Собрание

Петок, 10 јануари 2014 година Зголемување на комуникацијата за конкретни прашања на сите нивоа, е во заеднички интерес на Македонија и Бугарија – беше истакнато на средбата меѓу Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Бугарија и бугарскиот министер за надворешни работи, г. Кристиан Вигенин. Претседателот на Пратеничката група, г. Илија Димовски, заедно со членовите: г. Васил Пишев, г. Гордан Георгиев, г. Саве Марачков, г. Наџи Џелили, г. Панче Орцев и г. Неџати Јакупи, изразија задоволство од средбата, истакнувајќи дека за нашата земја е многу важна поддршката од Бугарија и треба да се искористат нејзините искуства пред и по зачленувањето во Европската унија. Присутните беа согласни дека контактите меѓу Македонија и Бугарија се отворени и дека не треба да се затвораат очите пред проблемите, туку напротив, треба да се надминат. За развивање на довербата, неопходен е дијалог. Инфраструктурните проекти се значајни, но не треба да бидат единствени. ...
сите 29 | | | веќе видена

Петок, 10 јануари 2014 година, 12.05-12.40 часот, Сала на Уставна комисија - Средба на г. Кристиан Вигенин, министер за надворешни работи на Република Бугарија со Пратеничка група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Бугарија
сите 64 | | | веќе видена

Четврток, 12 декември 2013 година, Тирана, Албанија Во рамките на официјалната посета на Република Албанија, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, се сретна со својот колега, претседателот на Собранието на Република Албанија, г. Илир Мета, со претседателот на државата, г. Бујар Нишани и со заменикот на претседателот на Владата на Република Албанија, г. Нико Пелеши . На средбата на двајцата спикери, беше изразено задоволство од добро поставените односи меѓу двата Парламенти, како на ниво на претседатели, така и на ниво на Групите за соработка и Комисиите. Господин Мета потенцираше дека севкупната соработка може дополнително да се зајакне, со прагматичен и конструктивен пристап кој на граѓаните ќе им обезбеди поубаво живеење. Тој изрази одлучност соработката да се подигне на уште повисоко ниво, за што многу значајни се пораките кои ги праќаат претставниците на двете држави. Господин Мета истакна дека Албанија отворено истапува со поддршка за Република Македонија и со ...
сите 2 | | | веќе видена

Понеделник, 30 декември 2013 година Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, Комисијата за труд и социјална политика и Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија, во соработка со Министерството за труд и социјална политика и Македонското женско лоби, на 27 декември 2013 година одржаа јавна расправа на тема: „Подготовка на закон за семејно насилство“ . Воведно излагање имаа: претседателката на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, г-ѓа Лилјана Поповска; претседателката на Комисијата за труд и социјална политика, г-ѓа Цветанка Иванова; координаторката на Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Лилјана Кузмановска; директорката на Македонското женско лоби, г-ѓа Даниела Димитриевска и министерот за труд и социјална политика, г. Диме Спасов. На темата свои обраќања имаа: г-ѓа Софија Спасовска, претставник на Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија, која го престави концептот за законот и основните начела според кој се ...
| | веќе видена

Понеделник, 30 декември 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Четириесет и првата седница, одржана на 27 декември 2013 година, како матично работно тело, во прво читање, го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за техничката инспекција . Потребата од донесување на Предлог-законот ја образложи заменик-министерот за економија, г. Христијан Делев. Беше истакнато дека предложените измени и дополнувања произлегуваат од проектот „Учиме од бизнис заедницата“, односно од енергетските компании во Република Македонија. Со предложените измени и дополнувања ќе дојде до намалување на трошоците во однос на инспекциите. Исто така, ќе им се дозволи на енергетските компании да се акредитираат, сертифицираат и сами да вршат надзор на одредени проекти, бидејќи досега истите работи ги вршеле надворешни компании кои биле сертифицирани и акредитирани. Заменик-министерот за економија истакна дека за да се заштитат стандардите и критериумите, првата ...
сите 2 | | | веќе видена

Петок, 27 декември 2013 година Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, денеска оствари работен состанок со шефовите на дипломатско-конзуларните претставништва и мисии на Република Македонија во странство. На средбата присуствуваа и претседателот на Комисијата за надворешна политика, г. Антонијо Милошоски и претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Хајрула Мисини. Македонскиот дипломатски кор ги информираше претседателот Вељаноски и двајцата пратеници за актуелните прашања од областа на дипломатското застапување на Република Македонија и воедно разменија мислење за повеќе сегменти значајни за одржување на доброто ниво на парламентарната соработка, но и за нејзино продлабочување со другите држави и ефектуирање на таа соработка. Во фокусот на разговорите беа и стратешките приоритети и цели на Република Македонија, членството во НАТО и отпочнување на преговорите со Европската унија. Претседателот Вељаноски се заблагодари за досегашниот ангажман на македонските ...
сите 6 | | | веќе видена

Петок, 27 декември 2013 година, 10.00 часот, Сала „Борис Трајковски“ Јавна расправа на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, Комисијата за труд и социјална политика и Клубот на пратенички на Република Македонија на тема: „Подготовка на закон за семејно насилство“. 10:00-10:15 - Поздравно обраќање: - Лилјана Поповска, претседателка на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите - Цветанка Иванова, претседателка на Комисијата за труд и социјална политика - Лилјана Кузмановска, координаторка на Клубот на пратенички - Даниела Димитриевска, директорка на Македонското женско лоби 10.15 - 10.55 - Излагања: - Софија Спасовска, претставник на Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија - Ирена Тодорова, претставник на Министерството за труд и социјална политика на Република Македонија - Вера Николиќ, претставник на Меѓуопштинскиот центар за социјални работи - Марија Ралева, Светска здравствена организација 10.55 - 11.25 - Дискусија 11.25 - 11.30 - Заклучоци од ...
сите 8 | | | веќе видена

Вторник, 24 декември 2013 година, 11.00 часот, Охридска сала Госпоѓа Виолета Богојеска, член на Судскиот совет на Република Македонија, ќе даде свечена изјава пред претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски.
сите 4 | | | веќе видена

Петок, 20 декември 2013 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 45. седница, одржана денеска, како матично работно тело, во скратена постапка го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за виното . На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Зоран Коњановски, заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. Претседателот на Комисијата, г-ѓа Ленче Николовска, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија за доставување на амандмани, до почетокот на седницата не се доставени амандмани по Предлог-законот. Претставникот на Владата ја нагласи потребата за донесување на законот, целите што ќе се постигнат и основните решенија што се уредуваат со законот. Во дискусијата по Предлог-законот учествуваше пратеникот Борче Ставров. По расправата, Комисијата го проследи Предлогот на законот за изменување ...
сите 17 | | | веќе видена

Четврток, 19 декември 2013 година Двајцата соговорници изразија задоволство за средбата и притоа претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, посака успешна работа во мандатот на новоименуваниот амбасадор на Република Србија, г-ѓа Душанка Дивјак-Томиќ. Претседателот Вељаноски, на средбата, истакна дека Република Македонија и Република Србија имаат одлична билатерална соработка и интензитет на остварени средби, но дека е потребно да се зголеми и економската соработка. Двајцата соговорници, исто така, се согласија дека е потребна поголема парламентарна соработка, не само на ниво на претседатели на парламенти, туку и на ниво на пратенички групи за соработка, како и соработка на ниво на парламентарни комисии. Соговорниците оценија дека заедничката седница на Владата на Република Србија и Владата на Република Македонија е уште еден показател за добрососедство меѓу двете земји. На средбата се разговараше и за предизвиците со кои се соочуваат двете држави во однос на интеграцијата ...
| | веќе видена

Среда, 18 декември 2013 година Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија одржи јавна расправа на тема: Економско јакнење на жените, на која покрај членовите на Клубот на пратенички присуствуваа потпретседателката на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Светлана Јакимовска, пратеници на Собранието на Република Македонија, претставници на Министерството за економија, Министерството за труд и социјална политика и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, потоа на локалните комисии за еднакви можности, Македонското женско лоби, Занаетчиската комора на Република Македонија, Бизнис конфедерацијата на Македонија, Федерацијата на фармери на Република Македонија и претставници на други здруженија кои работат на ова поле. Јавната расправа ја отвори координаторката на Клубот на пратенички, г-ѓа Лилјана Кузмановска, по што следеа излагања на претставниците на институциите и организациите. Од дискусијата произлегоа следниве заклучоци: Зголемување на бројот ...
| | веќе видена

Вторник, 17 декември 2013 година Во очи на четвртата годишнина од издавањето, излезе празничното издание на Билтенот на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европската унија. По тој повод, ко-претседавачот Кенан Хасипи, во име на Делегацијата на МПК – РМ и ЕУ и во свое лично име, упати честитки до своите колеги европарламентарци за добро здравје и успех на личен и професионален план следната година. Во новогодишната честитка, ко-претседавачот Хасипи уште еднаш како ретроспектива за изминатата година ги изложи конкретните реформски процеси кои Република Македонија ги презеде во рамките на Пристапниот дијалог на високо ниво, организирањето на фер и конкурентни локални избори, формирањето на Анкетната комисија за настаните од 24-ти декември, потпишувањето на Меморандумот од страна на политичките партии за исполнувањето на стратешката цел за членство на Република Македонија во ЕУ и организирањето, во рамките на претседавањето на Република Македонија со Процесот за соработка во Јуогисточна ...
| | веќе видена

Петок, 13 декември 2013 година Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Македонија, на Четириесеттата седница, одржана вчера, како матично работно тело ги разгледа Предлогот на закон за изменување на Законот за трговските друштва (второ читање); Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за угостителска дејност (второ читање); Предлогот на закон за дополнување на Законот за основање на Агенција за промоција и поддршка на туризмот во Република Македонија (второ читање); Предлогот на закон за дополнување на Законот за индустриската сопственост (прво читање). Претседателот на Комисијата, г-ѓа Владанка Авировиќ, ги извести пратениците дека во рокот утврден со Деловникот на Собранието на Република Македонија по првите три Предлог-закони не се поднесени амандмани од овластени предлагачи. Комисијата му предложи на Собранието на Република Македонија да ги разгледа и донесе истите. Потребата од донесување на Предлог-законот за дополнување на Законот за индустриската сопственост ја ...
| | веќе видена

Четврток, 12 декември 2013 година, Тирана, Албанија Во рамките на официјалната посета на Република Албанија, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, се сретна со својот колега, претседателот на Собранието на Република Албанија, г. Илир Мета, со претседателот на државата, г. Бујар Нишани и со заменикот на претседателот на Владата на Република Албанија, г. Нико Пелеши . На средбата на двајцата спикери, беше изразено задоволство од добро поставените односи меѓу двата Парламенти, како на ниво на претседатели, така и на ниво на Групите за соработка и Комисиите. Господин Мета потенцираше дека севкупната соработка може дополнително да се зајакне, со прагматичен и конструктивен пристап кој на граѓаните ќе им обезбеди поубаво живеење. Тој изрази одлучност соработката да се подигне на уште повисоко ниво, за што многу значајни се пораките кои ги праќаат претставниците на двете држави. Господин Мета истакна дека Албанија отворено истапува со поддршка за Република Македонија и со ...
сите 21 | | | веќе видена

Четврток, 12 декември 2013 година Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието на Република Македонија, на 44. седница, одржана вчера, како матично работно тело ги разгледа Предлогот на закон за квалитет и безбедност на ѓубрива, биостимулатори и подобрувачи на својствата на почвата (прво читање); Предлогот на закон за дополнување на Законот за идентификација и регистрација на животните (прво читање); Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за безбедност на храна (второ читање); Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за ловството (второ читање); Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за семенски и саден материјал за земјоделски растенија (второ читање); Предлогот на закон за консолидација на земјоделско земјиште (второ читање). На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Зоран Коњановски, заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство. По Предлогот на ...
сите 19 | | | веќе видена

Четврток, 12 декември 2013 година, Тирана, Албанија Почитуван претседател на Парламентот на Република Албанија, Почитувани членови на законодавниот дом, Почитувани претставници на медиумите, Дами и господа, Драги пријатели, Дозволете да го споделам моето искрено задоволство од можноста што ја имам да се обратам денес пред овој ценет аудиториум сочинет од избраните претставници на народот на пријателската држава Албанија. За мене, како претседател на Македонскиот парламент, оваа чест доделена од моите албански домаќини, претставува највисок израз на почит упатена кон Република Македонија и кон нејзините граѓани. Поради тоа, Ju falënderoj shumë Juа përcjell mirënjohjen e qytetarëve të Maqedonisë. (Ви благодарам многу, Ви ја пренесувам и благодарноста на граѓаните на Македонија). Почитуван господин претседател Илир Мета, Почитувани пратеници од сите политички партии, Денеска, тука, во овој прекрасен град Тирана, односно во овој велелепен објект на Албанскиот парламент, со себе подеднакво ги носам очекувањата и ...
сите 41 | | | веќе видена

Среда, 11 декември 2013 година Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на вчерашната 74. седница, како матично работно тело ги разгледа Предлог-законот за контрола на емисии од испарливи органски соединенија при користење на бензини (прво читање); Предлог-измената на Водостопанската основа на Република Македонија од 1968 за акумулацијата Бучин; Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за животната средина (второ читање); Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за јавните патишта, (второ читање); Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за превоз во патниот сообраќај (второ читање); Предлог-законот за дополнување на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија (прво читање). На седницата на Комисијата, во својство на претставник на Владата на Република Македонија, присуствуваше г. Абдилаќим Адеми, министер за животна средина и просторно планирање, како и неговиот ...
сите 15 | | | веќе видена

Среда, 27 ноември 2013 година, Кралството Шпанија Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски денеска се сретна со претседателот на Сенатот на Парламентот на Кралството Шпанија, г. Пио Гарсиа Ескудеро. Двајцата соговорници изразија задоволство од средбата и можноста да се допринесе кон унапредување кон севкупните односи на двете држави. Претседателот Вељаноски изрази убедување дека парламентарната дипломатија сè повеќе го зазема своето место и дека ваквите средби допринесуваат кон тоа. Тој воедно, истакна дека за Република Македонија е значајни мислењето и ставот на Кралството Шпанија за случувањата и процесите во Европската унија. Го запозна соговорникот со посветеноста на Република Македонија на патот на еворпското интегрирање и посветеноста кон членство во НАТО алијансата, при што изрази убеденост дека и двете членства наскоро ќе се случат, за доброто на Македонија, за регионот, но и за Европа Претседателот Вељаноски потенцираше дека актуелната Влада, која ја добива довербата ...
сите 47 | | | веќе видена

Четврток, 5 декември 2013 година Претседателот Вељаноски изрази задоволство за одлично поставените односи на парламентарно ниво во сите сегменти, одличниот интензитет на средби и соработка меѓу претседателите на парламентите, на пратеничките групи за соработка и на комисиите. Тој изрази благодараност што Унгарија го користи нашето уставно име во билатералната комуникација, истакнувајќи го истото како особено значајно за Република Македонија. Го запозна соговорникот со актуелната политичка состојба, со спроведените реформи и направените постигнувања на патот на евроинтегрирањето, позитивните извештаи од Европската комисија и препораките. Претседателот Вељаноски потенцираше дека Република Македонија особено ја цени принципиелната политика на Унгарија во поглед на поддршката на интегрирањето на целиот Балкан во Европската унија, како и поддршката кон земјите кои ги исполниле потребните критериуми за членство во НАТО, потенцирајќи го интегрирањето како особено значајно пред сè за стабилноста на регионот и ...
сите 73 | | | веќе видена

Четврток, 5 декември 2013 година 11.30 часот, Сала Длаборез - Средба со г. Трајко Вељаноски, претседател на Собранието на Република Македонија 12.00-12.15 часот Полагање на венец пред споменикот на „Паднатите херои за Македонија“ - Претседателот на Владата на Унгарија, г. Виктор Орбан, ќе биде придружуван од страна на г-ѓа Светлана Јакимовска, потпретседател на Собранието на Република Македонија и г. Марјанчо Николов, претседател на Пратеничката група за соработка со Парламентот на Република Унгарија
сите 95 | | | веќе видена

next