Собрание

Среда, 4 декември 2013 година, Белград Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав: г. Илија Китаноски, претседател на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, г. Ромео Тренов, член на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и г. Драгиша Милетиќ заменик-член на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на 2 декември 2013 година, учествуваше на семинар на тема: „Механизми со кои националните парламенти располагаат за справување со корупција“ кој се одржа во Парламентот на Република Србија, во Белград . Семинарот беше во организација на Комисијата за деловнички, имунитетни и уставни прашања на Парламентарното собрание на Советот на Европа. На семинарот свое обраќање имаа претседателот на Српскиот парламент, г. Небојша Стефановиќ, понатаму г-ѓа Наташа Вучковиќ, претседавач на Комисијата за деловнички, имунитетни и уставни прашања на Парламентарното собрание на Советот на Европа и претседател на Комисијата за европска интеграција на Парламентот на ...
| | веќе видена

Вторник, 3 декември 2013 година Координаторот на Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, г-ѓа Силвана Бонева и пратениците: г-ца Христина Рунчева, г. Илија Димовски и г. Александар Спасеновски, остварија средба со г. Дејвид Џејмс Мекалистер, претседател на ЦДУ во Долна Саксонија и г-ѓа Ања Чимек, официјален претставник на Фондацијата „Конрад Аденауер“ Присутните изразија задоволство од средбата, од можноста да разменат искуства, како и благодарност до Фондацијата „Конрад Аденауер“, која ги зближува двете пријателски земји. Координаторот Бонева истакна дека пет години по ред Република Македонија добива препораки од Европската комисија за почеток на преговори за членство во Европската унија, но поради спорот за името со Република Грција, нашата земја сè уште е пред вратите на ЕУ. Таа упати молба до сестринската партија ЦДУ и до Германија како земја-членка и столб на Унијата, во рамките на своите можности, преку Бундестагот, да изврши притисок да се дозволи Република Македонија да го стартува процесот на преговори и ...
сите 10 | | | веќе видена

Понеделник, 2 декември 2013 година Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците во Собранието на Република Македонија денеска оствари средба со г. Роберт Валтер, известител на Комисијата за почитување на обврските и заложбите на земјите членки на Советот на Европа (мониторинг комисија). На средбата покрај заменик-претседателот, г-ѓа Светлана Јакимовска беа присутни членовите и заменици-членови на Комисијата: г. Александар Николоски, г-ѓа Сузана Салиу, г. Александар Спасеновски, г-ѓа Весна Бендевска , г. Рејхан Дурмиши, г-ѓа Силвана Бонева, г-ѓа Ермира Мехмети, г. Ердоган Сарач, г-ѓа Христина Рунчева, г-ѓа Сузана Анова. Заменик-претседателот Јакимовска во своето воведно излагање изразувајќи задоволство во име на Комисијата му посака добредојде на известителот Валтер, воедно гостинот го запозна со работата на Комисијата и прашањата кои ги разгледува како постојано работно тело во Собранието. Госпоѓа Јакимовска упати благодарност до известителот Валетр за искрените желби за помош на Македонија за ...
сите 18 | | | веќе видена

Понеделник, 2 декември 2013 година Известителот на Комисијата за почитување на обврските и заложбите на земјите-членки на Советот на Европа (Mониторинг комисијата), г. Роберт Валтер, во посета на Собранието на Република Македонија, оствари одделни средби со координаторите на ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, СДСМ и ДПА На средбите со г-ѓа Силвана Бонева, г. Неџати Јакупи, г. Игор Ивановски и г. Имер Алиу, известителот Валтер пројави интерес за актуелната расправа по Буџетот на Република Македонија за 2014 година и работата на Работната група за имплементација на препораките од Извештајот на Комисијата за испитување на настаните во Собранието од минатогодишниот 24 декември. Исто така, г. Валтер ја отвори и темата за претседателските избори, кои треба да се одржат напролет, можните кандидати за истите и политичката мотивираност за победа. Координаторите, изразувајќи благодарност за посетата, го информираа гостинот дека во саботата заврши амандманската десетдневна расправа по Буџетот и ги изнесоа личните и ставовите на својата ...
сите 6 | | | веќе видена

Понеделник, 2 декември 2013 година Заврши Годишниот самит „Жените во парламенти - Глобален форум" што се одржа во Европскиот парламент, во Брисел, од 27 до 29 ноември 2013, на кој учествуваа и потпретседателката на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Сузана Салиу и пратеничката г-ѓа Цветанка Иванова . На овој Самит учествуваа жени парламентарки од над 100 земји од светот меѓу кои и голем број жени парламентарки од регионот. Учесничките во Самитот имаа можност да расправаат за многу значајни теми кои се однесуваат на заедничките преспективи, и беа дел од политичкиот дијалог кој што ја одразува улогата на жената во политиката во современиот свет. Овој независен и меѓународен форум во контуинитет се залага за унапредување на општеството, градејќи мрежа, односно цврста врска меѓу жените парламентарки. Во сите дискусии беше нагласено дека духот на жената парламентарка го унапредува општеството. Говорници и панелисти беа разни нобелисти, претседатели на влади, претседатели на собранија, претседатели на ...
| | веќе видена

Понеделник, 2 декември 2013 година Двајцата соговорници изразија задоволство што повторно имаат можност да се сретнат и да разговараат за актуелните случувања и напредокот на Република Македонија. Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, изрази задоволство од досегашното испoлнување на обврските и заложбите кон Советот на Европа. Тој дополни дека, од страна на Собранието на Република Македонија високо се ценат препораките на Советот на Европа, и преку нивното имплементирање, како и преку реформите кои ги прави Република Македонија се придонесува за поголем демократски напредок и економски развој. На средбата се разговараше и за неодамнешната препорака за добивање на датум за отпочнување на преговорите на Република Македонија за членство во Европската унија, како и за спроведените реформи на тој пат. Претседателот Вељаноски истакна дека интеграцијата во Европската унија и НАТО останува приоритет за Република Македонија, меѓутоа приоритет над приоритетите се реформите во ...
сите 12 | | | веќе видена

Понеделник, 2 декември 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Триесет и деветтата седница, одржана на 29 ноември 2013 година, како матично работно тело, во прво читање, ги разгледа: Предлогот на закон за заклучување на стечајните постапки отворени согласно Законот за присилно порамнување стечај и ликвидација и Законот за стечај; Предлогот на закон за вонсудско спогодување; Предлог-финансискиот план на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија за 2014 година; Предлогот на Одлука за утврдување на процентот на зафаќање од вкупниот годишен приход на носителите на лиценци за вршење на енергетски дејности за финансирање на работењето на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија за 2014 година. Потребата од донесување на Предлогот на закон за заклучување на стечајните постапки отворени согласно Законот за присилно порамнување стечај и ликвидација и Законот за стечај и Предлогот на закон за вонсудско спогодување, ја образложи г. ...
| | веќе видена

Понеделник, 2 декември 2013 година 10.40-11.10 часот, Кабинет на претседателот - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија 11.15-11.45 часот, Канцеларија 222 - Средба со г-ѓа Силвана Бонева, координатор на пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ 11.50-12.20 часот, Канцеларија 204 - Средба со г. Игор Ивановски, координатор на пратеничка група на СДСМ 12.25-12.55 часот, Канцеларија 242 - Средба со г. Неџати Јакупи, координатор на пратеничка група на ДУИ 13.00-13.30 часот, Канцеларија 236 - Средба со г. Имер Алиу, координатор на пратеничка група на ДПА 15.00-16.30 часот, Сала на Уставна комисија - Средба со Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците
сите 20 | | | веќе видена

Петок, 29 ноември 2013 година, Подгорица, Црна Гора Претседателката на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Лилјана Поповска, заедно со пратеничките г-ѓа Лилјана Кузмановска и г-ѓа Хајрије Мисими учествуваа на конференција за спроведување на критериумите за родова еднаквост во Западен Балкан, која се одржа на 27 и 28 ноември во Подгорица, Црна Гора, во соработка со црногорското министерство за човекови и малцински права и УНДП Црна Гора, а на покана на Мараја Корнелисен . Во македонската делегација учествуваа и Елена Грозданова, државен советник од Министерството за труд и социјална политика, Афердита Имери од Македонското женско лоби и Јасна Саздова, советничка од Кисела Вода. Фокусот на средбата беше Извештајот на Европскиот парламент за правата на жените во земјите-кандидати за членство од Западен Балкан инициран од европарламентарката Корнелисен, кој е усвоен од страна на Европскиот парламент, во мај 2013 година. Извештајот нуди детална ...
| | веќе видена

Вторник, 3 декември 2013 година, 18.00-19.00 часот, Сала на Влада посета на г. Дејвид Џејмс МекАлистер, претседател на ЦДУ во Долна Саксонија и г-ѓа Ања Чимек, официјален претставник на Фондацијата „Конрад Аденауер“, на Република Македонија - Средба со г-ѓа Силвана Бонева, координатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и пратениците Христина Рунчева, Илија Димовски и Александар Спасеновски
| | веќе видена

Четврток, 28 ноември 2013 година, Брисел Потпретседателката на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Сузана Салиу и пратеничката г-ѓа Цветанка Иванова учествуваат во Годишниот самит „Жените во парламенти - Глобален форум" што се одржува во Европскиот парламент во Брисел. На самитот учествуваат парламентарки од 100 светски земји, меѓу кои и многу парламентарки од регионот. Потпретседателката на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Сузана Салиу и пратеникчката, г-ѓа Цветанка Иванова, во текот на работата на овој сеопфатен форум на жени-парламентарки, имаа можност да се сретнат и да разменат искуства со многу учеснички парламентарки, меѓу кои и со тие од Албанија, Хрватска и Турција. Во фокусот на сите средби и предавања беше засилувањето на учеството на жената во севкупниот политички живот во Албанија, нејзиното економско засилување, како и засилувањето на родовата еднаквост. На овој самит се истакна потребата за создавање на една јасна слика на жената-парламентарка, која ќе биде модел за новите ...
сите 3 | | | веќе видена

Среда, 27 ноември 2013 година, Кралството Шпанија Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски денеска се сретна со претседателот на Сенатот на Парламентот на Кралството Шпанија, г. Пио Гарсиа Ескудеро. Двајцата соговорници изразија задоволство од средбата и можноста да се допринесе кон унапредување кон севкупните односи на двете држави. Претседателот Вељаноски изрази убедување дека парламентарната дипломатија сè повеќе го зазема своето место и дека ваквите средби допринесуваат кон тоа. Тој воедно, истакна дека за Република Македонија е значајни мислењето и ставот на Кралството Шпанија за случувањата и процесите во Европската унија. Го запозна соговорникот со посветеноста на Република Македонија на патот на еворпското интегрирање и посветеноста кон членство во НАТО алијансата, при што изрази убеденост дека и двете членства наскоро ќе се случат, за доброто на Македонија, за регионот, но и за Европа Претседателот Вељаноски потенцираше дека актуелната Влада, која ја добива довербата ...
сите 9 | | | веќе видена

Вторник, 26 ноември 2013 година Координаторите на Пратеничките групи на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и ДПА, односно г-ѓа Силвана Бонева, г. Игор Ивановски, г. Неџати Јакупи и г. Имер Алиу, остварија средби со Делегација на политичките директори на Вишеградските земји, придружена од извршниот директор на Вишеградскиот фонд, г-ѓа Карла Вустерова Сите координатори изразија благодарност за посетата и поддршката која ја добива Република Македонија во евроинтеграциите од страна на Вишеградската група на земји, односно од Унгарија, Чешка, Полска и Словачка, Група која е пример за соработка и помагање на соседите. Политичките директори истакнаа дека се дојдени во посета затоа што се заинтересирани како можат да помогнат за интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО, да се запознаат со ситуацијата на етничките групи во нашата земја, спорот за името, како и со односите со соседните земји. Тие беа запознаени со проблемот со кој се соочува нашата земја со спорот за името, поради кој сме блокирани за членство во ЕУ и НАТО, и ...
сите 16 | | | веќе видена

Вторник, 26 ноември 2013 година, Кралството Шпанија Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски престојува во работна посета на Кралството Шпанија, во рамки на која остварува средби со своите колеги спикери на двата дома на Парламентот на Кралството Шпанија, Конгресот и Сенатот, кои се први средби на највисоко парламентарно ниво меѓу Република Македонија и Кралството Шпанија . Претседателот Вељаноски денеска се сретна со претседателот на Конгресот на Шпанија, г. Хесус Мариа Посада Морено и со членовите на претседателството на Конгресот, со кои разменија мислење за прашања значајни за двете држави. Соговорниците изразија убедување дека токму оваа средба ќе даде поттик за унапредување и интензивирање на парламентарната соработка на двата парламента. Двајцата претседатели изразија подготвеност за соработка на сите нивоа, како меѓу претседателите, така и помеѓу комисиите и пратеничките групи за соработка. Во фокусот на средбата беше евроинтегративниот пат на Република Македонија ...
сите 13 | | | веќе видена

Вторник, 26 ноември 2013 година, Брисел Претседателот на Комисијата за економски прашања, г-ѓа Владанка Авировиќ, како дел од Собраниската делегација која учествува на парламентарниот семинар во Европскиот парламент во Брисел, имаше свое обраќање на тема: „Како глобалната економска криза влијае на напорите на земјите аспиранти да ги исполнат критериумите за пристап и кои би биле решенијата?“ На почетокот од својот говор, таа се осврна на некои од главните економски показатели и движењата во македонската економија од почетокот на кризата. Притоа, истакна дека Република Македонија, иако се соочуваше со предизвиците од економската криза, успеа да ја одржи макроекономската стабилност. Госпоѓа Авировиќ истакна дека кризата која започна кон крајот на 2008 година и првата половина на 2009 година беше финансиска криза, но која за разлика од реалниот, не се одрази многу негативно врз македонскиот финансиски сектор. Ова делумно се должело на конзервативноста на македонскиот банкарски и финансиски сектор, неговата ...
| | веќе видена

Вторник, 26 ноември 2013 година, Брисел Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав: г-ѓа Владанка Авировиќ, претседател на Комисијата за економски прашања и членовите на Комисијата: г. Николче Ацевски, г. Драган Цуклев и г-ѓа Јулиета Марку, учествува на парламентарен семинар во Европскиот парламент во Брисел, Кралството Белгија, на тема: „Економската криза и влијанието на политиките на Европската унија врз земјите во процесот на проширување" . Настанот е во организација на Директоратот за надворешни политики, односно Одделението за односи со парламентите на земјите од Западен Балкан. Семинарот го отвори г. Марино Балдини, член на Комисијата за економски и монетарни прашања. Во своето излагање тој го истакна значењето на процесот на интегрирање на земјите од Западен Балкан кон Европската унија, подобрувањето на комуникациите и соработката на земјите од Југоисточна Европа, користење на искуствата на земјите од регионот кои неодамна се приклучија кон ЕУ во користење на претпристапните ...
сите 2 | | | веќе видена

Вторник, 26 ноември 2013 год., Сала на Уставна комисија 15.15-15.35 ч. - Средба со г-ѓа Силвана Бонева, координатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ 15.40-16.00 ч. - Средба со г. Игор Ивановски, координатор на пратеничката група на СДСМ 16.05-16.25 ч. - Средба со г. Неџати Јакупи, координатор на пратеничката група на ДУИ 16.30-16.50 ч. - Средба со г. Имер Алиу, координатор на пратеничката група на ДПА
сите 25 | | | веќе видена

Понеделник, 25 ноември 2013 година Меѓупарламентарната соработка треба да биде витален дел во евроинтегративниот процес Во Собранието на Република Македонија, денеска се одржа Осмата конференција на парламентарни Комисии за европски прашања/интеграции на државите опфатени во процесот за стабилизација и асоцијација од Југоисточна Европа - КОСАП. Конференцијата свечено ја отвори г. Хајрула Мисини, претседател на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија. Тој истакна дека одржувањето на Конференцијата е јасен доказ дека меѓупарламентарната соработка на земјите од регионот оди по нагорна линија, со што практично се реализираат препораките на Солунската агенда. Одржувањето на КОСАП претставува уште една можност да се упати јасна порака до Унијата дека процесот на нашата иднина е во европското семејство, каде што и географски припаѓаме отсекогаш „Меѓупарламентарната соработка треба да биде витален дел во евроинтегративниот процес и вклученоста на националните парламенти претставува ...
| | веќе видена

Понеделник, 25 ноември 2013 година Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Хајрула Мисини, од 21 до 23 ноември 2013 година, учествуваше на работилница на тема: „Поттикнување на граѓанското општество во земјите-кандидати и потенцијални земји-кандидати за ЕУ членство“, што во организација на Меѓународното европско движење се одржа во Будва, Црна Гора . Во поздравното обраќање премиерот на Република Црна Гора, г. Мило Ѓукановиќ, го истакна значењето на граѓанскиот сектор во евроинтегративните процеси на земјите-аспиранти за ЕУ членство, при што истакна дека не постои друга алтернатива освен евроатлантската асоцијација. На работилницата во рамките на тркалезната маса говореше и претседателот на комисијата, г. Мисини, кој се осврна на нашите досегашни искуства на патот кон ЕУ, од аспект на вклученоста на граѓанското општество во овој процес, при што информираше за неговата сe поголема вклученост во Собранието на Република Македонија. Во таа насока појасни ...
сите 6 | | | веќе видена

Петок, 22 ноември 2013 година Претседателот на Комисијата за финансирање и буџет, г. Марјанчо Николов и претседателот на Комисијата за економски прашања, г-ѓа Владанка Авировиќ учествуваa на Конференција на тема: „Oдносите помеѓу Врховните ревизорски институции и Парламентите на земјите-кандидати и потенцијални кандидати за членство во ЕУ“, што се одржа на 18 и 19 ноември 2013 година во Пржно, Црна Гора . На Конференцијата се дискутираше за улогите и одговорностите на Парламентите, Владите и Врховните ревизорски институции во надзорот и контролата на трошењето на јавните финансиски средства и се изнесоа искуствата во градењето на конструктивни и одржливи односи помеѓу Парламентите и ревизорските институци. Конференцијата ја отвори и со истата претседаваше д-р Милан Дабовиќ, претседател на Сенатот во Државната ревизорска институција на Црна Гора, а воведно обраќање имаа: г. Жељко Штурановиќ, потпретседател на Парламентот на Црна Гора, г. Радоје Жугиќ, министер за финансии на Црна Гора и г. Милан Мартин ...
| | веќе видена

next