Град Скопје

Врз основа на добиеното известување од Министерството за животна средина и просторно планирање на ден 06.11.2017 година, а во согласност со Заклучокот од 108-та седница на Владата на Република Македонија одржана на 25.12.2012 година, во случај на надминување на концентрацијата на ПМ10 честичките во воздухот во текот на пет последователни дена над 50 микрограми на кубен метар, градоначалникот на Град Скопје ги објавува следниве препораки. Препораки до граѓаните: - возилата да не се користат без потреба; - повеќе лица да се возат во едно возило; - да се користи јавниот превоз; - за затоплување на домовите да не се користат отпадни материјали, прегорено машинско масло, лакирани и обоени отпадоци од дрво, стиропор, ПЕТ амбалажа, гуми и каков било синтетички материјал; - да се користи суво и чисто дрво без примеси од земја и од отпадоци; - печките на дрво да се користат и одржуваат според упатствата на производителот; - редовно да се чистат оџаците. Препораки за заштита на здравјето на луѓето: ...
сите 14 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, денеска /06.11.2017 година, понеделник/ одржа прес-конференција пред бараката број 16, односно Архивата на Градот. - Денеска сме пред бараката 16 на Градот Скопје да најавам едно од изборните ветувања и она што го ветивме на граѓаните во изборната кампања. Имено, од следната недела бараката 16, онаа во којашто граѓаните имаат најголема потреба за вршење на сопствените услуги, ќе започне со двосменско работење започнувајќи од 7:30 сабајле до 19:30 навечер. Ова е местото каде што граѓаните најчесто комуницираат со Градот Скопје. Ќе има и 2 паузи во текот на работењето и и тоа во текот на првата смена од 11:30 до 12 часот и во текот на втората смена од 14:30 до 15 часот. Работиме интензивно на подготвување на еден реален едношалтерски систем во кој граѓаните ќе можат оние активности што се поврзани и со градската администрација да ги обавуваат и на шалтерите на централната власт, меѓутоа и на општините во Градот Скопје, со цел услугите што ги дава Градот Скопје ...
сите 63 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов и градоначалникот на Градот Сараево, Абдулах Скака, денеска /14.11.2017 година, вторник/ потпишаа спогодба за соработка меѓу градовите Скопје и Сараево, со што двата града официјално се збратимија. Имајќи го предвид традиционалното пријателство и соработка на Република Македонија и Федерацијата Босна и Херцеговина, како и досегашната соработка на Град Скопје и Град Сараево, а со желба да се развиваат и збогатат постојните врски и соработката меѓу двата града, градоначалниците на Град Скопје и на Град Сараево ја потпишаа спогодбата со која ќе се унапреди соработката и размената на информации и искуства во областите на дејствување во рамките на надлежностите на градските управи: културата, културно-историското наследство, образованието, спортот, урбаното планирање, туризмот, енергетската ефикасност, меѓународните односи, прашањата поврзани со младите, здравството и социјалната политика, градските јавни служби, заштитата на животната средина, невладините ...
сите 68 | | | веќе видена

Градот Скопје ги потсетува граѓаните дека 15.11.2017 година е последниот рок за редовна уплата за данок на имот за 2017 година. Воедно, ги потсетуваме сите даночни обврзници кои се уште ја немаат подмирено својата обврска за 2016 година, веднаш да пристапат кон плаќање на долгот за да ја избегнат блокадата на своите сметки во деловните банки, бидејќи во наредниот период Градот Скопје ќе пристапи кон присилна наплата на долг за данок на имот и на фирмарина од физички и од правни лица.
сите 14 | | | веќе видена

Вчеравечер, во Македонската опера и балет, се одржа свеченоста по повод одбележување на 13 Ноември - Денот на ослободувањето на Скопје, на која градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, на годинешните добитници им ги врачи наградите и им се обрати на присутните гости. -Вечерва го славиме датумот кој секој наш сограѓанин го памети како историски за моето и Вашето Скопје. На 13 Ноември 1944 година, победничките бригади на борците го ослободија антифашистичко Скопје и го означија почетокот на неговото опстојување и развој. Денеска одбележуваме 73 години од ослободувањето на градот од фашистичките окупатори, победа којашто со пожртвувана борба ја извојуваа врз посупериорниот противник, генерациите коишто го почнаа градењето на самостојната држава во која нејзините граѓани ќе ги остваруваат своите идеали. Да не заборавиме дека ослободителите на Скопје го градеа овој град по Народноослободителната антифашистичка војна, но, за жал, и по земјотресот во 1963 година, катастрофи што многу наши соседи ги ...
сите 6 | | | веќе видена

Утре /14.11.2017 година, вторник/ во 10 часот во Националната галерија Даут-пашин амам (влезот на Стара скопска чаршија) ќе се потпише Спогодбата за збратимување меѓу Град Скопје и Град Сараево. Спогодбата ќе ја потпишат градоначaлниците на Скопје и Сараево, Петре Шилегов и Абдулах Скака.
сите 55 | | | веќе видена

Делегации од земјава и од странство денеска /13.11.2017 година/ положија цвеќиња пред Споменикот на ослободителите, на платото пред Владата на Република Македонија, во чест на 13 Ноември, Денот на ослободувањето на Скопје. Цвеќиња денеска положи и делегација на Град Скопје, составена од градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, претседателот на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева и секретарот на Град Скопје, Викторија Аврамовска Мадиќ. - Денеска кога го одбележуваме празникот на Градот, се сеќаваме на храбрите партизани кои го ослободија Скопје на 13.ноември 1944 година. Судбината сакаше и денеска да е понеделник како и тој ден. Се сеќаваме на борците од 12-та, 16-та и 3-та бригада кои од три различни страни се пробија во Скопје и со скромна опрема и обука успеаја да протераат далеку посупериорен противник. Тука треба да се издвои пожртвуваноста и одлучноста на борците од 12-та скопска ударна бригада кои ги водеа најжестоките улични борби за Железничката станица, Офицерскиот дом, Камениот мост, ...
сите 13 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, претседателот на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева и секретарот на Град Скопје, Викторија Аврамовска Мадиќ, ги предводеа делегациите коишто денеска положија цвеќиња пред Споменикот на ослободителите на градот Скопје на Партизанските гробишта „Бутел“ и пред споменикот на генерал Михајло Апостолски на градските гробишта „Бутел“. На гробиштата во Бутел цвеќиња положија и Делегација на Градскиот одбор на Сојузот на борците од народноослободителната антифашистичка војна - Скопје; делегација на Град Скопје; делегација од Кабинетот на претседателот на Република Македонија; делегација од Собранието на Република Македонија; делегација од Владата на Република Македонија; делегација од Министерството за одбрана на Република Македонија; делегација на Генералштаб на АРМ; делегации од Општините на Град Скопје; делегации од јавните претпријатија и јавни културни установи на Град Скопје; делегација на Црвен крст на град Скопје, како и делегации на дипломатскиот кор, ...
сите 44 | | | веќе видена

Во чест на 13. Ноември, Денот на ослободувањето на Скопје, градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, денеска /13.11.2017 година/ се сретна со претставници на Градскиот одбор на Сојузот на борци од Народноослободителната антифашистичка војна на Македонија. - Денеска за првпат ја имам честа да Ви се обратам како градоначалник на Градот Скопје и да Ви се заблагодарам што ја подаривте вашата младост на овој град и што ни ја подаривте слободата. Генерации пред нас копнееја и тежнееја да го остварат сонот за независна македонска држава. Вашата генерација ја извојува таа победа и го ослободи градот и земјата од фашизмот. Борбата за слобода е перманентна, и нашата генерација е исправена пред сериозни предизвици. Редно е да ставиме крај на омразата и поделбите, за да оставиме нешто добро за генерациите што доаѓаат по нас. Скопје заслужува многу да вложиме во него, и како луѓе и материјално. Очекувам оваа убава традиција на средби да продолжи, да го славиме овој ден, да оддадеме почит на загинатите борци за ...
сите 51 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, утре /13.11.2017 година, понеделник/ во 10 часот ќе се сретне со претставници на Градскиот одбор на Сојузот на борци од НОАВМ, по повод одбележувањето на 13 Ноември – Денот на ослободувањето на Скопје. Средбата ќе се одржи во Кабинетот на градоначалникот на Град Скопје (булевар Илинден број 82, барака број 3). Активностите за одбележување на 13 Ноември утре ќе се одвиваат според следната агенда: 09:00-17:00 часот - Традиционална крводарителска акција на Црвениот крст на град Скопје Дневен центар за дарување крв на Црвениот крст на град Скопје - ДХО „Даре Џамбаз“ Полагање цвеќе 11.00 часот: Пред Споменикот на ослободителите на Скопје на Партизанските гробишта во Бутел 11.30 часот: Алеата на заслужните граѓани на гробот на генерал Михајло Апостолски во Бутел 12:30 часот : Споменик на ослободителите на Скопје пред Владата на Република Македонија 19:00 часот: Промоција на книгата „На Скопје со љубов“ - архитектонската мисла на Живко Поповски во Музејот на ...
сите 85 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, претседателот на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева и членот на Советот на Град Скопје, Билјана Секуловска-Габер денеска /03.11.2017 година, петок/ остварија средба со заменик градоначалникот на Љубљана, Тјаша Фицко. Заменик градоначалничката Фицко му го честиташе изборот на градоначалникот Шилегов, со желба за успешна работа и проширување и продлабочување на соработката меѓу двата збратимени града. Дополнително, Фицко на средбата упати покана до градоначалникот Шилегов да ја посети Љубљана и да оствари средба со градоначалникот Зоран Јанковиќ во рамки на годишната средба на Еуроситис (Eurocities), мрежата на европски градови која оваа година ќе се одржи во Љубљана во период од 15-ти до 17-ти ноември. На средбата беше изразена взаемната желба за продолжување на одличната соработка помеѓу двата града и продлабочување на истата, пред се со сферите на урбаниот развој на градовите, управувањето со отпад, користењето на ЕУ фондовите, соработката на повеќе ...
сите 43 | | | веќе видена

Денеска /11.11.2017 година, сабота/ во малата сала на Спортскиот центар „Борис Трајковски“, се одржаа финалните натпревари во рамки на 47-то издание на најголемиот боксерски турнир „Златен Гонг“. Mедалите за дел од најдобрите учесници на овој турнир ги додели членот на Советот на Град Скопје, Драги Давчевски. Освојувач на наградата „Златен Гонг“ е Беким Вјерда (Албанија), за најдобар македонски боксер е прогласен Денис Муаремовски, најдобар т ехничар е Виолент Сулејмани (Косово), најдобар странски боксер е Лазар Станоевиќ (Србија), најдобар тренер е Кристијан Ходак (Хрватска), додека Бранислав Дамајановски (Србија) е прогласен за најдобар судија на турнирот. Првиот „Златен гонг“ се одржа пред повеќе од четириесет години на иницијатива на легендарниот спортски работник Живко Дуковски, а во организација на Боксерскиот клуб „Скопје“ од Скопје. Првиот победник, далечната 1969-та беше Звонимир Вуин од Југославија. Досега ова престижно признание на една од најстарите спортски Манифестации го освоиле десет ...
сите 4 | | | веќе видена

Градот Скопје и годинава, традиционално, со низа настани и активности ќе го одбележи 13 Ноември – Денот на ослободувањето на Скопје. По повод 73-годишнината од овој славен датум, Градот Скопје за граѓаните ја подготви следната програма: 13 ноември 10:00 часот - Средба на градоначалникот на Град Скопје со претставници на Градскиот одбор на Сојузот на борци од НОАВМ Кабинет на градоначалникот 09:00-17:00 часот - Традиционална крводарителска акција на Црвениот крст на град Скопје Дневен центар за дарување крв на Црвениот крст на град Скопје - ДХО „Даре Џамбаз“ Полагање цвеќе 11.00 часот: Пред Споменикот на ослободителите на Скопје на Партизанските гробишта во Бутел 11.30 часот: Алеата на заслужните граѓани на гробот на генерал Михајло Апостолски во Бутел 12:30 часот : Споменик на ослободителите на Скопје пред Владата на Република Македонија 19:00 часот: Промоција на книгата „На Скопје со љубов“ - архитектонската мисла на Живко Поповски во Музејот на Град Скопје НУ Македонска опера и балет 20:30 ...
сите 65 | | | веќе видена

Под покровителство на Град Скопје, а во организација на спортското здружение на слепи и слабовидни „Феникс“, денеска почна меѓународниот шаховски турнир 13 Ноември. Турнирот за отворен го прогласи претседателот на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева, и во свое и во име на градоначалникот Петар Шилегов им пожела успех на учесниците на ова традиционалано натпреварување. Настанот се одржува по 45 пат и трае три дена, ќе учествуваат над 30 шахисти од Македонија, Бугарија и од Србија.
сите 11 | | | веќе видена

Поради одржувањето на традиционалната Атлетска улична трка во централното градско подрачје, на 12 ноември 2017 година (недела), во периодот од 16:00 до 17:00 часот затворени за сообраќај ќе бидат: улицата 11.Октомври од крстосницата кај Црвен крст, преку улицата Димитрие Чуповски до крстосницата кај ТЦ „Палома Бјанка“, улицата Филип Втори Македонски од хотелот „Холидеј ин“ до крстосницата со улицата 11.Октомври. Автобусите кои ги опслужуваат линиите со број 50, 57 и 59 од Битпазар ќе се движат право по булеварот Кочо Рацин и улицата Кирил и Методиј и ќе продолжат по својата траса. Во обратна насока ќе се движат по улицата Даме Груев (зад зградата на Собранието), улицата 11.Октомври, булеварот Кочо Рацин и ќе продолжат по своите траси. Линиите со број 3, 4, 4А, 5, 7, 15, 15А, 21, 22, 23, 24 ,25, 27 и 28 ќе се движат по булеварот Кочо Рацин, улицата Кирил и Методиј и ќе продолжат по своите траси. Во обратна насока ќе се движат по улицата Даме Груев (зад зградата на Собранието) и ќе продолжат по своите траси. ...
сите 36 | | | веќе видена

На кејот на реката Вардар во близина на скејт паркот денеска /10.11.2017 година, петок/ беше отворена десеттата „Кока-Кола активна зона“, која Пивара Скопје и компанијата Кока-Кола ја донираа на Градот Скопје. Активната зона свечено ја отворија градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов и директорот за односи со јавност и комуникации на Пивара Скопје, Ламбро Патче. - Навистина ми е чест што Градот Скопје повторно е дел од овој проект, преку кој заедно со Пивара Скопје и компанијата Кока-Кола имаме можност да ги мотивираме граѓаните редовно да спортуваат и да практикуваат активни животни навики, дотолку повеќе што целата оваа зона и инфраструктура е бесплатна за користење и достапна за граѓаните во секое време. Нашата цел е да имаме чист, модерен и безбеден град и граѓани коишто се грижат за себе и за својата средина. Токму затоа, Кока-Кола активната зона е од големо значење за Градот Скопје и апелирам до граѓаните на нашиот град да ја чуваат и да се грижат за неа. Исто така, ги повикувам сите компании да ...
сите 21 | | | веќе видена

Вчеравечер /09.11.2017 година, четврток/ во Градското кино „Милениум“, со проекцијата на годинешниот победник на Канскиот филмски фестивал, филмот „Квадратот“ во режија на Рубен Остлунд, почна 16-то издание на Фестивалот на европски филм „СИНЕДЕЈС 2017“, а Фестивалот за отворен го прогласи градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов. - Ми претставува задоволство што вечерва сум овде со Вас, на почетокот на 16-то по ред издание на МЕЃУНАРОДНИОТ ФЕСТИВАЛ НА ЕВРОПСКИ ФИЛМ – СИНЕДЕЈС, под мотото „...СКОПСКА ЛИНИЈА-ЕВРОПСКА ВОЖЊА...“. Синедејс од година во година прераснува во престижен фестивал кој со нетрпение го очекувате и Вие, неговата верна публика. Разбрав дека годинава во Џебното кино на МКЦ ќе има целодневен филмски маратон со проекции во десет различни тематски содржини. Со особено задоволство ја најавувам и долгочекуваната македонска премиера на филмот „Исцелител” на нашиот режисер Ѓорче Ставрески, со којшто ќе биде затворено патувањето коешто го нуди СИНЕДЕЈС 2017. Оттука, драги пријатели, ...
сите 44 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, денеска /30.10.2017 година, понеделник/, одржа средба со претставниците на градскиот штаб за зимско одржување на сообраќајниците во Скопје. На средбата присуствуваа членовите на штабот од градската администрација, скопските општини, градските јавни претпријатија, сообраќајната полиција и од други субјекти вклучени во организацијата и одржувањето на улиците. Средбата беше прва координација на која заеднички се разгледаа тековните состојби и неопходните чекори коишто ќе треба да се преземат во техничка, материјална и во персонална смисла, а со цел што поподготвено да се стартува на почетокот на сезоната од 15 ноември годинава. За таа цел беше побарано да се решат сите приоритетни проблеми, а координациите ќе продолжат и во наредниот период којшто претстои до почетокот на сезоната, со што би се постигнал повисок степен на подготвеност. За да се постигне поголем ефект во одржувањето на улиците и на јавните површини во зимски услови, градоначалникот Шилегов за ...
сите 8 | | | веќе видена

Денеска /10.11.2017 година, петок/ во 13:30 часот на Кејот на реката Вардар, под Владата на РМ (кај „Жабарот“), ќе биде промовирана новата Кока-Кола Активна зона. На отворањето на Кока-Кола Активната зона ќе присуствуваат градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов и директорот за односи со јавност и комуникации на Пивара Скопје АД, Ламбро Патче.
сите 22 | | | веќе видена

Град Скопје се вклучи како партнер во европскиот проект на мрежата Креарт (CreArt - http://creart-eu.org) поддржан од програмата на Европската комисија „Креативна Европа“. Како дел од активностите на мрежата Креарт еднаш годишно ќе се организира „Заедничка Европска изложба“ која ќе патува во 3 различни градови, а на која ќе учествуваат уметници од сите партнерски градови, избрани од еден заеднички европски куратор. Градови коишто учествуваат во проектот се: Валадолид (Шпанија) како лидер на проектот, Каунас (Литванија), Авеиро, (Потугалија), Загреб (Хрватска), Леече (Италија), Ливерпул (Велика Британија), Катовице и Лублин (Полска), Клермонд Феранд и Руен(Франција) и Скопје (Македонија). Еден од водечките активности на CreArt 2.0 е годишната патувачка „Европска изложба“ во која учествуваат уметници од сите 12 градови партнери, а селектор на изложбата е куратор од градовите-партнери претходнио избран по пат на јавен повик. Секоја година големата зедничка Европска изложба се одржува во три градови ...
сите 7 | | | веќе видена

next