Град Скопје

Денеска /17.07.2017 година, понеделник/ започнаа градежните работи на реконструкцијата на главната улица во населеното место Глумово во Општина Сарај. На почетокот на градежните работи присуствуваа градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Сарај, Беким Мурати и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски. - Со овој проект е предвидена реконструкција на коловозот на оваа улица, од влезот на Глумово до тoчкaтa кaде штo се двoи пaтoт зa Гoрнa и Дoлнa Мaткa. На овој потег, којшто е во должина од околу 1.000 метри, ќе се изврши отстранување на горниот слој и ќе се нанасе нов асфалт, а ќе се реконструираат и тротоарите на естата каде што ги има. Сметам дека станува збор за исклучително важен проект, бидејќи станува збор за пат којшто е од голема важност за жителите на Грумово и од повеќе други населени места кои го користат секојдневно, но и за сите посетители на спортско рекреативниот центар Матка – кажа градоначалникот Трајановски. Градоначалникот Мурати изјави дека ...
сите 66 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановск, градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски и генералниот директорот на ЕЛЕМ, Христијан Мицковски, денеска /17.07.2017 година, понеделник/ во населеното место Хиподром го промовираа проектот за проширување на топловодната мрежа на „ЕЛЕМ Енергетика“ во повеќе населени места во Општина Гази Баба. - Со овој проект е предвидена поддршка и субвенционирање на изградбата на потстаниците, примарната и секундарната топловодна мрежа, како и мрежата за греење во самите објектите за колективно домување. Потстаниците, примарната и секундарната мрежа ќе биде изградена од АД ЕЛЕМ, Градот Скопје и Општина Гази Баба, односно ќе се изградат и инсталациите во самите станови, а потоа граѓаните ќе ја отплатат на повеќе рати. Сметам дека овој проект ќе предизвика голем интерес кај граѓаните, а со овој проект ќе се опфатат околу 1 050 домаќинства – кажа градоначалникот Трајковски. Градоначалникот Трајановски изјави дека станува збор за одличен проект кој ќе има не само ...
сите 29 | | | веќе видена

Град Скопје, во наредниот период ќе пристапи кон достава на Решенија за присилна наплата на долг за данок на имот и фирмарина, од физички и правни лица кои во согласност со Законот во предвидените рокови ја немаат подмерено својата обрска за 2016 година. Се известуваат сите даночни обврзници (физички и правни лица) кои во наредниот период на своја адреса ќе добијат Решение за присилна наплата за 2016 година, веднаш да пристапат кон плаќањето на наведениот долг согласно решенијата за присилна наплата, со што би се избегнала непопуларната мерка за блокада на сметки во деловните банки. Доколку даночните некои обврзници кои се опоменати, или им е исратено решение за присилна наплатапа, во меѓувреме го имаат палтено долгот, треба да се обратат во Град Скопје, барака 16, со доставување на доказ за уплата на долгот за 2016 година.
сите 15 | | | веќе видена

Утре /17.07.2017 година, недела/ во 11 часот, градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски ќе присуствува на почетокот на реконструкцијата на главната улица во н.м. Глумово во Општина Сарај.
сите 45 | | | веќе видена

Aвгуст и септември во Скопје со одлична забава, музика и голем број на настани со „СУПЕР СКОПЈЕ“. Во текот на месец август и дел од септември, под мотото „Супер скопје“, секој викенд на различни локации жителите и посетителите на Скопје ќе имаат можност да проследат голем број на концетри и други културно-уметнички настапи. Ова денеска /16.07.2017 година, недела/ го соопшти градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и претставници на сопствениците и менаџерите на угостителските објекти во Скопје. - Станува збор за проект за организирање на голем број на забавни настани во Скопје секој викенд, поточно петок и сабота, на повеќе локации во Скопје. Супер Скопје ќе започне на 7 август, со отворањето на 10-то јубилејно издание на Пиволенд, каде и оваа година на Скопското кале сите ќе може да уживаат во одлично пиво, скара и музичка програма. Како една од музичките атракции кои ќе настапат на скопскиот Пиволенд сакам да Ви го најавам белградскиот состав С.А.Р.С кои ќе настапи на 12 август во сабота. На 8 ...
сите 16 | | | веќе видена

Утре /16.07.2017 година, недела/ во 12 часот, во канцеларијата за состаноци на градоначалникот на Град Скопје /бул. Илинден 82, барака 4/ градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и повеќе сопственици на угостителски објекти ќе одржат прес-конференција за забавата летна програма.
сите 47 | | | веќе видена

Градот Скопје и јавните претпријатија интензивно работат на терен во пресрет на Супер купот на УЕФА, коишто ќе се одржи на Националната арена „Филип Втори“ на 8 август. Во рамки на бројните активности за подготвување на теренот за одржувањето на фудбалскиот Супер Куп, јавните претпријатија работат на терен во рамките на нивните надлежности и ингеренции. Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ работат на терен на просторот околу Градскиот Парк и централното градско подрачје, на одржување на зеленилото и чистотата, чистење и одржување на Кејот на Реката Вардар, како и одржување и поставување на нова урбана опрема, во вид на клупи и корпи за отпадоци. Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ работат на чистење и одржување на хигиената, каде изминативе денови интензивно со луѓе и механизација се чистеше просторот околу арената „Филип Втори“ и централното градско подрачје. На овие локации се работеше на расчистување на отпадот, чистење и рачно и машинско метење на улиците. Од денеска засилени активности за чистење екипите ...
сите 63 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски, денеска /14.07.2017 година, петок/ присуствуваа на почетокот на градежните работи за изградба на атмосферска канализација и нова водоводна мрежа на улицата број 28 во населеното место Сингелиќ. Станува збор за проект во чија реализација учествуваат Градот Скопје, Општина Гази Баба и ЈП „Водовод и канализација“. Општината ќе го изврши ископот, а монтажата и поставувањето на водоводот и атмосферската канализација ќе го изврши ЈП „Водовод и канализација“. По завршување на изградбата на амосферската и водоводната мрежа, ќе се изврши санација на улицата 28 со средствата коишто Градот Скопје ги издвои за санација на оштетената инфраструктура во сите населени места кои претрпеа штети за време на поплавите минатиот август.
сите 42 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и Луиза Винтон, постојан претставник на УНДП во Република Македонија свечено го отворија Центарот за иновации на Град Скопје – Скопје лаб. Центарот за иновации е лоциран во објектот на влезот на градската администрација, во просториите на поранешниот Граѓански центар. - Со отворањето на овој Центар за иновации, Град Скопје ги продолжува активностите за подобрување на комуникацијата и соработката со граѓаните, давајќи и можност на јавноста да учествува во развојот на нови услуги и решенија за подобро Скопје. Клучната улога на оваа лабораторија е да работи на истражување и развивање нови решенија за предизвиците со кои секојдневно се соочуваме. Ова е место каде што граѓаните, бизнис заедницата и невладиниот сектор ќе имаат шанса да работат заедно и директно да учествуваат во креирањето на политиките - изјави градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски. - Идејата на Центарот е да покаже дека јавните услуги што ги нуди власта, без разлика дали на национално или ...
сите 11 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски, денеска /05.07.2017 година, среда/ извршија увид во градежните работи на првата фаза од капиталниот проект за продолжување и изградба на булеварот „Христијан Тодоровски Карпош“ во општина Бутел. Новиот дел од булеварот „Христијан Тодровски Карпош“ се гради на потегот од крстосницата со булеварот „Босна и Херцеговина“ до крстосницата со улицата „Натанаил Кучевишки“ во должина од 1.000 метри. - Ова е првиот новопроектиран булевар којшто се реализира на територијата на Скопје по подолг период, додека преостанатите беа проширување на постојните улици. Новиот булевар ќе биде со вкупна ширина од 40 метри, ќе има 6 сообраќајни ленти од по 3,5 метри, а ќе има и велосипедски патеки од двете страни на булеварот со ширина од 2,5 метри. По должината на булеварот ќе има пешачки патеки од двете страни со променлива ширина, како и средишно зеленило. На новиот булевар ќе биде поставено и ново улично осветлување, ...
сите 16 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, денеска /13.07.2017 година, четврток/ оствари средба со поголем број сопственици на угостителски објекти од повеќе локации од Скопје. На оваа редовна средба помеѓу градоначалникот Трајановски и сопствениците на угостителските објекти, се дискутираше за повеќе теми и се разменија идеи за подобрување на состојбата со забавниот живот и понуда во Скопје. - Една од насоките каде што доминираа нивните предлози се дека треба да се зголеми културно-забавната понуда, пред се во летниот период. Сметам дека на овие средби тие ни дадоа голем број одлични и супер идеи, кои во наредниот период ќе ги разгледаме и повторно ќе се сретнеме со конкретни насоки за да ги реализираме истите. Целта е во месец август да понудиме одлична забава во Скопје. На 8 август во Скопје ќе се одржи Фудбалскиот Супер куп, а од 7 до 12 август ќе се одржи и Скопскиот Пиволенд и практично од тогаш ќе започне големата забава во Скопје. Сметам дека сите тие што ќе останат во Скопје овој период, ...
сите 57 | | | веќе видена

Град Скопје ги повикува заинтересираните историчари на уметноста, кустоси или куратори да земат учество во постапката за селекција на куратор-кандидат од Град Скопје како можен куратор-селектор на изложба во рамки на европскиот проект „Креарт“. Град Скопје се вклучи како партнер во европскиот проект на мрежата Креарт (CreArt - http://creart-eu.org) поддржан од програмата на Европската комисија „Креативна Европа“. Како дел од активностите на мрежата еднаш годишно ќе се организира „Заедничка Европска изложба“ која ќе патува во 3 различни градови, а на која ќе учествуваат уметници од сите партнерски градови, избрани од еден заеднички европски куратор. Првото издание на изложбата ќе биде организирано во 2018 година во 3 града учесници во проектот Креарт, а нивниот распоред и рута ќе биде: - Ваљадолид, Шпанија: мај-јуни 2018 година - Ливерпул, Велика Британија: јули-август 2018 година - Лублин, Полска: септември-октомври 2018 година Град Скопје заедно со преостанатите партнерите на мрежата Креарт ќе му ...
сите 4 | | | веќе видена

Утре /13.07.2017 година, четврток/ во 11 часот, во „Соул кичен бар“ (Soul Kitchen Bar) (ГТЦ - Кеј 13 Ноември) градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски ќе оствари средба со повеќе сопственици на угостителски објекти.
сите 45 | | | веќе видена

Градот Скопје ги известува граѓаните дека вториот наврат на авионската дезинсекција против возрасни форми од комарци во 2017 година, на подрачјето на Град Скопје, ќе се одвива на 14.07.2017 (петок) и на 15.07.2017 (сабота), во раните утрински часови. Доколку временските услови не го дозволуваат вршењето на терестичната дезинсекција, истата ќе се изврши првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат поволни. Се известуваат пчеларите навремено да ги преземат потребните мерки за заштита на пчелите.
сите 21 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Гази Баба, Тони Трајковски, денеска /03.07.2017 година, понеделник/ извршија увид во градежните работи на новата атмосферска канализација што се гради по дел од улицата број 513 во населбата Ќерамидница, што води кон Скопски саем, во општината Гази Баба. - Денеска присуствуваме на почетокот на изградбата на атмосферска канализација од Дојрана до реката Вардар и од поранешен Пролетер до реката Вардар. Оваа атмосферска каализација се прави затоа што имаме две црни точки или две критични точки што се јавуваат при обилни дождови, односно едната е кај Дојрана, а другата е на булеварот Александар Македонски меѓу Континенрал и семафорите кај Автокоманда. Со изградбата на овој атмосферски колектор практочно ќе се заокружи колекторскиот систем од Дојрана па се до Вардар и од Пролетер до реката Вардар. Должината на овој зафат е 550 метри, а рокот за изградба е 60 дена. Инвеститорот на проектот е ЈП „ Водовод и канализација “ и ...
сите 27 | | | веќе видена

Јавните претпријатија „Паркови и зеленило“ и „Комунална хигиена“ денеска започнаа акција за чистење на повеќе локации во Општина Аеродром. Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ извршија ацкција за чистење на јавните површини, улиците и просторот околу контејнерите. Паралелно, специјалните екипи на ова претпријатие редовно спроведуваат акции за собирање на кабаст отпад. Екипите на „Паркови и зеленило“ работеа на чистење на зелените површини и паднати гранки, како и собирање на искосена трева.
сите 36 | | | веќе видена

Градот Скопје во рамки на реализацијата на проектот за нова велосипедска инфраструктура „Скопје Велоград 2017“, изминатиов период работи на велосипедските патеки по должината на бул. „Свети Климент Охридски“, којшто е еден од главните конектори во централното градско подрачје. Денеска увид во работите извршија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски. - За првпат во Скопје и Република Македонија, дел од велосипедската патека ќе биде на самиот коловоз, поточно се одзема дел од просторот за автомобили и истиот ќе биде наменет за велосипеди. Ова се реализира на дел од бул. „Свети Климент Охридски“, поточно на потегот од крстосницата со ул. „Димитрија Чуповски“ и бул. „Митрополит Теодосиј Гологанов“ до крстосницата со бул. „Илинден“ кај објектот на Владата на Република Македонија. На овој простор последната коловозна лента ќе биде наменета за велосипедистите, каде што истата е обележана со ...
сите 9 | | | веќе видена

Студија за оцена на влијание врз животната средина за Проектот: Изградба и управување на пречистителна станица за Град Скопје. Министерството за животна средина и просторно планирање ја известува заинтересираната јавност, дека инвеститорот Град Скопје, со седиште на Булeр “Илинден“ 82, во Скопје, достави Студијата за оцена на влијанието врз животната средина за изведување на Проектот: Изградба и управување на пречистителна станица за Град Скопје и истата е достапна за увид. Јавнатa расправa по Студијата за оцена на влијание врз животната средина за Проектот: Изградба и управување на пречистителна станица за Град Скопје, ке се одржи на 14 јули 201 7 година ( петок ), во зградата на Град Скопје со почеток во 1 1 .00 часот. Контакт лица: Цветанка Икономова Мартиновска– Раководител на Сектор за заштита на животнатасредина и природата Бул.Илиндел бб, 1000 Скопје; тел: 070359642 е-маил: Cvetanka.Ikonomova@skopje.gov.mk Министерство за животна средина и просторнио планирање бул. “Гоце Делчев” бр. ...
сите 21 | | | веќе видена

Утре /11.07.2017 година, вториник/ во 10:30 часот, на бул. Свети Климент Охридски, пред крстосницата со ул. „Димитрија Чуповски“ (спроти книжарницата Матица), градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски ќе изврши увид во изградбата на велосипедските патеки.
сите 23 | | | веќе видена

Градоначалниците на Град Скопје и Општина Кисела Вода, Коце Трајановски и Билјана Беличанец Алексиќ, денеска /10.07.2017 година, понеделник/ извршија увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија до улицата Христо Татарчев и изградбата на нов кружен тек. Со овој проект се врши проширување и реконструкција на булеварот Србија од кружниот тек кај Цементарницата до улицата Христо Татарчев, а на крајот од овој булевар ќе се изгради нов кружен тек меѓу булеварот Србија, улицата Христо Татарчев и поголем број на улици и краци. - Ова е втора фаза на проширување на булеварот Србија којашто се одвива овие 8 години, и претходно овој булевар се прошири од крстосницата со бул. Јане Сандански и Видое Смилевски Бато во Аеродром до кружниот тек кај Цементарницата. Сега, во оваа втора фаза, булеварот Србија се проширува на потег со должина од 868 метри, каде што ќе се добијат 4 сообраќајни ленти. Со ова, конечно булеварот Србија ќе биде завршен и изграден во целата негова должина. Покрај проширувањето на ...
сите 49 | | | веќе видена

next