Собрание

Вторник, 4 јуни 2013 година Комисијата за локална самоуправа, во рамките на Петтата седница, одржа надзорна расправа на тема „Имплементација на процесот на децентрализација“ . На расправата, покрај претседателот на Комисијата за локална самоуправа, г. Џеват Адеми, присуствуваа и членови и заменик-членови на Комисијата; потпретседателот на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Сузана Салиу; г-ѓа Силвана Бонева, координатор на Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ; г. Неџати Јакупи, координатор на Пратеничката група на ДУИ и координаторот на Пратеничката група на ПЕИ, г. Рејхан Дурмиши. Исто така, на седницата присуствуваа и претставници од Канцеларијата на НДИ во Скопје. Воведно излагање имаше претседателот на Комисијата за локална самоуправа, г. Џеват Адеми, кој накусо даде свое образложение за целта на надзорната расправа, согласно со законските прописи во Република Македонија. На надзорната расправа, во улога на сведок, устен исказ даде министерот за локална самоуправа на Република Македонија, г. Тахир ...
сите 5 | | | веќе видена

Вторник, 4 јуни 2013 година Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав г-ѓа Владанка Авировик претседател на Комисијата на економски прашања, г. Марјанчо Николов, претседател на Комисијата на финансирање и буџет и г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања, на 1 и 2 јуни 2013 во Црна Гора, учествуваше на Регионалната конференција за Западен Балкан на тема: „Политиката на конкурентност", во организација на Вестминстер фондацијата . На конференцијата, со која претседаваше претседателот на Комисијата за економија и финансии на црногорскиот парламент, г. Александар Дамјановиќ, беа претставени регионалните прегледи на политиката за конкуренција во земјите од Западен Балкан, од страна на регионални експерти, при што беше укажано на потребата од натамошно развивање на мрежата на парламентарните комисии за економија и финансиите и комисиите за европски прашања во насока на зајакнување на улогата на парламентите и владите во промовирањето на конкуренцијата и економскиот раст ...
| | веќе видена

Петок, 31 мај 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на Шеесет и шестата седница, одржана денеска, како матично работно тело, по скратена постапка, ги разгледа Предлогот на закон за престанување на важењето на Законот за адвокатски маркички; Предлогот на закон за финансиската инспекција во јавниот сектор; Предлогот на закон за изменување дополнување на Законот за акцизите. Сo Законот за адвокатски маркички се уредува воведувањето на адвокатска маркичка како инструмент за аконтативно плаќање на персоналниот данок на доход, која задолжително се применува од страна на адвокатите поединци во случаите кога наградата за дадената правна помош се наплатува во готово и гласи на минималните износи утврдени со Тарифата за награда и надоместок на трошоците за работа на адвокатите. Во сите останати случаи, се предвидува плаќањето да се врши исклучиво преку носител на платен промет врз основа на писмен договор. Истовремено, со оглед на тоа дека на овој начин, покрај ...
сите 9 | | | веќе видена

Среда, 29 мај 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Шеесет и петта седница, како матично работно тело, во прво читање, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување. Образложение на Предлогот на закон даде заменик-министерот за финансии, г. Ардиан Џеладини. Тој истакна дека со измените и дополнувањата на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување се предлага дефинирање на извршен член на одбор на директори, член на управен одбор и управител во трговско друштво како обврзници за плаќање на придонеси од задолжително социјално осигурување. Според податоците од Агенцијата за вработување на Република Македонија, од вкупно 58.672 управители, 18% или 10.636 немаат М1 Образец, односно не се вработени во фирмата во која управуваат ниту во друга фирма, односно институција. Од 386 извршни членови на одбор на директори, 76 лица или 19,7% немаат М1 Образец, додека од ...
сите 5 | | | веќе видена

Среда, 29 мај 2013 година Претседателот на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентите на балтичките земји, г-ѓа Лилјана Поповска и членовите на Групата, г-ѓа Дешира Имери и г. Емилијан Станковиќ, остварија средба со Делегација на Комисијата за европски прашања на Естонскиот парламент . Естонската делегација беше предводена од г. Арто Ас, претседател на Комисијата, а во нејзин состав беа уште и членовите: г. Март Нут, г-ѓа Естер Туиксо и г. Ранар Васиљев. Во придружба на Делегацијата беше Н.Е. Арт Хилпус, амбасадор на Естонија за Република Македонија. На почетокот од средбата, македонските пратеници искажаа задоволство од интересот и посетата, со која дополнително ќе се поттикне парламентарната соработка на двете пријателски земји. Тие изразија благодарност за поддршката која нашата земја ја добива од Естонија во врска со евроинтеграциите. Претседателот на Пратеничката група, г-ѓа Поповска, посебно се заблагодари за Резолуцијата која заеднички ја усвоија ...
| | веќе видена

Вторник, 28 мај 2013 година, Охрид Почитувани претставници на информативните медиуми, Имавте прилика во изминатите два дена и непосредно да ја следите 10. Конференција на претседателите на парламентите на земјите учеснички во Процесот за соработка во Југоисточна Европа и затоа би сакал да додадам само некои куси напомени. Согласно со определбата декларираните намери од претходните конференции да ги реализираме во пракса, оваа Конференција е конференција на континуитет на сегашното, претходното и идното претседателство со регионалната парламентарна соработка. Така и сме застапени на денешната прес-конференција и до мене се колегите - претседателот на Народното собрание на Србија г. Небојша Стефановиќ, претседателот на Претставничкиот дом на Романија г. Валериу Стефан Згонеа и потпретседателот на Сенатот на Романија г. Флорин Константинеску. Реафирмирањето на функцијата на Тројката е од посебно значење во сегашната фаза на трансформација и институционализација на регионалната парламентарна соработка. Таа ...
сите 9 | | | веќе видена

Понеделник, 27 мај 2013 година, Охрид Претседателот Вељаноски оствари билатерални средби со потпретседателот на Европскиот парламент г. Ласло Сурјан, со претседателот на Претставничкиот дом на Романија г. Валериу Стeфан Згонеа и со претседателот на Српскиот парламент г. Небојша Стефановиќ Во попладневните часови на 10. Конференција на претседатели на парламенти на ПСЈИЕ, претседателот на Собранието на Република Македонија г. Трајко Вељаноски, оствари средба со потпретседателот на Европскиот парламент г. Ласло Сурјан. На средбата, претседателот Вељаноски истакна дека Република Македонија е силно заинтересирана и понатаму да се продолжи со давањето свежи политички импулси на дијалогот и заедно со колегите европарламентарци и пратениците во Собранието на Република Македонија, конструктивно да се придонесува во процесот на евроинтеграција . Тој истакна дека високо е ценет ангажманот на известителот за Република Македонија во Европскиот парламент г. Ричард Ховит, кој помага во севкупниот процес на европските ...
сите 49 | | | веќе видена

Понеделник, 27 мај 2013 година, Охрид На 10. Конференција на претседатели на парламенти на ПСЈИЕ, претседателот на Собранието на Република Македонија г. Трајко Вељаноски, оствари средба со претседателот на Националниот парламент на Република Бугарија г. Михаил Миков. На средбата, двајцата соговорници разговараа за подобрување и негување на добрососедските односи Претседателот Вељаноски истакна дека Република Македонија сака да го продолжи континуитетот на средбите на највисоко државно ниво и на претставници од институциите, со цел да се зголеми меѓусебното почитување и заемна поддршка. Во оваа насока, се очекува скорешна реализација на меѓусебни посети. На средбата се разговараше и за економската соработка и за изградбата на Коридорот 8, кој е од особено значење за двете земји, но и за целиот регион. Беше иницирано претседателите на парламентите на Република Македонија, Бугарија, Албанија и Италија, заеднички да се обратат до претседателот на Европскиот парламент за Коридорот 8 да влезе во среднорочните ...
сите 58 | | | веќе видена

Понеделник, 27 мај 2013 година, Охрид Почитувани колеги, претставници на парламентите на земјите учеснички во ПСЈИЕ, Драги гости, претставници на меѓународни парламентарни собраниjа, Ваши екселенции, Дами и господа, Ми претставува особена чест, од името на Собранието на Република Македонија, да ве поздравам и да ви посакам добредојде и пријатен престој. Со особено задоволство ја отворам 10. јубилејна Конференција на претседателите на парламентите на земјите учеснички во Процесот за соработка во Југоисточна Европа. Она што пред 16 години започна во Атина како автохтона и не толку формална средба на највисоко регионално парламентарно ниво, прерасна во континуиран процес и навлезе во период на зрелост, која од нас бара дополнителен развој и повисока фаза на заедничката соработка Особено ми е драго што на оваа Конференција присуствуваат претседатели и претставници на парламентите на речиси сите земји учеснички во ПСЈИЕ, застапени на различни ниво од претседателите и потпретседателите на парламентите, до ...
сите 74 | | | веќе видена

Петок, 24 мај 2013 година, Ватикан Македонска црковно државна делегација предводена од претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски имаше аудиенција кај новиот папа Франциск. Вељаноски му го честита изборот за 266-ти поглавар на Католичката црква со искрени желби за понатамошното промовирање на мирот, соработката и пријателството во светот. Поглаварот на римокатоличката црква изрази поддршка кон македонскиот народ и нагласи дека Македонија има дадено многу за христијанството. Претседателот на Собранието го покани папата да ја посети Македонија и регионот потенцирајќи дека неговата посета ќе даде еден дополнителен стимул за сите случувања во регионот. Вељаноски истакна дека длабоко e убеден дека под раководство на папата Франциск, Светата Столица ќе продолжи да дава свој незаменлив и суштински придонес во зацврстувањето на верувањето во Господ и во пренесувањето на неговиот свет збор за меѓусебна љубов и помош и во традиционално добрите односи меѓу Светата Столица и Република ...
сите 24 | | | веќе видена

Петок, 24 мај 2013 година, Талин, Естонија Во рамки на седницата на Мониторинг комисијата на ПС на Совет на Европа (ПССЕ) се разгледува нацрт-резолуцијата и нацрт-препораката за постмониторинг дијалогот со Република Македонија за исполнување на обврските преземени при приемот во Советот на Европа. Известител за Македонија е британскиот пратеник, г. Роберт Волтер. Мониторинг комисијата преставува најбитна комисија во рамки на ПССЕ и по усвојувањето на документот на седница на Комисијата, тој ќе се најде на пленарна седница во текот на летната сесија на ПС на СЕ, во јуни 2013 година, што е вообичаена постапка за земјите кои се наоѓаат во постмониторинг дијалог. Извештајот покрива прашања кои се однесуваат на процесот на евроинтеграции на Република Македонија, борбата против корупцијата, пост-изборните настани, функционирањето на Парламентот, Охридскиот рамковен договор, реформата на судството, човековите права, малцинските, јазичните и културните права, борбата против трговијата со луѓе, прашањето на ...
сите 9 | | | веќе видена

Четврток, 23 мај 2013 година Делегацијата од Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, во состав: г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања; г. Јани Макрадули, потпретседател на Собранието на Република Македонија; г. Миле Пачемски и г. Орхан Ибраими, членови на Комисијата за европски прашања, денеска, за време на билатералната посета на Република Косово, остварија работни состаноци со претседателот на Парламентот на Република Косово, г. Јакуп Красниќи; со Комисијата за европски прашања на Косовскиот парламент; со министерот за евроинтеграции, г-ѓа Влора Читаку и со претседателот на Република Косово, г-ѓа Атифете Јахјага . На средбите беа потврдени добрососедските односи меѓу нашите две држави и беше истакната интенцијата за продлабочување на севкупната билатерална соработка. Во тој контекст беа споменати бројните официјални посети меѓу двете држави на највисоко ниво. Од страна на соговорниците беше нагласено дека Република Македонија и Република Косово го ...
| | веќе видена

Четврток, 23 мај 2013 година Комисијата за локална самоуправа на Собранието на Република Македонија, на денешната 4. седница, како матично работно тело, ја разгледа Иницијативата за одржување на надзорна расправа на тема: „Имплементација на процесот на децентрализација“. Претседателот на Комисијата, а воедно и предлагач на Иницијативата, г. Џеват Адеми, ја образложи Иницијативата дека со една добро спроведена надзорна расправа ќе бидеме во состојба да дадеме една реална слика за имлпементацијата на законите, успесите и предизвиците со коишто се соочуваат локалните власти како дел од процесот на децентрализација од минатите години, со осврт кон јавните служби, урбанизмот, руралното планирање, заштитата на околината, локалниот економски развој, локалното финансирање, комуналните дејности, културата, спортот, социјалната и детската заштита, образованието, здравствената заштита и други области утврдени со закони. По расправата, Комисијата едногласно одлучи да организира одржување на надзорна расправа на тема ...
| | веќе видена

Четврток, 23 мај 2013 година Со 505 гласа „за“, 61 „против“ и 31 „воздржани“, Европскиот парламент го усвои Извештајот за напредокот на Република Македонија во 2012 година. При гласањето се усвоени само дел од предложените амандмани поднесени по Резолуцијата Во Резолуцијата, изготвена од британскиот европратеник и известител за нашата земја, г. Ричард Ховит, повторно се побара од Советот на Европската унија итен почеток на преговори уште следниот месец. За да се донесе позитивна одлука, земјава мора да ја покаже потребната политичка волја, што значи целосна имплементација на политичкиот договор од 1 март и континуирани напори за подобрување на соседските односи.
сите 37 | | | веќе видена

Четврток, 23 мај 2013 година, Стразбур Завршни препораки на 11. состанок на МПК РМ-ЕУ На Единаесеттиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, кој се одржа на 22 и 23 мај 2013 година во Европскиот парламент во Стразбур, Француската Република, учествуваше делегација на Собранието на Република Македонија во Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, предводена од г. Кенан Хасипи, претседател на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација (копретседавач на овој комитет), г-ѓа Ермира Мехмети Деваја и г. Андреј Петров, потпретседатели на делегацијата, г-ѓа Силвана Бонева, г. Антонио Милошоски, членови на делегацијата и г. Беким Фазлиу, заменик-член. На 11. состанок беа разгледани повеќе прашања во врска со односите на Република Македонија и Европска унија, а парламентарците од Собранието на Република Македонија и од Европскиот парламент имаа можност заеднички да дебатираат за ...
сите 3 | | | веќе видена

Четврток, 23 мај 2013 година, Стразбур Единаесеттиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, кој се одржа на 22 и 23 мај 2013 година во Европскиот парламент во Стразбур, Француската Република, каде учествуваше делегација на Собранието на Република Македонија во Мешовитиот парламентарен комитет-Република Македонија и Европска унија, предводена од г. Кенан Хасипи, претседател на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација (копретседавач на овој комитет), г-ѓа Ермира Мехмети-Деваја и г. Андреј Петров, потпретседатели на делегацијата, г-ѓа Силвана Бонева, г. Антонио Милошоски, членови на делегацијата и г. Беким Фазлиу, заменик-член на делегацијата . Вчера, за време на одржувањето на 11. состанок, пратениците имаа можност од службената галерија во пленарната сала да присуствуваат на дебатата на пленарната сесија на Европскиот парламент, каде се разгледуваше Предлог-резолуцијата по Извештајот за напредокот ...
сите 4 | | | веќе видена

Четврток, 23 мај 2013 година Вчера, во Европскиот парламент, се дебатираше за Извештајот за напредокот на Република Македонија во 2012 година, а денеска ќе се гласа по истиот. Во својот говор, речиси сите европратеници побараа нашата земја веднаш да добие датум за преговори. По Предлог-резолуцијата, изготвена од известувачот за Република Македонија, г. Ричард Ховит, беа предложени само шест амандмани. Британскиот европратеник Ховит апелираше до Европскиот совет дека постојаното одбивање на Република Македонија има лош ефект на политиката и јавното мислење. Тој, заедно со еврокомесарот Штефан Филе, изразија загриженост во врска со ризиците од продолжување на ситуацијата статус кво. Во јуни, Советот ќе одлучи дали да ја прифати препораката на Комисијата за отворање на пристапните преговори. За да се донесе позитивна одлука, земјава мора да ја покаже потребната политичка волја, што значи целосна имплементација на политичкиот договор од 1 март и континуирани напори за подобрување на соседските односи.
сите 57 | | | веќе видена

Среда, 22 мај 2013 година Денеска попладне, Европскиот парламент, во рамките на својата пленарна седница во Стразбур, ќе дебатира по Извештајот за напредокот на Република Македонија во 2012 година, а утре ќе се гласа по истиот . Во предложениот текст, изготвен од известителот за нашата земја, европратеникот Ричард Ховит, се повикува Ирското претседателство со Советот на ЕУ да спроведе интензивна дипломатија за да се постигне задоволувачки исход и одлука за почеток на преговори со Република Македонија пред крајот на следниот месец. На 8 април годинава, Комитетот за надворешни работи на Европскиот парламент ја изгласа Резолуцијата за напредокот на Република Македонија, со 39 гласа „за“ и 13 „против“, усвојувајќи 20 компромисни и 50-тина други амандмани од вкупно 203-те предложени.
сите 108 | | | веќе видена

Вторник, 21 мај 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на денешната Дваесет и осма седница, како матично работно тело, во второ читање, ги разгледа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за стечај; Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за енергетика; Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за надзор на пазарот. Претседателот на Комисијата за економски прашања, г-ѓа Владанка Авировиќ, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија, не се поднесени амандмани од овластени предлагачи по Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за стечај и Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за надзор на пазарот. Во однос на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за eнергетика, беа поднесени три амандмани од овластени предлагачи, од кои еден беше повлечен, а преостанатите два едногласно усвоени. Комисијата ги проследи трите ...
| | веќе видена

Вторник, 21 мај 2013 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на вчерашната Шеесет и трета седница, како матично работно тело, ги разгледа Предлогот на закон за дополнување на Законот за данокот на добивка (второ читање); Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за регистрирање на готовински плаќања (второ читање); Предлогот на закон за претворање на побарувањата на Република Македонија по основ на данок на додадена вредност, персонален данок на доход, данок на добивка и придонеси за пензиско и инвалидско осигурување во траен влог во Друштвото Фабрика за шински возила „Велес“ ДООЕЛ - Велес (прво читање). Претседателот на Комисијата, г. Марјанчо Николов, ги извести пратениците дека по Предлог-законот за дополнување на Законот за данокот на добивка, во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија , не се поднесени амандмани од овластени предлагачи. Комисијата го проследи овој Предлог на закон на натамошна постапка во Собранието на ...
сите 2 | | | веќе видена

next