Град Скопје

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, денеска одржа прес-конференција по повод првите 100 дена од мандатот. На прес-конференцијата Шилегов ги презентираше резултатите и најважните активности во првите 100 дена, предизвиците со коишто се соочи новата градска власт, како и дел од плановите и поважните проекти што ќе се реализираат во наредниот период. „Овие 100 дена работевме посветено, одговорно и чесно, следејќи ги потребите и интересите на граѓаните на Скопје. Го отворивме Градот за сите. Веднаш по преземањето на градската власт воведовме двосменско работење на службите што непосредно работат со граѓаните. Бараката 16, сега работи од 7:30 наутро до 19:30 навечер. Граѓаните сега можат побрзо и полесно да ги завршат своите работи поврзани со прием, издавање, заверка на документи за даноци, такси и други надоместоци на Град Скопје. Исто така, имплементиравме нов софтвер што овозможува даночните обврзници да добијат навремени информации за статусот или промената на нивниот предмет поднесен до Град ...
сите 127 | | | веќе видена

Утре /03.02.2018 година, сабота/ во 12 часот во канцеларијата за состаноци на градоначалникот (бул. Илинден 82, барака 4), градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов ќе одржи конференција за медиуми.
сите 141 | | | веќе видена

Град Скопје ги објави добитниците на Конкурсот за финансирање манифестации, проекти и творештво на други корисници и чинители преку кои се остварува локалниот интерес во културата. На конкурсот што беше распишан на 28.11.2017 год. пристигнаа 430 комплетни апликации. Пристигнатите апликации беа оценети од шест стручни комисии, составени од претставници на Град Скопје, претставници од културните институции на Градот и истакнати културни работници. Тие водејќи се според критериумите и насоките наведени во објавата на конкурсот, донесоа одлука Град Скопје да поддржи 212 предлог проекти, односно речиси 50% од пристигнатите пријави. Од поддржаните предлог проекти по 22% им припаѓаат на музичката уметност и изведбените уметности; 20% за визуелни уметности и уметност на нови медиуми; 16% за издавачка и библиотечна дејност и по 10% за музејска дејност и промоција на културното наследство и меѓународна соработка. За овој конкурс, градот издвои 16 милиони денари. За споредба, во 2016 година биле потрошени 10.300.500 ...
сите 17 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, министерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураку и Златан Икономов, технички директор во ЈП „Водовод и канализација” – Скопје, денеска го потпишаа Договорот за спроведување на ИПА проектот „Подобрување на инфраструктурата за отпадни води во градот Скопје“. - Грижата за здрав живот на сите граѓани не обврзува да вложуваме и да се грижиме за животната средина. Отпадните води се предизвикувач на големо загадување на водите и на целата животна средина. Испуштањето на отпадни води во Реката Вардар, влијае на квалитетот на водата и живиот свет во неа.Со реализација на проектот ќе овозможиме заштита на реката од загадувањето преку затворање на неколку испусти на отпадни води што директно се излеваат во реката Вардар – изјави Шилегов. Во своето обраќање тој посочи дека тоа ќе се постигне преку изградбата на колектори од двете страни на Вардар, во подрачјето на Градот Скопје, и претставува чекор напред во заложбите на Градот, водите на реката Вардар ...
сите 46 | | | веќе видена

По добиените информации од Министерството за животна средина и просторно планирање дека среднодневните концентрации на ПМ10 честички во воздухот се под дефинираниот праг на алармирање од 200 µг/м3 и епизодата со зголемено загадување во текот на два последователни дена е прекината, Градот Скопје ги известува граѓаните дека се укинуваат вонредните мерки и интервентните препораки за намалување на загадувањето на воздухот што беа воведени на 30 јануари 2018 година. Со тоа, мерките и препораките за намалување на загадувањето на воздухот се укинуваат веднаш. Но, Град Скопје за да им овозможи на граѓаните коишто на своите работни места пристигнале со автобус, бесплатно да се вратат дома, од вечер (01.02.2018 година) во 20 часот го укинува бесплатниот јавен превоз. Овие мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот ќе се воведат повторно доколку се повтори епизодата со загадувањето на воздухот, а за што граѓаните ќе бидат навреме информирани. И покрај расчистувањето на воздухот Градот Скопје апелира ...
сите 97 | | | веќе видена

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, на денешната петта седница на Советот на Град Скопје, ги повлече од дневен ред предлог-одлуките со кои беше предвидена промена на цената на водата во Скопје. Станува збор за три точки, поточно Предлог-Одлуката за давање согласност на Одлуката за утврдување тарифа за снабдување со вода за пиење или водоснабдување на ЈП „Водовод и канализација“-Скопје за регулиран период 2018-2020 година; Предлог-Одлуката за давање согласност на Одлуката за утврдување тарифа за собирање и одведување урбани отпадни води на ЈП „Водовод и канализација“-Скопје за регулиран период 2018-2020 година; како и Предлог-Одлуката за давање согласност на Одлуката за утврдување тарифа за прочистување отпадни води на ЈП „Водовод и канализација“-Скопје за регулиран период 2018-2020 година. - Имајќи предвид по извршената длабинска анализа за финансиската состојба и работењето на ЈП „Водовод и канализација“, имајќи предвид дека се политикантски мотивите на Регулаторната комисија, имајќи предвид дека ...
сите 116 | | | веќе видена

радоначалникот Петре Шилегов вчера се обрати на отворањето на изложбата „Москва Денес“, што во рамките на одбележувањето 24 години од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Руската Федерација и Република Македонија е поставена во Музејот на Град Скопје. -Изложбата „Москва Денес“ претставува одлична можност за граѓаните на Скопје, преку изложените фотографии и легенди, информативните брошури и видеопроекции, да добијат појасна претстава за современиот урбанистички изглед на руската престолнина- истакна градоначалникот Шилегов. Тој, исто така, нагласи дека реновираните знаменитости, уникатните архитектурни и инфраструктурни проекти изградени во Москва во последните неколку години, што имаме можност да ги видиме денеска, се одличен пример како една светска метропола успева да се грижи за зачувувањето на прекрасниот автентичен изглед одржуван со векови. Изложбата, којашто се базира на официјалните фотоматеријали доставени од Градот Москва и го отсликува современиот урбанистички изглед на руската ...
сите 19 | | | веќе видена

Утре /31.01.2018 година, среда/ во 11 часот во големата сала на Советот на Град Скопје /барака 13, бул. Илинден бр. 82/ ќе се одржи петтата седница на Советот на Град Скопје. На седницата Советот на Град Скопје ќе работи по следниот дневен ред: - Усвојување на Записникот од четвртата седница на Советот на Град Скопје, одржана на 27 декември 2017 година 1. Верификација на мандат на член на Советот на Град Скопје; 2. Предлог-Одлука за воспоставување меѓуопштинска соработка помеѓу Градот Скопје и Општината Сарај за реконструкција на улица во село Крушопек; 3. Предлог-Одлука за воспоставување меѓуопштинска соработка помеѓу Градот Скопје и Општината Сарај за изработка на проект за ревитализација на езерото Треска; 4. Предлог-Одлука за воспоставување меѓуопштинска соработка помеѓу Градот Скопје и Општината Чаир за изградба на колектор по ул. 155 – Општина Чаир; 5. Предлог-Одлука за воспоставување меѓуопштинска соработка помеѓу Град Скопје и Општина Центар за дел од улица Митрополит Теодосиј Гологанов; 6. ...
сите 115 | | | веќе видена

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, деновиве е во официјална посета на Загреб, Република Хрватска, каде утрово оствари работна средба со градоначалникот на Загреб, Милан Бандиќ. На средбата присуствуваа и претставници на македонската амбасада во Хрватска, претставници на јавните претпријатија и администрацијата на Градот Загреб, како и на Европската епархија на МПЦ. На средбата, градоначалниците дискутираа за досегашната соработка и искажаа желба истата во иднина да се продлабочи во повеќе области, каде како најважни ги издвоија урбанистичкото уредување, животната средина и сообраќајот. Скопје и Загреб се збратимени градови од 2011 година и досега имаа соработка во областа на образованието, спортот и културата. На средбата беше договорено висока делегација, предводена од градоначалникот на Загреб, заедно со претставници од Секторот за сообраќај на Загреб и ЗЕТ (Загребачки електричен трамвај) да го посетат Скопје, каде што би размениле искуства и би дале стручна помош во насока на развој на нови ...
сите 84 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов денеска се обрати на меѓународната конференција „Развој на урбаната мобилност за одржлив град и град во кој квалитетно се живее“ организирана од Градот Скопје во рамки на проектот CREATE, целосно поддржан од ЕУ Програмата Хоризон 2020. На почетокот од своето обраќање, градоначалникот Шилегов го истакна значењето на тригодишниот проект во поддршката на градската администрација од Скопје да направи град во кој интересот за животната средина и здравјето на граѓаните ќе го надмине прашањето на сообраќајниот метеж. - Имајќи предвид дека градот Скопје се наоѓа во Фаза 1, каде градските политики создавале град ориентиран кон овозможување повеќе услови за автомобилите преку адаптација на инфраструктурата и вложување во нови паркинзи, пред мене како градоначалник е еден од најголемите предизвици. Градот Скопје да го направиме функционален град во кој ќе обезбедиме квалитетен живот за сите граѓани, особено преку поттикнување промена на начинот на транспорт од патувања со автомобил на ...
сите 16 | | | веќе видена

Во согласност со Законот за квалитет на амбиентниот воздух, на барање на Владата на Република Македонија и Министерството за здравство, Градот Скопје објави итни мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот. Овие мерки се преземаат по добиеното известување од Министерството за животна средина и просторно планирање дека прагот на алармирање за ПМ10 честичките во воздухот е надминат (над 200μg/m3) во текот на два дена последователно. Градот Скопје мерките и препораките за намалување на загадувањето на воздухот оваа зима ги воведува по третпат. Во сила стапуваат следните мерки и препораки: 1. Градот Скопје од денеска, 30 јануари 2018 година, воведува бесплатен јавен превоз во автобусите на ЈСП и во автобусите на приватните превозници. Оваа мерка ќе трае се до моментот на намалување на загадувањето, за што дополнително ќе бидеме известени од Министерството за животна средина. 2. Градот Скопје ги прекинува сите градежни активности на градилиштата под своја надлежност и ги повикува сите ...
сите 118 | | | веќе видена

Градот Скопје организира меѓународна конференција на тема: „Развој на урбаната мобилност за одржлив град и град во кој квалитетно се живее“ која ќе се одржи утре, 30 јануари 2018 година, во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје, со почеток во 10 часот. Конференцијата се одржува во рамки на проектот CREATE, насловен како „Намалување на сообраќајниот метеж во Европа - напредна ефикасност во транспортот“ ( Congestion Reduction in Europe – Advancing Transport Efficiency), кој е целосно поддржан од ЕУ Програмата Хоризон 2020 во кој Градот учествува од 2015 година. Целта на овој проект е намалување на сообраќајниот метеж во европските градови преку поттикнување на промена на транспортот, од употреба на автомобили кон користење други видови транспорт. Ве покануваме да ја проследите конференцијата на која ќе се обратат градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески и Вирве Вимпари, претставничка од Делегацијата на ЕУ во Македонија, а стручни излагања ќе имаат домашни ...
сите 23 | | | веќе видена

Секторот за финансиски прашања на Град Скопје ги известува сите правни и физички лица, коишто имаат заостаната обврска, неплатен данок на имот за 2016 година, итно да ја подмират својата обврска. Законот за даноци ги обврзува единиците на локалната самоуправа, доколку во определен рок, поточно до крајот на календарската година за која е пристигната даночната обврска не е подмирена, да спроведат постапка за присилна наплата на данокот на имот, како за правните, така и за физичките лица. Постапката за присилна наплата за данокот на имот за 2016 година е во тек и за да се избегне непотребното блокирање на трансакциските и жиро сметките, апелираме и ги потсетуваме обврзниците уште еднаш да си ги проверат уплатите за 2016 година и доколку не ја платиле обврската, веднаш да ја подмират.
сите 84 | | | веќе видена

Продолжува големата акција за поставување заштитни столпчиња по должината на повеќе улици и булевари во централното градско подрачје. Оваа координирана акција се спроведува по налог на Град Скопје и истата е во насока на зголемување на безбедноста на сите учесници во сообраќајот и овозможување непречено движење на пешаците. Деновиве екипите на ЈП „Улици и патишта“ извршуваат градежни активности за поставување заштитни столпчиња на тротоарите на булеварот „Свети Климент Охридски“, на потегот од крстосницата со улица „Свети Кирил и Методиј“ до крстосницата со улица „Димитрие Чуповски“. Досега се завршени градежните работи од едната страна на булеварот (пред Европскиот факултет), каде што се поставени 126 заштитни столпчиња, а во моментов се извршуваат градежни работи од другата страна на булеварот, каде што треба да се постават дваесеттина столпчиња. Изминатиов период, во рамките на оваа голема акција столпчиња беа поставени и по должината на улицата „Димитрија Чуповски“, пред Министерството за правда, ...
сите 11 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов денеска во Загреб учествуваше на работниот состанок во врска со заедничката кандидатура на Македонија, Словенија и Црна Гора за организација на европското првенство во ракомет во женска конкуренција во 2022 година . Како градови организатори на ова првенство ќе бидат Скопје од Македонија, Подгорица од Црна Гора и Цеље и Љубљана од Словенија. На официјалното поднесување на кандидатурата присуствуваа и градоначалниците на Загреб, Подгорица и Љубљана, како и претседателите и претставници на ракометните федерации на Македонија, Црна Гора и Словенија, вклучувајќи и високи преставници на Европската ракометна федерација (ЕХФ). Во своето обраќање пред присутните, градоначалникот Петре Шилегов нагласи дека Скопје ужива углед на добар домаќин и има потенцијал достоинствено да ги прими туристите и љубителите на ракометот и да им обезбеди добра забава и пријатен престој за време на европското ракоментно првенство во женска конкуренција. Градот Скопје години наназад ...
сите 6 | | | веќе видена

Градот Скопје и Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија Ве покануваат на отворањето на изложбата „Москва Денес“ кое е закажано за 30.01.2018 година во 19 часот во Музејот на Град Скопје. Изложбата, којашто се базира врз основа на официјалните фотоматеријали доставени од Град Москва, го отсликува современиот урбанистички изглед на руската престолнина. На неа ќе бидат претставени реновирани знаменитости по кои што е позната Москва низ светот, уникатни архитектурни и инфраструктурни проекти изградени во Москва во последните неколку години, како и можностите за развој на туризмот, спортот, образованието и културата што ги нуди еден од најголемите градови на земјата. Изложбата „Москва Денес“ се одржува во рамки на одбележувањето 24 години од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Руската Федерација и Република Македонија и е во организација на Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија и руската државна агенција Россотрудничество со поддршка на Град Скопје и Музејот на Град ...
сите 15 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов денеска на прес-конференција за новинарите информираше дека Градот Скопје, во соработка со средните училишта што се под негова ингеренција, започнува голем инвестициски проект за реконструкција на фасадите и на инфраструктурата во објектите. - Со реконструкцијата на фасадите ќе ги опфатиме сите средни училишта коишто имаат потреба од тоа. Со ова училиштата ќе добијат енергетски ефикасни фасади, во согласност со современите стандарди за рационализација и за заштеда на електричната и на топлинската енергија. Покрај реконструкција на фасадите предвидена е реконструкција на покривите и на надворешната столарија, таму каде што е потребно. Висината на средствата за оваа намена, предвидени во буџетот на Град Скопје изнесува 70 милиони денари. Овие средства ги обезбедивме со пренамена на средствата што беа предвидени за Скопје 2014 - истакна градоначалникот Шилегов. Годинешниов буџет на Град Скопје за образование е двојно зголемен во споредба со лани , односно од 81,2 ...
сите 12 | | | веќе видена

По повод празнувањето, на еден од најголемите христијански празници Водици (Богојавление), Претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева, денеска присуствуваше на традиционалниот црковен чин – положување на светиот Крст во водите на реката Вардар, кое се одржа на мостот Слобода. Церемонијата започна со Златоустова литургија во црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ предводена од поглаварот на МПЦ-ОА, г.г. Стефан. Главниот настан се одржа точно на пладне, на мостот Слобода, кога Архиепископот Охридски и Македонски Г. Г. Стефан, ги освети водите на реката Вардар и во нив го положи светиот Крст. Меѓу многуте капачи кои скокнаа по светиот Крст, во осветените води на реката Вардар, најбрз и најсреќен беше Даниел Дончевски, кој светиот крст од Вардар го вади по петти пат. Даниел на сите православни христијани им посака здравје и среќа. Претседателката Јанчева на Дончевски му подари ракотворба во двојна рамка - златни обетки, со гранат, гулабици (Требениште, Р. Македонија II век.п.н.е.), ...
сите 69 | | | веќе видена

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, деновиве е во официјална посета на Загреб, Република Хрватска, каде утрово оствари работна средба со градоначалникот на Загреб, Милан Бандиќ. На средбата присуствуваа и претставници на македонската амбасада во Хрватска, претставници на јавните претпријатија и администрацијата на Градот Загреб, како и на Европската епархија на МПЦ. На средбата, градоначалниците дискутираа за досегашната соработка и искажаа желба истата во иднина да се продлабочи во повеќе области, каде како најважни ги издвоија урбанистичкото уредување, животната средина и сообраќајот. Скопје и Загреб се збратимени градови од 2011 година и досега имаа соработка во областа на образованието, спортот и културата. На средбата беше договорено висока делегација, предводена од градоначалникот на Загреб, заедно со претставници од Секторот за сообраќај на Загреб и ЗЕТ (Загребачки електричен трамвај) да го посетат Скопје, каде што би размениле искуства и би дале стручна помош во насока на развој на нови ...
сите 17 | | | веќе видена

Пред Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ денеска /06.01.2018 година, сабота/ се одржа традиционалниот народен собир по повод големиот христијански празник Бадник. Кум на годинешното одбележување на Бадник во Скопје е Влатко Огненовски – Шеф, додека здравичар е Стефан Хаџи Николов – Штеф. На традиционалното делење на бадниковите гранчиња на платото пред Соборниот храм денеска присуствуваше и градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, кој му го предаде бадникарскиот ќуп на новиот кум. Градоначалникот Шилегов на присутните и на сите христијани од православна вероисповед им ги честита Бадник и божиќните празници, пожелувајќи им добро здравје и благосостојба. - Ова се празници коишто не зближуваат со најголемото богатство, а тоа се нашите семејства и пријатели. Токму вечерва, на бадниковата вечера, и утре кога го славиме Божиќ, всушност ќе почуствуваме колку малку е потребно за да бидеме малку подобри луѓе од тоа што сме биле во минатото. Дозволете ми да Ви посакам тој мир да го пронајдеме секој во себе, ...
сите 30 | | | веќе видена

next