Собрание

Среда, 14 март 2012 година Напредокот на Република Македонија денеска ќе биде на дневен ред во Европскиот парламент, во рамките на пленарната седница, која стартуваше во понеделникот во Стразбур Европратениците ќе расправаат и гласаат за Резолуцијата за напредокот на нашата земја на патот кон Европската унија, во која Европскиот парламент го повторува повикот до Советот на ЕУ во најкраток рок да се даде датум за почеток на преговори, со повик за вклучување на ЕУ во изнаоѓањето на решение за спорот со името. Конечниот текст на резолуцијата е подолг во однос на првата верзија предложена од известувачот за Република Македонија во Европарламентот, г. Ричард Хуит. Така, наместо првичните десет, сега има петнаесет страници, односно 24 нови точки, во кои се опфатени шеесетина амандмански промени. Продлабочени се критиките, забелешките и советите за нивно надминување.
сите 64 | | | веќе видена

Вторник, 13 март 2012 година Националниот совет за евроинтеграции денеска одржа јавна расправа по работната верзија на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за животна средина. Овој закон е еден од 10-те закони од Анексот 2 усвоен од Националниот совет за евроинтеграции и составен дел на Мислењето за усвојување на правото на Европската унија во текот на 2012 година, кое Советот со консензус го усвои на седницата одржана на 8 февруари годинава. На јавната расправа учествуваа претставници на Министерството за животна средина и просторно планирање, членовите на Комисијата за европски прашања, Комисијата за транспорт, врски и екологија како матично работно тело во Собранието, претставници на Македонската парламентарна зелена лоби група, Секретаријатот за европски прашања, претставници на државни и приватни универзитети, претставници на граѓански организации од областа на животната средина и експерти. Образложение по работната верзија на законот даде г. Стево Темелковски, заменик-министер за ...
сите 2 | | | веќе видена

Вторник, 20 март 2012 година, 11.00 часот, Сала „Борис Трајковски“ (Во организација на Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија, а во соработка со Светската здравствена организација и Министерството за здравство) Поздравни обраќања: г-ѓа Соња Мираковска, претседател на Клубот на пратенички, Собрание на Р. Македонија, д-р Марија Кишман, Светска здравствена организација, Канцеларија Скопје, г. Волтер Лојш, заменик амбасадор на Р. Германија 11.15 – 11.50 ч. Воведни излагања: д-р Бетина Мене, СЗО Регионална канцеларија за Европа - Климатските промени и здравјето – иницијатива на 7 земји, проект на СЗО Регионална Канцеларија за Европа д-р Владимир Кендровски, претседател на Комисијата за климатски промени и здарвје, Министерство за здравство - Влијанието на климатските промени врз здравјето во Р. Македонија - преземени мерки и активности за адаптација м-р Теодора Обрадовиќ Грнчаровска, државен советник за климатски промени, Министерство за животна средина и просторно планирање - ...
| | веќе видена

Понеделник, 12 март 2012 година Европскиот парламент од 12 до 15 март ќе одржи пленарна седница во Стразбур, на која, меѓу другото, в среда, ќе се дебатира и гласа за напредокот на Република Македонија за членство во Европската унија Во Нацрт-резолуцијата за Македонија се вели дека треба да се одреди датум за почеток на претпристапни преговори со ЕУ. Покрај за Македонија, на дневен ред ќе биде и напредокот на Босна и Херцеговина и Исланд. Во Стразбур ќе стане збор и за рамноправноста меѓу жените и мажите, со посебен акцент на застапеноста на жените во политичките одлуки, како и за исходот од Самитот на 1 и 2 март. Исто така, на дневен ред пред европратениците ќе се најдат и изборите во Русија и Казахстан, потоа терористичките напади во Нигерија, човечките права и демократијата, итн.
сите 31 | | | веќе видена

Понеделник, 12 март 2012 година Комитетот за односи меѓу заедниците, на седницата одржана на 9 март 2012 година, тргнувајќи од неговите надлежности утврдени со Уставот на Република Македонија и Законот за Комитетот за односи меѓу заедниците, расправаше за „Последните случувања и нивното влијание врз меѓуетничките односи и стабилноста на земјата". Покрај претседателот, г-ѓа Ермира Мехмети и членовите на Комитетот, на седницата присуствуваа и заинтересирани пратеници на Собранието на Република Македонија, министерот за внатрешни работи, г-ѓа Гордана Јанкуловска, заменик-министерот за внатрешни работи, г. Џељаљ Бајрами, Н.Е. Гудрум Елизабет Штајнекер, амбасадор на Федеративна Република Германија во Скопје, шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Н.Е. амбасадорот Ралф Брет и претставници на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, како и претставник на Амбасадата на САД во Скопје. Врз основа на расправата, Комитетот за односи меѓу заедниците едногласно ги усвои следниве Заклучоци: Комитетот за односи меѓу заедниците ја ...
| | веќе видена

Понеделник, 12 март 2012 година Претседателот на Комисијата за надворешна политика на Собранието на Република Македонија, г. Антонио Милошоски, вчера и денеска учествува на Конференцијата на претседатели на комисии за надворешни работи на европските земји, која се одржува во Копенхаген, Данска . На оваа Конференција главни обраќања имаа високиот претставник за надворешна политика на ЕУ, г-ѓа Кетрин Ештон и генералниот секретар на НАТО, г. Андерс Фог Расмусен. Конференцијата беше искористена за промовирање на македонскиот случај во однос на НАТО и ЕУ интеграциите, со досегашните постигнувања и реформи како главен аргумент за започнување на преговори за членство. Истовремено, пред присутните колеги, претседателот на Комисијата, г. Милошоски, ја претстави и релевантноста на Пресудата од Хаг, чие почитување од страна на Грција претставува своевиден тест за владеењето на меѓународното право. Претседателот на Комисијата оствари и неформални средби со повеќе колеги, претседатели на комисиите за надворешни работи ...
сите 7 | | | веќе видена

Четврток, 8 март 2012 година Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Кралството Шведска и Комисијата за европски прашањa, остварија средба со Делегација на Пратеничката група на Парламентот на Кралството Шведска за шведско-македонско пријателство, предводена од г. Оскар Охолм, пратеник и шеф на Делегацијата Претседателот на Пратеничката група, г-ца Маринела Тушева, истакна дека политичките односи меѓу Република Македонија и Кралството Шведска бележат позитивен тренд и се карактеризираат со висок степен на пријателство и разбирање. Таа изрази благодарност за континуираната поддршка од Шведска за отпочнување на пристапните преговори без одлагање и за искажаната подготвеност на шведската влада да ѝ помогне на Република Македонија во повеќе области преку твининг-програми. Воедно, г-ца Тушева ги информира гостите дека Република Македонија го поздравува повторениот повик на Европскиот парламент до Советот за неодложен почеток на пристапните преговори со ...
сите 6 | | | веќе видена

Четврток, 8 март 2012 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, се сретна со Групата за пријателство со Македонија од Парламентот на Шведска. Делегацијата беше составена од г. Оскар Охолм, претседател на Групата, пратеник и член на Модерати - Партија на умерени и пратениците – членови на Групата: г-ѓа Сузан Свенсон, член на Социјалдемократската партија; Петер Радберг, член на Партијата на зелените и г. Микел Свенсон, член на Модерати - Партија на умерени. На почетокот на средбата, претседателот Вељаноски ја претстави работата на Собранието и актуелните случувања во Република Македонија, нагласувајќи дека Република Македонија три години последователно добива позитивни Извештаи за напредок од Европската комисија, но поради добро познатиот спор со Грција, нејзиниот пат кон Европската унија е попречен. Сепак, и покрај споменатиот спор со Грција, Република Македонија ги спроведува сите реформи и директиви кои доаѓаат од Европската унија. Република Македонија, нагласи ...
сите 9 | | | веќе видена

Вторник, 13 март 2012 година, 11,00 часот, Сала „Борис Трајковски“ Пријавата за учество на јавната расправа да се достави до Националниот совет за евроинтеграции, најдоцна до 13 март 2012, до 9.00 часот, на email: nsei@sobranie.mk или на тел. 311 22 55, локал 289. Јавната расправа е отворена за медиуми.
| | веќе видена

Среда, 7 март 2012 година Денеска излезе новото, 19. издание на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет РМ-ЕУ. Во актуелниот број, претставена е посетата на тројцата eвропарламентарци од Групата „Пријатели на Македонија”, г. Ричард Хауит, г. Едуард Кукан и г. Алојз Петерле и средбата со претседателот Трајко Вељаноски и со пратениците од Комисијата за надворешна политика, Комисијата за европски прашања, Мешовитиот парламентарен комитет – РМ и ЕУ и Националниот совет за евроинтеграции во Собранието на Република Македонија. Исто така, во Билтенот е претставена посетата на Делегацијата од Собранието на Литванија и средбите со македонските колеги во Собранието на Република Македонија, заедничката седница на Националниот совет за евроинтеграции и Комисијата за европски прашања за ревизијата на Националната програма за усогласување на правото на Европската унија и јавната расправа на Комисијата за труд и социјална политика на Собранието на Република Македонија, на 11. седница, на 2 февруари 2012 година, на ...
| | веќе видена

Среда, 7 март 2012 година Посакувајќи му добредојде на новиот амбасадор на Европската унија во Република Македонија, г. Аиво Орав, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, ја потенцираше личната подготвеност и подготвеноста на пратениците на Собранието на Република Македонија да дадат поддршка на секоја иницијатива во насока на ефикасна и плодна соработка. Претседателот Вељаноски изрази задоволство од досегашната успешна соработка со претходните шефови на Делегацијата на Европската унија во Република Македонија, која три години последователно резултира со позитивен Извештај за напредок на Република Македонија, особено во делот кој се однесува на Собранието на Република Македонија и искажа подготвеност за понатамошна заложба за одржување на континуитетот на позитивната оценка во периодот кој следи. Тој истакна дека како прв парламентарец е должен да се грижи за оваа институција и преку нејзиното ефикасно функционирање да придонесе со позитивен импулс во однос на напредокот на ...
сите 9 | | | веќе видена

Четврток, 8 март 2012 година, 14,00 часот, Сала „Борис Трајковски“ во организација на Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија, а во соработка со Здружението на бубрежно болни НЕФРОН и Стручното здружение МЗНДТВО (Македонско здружение за нефрологија, дијализа, трансплантација и вештачки органи) 14.00 – Одбележување на Меѓународниот ден на жената 8 Mарт и 9-годишнина од формирањето на Клубот на пратенички 14.30 - Пригодно обраќање до присутните од претседателот на здружението на бубрежно-болни „НЕФРОН“, г. Душко Георгиевски 14.40 - Д-р Љубинко Трпеновски, претставник на здружението „НЕФРОН“: Орган дарителство како највисок чин на човекољубие 14.55 - Проф. д-р Оливера Стојчева-Танева, секретар на МЗНДТВО: Бубрежна заместителна терапија во Република Македонија 15.10 - Проф. д-р Гоце Спасовски, претседател на МЗНДТВО: Бубрежна трансплантација во Република Македонија во споредба со земјите од Балканот и Европа - перспективи за иден развој 15.30 - Дискусија
сите 2 | | | веќе видена

Вторник, 6 март 2012 година Комисијата за надворешна политика на Собранието на Република Македонија, на Дванаесеттата седница, одржана на 28 февруари 2012 година, ги разгледа: Предлог-законот за ратификација на Спогодбата за редовен воздушен сообраќај помеѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Турција; Предлог-законот за ратификација на Договор за соработка помеѓу Владата на Република Македонија и Владата на Црна Гора во контекст на процесот на пристапување во Европската унија; Предлог-законот за ратификација на Договорот меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Романија за економска, научна и техничка соработка; Предлог-законот за ратификација на Спогодбата помеѓу Владата на Република Македонија и Владата на Руската Федерација за соработка во областа на железничкиот сообраќај; Предлог-законот за ратификација на Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Советот на министри на Република Албанија за измени и дополнувања на Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и ...
| | веќе видена

Вторник, 6 март 2012 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Деветтата седница, одржана на 1 март 2012 година, како матично работно тело го разгледа Предлогот на закон за изменување на Законот за трговските друштва (прво читање), поднесен од пратеничките групи на СДСМ, НСДП и ЛП и ПЕИ и СЛ . Во својство на претставник на предлагачот, образложение даде членот на Комисијата, г. Миле Андонов. Беше истакнато дека предложените измени се во два члена. Во првиот член се предлага измена на членот 500, став (7) во Законот за трговските друштва и истиот да гласи, во годишниот извештај за работењето на друштвото од ставот (5) на овој член се наведува идентитетот на сите физички и правни лица кои имаат учество во основната главнина. Во извештајот се наведуваат и измените ако се случиле во текот на една година. Втората измена е овој закон да влезе во сила осмиот ден од денот на објавувањето во Службен весник на Република Македонија. Предложените измени се предлагаат заедно со ...
сите 18 | | | веќе видена

Понеделник, 5 март 2012 година Претседателот на Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Љубисав Иванов-Ѕинго и претседателот на Комисијата за финансирање и буџет, г. Марјанчо Николов, на 3 март 2012 година, учествуваа на Конференција во Белград, на тема: „Улогата на парламентите во процесот на одредување на приоритети: Kратење на јавните расходи или стимулирање на економијата", во организација на Народното собрание на Република Србија, Институтот за економски науки од Белград и Фондацијата „Фридрих Еберт" . Конференцијата ја отворија г-ѓа Славица Ѓукиќ-Дејановиќ, претседател на Народното собрание на Република Србија; г-ѓа Гордана Чомиќ, потпретседател на Народното собрание на Република Србија; г. Михаел Ерке, директор на канцеларијата на Фондацијата „Фридрих Еберт" во Белград и г. Дејан Ериќ, директор на Институтот за економски науки во Белград. Претседателот на Комисијата за економски прашања, г. Љубисав Иванов-Ѕинго, говореше за економските и политичките бариери во ...
| | веќе видена

Четврток, 8 март 2012 годна, 10.15-10,45 часот, Кабинет на претседателот - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија 10.50-11,50 часот, Сала на Влада - Средба со г-ѓа Маринела Тушева, претседател на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Кралството Шведска и членовите 12.40-13,25 часот, Сала на Влада - Средба со г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања и членовите
| | веќе видена

Понеделник, 5 март 2012 година Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, на Дваесет и втората седница, одржана на 29 февруари 2012 година, како матично работно тело, во прво читање, ги разгледа Предлогот на закон за изменување на Законот за хартии од вредност; Предлогот на закон за изменување на Законот за банките; поднесени од пратениците: Радмила Шекеринска, Гордан Георгиев, Наташа Савова, Игор Ивановски, Тања Томиќ, Ана Павловска Данева, Оливер Спасовски, Горан Минчев, Благоја Стојановски, Самка Ибраимоски, Драгиша Милетиќ, Марјанчо Николов, Маринела Тушева, Емилијан Станковиќ, Билјана Казанџиска, Миле Андонов, Голубчо Ангелов, Станка Анастасова, Андреј Петров, Панче Орцев, Горан Сугарески, Цветанка Иванова, Саве Марачков, Светлана Мазгалоска Вучетиќ, Борче Ставров, Јани Макрадули, Весна Бендевска, Митре Велјаноски, Ердоган Сарач, Дивна Јофковска Ефтимоска, Менде Диневски, Стојко Пауновски, Тито Петковски, Ивон Величковски, Горан Мисовски, Соња Мираковска, Николче ...
сите 18 | | | веќе видена

Петок, 2 март 2012 година, Рокдеил Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски и членовите на Делегацијата на Собранието на Република Македонија, пратениците: г. Илија Димовски, г-ѓа Цветанка Иванова, г. Џеват Адеми и г. Милорад Додевски, денеска остварија средба со градоначалникот на Рокдеил, г. Бил Сарвиновски. Господин Сарвиновски го информираше претседателот Вељаноски дека ова е негов шести мандат по ред, како и за локалните избори и кампањата која ја водел во општината, работата на Советот на Рокдеил, за приходите и транспарентноста пред јавноста, како и дека подеднакво се грижи за проблемите на сите заедници кои живеат во Рокдеил, каде Македонската е бројна, околу 13.000. Дополнително, г. Сарвиновски се осврна и на работењето и значењето на фудбалскиот клуб Илинден. Претседателот Вељаноски истакна дека е горд што е претставник на Република Македонија во Австралија, зашто Македонија е татковина на заедницата која е лојална на Австралија и преку своето делување ...
сите 3 | | | веќе видена

Петок, 2 март 2012 година, Нов Јужен Велс Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски и Делегацијата од Собранието на Република Македонија, составена од пратениците: г. Илија Димовски, г-ѓа Цветанка Иванова, г. Џеват Адеми и г. Милорад Додевски, денеска остварија средба со претседателот и потпретседателите на Парламентот на Нов Јужен Велс, г. Џон Хог, г. Вард и г-ѓа Мекларен Џонс, пратеникот Моселман и гувернерот на Нов Јужен Велс, г-ѓа Мери Бешир На почетокот на средбата стана збор за статусот, правата и прашањата на Македонската заедница во Австралија. Во таа насока беше истакнато дека Македонската заедница во Австралија, особено во Нов Јужен Велс е бројна и значително придонесува во општеството, ги ужива сите права, а преку својот претставник во Собранието на Република Македонија ѝ се дава можност да ги артикулира сите прашања кои ја засегаат. Соговорниците се согласија дека со потпишувањето на Договорот за социјално и пензиско осигурување е направен добар чекор напред за ...
сите 6 | | | веќе видена

Четврток, 1 март 2012 година, Канбера, Австралија Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски заедно со членовите на делегацијата на Собранието на Република Македонија составена од пратениците Илија Димовски, Џеват Адеми, Цветанка Иванова и Милорад Додевски оствари средби со Комисијата за надворешни работи и трговија на Парламентот на Австралија, со заменик-лидерот на опозицијата, г-ѓа Џули Бишоп, и со пратеникот во австралискиот парламент, г. Хери Џенкинс. На работната средба со членовите на Комисијата за надворешни работи и трговија на австралискиот парламент, со која претседаваше г. Мајкл Денсби стана збор за повеќе прашања од сферата на надворешна политика на двете земји и билатералните односи. На средбата членовите на комисијата г-ѓа Геш, која е воедно и потпретседател на комисијата, сенаторот Фасет, пратеникот Џенсен, г-ѓа Стоун и пратеникот г. Фергусон поставија неколку прашања до претседателот на Собранието и до членовите на делегацијата. Прашањата се однесуваа на ...
сите 9 | | | веќе видена

next