извести пратениците дека во определениот рок утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, не се поднесени амандмани по Предлог-законот. Претставникот на предлагачите ја нагласи потребата за донесување на законот, целите што ќе се постигнат и основните решенија што се уредуваат со законот. Во дискусија учествуваа пратениците: г. Панче Орцев и г. Владимир Ѓорчев. Пратеникот Ѓорѓи Коџабашиев истакна дека овој Предлог-закон се предлага како барање од граѓаните кои имаат потреба од зголемување на линиите. ...
| | веќе видена

Вторник, 30 јули 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија одржа јавна расправа на тема „Предлог на закон за медиуми“. На расправата, покрај претседателот на Комисијата за транспорт, врски и екологија, г. Реџаиљ Исмаили присуствуваа членовите на Комисијата: Марија Рашковска, Славе Гошев, Павле Саздов, Лилјана Затуроска, Јани Макрадули, Борче Ставров, Благоја Стојановски, Рејхан Дурмиши и Газменд Алији; замениците на членовите на Комисијата: Тони Трајановски, Ленче Николовска, Саве Марачков, Тања Томиќ и Панче Орцев. На седницата присуствуваа и пратениците Хајрие Мисими, Надица Танчева Тулиева, Орхан Ибраими, Миле Андонов, Стојко Пауновски, Садије Иљази, Сузана Салиу, Нада Ципушева, Јордан Пачков, Беким Ќоку, Бети Кузмановска, Васко Пашовски, Светлана Карапетрова, Миле Пачемски, Хајрула Мисини, Билјана Казанџиска, Горан Сугарески, Голупчо Ангелов, Станка Анастасова, Самка Ибраимоски, Трајчо Димков, Весна Бендевска, Цветанка Иванова, Менде Диневски, Оливер Спасовски, Ѓорѓи Коџобашиев, Наџи ...
| | веќе видена

Петок, 2 август 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Триесет и третата седница, одржана на 30 јули 2013 година, како матично работно тело, во второ читање, ги разгледа 1. Предлогот на закон за индустриски-зелени зони; 2. Предлогот на закон за изменување на Законот за јавните претпријатија; 3. Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за трговските друштва. По Предлогот на закон за индустриски-зелени зони , Комисијата претресе два амандмани поднесени од пратениците: г-ѓа Нада Станчевска, г-ѓа Владанка Авировиќ, г. Неџати Јакупи, г-ѓа Силвана Бонева, г. Рeџаил Исмаили и г-ѓа Јулиета Марку, и истите ги усвои. Врз основа на членот 149, став (2) од Деловникот на Собранието на Република Македонија, Комисијата поднесе еден амандман од правно-технички карактер и со мнозинство гласови го усвои. Комисијата го проследи овој Предлог-закон на натамошна постапка во Собранието на Република Македонија. Претседателот на Комисијата за економски прашања, г-ѓа ...
сите 3 | | | веќе видена

Петок, 2 август 2013 година Почитувани присутни, Почитувани сограѓани, Уважени борци, учесници во антифашистичката борба, Следбеници и почитувачи на големото дело на Илинденците, Почитувани пратеници, Членови на Владата на Република Македонија, Ваши екселенции, Претставници на Македонска православна црква, како и на останатите верски заедници, Почитувани гости, Драги пријатели, Чествувајќи го денешниот ден, како Ден на Републиката, празник на нашата држава и борбата на нашиот народ, уште еднаш го исполнуваме аманетот оставен од нашите предци, од Илинденците, од Асномците, односно од сите родољубиви личности кои дадоа жртва во остварување на идејата за слободна Македонија. Славејќи ја нивната пожртвуваност за слободна и независна држава, искажуваме благодарност за нивната непокорност и истрајност поради која денeс сме свои на своето. Илинден е темелот на нашата државност и самобитност! Илинден е гранитното сведоштво за влогот на генерациите пред нас! Илинден е мотив за акција! Илинден е посакуваната ...
сите 39 | | | веќе видена

Петок, 2 август 2013 година По повод 110 години од Илинденското востание и 68 години од Првото заседание на АСНОМ, делегација на Собранието на Република Македонија предводена од г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија, во состав: г-ѓа Светлана Јакимовска, г-ѓа Силвана Бонева, г. Игор Ивановски, г. Неџати Јакупи и г. Ивон Величковски, ќе положи венци свежо цвеќе . Делегацијата во 09.40 часот ќе положи венец свежо цвеќе пред Споменикот на АСНОМ во парк „Жена борец“, во 09.50 часот, делегацијата ќе положи венец свежо цвеќе пред Споменикот на Никола Карев пред Собранието на Република Македонија, а во 10.10 часот ќе положи венец свежо цвеќе пред Споменикот на Методија Андонов Ченто, прв претседател на Президиумот на АСНОМ, на плоштад „Македонија“. Делегација на Собранието на Република Македонија предводена од г. Јани Макрадули, потпретседател на Собранието на Република Македонија, во состав: г. Јордан Пачков, г. Горан Минчев, г. Реџаил Исмаили, г. Горан Мисовски и г. Сафет Бишевац ...
сите 48 | | | веќе видена

Среда, 31 јули 2013 година Новоизбраните заменици на народниот правобранител на Република Македонија: г-ѓа Елена Ѓоргоноска-Маневска, г. Насер Весељи, г-ѓа Ирина Стојановска, г. Васил Јовановски, г. Славчо Тимов, г-ѓа Васка Бајрамовска-Мустафа и г. Даут Селими, денеска дадоа свечена изјава пред претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски
сите 13 | | | веќе видена

Вторник, 30 јули 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија одржа јавна расправа на тема „Предлог на закон за медиуми“. На расправата, покрај претседателот на Комисијата за транспорт, врски и екологија, г. Реџаиљ Исмаили присуствуваа членовите на Комисијата: Марија Рашковска, Славе Гошев, Павле Саздов, Лилјана Затуроска, Јани Макрадули, Борче Ставров, Благоја Стојановски, Рејхан Дурмиши и Газменд Алији; замениците на членовите на Комисијата: Тони Трајановски, Ленче Николовска, Саве Марачков, Тања Томиќ и Панче Орцев. На седницата присуствуваа и пратениците Хајрие Мисими, Надица Танчева Тулиева, Орхан Ибраими, Миле Андонов, Стојко Пауновски, Садије Иљази, Сузана Салиу, Нада Ципушева, Јордан Пачков, Беким Ќоку, Бети Кузмановска, Васко Пашовски, Светлана Карапетрова, Миле Пачемски, Хајрула Мисини, Билјана Казанџиска, Горан Сугарески, Голупчо Ангелов, Станка Анастасова, Самка Ибраимоски, Трајчо Димков, Весна Бендевска, Цветанка Иванова, Менде Диневски, Оливер Спасовски, Ѓорѓи Коџобашиев, Наџи ...
| | веќе видена

Вторник, 30 јули 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на Седумдесет и третата седница, одржана на 29 јули 2013 година, како матично работно тело, ги разгледа: 1. Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за користење и располагање со стварите на државните органи (прво читање); 2. Предлогот на закон за претворање на побарувањата на Република Македонија по основ на данок на додадена вредност, данок од добивка, персонален данок на доход, придонеси за пензиско и инвалидско осигурување како и камати и споредни даночни давачки и обврски по основ на денарски кредити во траен влог во Јавно претпријатие за стопанисување со шуми „Македонски шуми“ П.О. Скопје (второ читање). 3. Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за јавните набавки (второ читање). Образложение на Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за користење и располагање со стварите на државните органи даде заменикот на министерот за финансии, г. Ардиан ...
сите 13 | | | веќе видена

Вторник, 30 јули 2013 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 35. седница, одржана на 24 јули 2013 година, како матично работно тело ги разгледа: Информацијата за состојбата со откупот на пченицата за реколтата 2012/2013 година; Информацијата за Договорот за закуп на земјоделско земјиште склучен меѓу закуподавачот Република Македонија - Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство и закупецот ДПЗП Сахара Пуре Еатаблес Цорпоратион Лимитед Дооел застапувано од Сукхбиндер Сингх Хеер; На седницата на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство во својство на претставник на Владата на Република Македонија присуствуваше г. Љупчо Димовски, министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Во дискусија по Информациите учествуваа пратениците: г-ѓа Ленче Николовска, г. Марјанчо Николов, г. Малиша Станковиќ, г. Ромео Тренов, г-ѓа Станка Анастасова, г. Самка Ибраимовски, г. Панче Орцев, г-ѓа Цветанка Иванова, г. Горан Сугарески и ...
| | веќе видена

Среда, 31 јули 2013 година, 12,00 часот, Сала на Влада Госпоѓа Елена Ѓоргоноска Маневска од Штип, г. Насер Весељи од Куманово, г-ѓа Ирина Стојановска од Тетово, г. Васил Јовановски од Битола, г. Славчо Тимов од Струмица, г-ѓа Васка Бајрамовска Мустафа од Скопје и г. Даут Селими од Кичево, заменици на Народниот правобранител, ќе дадат свечена изјава пред претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски.
сите 15 | | | веќе видена

next