Град Скопје

Градоначалникот Петре Шилегов денеска го најави воведувањето нов софтвер кој ќе овозможи даночните обврзници да добиваат навремени информации за статусот на нивниот предмет поднесен во Град Скопје или даночната обврска, по пат на СМС или е-маил. Оваа нова услуга за граѓаните ќе стартува во почетокот на 2018 година. - Откако го продолживме работното време до 19:30 на шалтерите во бараката со број 16, воведуваме уште една новина, со која услугите би биле поедноставни и подостапни за секој наш сограѓанин. Во почетокот на 2018 година ќе биде пуштен во употреба софтвер со кој ќе ги поштедиме граѓаните од стресот и изгубеното време на шалтерите на кои ги подмируваат своите даночни обврски. Со овој софтвер овозможуваме по пат на СМС или е-маил, даночните обврзници да добиваат навремени информации поврзани со статусот на нивниот предмет или даночна обврска. По прием на предметот, граѓанинот ќе добие потврда по СМС дека предметот е примен, а понатаму, до крајот на постапката, ќе добива нова порака со соодветна ...
сите 17 | | | веќе видена

Град Скопје и Конгресен центар Александар Македонски Ве информираат дека од утре, сабота 23 декември , Плоштадот Македонија ќе пулсира во новогодишно расположение. Започнува новогодишниот базар под мотото „Улицата на радоста” кој на посетителите ќе им понуди рачно изработени предмети, пригодни подароци, топли напитоци, вкусна храна и уште многу други содржини. Новогодишниот базар е во соработка со Здружението на граѓани Мата (Македонска артисанска трговска асоцијација) и ќе трае се до 31 декември до попладневните часови. Од 28 декември, на најрадосната улица најмладите посетители ќе можат да се дружат со ликовите од детската претстава „Дедо Мраза во пензија” и да прошетаат заедно со новогодишната музичка парада. И годинава, на 31 декември точно во 12 часот на пладне, традиционално Дедо Мраз ќе пристигне на Плоштад Македонија. И овој пат ќе се потрудиме тоа да биде на необичен начин и да биде изненадување за сите деца. Ги повикуваме сите наши сограѓани и оние што ќе престојуваат во Скопје за празниците да ...
сите 39 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов, утре (22.12.2017 година, петок) во 12:30 часот ќе одржи прес-конференција во Салата до Кабинетот на градоначалникот (барака број 4).
сите 27 | | | веќе видена

По повод официјалното започнување на проектот за унапредување на дигиталната писменост во Република Македонија - Национален MOS (Microsoft Office Specialist) натпревар, кој оваа година се организира по трет пат, денеска се одржа прес-конференција во салата на Советот на Град Скопје. На конференцијата за медиуми се обратија градоначалникот Петре Шилегов, министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, директорот на Certiadria, Марко Серафимовски и директорката на Семос Едукација, Валентина Тасева. - Градот Скопје е официјален партнер на Certiadria и Microsoft Македонија во организацијата и спроведувањето на еден многу значаен проект за унапредување на дигиталната писменост. Станува збор за Националниот MOS (Microsoft Office Specialist) натпревар. За таа цел, Градот Скопје во соработка со средните училишта набавува лиценци кои содржат МОС испити. Со тоа им овозможуваме на учениците бесплатно полагање на испитите и стекнување со меѓународно признат МОС сертификат – истакна ...
сите 25 | | | веќе видена

Градот Скопје ги информира граѓаните дека на Јавниот повик за финансирање проекти и активности од областа на културата од интерес на Градoт за 2018 година, кој заврши на 18.12.2017 е евидентиран огромен интерес и пристигнати се рекорден број пријави споредебено со изминатите години. На годинешниов повик се пристигнати над 600 пријави, што споредебно со ланскиот повик на кој пристигнаа 220 пријави, претставува трикратно зголемување на интересот. На Јавниот повик имаа право да учествуваат уметници, самостојни уметници, установи од областа на културата, здруженија на граѓани, фондации и други правни и физички лица што вршат дејност од областа на културата во согласност со Законот за култура и други позитивни законски прописи во Република Македонија. Со оглед на големиот број пристигнати пријави, кои во наредните денови ќе бидат разгледувани од надлежната комисија, резултатите од јавниот повик ќе бидат познати по новогодишните празници и истите ќе бидат објавени во „Службениот гласник на Град Скопје“ и на ...
сите 10 | | | веќе видена

Градот Скопје ги информира граѓаните дека Советот на Градот на седницата одржана на 19.12.2017 година изгласа Програма со која се определуваат видовите на повластеното користење на јавниот градски превоз, категориите на лица со посебни потреби кои имаат право на повластено користење на јавниот градски превоз, како и условите и постапката за стекнување на тоа право. Заинтересираните граѓани, лица со оштетен вид, лица со оштетен слух, лица со телесно оштетување, лица со интелектуална попреченост, бубрежно болни лица, како и инвалидите на трудот, инвалидски пензионери и воените инвалиди, правото на повластено користење на јавниот градски превоз можат да го остварат преку соодветните здруженија на граѓани организирани на подрачјето на градот Скопје. За остварување на правото на повластено користење на јавниот градски превоз во 2018 година, заинтересираното лице со посебни потреби поднесува барање до здружението на граѓани во кое членува. Здруженијата на граѓани, конечниот список на баратели кои ги исполнуваат ...
сите 29 | | | веќе видена

Градот Скопје Ве поканува на прес-конференцијата што е закажана за утре (21.12.2017 година, четврток) во 13 часот, во салата на Советот на Град Скопје, по повод официјалното започнување на проектот за унапредување на дигиталната писменост во Република Македонија - Национален MOS (Microsoft Office Specialist) натпревар кој оваа година се организира по трет пат.
сите 31 | | | веќе видена

Градот Скопје во текот на изминатиов месец интензивно работи на изнаоѓање системско решение за превенција и спречување на инциденти што се поврзани со напади на граѓаните од кучиња, без разлика дали станува збор кучиња скитници или за кучиња кои имаат сопственици. За таа цел градоначалникот Шилегов донесе Решение и беше формирана работна група, составена од 5 члена, односно од еден советник во Советот на Град Скопје, вработен во Секторот за комунални работи на Град Скопје и по еден претставник од здружението за заштита на животни Анима мунди, граѓанската иницијатива Кане Корзо и од Асоцијацијата на активности за правата на животните. Согласно задолженијата наведени во Решението за формирање на работна група за следење на состојбата во работата на стационарот за хуман третман на уличните кучиња – Вардариште, работната група подготви препораки кои се наведени во Извештај на работната група за следење на состојбата во работата на стационарот за хуман третман на уличните кучиња – Вардариште. Во рамките ...
сите 26 | | | веќе видена

Градоначалникот Петре Шилегов и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска (20.12.2017 година) свечено го пуштија во употреба новиот објект на ПС „Ѓорче Петров“, во кој ќе биде сместен и дел од Бригадата за протривпожарна заштита. Шилегов и Спасовски потпишаа и меморандум за заедничко користење на современата ТЕТРА комуникациска платформа. Во своето обраќање, градоначалникот ја потенцира важноста на денешниот настан, со кој полициската и противпожарната станица во Ѓорче Петров конечно го добија долго очекуваниот нов објект. Објектот е изграден по теркот на современите архитектонски трендови и функционалност, согласно намената на објектот, а истовремено целосно се запазени и потребните безбедносни стандарди. Со површина од 1400 метри квадратни објектот опфаќа сутерен, приземје и два ката. Противпожарната станица во новиот објект има на располагање простор од околу 600 метри квадратни, каде што можат да се сместат три противпожарни возила, а тука ќе бидат сместени и вработените во оваа станица. ...
сите 77 | | | веќе видена

Град Скопје и Агенцијата Свот Рисерч (SWOT Research) по единаесетти пат извршија избор за најдобри трговски објекти, активност која што и оваа година се реализира во рамките на проектот „Месец на трговијата”. Наградите за најдобрите трговски објекти за 2017 година ги додели претседателот на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева. - Проектот „Месец на трговијата” е проект преку кој, може да се согледа прогресот во работењето низ времето, но и што е тоа што трговците ги чини најдобри. Како едни од можните начини за успех на трговците и за нивно професионално напредување и усовршување е тековното следење на актуелните иноваци, како императив да се задржат потрошувачите. Добро познато е дека, потрошувачите се најважните субјекти на пазарот, чие познавање, овозможува и осознавање кон која категорија на производи, потрошувачите се фокусирани – кажа Јанчева. Свот Рисерч (SWOT Research) преку својата мрежа на тајни купувачи ги оцени трговците според примарните критериуми и според оценките избрани се најдобрите ...
сите 5 | | | веќе видена

Градот Скопје е домаќин на Регионалната конференција во рамки на меѓународниот проект „Одржлива урбана мобилност кај градовите од Југоисточна Европа“ (Sustainable Urban Mobility in SEE Cities), на тема „Зголемување на бројот на велосипедисти во Скопје”, Регионалната конференција наредниве неколку денови ќе се одржи на повеќе локации во Скопје, а на нејзиното отворање се обрати градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов. - Градот Скопје е домаќин и ко-организатор на Регионалната конференција на тема „Зголемување на бројот на велосипеди во Скопје“ поддржана од ГИЗ - Германско друштво за интернационална соработка, мрежата „Конектив Ситис“ (Connective cities) и германската влада. Градот Скопје е дел од Мрежата на енергетски ефикасни градови од југоисточна европа од 2009 година и е потписник на Европската повелба на градоначалници – наведе градоначалникот Шилегов. Тој наведе дека на оваа конференција ќе се дискутира за продолжување и унапредување на проектот „Скопје Вело Град“. - Во наредните 3 дена во оваа ...
сите 10 | | | веќе видена

Советот на град Скопје на вчерашната седница ја усови одлуката за изменување и дополнување на Одлуката за организирање и дефинирање на условите за доставување на стока на потесното градско подрачје. Согласно оваа одлука, се забранува доставувањето на стока во периодот од 7:30 наутро до 18 часот од 1 декември до 31 март односно истата ќе се врши во периодот од 18 до 7:30 часот, со запирање и паркирање не подолго од 15 минути. Оваа одлука е со цел намалување на загадувањето на подрачјето на Град Скопје, што е предвидено и со „Препораките на Интервентната акциска група за итните мерки против загадувањето на воздухот“ од 15.12.2017 од страна на Владата на Република Македонија. Намалувањето на движењето на возилата кои вршат доставување на стока ќе придонесе и за намалување на загаденоста на воздухот. Град Скопје ги информира сите засегнати страни дека Секторот за сообраќај ќе изврши усогласување на издадените одобренија – повлекување и издавање на нови одобренија во согласност со одредбите од одлуката. Оваа ...
сите 40 | | | веќе видена

Градот Скопје и ЕВН Македонија Ве покануваат на промоцијата на новите полначи за електрични возила што е закажана за утре (20.12.2017 година, среда) во 11 часот на паркингот пред Зоолошката градина (кај полначот за електромобили). На промоцијата на полначите за електрични возила ќе присуствуваат градоначалникот Петре Шилегов и Штефан Петер, претседател на управниот одбор на ЕВН Македонија.
сите 44 | | | веќе видена

Градот Скопје во текот на изминатиов месец интензивно работи на изнаоѓање системско решение за превенција и спречување на инциденти што се поврзани со напади на граѓаните од кучиња, без разлика дали станува збор кучиња скитници или за кучиња кои имаат сопственици. За таа цел градоначалникот Шилегов донесе Решение и беше формирана работна група, составена од 5 члена, односно од еден советник во Советот на Град Скопје, вработен во Секторот за комунални работи на Град Скопје и по еден претставник од здружението за заштита на животни Анима мунди, граѓанската иницијатива Кане Корзо и од Асоцијацијата на активности за правата на животните. - Единствениот начин системски да се реши овој проблем е преку обезбедување на контрола на бројот на уличните кучиња по пат на хумано и одговорно времено стациониорање и третирање на животните. Истовремено бараме и системско решение за целосно регулирање на одговорностите на сопствениците на домашни миленици во насока на спречување на ваквите инциденти. Работиме на ...
сите 20 | | | веќе видена

Советот на Град Скопје на денешната трета седница го усвои Предлог-Буџетот на Град Скопје за 2018 година, што е за 10% помал во однос на буџетот за 2017 година предложен и усвоен од претходното градско раководство. Буџетот на Град Скопје за 2018 година изнесува вкупно 6 ,2 милијарди денари. - На денешната седница како точки на дневен ред се двата најзначајни документи што една единица на локалната самоуправа ги носи во текот на годината, а тоа се: Планот на програми за развој за 2018-2020 година, односно развојниот дел на Буџетот на Град Скопје и Предлог - Буџетот на Град Скопје за 2018 година . И покрај тоа што временскиот рок од преземањето на мојата функција како градоначалник на Град Скопје и законскиот рок за изготвување на Предлог Буџетот за наредната година беше краток, јас и моите соработници се вложивме максимално тоа што го планираме, во што веруваме и за што се боревме да го преточиме во овие документи. Наша крајна цел е Скопје да биде функционален град, зелен град, велоград, град што ...
сите 58 | | | веќе видена

Да се набават електрични автобуси и да се реорганизира јавниот превоз, да се воведе тарифа за луксуз при регистрација на второ возило, да се забрани употребата на јаглен за затоплување на домаќинствата, да се засилат контролите на погоните за преработка на пластика и работилниците што горат отпадни масла. Итно да се почне со гасификација на градот, да се забрани палењето огнови на отворено, а на улиците да се постават светилки што апсорбираат СО2. Ова беа само дел од решенијата што ги предложија граѓаните на денешната средба со градоначалникот Петре Шилегов, за намалување на проблемот со загадувањето на воздухот во Скопје. Граѓаните кои во голем број дојдоа на оваа средба и ги понудија своите одржливи идеи, сознанија и искуства за надминување на проблемот со аерозагадувањето своите предлози до Градот Скопје ќе ги достават и писмено. - Им благодарам на сите граѓани кои денеска во голем број дојдоа да ги споделат своите идеи, зашто сите сме дел од овој проблем и сите треба да бидеме дел од решението. ...
сите 107 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов, со задоволство ве поканува денеска во 19 часот, на Плоштад Македонија сите заедно да ја осветлиме големата новогодишна елка и да ја почувствуваме радоста за претстојните празници. Осветлувањето на новогодишната елка ќе биде пропратено со ангелските гласови на хоровите од средните училишта во град Скопје, а под диригентска палка на Јасмина Беличанец. Учество ќе земат следните училишта: Средно медицинско уличиште „Д-р Панче Караѓозов”, СУГС Гимназија „Јосип Броз – Тито”, СУГС Гимназија „Раде Јовчевски - Корчагин”, СУГС Гимназија „Орце Николов”, СУГС Гимназија „Никола Карев”, СУГС Гимназија „Марија Кири Склодовска”, СЕПУГС „Васил Антевски - Дрен”, СЕТУ „Михајло Пупин”.
сите 18 | | | веќе видена

На третата седница Советот на Град Скопје ќе работи по следниот предложен дневен ред: - Усвојување на Записникот од втората седница на Советот на Град Скопје, одржана на 20 ноември 2017 година 1. Предлог-План на програми за развој за периодот 2018 - 2020 година; 2. Предлог-Буџет на Град Скопје за 2018 година, со Предлог-Одлука за извршување на Буџетот на Град Скопје за 2018 година; 3. Предлог-Одлука за давање на помош на настраданите од поплавите во Република Албанија; 4. Предлог-Одлука за утврдување надоместок на членовите на изборната комисија на град Скопје, општинските изборни комисии и избирачките одбори на подрачјето на град Скопје, за спроведувањето на Локалните избори 2017 година; 5. Предлог-Одлука за прием и давање на трајно користење движна ствар на СУГС „Боро Петрушевски“- Скопје; 6. Предлог-Одлука за прием и отстапување на нафтени деривати на Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“- Скопје; 7. Предлог-Одлука за давање согласност на Годишниот план за вработување за 2018 година на ЈУ Музеј на ...
сите 41 | | | веќе видена

Советот на град Скопје во вторник (19.12.2018 година) ќе одржи седница на која треба да го усвои буџетот на Град Скопје за 2018-та година. Во предлог-буџетот се предвидени многу повеќе средства за животна средина споредено со ребалансот на буџетот од 2017-та година, предложен од претходното градско раководство. Според новиот буџет на Град Скопје за 2018-та година, во секторот за заштита на животна средина се планирани 141 милиони денари , што претставува речиси трипати повеќе од ребалансот на буџетот од 2017-та година којшто за овој сектор предвиде само 48 милиони денари. За реализација на планираните проекти за заштита на животна средина во 2018-та година, со финансиска поддршка од Град Скопје, граѓаните ќе добијат 10 милиони денари субвенции при набавка на инвертери за затоплување, а приватните компании кои учествуваат во јавниот превоз на патници, ќе добијат субвенции во висина од 20 милиони денари со цел да се инсталираат уреди на гас и да се купат автобуси кои задоволуваат ЕУРО 5 И ЕУРО 6 стандард. ...
сите 80 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов присуствува на регионалната конференција што се одржува во Тирана на 7 и 8 декември на тема „Градови без корупција на иднината“. На регионалната конференција, главна тема е превенцијата на корупцијата на локално ниво. Регионалната конференција е организирана од УНДП, антикорупциска мрежа на Организацијата за економска соработка и развој – ОЕЦД и Регионалната антикорупциска иницијатива – РАИ.
сите 13 | | | веќе видена

next