Град Скопје

Градот Скопје во текот на изминатиов месец интензивно работи на изнаоѓање системско решение за превенција и спречување на инциденти што се поврзани со напади на граѓаните од кучиња, без разлика дали станува збор кучиња скитници или за кучиња кои имаат сопственици. Работната група за следење на состојбата во работата на стационарот за хуман третман на уличните кучиња – Вардариште, денеска го презентираше Извештајот за следење на состојбата во работата на стационарот за хуман третман на уличните кучиња – Вардариште. Работната група, формирана со решение од градоначалникот Шилегов, е составена од 5 члена, односно од еден советник во Советот на Град Скопје, вработен во Секторот за комунални работи на Град Скопје и по еден претставник од здружението за заштита на животни Анима мунди, граѓанската иницијатива Кане Корзо и од Асоцијацијата на активности за правата на животните. Во рамките на извештајот се содржани и препораките за работата на стaционарот Вардариште, изготвени на 07.12.2017 од страна на ...
сите 133 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов денеска го посети Првиот семеен центар на Град Скопје кој што функционира во рамките на проектот „Советувалишта за превенција од употреба на дроги и семејно насилство“, поддржан од здружението на граѓани Х.Е.Р.А. Шилегов најави дека Градот Скопје наредната година ќе ја зголеми финансиската поддршка на овој центар која ќе изнесува вкупно 1.500.000 денари. - Овој семеен центар е единственото бесплатно советувалиште за жртвите и сторителите на семејно насилство, каде што со нив се работи по специјализирана програма за третман. За изминативе 4 години постоење, повеќе од 600 корисници добиле услуги од центарот, од кои најголемиот број биле жртви на семејно насилство. Градот Скопје сега ги зголемува средствата наменети за поддршка на семејниот центар за 700.000 денари повеќе од оваа година, со што вкупните средства за финансиска поддршка издвоени од буџетот на Градот за 2018 година изнесуваат 1.500.000 денари – рече денеска Шилегов. Тој нагласи дека Скопје како град на солидарноста ...
сите 8 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов денеска (15.12.2017 година, петок) во 13 часот ќе даде изјава за медиумите во Првиот семеен центар на Град Скопје што се наоѓа на ул ицата Костурски херои бр ој 5 0 во близ и на на „ Вучко “, зад Универзална та сала
сите 16 | | | веќе видена

Градот Скопје Ве поканува на п резентацијата на извештајот на работната група за следење на состојбата во работата на стационарот за хуман третман на уличните кучиња – Вардариште , што ќе се одржи утре ( 15.12.2017 година, петок ) во 12 часот , во Салата на Советот на Град Скопј е барака бр ој 13
сите 15 | | | веќе видена

Град Скопје ги потсетува заинтересираните дека во рамките на проектот „ Creart2- Network of European Cities for Artistic Creation “ ( Creart2- Мрежа на европски градови за уметничко творештво) кофинансиран од Европската Комисија преку програмата „Креативна Европа“, а во кој Градот Скопје учествува како партнер, се отворени повеќе повици за пријавување на уметници кои живеат и работат во Скопје во дел од проектните активност кои ќе се спроведуваат во повеќе градови партнери или асоцијативни партнери во проектот во 2018 година: Повиците се однесуваат на следните активности: Уметнички престој во Линц, Австрија во февруари 2018 година. Повикот е отворен до 29 декeмври 2018 година. Пријавувањето се одвива директно на следниот линк : Уметнички престој во Каунас, Литванија во март 2018 година. Повикот е отворен до 28 декeмври 2018 година. Пријавувањето се одвива директно на следниот линк : Уметнички престој во Ливерпул, Велика Британија во февруари-март 2018 година. Повикот е отворен до 28 декeмври 2018 ...
сите 29 | | | веќе видена

Граѓаните од денеска на бесплатната телефонска линија 193 деноноќно може да пријавуваат огнови кои што горат на отворено и придонесуваат за загадување на воздухот. Оваа активност, која е дел од краткорочните мерки на Градот Скопје за справување со загадувањето, пред граѓаните ја претстави градоначалникот Петре Шилегов. - Палењето огнови на отворено е законски забрането. Најчесто, тоа е последица на несовесноста на одредени граѓани, но тоа често е и единствен начин за затоплување во студените зимски денови на нашите сограѓани кои немаат соодветно сместување. Одговорно пристапуваме на ваквиот проблем. Подаваме рака на сите сограѓани. Сите заедно можеме да го спречиме палењето огнови на отворено, а со тоа да ја подобриме животната средина и амбиентниот воздух. Но, и да им помогнеме на оние на кои помошта им е најпотребна – рече денеска градоначалникот Петре Шилегов. Шилегов објасни дека Градот Скопје во соработка со Министерството за труд и социјална политика, Министерството за внатрешни работи, ...
сите 76 | | | веќе видена

Градоначaлникот Петре Шилегов, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и секретарот на Црвениот крст на Град Скопје, Сузана Тунева Пауновска го посетија Пунктот за бездомници во Момин Поток, кој од вечер ќе биде отворен 24 часа за згрижување на бездомните лица на територијата на Скопје поради најавата на студен бран. Овој пункт на бездомниците ќе им обезбеди 24 часовна услуга следниве три месеци, односно во декември, јануари и февруари, и дополнително ќе бидат ангажирани 40 волонтери на Црвениот крст коишто ќе се грижат за нив. - Градот Скопје се грижи на секаков можен начин да им излезе во пресрет на бездомните лица кои живеат на овие простори. Станува збор за наши сограѓани на кои им е неопходна помош, пред се во форма на сместување. Скопје е солидарен град. Наша цел е да им помогнеме на овие луѓе особено во зимскиот период кога ниските температури значително им ги отежнуваат условите за живот - изјави градоначалникот Шилегов. Тој потенцираше дека планираат ставката во Буџетот на ...
сите 15 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов, денескa во хотелот Континентал учествуваше на Форум за јавни политики: Интегриран пристап за заштита на квалитетот на воздухот: Унапредување на соработката помеѓу централната власт, локалната власт и граѓанските организации. На форумот во организација на Министерството за заштита на животната средина и просторно планирање и на УСАИД се дискутираше за можностите за унапредување на соработката за заштита на квалитетот на воздухот. Градоначалникот Шилегов им се заблагодари на Министерството за заштита на животната средина и просторно планирање и на УСАИД за организацијата на форумот во контекст на можноста да се дискутира за унапредувањето на соработката помеѓу централната власт, локалната власт и граѓанските организации во насока на обезбедување на еден интегриран пристап за заштита на квалитетот на воздухот. - Денес сме тука да продолжиме со нашите намери да обезбедиме еден системски и интегриран пристап во решавањето на проблемот со загадувањето на воздухот. Ваквиот пристап ...
сите 79 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов утре (14.12.2017 година, четврток) во 12 часот ќе одржи прес-конференција во салата до кабинетот на градоначалникот на Град Скопје (барака број 4).
сите 59 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов, министерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураки, амбасадорот на Република Франција во нашата земја, Христијан Тимоние и претставникот на компанијата „ЕЖИС“, Мирослав Влахов денеска потпишаа анекс на Меморандумот на разбирање за студијата за финансирање, изградба и работа на Централната станица за третман на отпадни води за град Скопје. Со потпишувањето на овој анекс се одредува временската рамка за преостанатите активности и зголемувањето на грантот за финансирање на овој проект. - Со потпишувањето на овој Анекс на Меморандумот се одредува временската рамка за преостанатите активности и зголемувањето на грантот за финансирање на овој проект. Владата на Република Франција обезбеди дополнителни 197.863 евра, со што вкупниот износ на грантот сега изнесува 927.182 евра. Овој проект го спроведува Министерството за животна средина и просторно планирање, а корисник е Градот Скопје, преку ЈП „Водовод и канализација“ - рече денеска градоначалникот Шилегов. ...
сите 102 | | | веќе видена

Град Скопје, традиционално во соработка со Агенцијата СВОТ ДООЕЛ-Скопје избираат „Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите″ и најдобро кафуле во град Скопје. Проектот Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите се спроведува по десети пат, а по вторпат се избираа и трите најдобри кафе барови на подрачјето на град Скопје. Плакетите на најдобрите, денеска им ги врачи градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов. - Овие проекти произлегуваат од Програмата за финансирање на проекти за развојот на занаетчиството, угостителството и трговијата на Град Скопје за 2017 година. Наша цел е преку овие настани да ја потенцираме важноста на квалитетот на услугата кон клиентите во угостителската дејност, како и да го подигнеме општото ниво на квалитет и на целокупниот амбиент во угостителските објекти во Градот – истакна Шилегов. Тој посочи дека во нашите угостителски објекти, во кои сопствениците внимаваат и на најмалите детали, се трудат се да биде совршено и проверено, создаваат уникатен впечаток, се чувствува ...
сите 25 | | | веќе видена

Градот Скопје Ве поканува на потпишувањето на анексот на меморандумот за разбирање за студијата за финансирање, изградба и работа на пречистителна станица за град Скопје, што е закажано за утре (13.12.2017 година, среда) во 12 часот, во салата до Кабинетот на градоначалникот на Град Скопје (барака број 4). На потпишувањето на документот ќе присуствуваат градоначалникот Петре Шилегов, министерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураку и претставникот на компанијата „Ежис“, Мирослав Влахов.
сите 93 | | | веќе видена

Градот Скопје денеска беше домаќин на промоцијата на документот Промени во моделот и менувањето на перцепцијата за средното стручно образование во Република Македонија изработен во рамките на проектот „Форум за јавни политики“ од Фондацијата „Фридрих Еберт“ и од Институтот за социјална демократија „Прогрес“. - За време на предизборната кампања, преточена во програмата за новите политики на градоначалникот Шилегов, ветивме плански пристап кон проблемите со кои се соочуваме, како и креирање на политики во согласност со мислењата и предлозите на засегнатите субјекти. Во таа насока е и денешната расправа, токму овде во просториите на Градот. Сведоци сме на сериозни проблеми во легислативата и инертност во средното стручно образование, кои се рефлектираат во продуцирањето на кадар кој не соодветствува со потребите на пазарот на труд, како и на отсуството на мотивација на стопанството за активно вклучување во сегментот на образованието – истакна Билјана Секуловска Габер, советник во Советот на Град Скопје. ...
сите 22 | | | веќе видена

Градот Скопје Ве поканува на доделувањето на признанијата на најдобрите во традиционалната манифестација „Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите″ и најдобро кафуле во Скопје што е закажано за утре (13.12.2017 година, среда), во 11 часот, во Салата на Советот на Град Скопје.
сите 58 | | | веќе видена

Обилните врнежи од дожд кои го зафатија Скопје во текот на изминатите денови предизвикаа излевање во мајор коритото на реката Вардар и штета на скапо платените објекти од проектот „Скопје 2014“. Градбите и градежните активности што се дел од овој проект, а се одвиваат во коритото на реката на потегот од мостот „Гоце Делчев“ до Камениот мост, ја намалуваат проточноста на коритото и при надојдена вода претставуваат опасност по безбедноста на градот од поплави. - Последните дождови покажаа дека мегаломанскиот проект „Скопје 2014“ станува реална опасност по граѓаните на Скопје и нивните имоти. Во јавноста се презентираше неговата корисност за развој на туризмот во Скопје. Изминативе неколку дена потврдија дека оваа слика не само што не го развива туризмот, туку претставува опасност за безбедноста на целиот град – истакна градоначалникот Шилегов. Тој додаде дека состојбата на подрумите на објектите околу реката Вардар јасно покажуваат дека залудно се потрошени милионски суми за изградба на овие објекти. ...
сите 23 | | | веќе видена

Градот Скопје во текот на изминатиов месец интензивно работи на изнаоѓање системско решение за превенција и спречување на инциденти што се поврзани со напади на граѓаните од кучиња, без разлика дали станува збор кучиња скитници или за кучиња кои имаат сопственици. За таа цел градоначалникот Шилегов донесе Решение и беше формирана работна група, составена од 5 члена, односно од еден советник во Советот на Град Скопје, вработен во Секторот за комунални работи на Град Скопје и по еден претставник од здружението за заштита на животни Анима мунди, граѓанската иницијатива Кане Корзо и од Асоцијацијата на активности за правата на животните. Согласно задолженијата наведени во Решението за формирање на работна група за следење на состојбата во работата на стационарот за хуман третман на уличните кучиња – Вардариште, работната група подготви препораки кои се наведени во Извештај на работната група за следење на состојбата во работата на стационарот за хуман третман на уличните кучиња – Вардариште. Во рамките ...
сите 83 | | | веќе видена

Сојузот на спортските федерации на Македонија денеска (12.12.2017 година, вторник) го објави Koнкурсот за доделување на награди и признанија во изборот на најуспешни спортистки и спортисти, тренер и спортска екипа на Град Скопје, за 2017 година Изборот на најуспешните спортистки и спортисти, тренер и спортска екипа на Град Скопје, се доделува за постигнати резултати во индивидуален и во клупски спорт во тековната година, на спортисти и тренери коишто настапуваат за спортски клубови, чие седиште е во Скопје. Право на предлагање на кандидати за Изборот на најуспешните, имаат спортските клубови и нивните членови, чие седиште е во Скопје. Предлозите за Избор на најуспешни спортистки и спортисти, тренер и спортска екипа на Град Скопје, се за следниве категории: - Најуспешни 10 спортисти во сениорска категорија (мажи и жени); - Најуспешни 5 спортисти во младинска категорија (мажи и жени); - Најуспешен тренер; - Најуспешна спортска екипа од Скопје; - Најуспешен спортист/ка - странец кој настапува во екипа од ...
сите 57 | | | веќе видена

Градот Скопје е домаќин на Регионалната конференција во рамки на меѓународниот проект „Одржлива урбана мобилност кај градовите од Југоисточна Европа“ (Sustainable Urban Mobility in SEE Cities), на тема „Зголемување на бројот на велосипедисти во Скопје”, Регионалната конференција наредниве неколку денови ќе се одржи на повеќе локации во Скопје, а на нејзиното отворање се обрати градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов. - Градот Скопје е домаќин и ко-организатор на Регионалната конференција на тема „Зголемување на бројот на велосипеди во Скопје“ поддржана од ГИЗ - Германско друштво за интернационална соработка, мрежата „Конектив Ситис“ (Connective cities) и германската влада. Градот Скопје е дел од Мрежата на енергетски ефикасни градови од југоисточна европа од 2009 година и е потписник на Европската повелба на градоначалници – наведе градоначалникот Шилегов. Тој наведе дека на оваа конференција ќе се дискутира за продолжување и унапредување на проектот „Скопје Вело Град“. - Во наредните 3 дена во оваа ...
сите 11 | | | веќе видена

Утре (12.12.2017 година, вторник) во хотел „Холидеј Ин“ во 10 часот ќе биде отворена меѓународната конференција во рамки на меѓународниот проект „Одржлива урбана мобилност кај градовите од Југоисточна Европа“ (Sustainable Urban Mobility in SEE Cities). Во 10 :30 часот градоначалникот Петре Шилегов ќе даде изјави за медиумите.
сите 46 | | | веќе видена

Градот Скопје во текот на изминатиов месец интензивно работи на изнаоѓање системско решение за превенција и спречување на инциденти што се поврзани со напади на граѓаните од кучиња, без разлика дали станува збор кучиња скитници или за кучиња кои имаат сопственици. За таа цел градоначалникот Шилегов донесе Решение и беше формирана работна група, составена од 5 члена, односно од еден советник во Советот на Град Скопје, вработен во Секторот за комунални работи на Град Скопје и по еден претставник од здружението за заштита на животни Анима мунди, граѓанската иницијатива Кане Корзо и од Асоцијацијата на активности за правата на животните. - Единствениот начин системски да се реши овој проблем е преку обезбедување на контрола на бројот на уличните кучиња по пат на хумано и одговорно времено стациониорање и третирање на животните. Истовремено бараме и системско решение за целосно регулирање на одговорностите на сопствениците на домашни миленици во насока на спречување на ваквите инциденти. Работиме на ...
сите 99 | | | веќе видена

next