Град Скопје

Советот на Град Скопје, на предлог на градоначалникот Шилегов, на 7-мата седница одржана на 01.03.2018 година, ја усвои новата зголемена цена што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ (комплексот Железара) како надоместок на трошоците за доведената вода. За предлогот на градоначалникот Шилегов за поскапување на водата за комплексот Железара, гласаа 38 советници, односно сите присутни на седницата. „РЖ Услуги АД Скопје“ воопшто не плаќаше за оваа услуга во периодот од 1997 година до почетокот на 2016 година, кога почнаа да плаќаат симболична цена од 2,54 денари, а од 2017 година 3,55 денари за кубен метар вода. Сумата што ја плаќале од 2016 година досега е за 10 пати пониска од цената што ја плаќаат жителите на Скопје, а околу 16 пати пониска од цената што ја плаќаат другите правни субјекти во Скопје. Со оваа одлука се воведува нова цена за услугата што ја добиваат „РЖ Услуги АД Скопје“ имајќи ги предвид реалните трошоци на ЈП „Водовод и канализација“ за вршење на оваа услуга. Поскапувањето согласно со ...
сите 31 | | | веќе видена

Советот на Град Скопје, на предлог на градоначалникот Шилегов, денеска како прва точка на дневниот ред ја стави и ја усвои новата зголемена цена на водата што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ (комплексот Железара), како надоместок за трошоците за доведената вода. За предлогот на градоначалникот Шилегов за поскапување на водата за комплексот Железара, гласаа 38 советници, односно сите присутни на денешната седница. Со оваа одлука Советот на Град Скопје законски го регулира надоместот за трошење на вода на овој индустриски капацитет. Овој капацитет воопшто не плаќаше за оваа услуга во периодот од 1997 година до почетокот на 2016 година, кога РЖ Услуги АД Скопје почнаа да плаќаат симболична цена од 2,54 денари, а од 2017 година 3,55 денари за кубен метар вода. Сумата што ја плаќале досега е за 10 пати пониска од цената што ја плаќаат жителите на Скопје, а околу 16 пати п ониска од цената што ја плаќаат другите правни субјекти во Скопје. -Со новата цена што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ ќе го подобриме ...
сите 35 | | | веќе видена

Вчера /08.03.2018 година, четврток/ во Младинскиот културен центар, со голем број проекции, изложби, музички настапи и дебати се одржа деветтото издание на манифестацијата „Вечери на женски права". Вечерите на женски права се културна алтернатива во одбележувањето на 8 Март, како еден од најсветлите датуми во историјата на правата за жените и родовата еднаквост. Присутните ги поздрави градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, и воедно на сите жени им го честита 8 Март, Денот на борбата за женски права. - Програмата на овогодинешното издание на Вечерите на женски права изобилува со прикажување на документарни филмови од светска продукција, разговори за феминизмот, еманципацијата, женскиот активизам како и музичко дружење. За прв пат оваа година Градот Скопје поддржа продукција на документарен филм за подвизите на жените од нашите простори кој ќе биде прикажан на 29ти март. Ова секако е настан кој ни нуди можност да го почувствуваме вистинското значење на овој празник, дава можност да размислуваме на ...
сите 30 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов, согласно со заложбите на Градот за континуирано унапредување на квалитетот на образовните услуги ја промовираше инцијативата за отворени денови во средните училишта, на кои универзитетите и факултетите ќе понудат информации и одговори на голем број прашања што си ги поставуваат средношколците и матурантите. - Ги отвораме вратите на средните училишта за универзитетите. Во таа насока, универзитетите и факултетите што се заинтересирани да ги презентираат своите програми пред идните студенти ќе имаат можност да го сторат тоа од годинава, во една поорганизирана форма. Определивме периодот на отворените денови на училиштата од 15 март до 1 април. Можноста која им ја нудиме на средношколците е, преку непосреден разговор и контакти, да добијат информации и одговори и да го направат вистинскиот избор за својот професионален развој - истакна Шилегов. Тој додаде дека досегашните искуства не се позитивни и покажуваат дека голем број матуранти не можат да донесат одлука во која дејност ...
сите 18 | | | веќе видена

Град Скопје Ве информира дека е објавен јавниот повик за поддршка и промоција на предлог проекти за реализација на Програмата за развој на креативните индустрии „Скопје креатива 2018“. Мотото на „Скопје креатива 2018“ е 7 Times 2 Creativity (7 Пати до креативност) и ќе се одржи од 11 мај до 13 мај 2018 година. Градот Скопје оваа година финансиски ја поддржува „СКОПЈЕ КРЕАТИВА“ со 3,6 милиони денари. Проектите треба да се од областа на дизајнот (проект дизајн/ индустриски дизајн, графички, моден, мебел дизајн), применети и функционални креации, визуелни уметности, културни локации, нови медиуми, креативно-едукативни услуги; изведбени уметности, аудиовизуелени уметности, традиционални културни изразувања, издавачки и печатени медиуми со акцент на применливото. На конкурсот може да учествуваат правни лица регистрирани за вршење дејност од областа на културата и физички лица кои се активни во дејностите: дизајн (продукт, графички, моден дизајн); архитектура/ентериер; занаети; филм, ТВ, видео, радио, ...
сите 3 | | | веќе видена

И оваа година, со голем број на проекции, изложби и дебати ќе се одржи деветтото издание на манифестацијата „Вечери на Женски права". Вечерите на женски права се културна алтернатива во одбележувањето на 8 Март, како еден од најсветлите датуми во историјата на правата за жените и родовата еднаквост. Големиот број на настани во рамки на овогодишното издание на „Вечери на Женски права" ќе се одржуваат во Младинскиот културен центар и истите ќе започнат во 20 часот во кино Фросина со отворање на изложбата „Признаените vs. невидливите жени“. Во рамки на манифестацијата ќе биде прикажана проекција на шпанскиот документарен филм „Граници и ветувања“ (возраст 12+), по што ќе следуваат разговори со Ана Јовковска и нејзините соговорници на тема „Сега е моментот – сите за родова еднаквост!“. Активностите од „Вечерите на Женски права" ќе продолжат од 26 до 31 мај во Кинотека на Македонија, каде ќе бидат прикажани проекции на повеќе документарни филмови. Целата програма на деветтото издание на „Вечери на Женски ...
сите 69 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, заедно со Претседателот на Владата на РМ, Зоран Заев, министерот за култура, Роберт Алаѓозовски и градоначалникот на општина Бутел, Велимир Смилевски денеска /25.02.0218 година, недела/ го посетија Скопскиот аквадукт. Изминатиов период на просторот околу Скопскиот аквадукт, на иницијатива на Здружение на индустриска зона Визбегово, беше спроведена акција за чистење на просторот околу овој објект. Во акцијата за чистење со луѓе и механизација се вклучија и градските јавни претпријатија „Комунална хигиена“ и „Паркови и зеленилo“. Овој простор беше запуштен со голем број на диви депонии, а сега истиот е целосно исчистен. - Град Скопје​ се вклучува во акцијата за целосна заштита и конзервација на Скопскиот аквадукт. Нашата намера е повторно да го вратиме овој локалитет на туристичката мапа на главниот град. Во таа насока, ќе обезбедиме соодветна инфраструктура заедно со посебна сигнализација и информативни табли, зеленило, урбана опрема и придружна културна ...
сите 2 | | | веќе видена

Советот на Град Скопје денеска /05.03.2018 година, понеделник/ ја одржа првата вонредна седница. На оваа вонредна седница советот расправаше и донесе две одлуки, и тоа: Програмата за изменување и дополнување на програмата за општа туристичка пропаганда и подобрување на условите за престој на туристите во градот Скопје за 2018 година и Програмата за изменување и дополнување на програмата за финансирање на проекти за развој на занаетчиство, угостителство и трговија во Град Скопје, за 2018 година.
сите 16 | | | веќе видена

Утре /05.03.2018 година, понеделник/ во 11 часот, Советот на Град Скопје ќе ја одржи првата вонредна седница. На седницата Советот ќе расправа по следниот предложен дневен ред: 1. Предлог – програма за изменување и дополнување на програмата за општа туристичка пропаганда и подобрување на условите за престој на туристите во градот Скопје за 2018 година 2. Предлог – програма за изменување и дополнување на програмата за финансирање на проекти за развој на занаетчиство, угостителство и трговија во Град Скопје, за 2018 година Седницата ќе се одржи во Салата на советот на Град Скопје (бул. Илинден 82, барака 13).
сите 28 | | | веќе видена

Деновиве Скопје е домаќин на работилница во рамки на меѓународниот проект „Отворен регионален фонд за Југоисточна Европа – Енергетска ефикасност“ (Open regional fund for South-Eastern Europe – Energy Efficiency). Овој проект е предводен од ГИЗ - Германско друштво за интернационална соработка (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) и во него учествуваат поголем број држави од Југоисточна Европа: Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Косово и Црна Гора, како и Хрватска како држава модел. Овој проект се фокусира на енергетската ефикасност преку одржлива урбана мобилност кај градовите од Југоисточна Европа, и претставува надградба или продолжение на досегашните проекти и активности што произлегоа од Писмото на намери коешто беше потпишано на меѓународната конференција во Берлин во април 2017 година, како дел од „Мрежата на енергетско ефикасни главни градови од Југоисточна Европа“ (Network of Energy-Efficient Capital Cities in South-East Europe). На овој состанок ова писмо на намери беше ...
сите 7 | | | веќе видена

Советот на Град Скопје, на предлог на градоначалникот Шилегов, на 7-мата седница одржана на 01.03.2018 година, ја усвои новата зголемена цена што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ (комплексот Железара) како надоместок на трошоците за доведената вода. За предлогот на градоначалникот Шилегов за поскапување на водата за комплексот Железара, гласаа 38 советници, односно сите присутни на седницата. „РЖ Услуги АД Скопје“ воопшто не плаќаше за оваа услуга во периодот од 1997 година до почетокот на 2016 година, кога почнаа да плаќаат симболична цена од 2,54 денари, а од 2017 година 3,55 денари за кубен метар вода. Сумата што ја плаќале од 2016 година досега е за 10 пати пониска од цената што ја плаќаат жителите на Скопје, а околу 16 пати пониска од цената што ја плаќаат другите правни субјекти во Скопје. Со оваа одлука се воведува нова цена за услугата што ја добиваат „РЖ Услуги АД Скопје“ имајќи ги предвид реалните трошоци на ЈП „Водовод и канализација“ за вршење на оваа услуга. Поскапувањето согласно со ...
сите 79 | | | веќе видена

Град Скопје ги известува сите корисници на јавни површини за вршење на дејност надвор од деловен простор дека летната сезона и поставувањето на урбана опрема почнува од 01.04.2018 година и трае до 31.10.2018 година. Заинтересираните корисници на јавни површини за добивање на Одобрение за поставување урбана опрема и Одобрение за вршење дејност надвор од деловен простор во летната сезона 2018, барањата треба да ги достават во архивата на Град Скопје најдоцна до 30.04.2018 година. За Општините кои имаат донесено Програма за поставување на урбана опрема со барањето треба да се достави и микролокација од Општината. Дополнителни информации на телефонскиот број 3297 209.
сите 8 | | | веќе видена

Советот на Град Скопје, на предлог на градоначалникот Шилегов, денеска како прва точка на дневниот ред ја стави и ја усвои новата зголемена цена што треба ќе ја плаќа како надоместок на трошоци за обезбедено доведување вода за „РЖ Услуги АД Скопје“ (комплексот Железара). За предлогот на градоначалникот Шилегов за поскапување на водата за комплексот Железара, гласаа 38 советници, односно сите присутни на денешната седница. Со оваа одлука Советот на Град Скопје законски го регулира надоместот за трошење на вода на овој индустриски капацитет. Овој капацитет воопшто не плаќаше за оваа услуга во периодот од 1997 година до почетокот на 2016 година, кога РЖ Услуги АД Скопје почнаа да плаќаат симболична цена од 2,54 денари, а од 2017 година 3,55 денари за кубен метар вода. Сумата што ја плаќале досега е за 10 пати пониска од цената што ја плаќаат жителите на Скопје, а околу 16 пати п ониска од цената што ја плаќаат другите правни субјекти во Скопје. -Со новата цена што ќе ја плаќа „РЖ Услуги АД Скопје“ ќе го ...
сите 88 | | | веќе видена

Утре /01.03.2018 година, четврток/ во 11 часот Советот на Град Скопје ќе ја одржи својата 7-ма седница. На седницата Советот на Град Скопје ќе работи по следниот предложен дневен ред: - Усвојување на Записникот од петтата седница на Советот на Град Скопје 1. Извештај за извршување на Буџетот на Град Скопје за периодот од 01.01. до 31.12.2017 година; 2. Извештај за извршениот попис на средствата и изворите на средствата на Град Скопје за 2017 година; 3. Предлог-Буџетски календар за 2018 година; 4. Предлог-Одлука за прием на донација од АД МЕПСО Скопје; 5. Предлог-Одлука за одобрување набавка на специјални противпожарни возила-автоцистерни; 6. Предлог-Одлука за одобрување набавка на основни средства за потребите на Територијалната противпожарна единица на Град Скопје; 7. Предлог-Одлука за прием и отстапување на нафтени деривати на Јавното сообраќајно претпријатие “Скопје“-Скопје; 8. Предлог-Одлука за прием на краткорочна позајмица на нафтени деривати од задолжителните резерви на нафта и нафтени деривати; 9. ...
сите 103 | | | веќе видена

Градот Скопје, преку својата програма за активностите во областа на спортот и младите, традиционално издвојува значителни средства за поддршка на средношколскиот спорт. - Не можам да го сокријам задоволството што вие учениците заедно со вашите професори по физичко воспитување, во изминативе години, покажавте дека само со истрајна, упорна и посветена работа се стигнува до саканиот резултат. Докажавте дека вложувањето во спортските достигнувања не е кочница за вашиот успех во школувањето и дека желбата за спортот може да биде сојузник на вашиот личен и професионален развој – изјави градоначалникот Шилегов. Тој додаде дека го радува фактот што владее спортскиот дух меѓу младите и упати силен апел до нив да спортуваат, да се натпреваруваат и да постигнуваат успеси. - Поттикнувајте фер игра и соочете ги способностите и амбициите. Само така ќе придонесете за здрави и дисциплинирани генерации. Јас како Ваш градоначалник секогаш сум тука со поддршка за остварување на вашите спортски соништа, бидејќи ...
сите 12 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов, согласно со заложбите на Градот за континуирано унапредување на квалитетот на образовните услуги ја промовираше инцијативата за отворени денови во средните училишта, на кои универзитетите и факултетите ќе понудат информации и одговори на голем број прашања што си ги поставуваат средношколците и матурантите. - Ги отвораме вратите на средните училишта за универзитетите. Во таа насока, универзитетите и факултетите што се заинтересирани да ги презентираат своите програми пред идните студенти ќе имаат можност да го сторат тоа од годинава, во една поорганизирана форма. Определивме периодот на отворените денови на училиштата од 15 март до 1 април. Можноста која им ја нудиме на средношколците е, преку непосреден разговор и контакти, да добијат информации и одговори и да го направат вистинскиот избор за својот професионален развој - истакна Шилегов. Тој додаде дека досегашните искуства не се позитивни и покажуваат дека голем број матуранти не можат да донесат одлука во која дејност ...
сите 13 | | | веќе видена

Изминатото деноноќие екипите на зимската служба на Град Скопје дејствуваа на сите булевари и улици што се во надлежност на Градот Скопје, каде што на истите, во периодот од 17 до 7 часот утрово се фрлени 285 тони индустриска сол. На терен се интервенира со механизацијата на јавното претпријатие „Улици и патишта“, односно со 15 разновидни возила и машини, а на располагање е и механизацијата на преостанатите јавни градски претпријатија. Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ и ЈП „Паркови и зеленило“ со луѓе и механизација работеа на расчистување на тротоарите и на јавните површини што се во надлежност на Градот Скопје. Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ работеа на расчистување на снегот од тротоарите, јавните површини, парковите и просторот пред автобуските постојки, каде што активностите ги спроведуваа со вкупно 115 лица и механизација (4 машини за чистење снег, четири камиони и еден багер. Изминатото деноноќие екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ работеа на расчистување на тротоарите на булеварите „Илинден“, ...
сите 6 | | | веќе видена

Продолжуваат активностите на зимската служба на Град Скопје за чистење на снегот од градските сообраќајници, пешачките патеки и јавните површини. Изминатово деноноќие екипите на зимската служба на Град Скопје дејствуваа на сите булевари и улици што се во надлежност на Градот Скопје, каде што на истите, во периодот од 17 до 7 часот утрово се фрлени 288 тони индустриска сол. На терен се интервенира со механизацијата на јавното претпријатие „Улици и патишта“, односно со 19 разновидни возила и машини (16 возила на зимска служба и 3 грејдери), а на располагање е и механизацијата на преостанатите јавни градски претпријатија. Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ и ЈП „Паркови и зеленило“ со луѓе и механизација работеа на расчистување на тротоарите и на јавните површини што се во надлежност на Градот Скопје. Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ работеа на расчистување на тротоарите на булеварите „Илинден“, „М.Т.Гологанов“,„В.С.Бато“, „Борис Трајковски“, улиците „Втора Македонска Бригада“, „Адолф Циборовски“, ...
сите 28 | | | веќе видена

По повод одбележувањето на 14 години од смртта на поранешниот Претседател на Република Македонија, Борис Трајковски, делегација на Град Скопје, денеска / 26.02.2018 година, вторник/, положи цвеќе на неговиот гроб во Алејата на Великаните на градските гробишта Бутел. Делегацијата на Град Скопје, беше составена од Претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева, советникот на градоначалникот, Азиз Максутовиќ и членот во Советот на Град Скопје, Петар Шапе. Со овој чин, делегацијата на Град Скопје, оддаде почит на Вториот Претседател на независна Република Македонија, кој на 26 февруари, 2004 година, во атарот на село Ротимље, во близина на Мостар, трагично го загуби својот живот, во авионска несреќа. Цвеќе, на гробот на Борис Трајковски, положија и делегации од Владата на Република Македонија, од Кабинетот на Претседателот на Република Македонија, од Собранието на Република Македонија, од Министерството за култура, од АРМ, претставници на политички партии, претставници од дипломатскиот кор, ...
сите 26 | | | веќе видена

По врнежите на снег кои го зафатија скопскиот регион, екипите на Зимската служба на Град Скопје веднаш излегоа на терен и интервенираа на булеварите и на магистралните улици што се во надлежност на Градот. Во текот на изминатите часови поминати се сите булевари и улици што се во надлежност на Градот Скопје, а дополнително со сол се поминати и т.н. „критични точки“. На терен зимската служба интервенира со механизацијата на јавното претпријатие „Улици и патишта“, односно со 19 разновидни возила и машини (16 возила на зимска служба и 3 грејдери), а на располагање е и механизацијата на преостанатите јавни градски претпријатија. Во текот на вчерашниот ден и изутрината на градските улици и булевари фрлени се 455 тони индустриска сол. Во текот на вечерта пунктот на ЈП „Улици и патишта“ во Припор го посети и градоначалникот Шилегов, кој ги координираше активностите на зимската служба. И во текот на денешниот ден екипите на зимската служба будно ја следат состојбата на градските сообраќајници и ќе интервенираат ...
сите 44 | | | веќе видена

next