Град Скопје

До крајот на вчерашниот ден на шалтерите на Град Скопје се поднесени над 1300 барања за субвенции за купување велосипед, што говори за голем интерес на граѓаните за добивање средства за надоместок на дел од трошоците. Со овој јавен повик, Градот Скопје на граѓаните кои ќе купат велосипед од денот на објавувањето на Јавниот повик (од 21.04.2018 година), заклучно со 31.08.2018 година, ќе им надомести дел од трошоците направени при купување велосипед, односно адаптиран велосипед за лица со телесна инвалидност. Средствата што Градот Скопје ќе ги субвенционира се во износ од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход, како и 50% од вредноста на адаптираниот велосипед за лица со телесна инвалидност, но не повеќе од 90.000 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход. За субвенционирање на граѓаните за набавка на велосипеди во буџетот на Град Скопје за 2018 година, се предвидени 10 милиони денари, од кои 9 милиони денари се предвидени за ...
сите 22 | | | веќе видена

На денешната прес-конференција, којашто се одржа во Парк Хотел и Спа градоначалникот Шилегов, директорот на Агенцијата за спорт и млади, Дарко Каевски, и директорот на Виз Ер Скопски маратон, Кире Синадиновски, ги изнесоа деталите за четиринаесетиот Скопски маратон, којшто ќе се одржи на 6 мај, недела, 2018 година. - Градот Скопје традиционално е домаќин и покровител на Виз Ер Скопскиот маратон кој на наше огромно задоволство прерасна во еден од најпознатите маратони на Балканот. Ги отвораме вратите за натпреварувачите од 58 земји од светот кои се пријавени да учествуваат во трките. Посебно ме радува податокот што меѓу натпреварувачите годинава пријавени се и 37 вработени во администрацијата на Градот Скопје на кои од срце им посакувам успешна трка – изјави Шилегов. Тој додаде дека во организацијата на маратонот се вклучени стотици професионалци и волонтери што се грижат маратонот да помине во најдобар ред и им се заблагодари на луѓето коишто со својот труд значително придонесуваат за растечката ...
сите 143 | | | веќе видена

Г радот Скопје ги информира граѓаните дека поради одржувањето на „Виз Ер Скопски Маратон 2018“ на 06.05.2018 година (недела) во периодот од 7 до 14 часот ќе биде изменет режимот на сообраќај на повеќе градски улици и булевари. Имено, во посочениот период целосно затворен за сообраќај ќе биде булеварот Илинден, од крстосницата со улицата ВМРО до булеварот 8.Септември; во продолжение, затворена ќе биде десната коловозна лента во правец од булевар 8.Септември до крстосницата со улица Никола Парапунов. Целосно ќе бидат затворени и улиците Војвода Васил Чакаларов, Митрополит Теодосиј Гологанов, Димитрије Чуповски, 11 Октомври и Пролет, и тоа од семафорите кај Тутунски комбинат до семафорите кај Полициска станица „Пролет“, булеварот Трета македонска бригада до крстосницата со улицата Коста Новаковиќ, десната коловозна лента од булеварот Јане Сандански, и тоа од Тобако во правец кон Аеродром се до крстосницата со булевар Србија. Делумно затворени за сообраќај ќе бидат десната коловозна лента од улиците Љубљанска и ...
сите 81 | | | веќе видена

Градоначалникот Шилегов денеска присуствуваше на официјалниот почеток на новата туристичка сезона Скопје 2018 и промоцијата на новата туристичка автобуска рута. Новата рута се реализира во рамки на „Сити тур бас“ (CITY TOUR BUS) преку ЈСП Турс и истата има за цел да ги презентира сите културни и туристички знаменитости на Скопје, со акцент на богатството на културни и религиозни разлики, мулти-етничноста, Старата скопска чаршија со сите свои специфики од занаети до кулинарство, архитектурата на Кензо Танге поврзана со земјотресот и Скопје како град на солидарноста. - Го враќаме стариот сјај на Скопје истовремено збогатувајќи ја туристичката понуда на градот со модерни содржини кои реално ќе привлечат нови туристи. Нашата цел е новите туристи по посетата на Скопје во своите краеви да понесат пријатни искуства достојни за угледот на нашиот град, по примерот на другите европски и светски метрополи. Придобивките на новата туристичка сезона за оваа година опфаќаат и промоција на Парк шумата Водно и Матка како ...
сите 2 | | | веќе видена

Скопје од денеска се вбројува во редот на европските метрополи коишто користат електрични автобуси. Новиот електричен автобус за кој Градот Скопје пред неполни три месеци потпиша договор со компанијата Chariot Motors за пробно користење, ќе сообраќа на линијата 15 во наредниве 6 месеци. Станиците за полнење на крајните постојки во Ново Лисиче и во Карпош 4 се поставени од ЕВН. - Автобусот е направен во согласност со последните технолошки трендови во оваа индустрија. Станува збор за енергетски ефикасен автобус кој троши минимално количество електрична енергија и е опремен со систем за брзо полнење. Најголемата предност е тоа што воопшто нема емисија на издувни гасови што го загадуваат воздухот – рече градоначалникот Шилегов на денешната презентација на новиот електричен автобус. Во Скопје веќе сообраќаат два екоавтобуси на гас, на линијата број 5 и на линијата број 2. - Ова се одлични можности кои ќе не збогатат со нови искуства за градот, што понатаму ќе можеме да ги користиме во планирањето на ...
сите 15 | | | веќе видена

Во сабота, 5 мај, на иницијатива на градоначалникот на Град Скопје и претседател на ЗЕЛС, Петре Шилегов, ќе се спроведе голема акција за средување, чистење и разубавување на животната средина во општините во Република Македонија. - Ги повикувам општините да организираат конкретни акции заедно со локалните заедници, да ги информираат граѓаните за акциите и да овозможат учество на сите заинтересирани. Граѓаните се јасни и сериозни во своите барања, а ние одговорно го слушаме и го разбираме крикот за чиста животна средина. Придонесот на секој граѓанин ни е важен. Затоа ги повикуваме и граѓаните, доброволно да се вклучат во оваа акција во својата општина – рече градоначалникот Шилегов на денешната прес-конференција. Шилегов додаде дека основен мотив за успех на оваа акција е чистата животна средина, секое средено катче од општините и здравјето на граѓаните. - Ајде заедно да го разубавиме нашиот роден крај, местото каде што живееме, работиме, учиме, каде што поминуваме најголем дел од нашиот живот. Заедно да ...
сите 49 | | | веќе видена

Градот Скопје денеска го објави јавниот повик за надоместување на дел од трошоците на граѓаните на подрачјето на град Скопје за набавка на печки на пелети. Со цел да ги стимулира граѓаните да користат почисто гориво и поквалитетни печки за затоплување на своите домови - печки со повисока енергетска ефикасност и пониски емисии во воздухот, Градот Скопје на граѓаните што ќе купат печки на пелети од денот на објавување на Јавниот повик, а заклучно со 21 мај 2018 година, ќе им надомести дел од трошоците за набавка на печката во висина од 70%, но не повеќе од 30.000 денари со вклучен персонален данок на доход по домаќинство. Јавниот повик ќе трае 45 календарски денови од денот на објавувањето – поточно од 5 април 2018 година, заклучно со 21 мај 2018 година, или до исцрпување на предвидените финансиски средства од Буџетот на Град Скопје за оваа намена. Доколку бидат исцрпени сите предвидени финансиски средства, Градот Скопје ќе ја информира јавноста на својата Интернет-страница дека Јавниот повик е прекинат пред ...
сите 50 | | | веќе видена

На завршните натпревари на препознатливиот градски ФАЈНЛ ФОР, којшто денеска (3 мај) се играа во спортска сала на СУГС „ЗЕФ Љуш Марку“ во екипните спортови футсал и ракомет, во женска и во машка конкуренција, присуствуваше градоначалникот Шилегов. - Горд сум што денеска имам можност да ве поздравам и да се дружам со вас. Дозволете ми веднаш и од срце да ви честитам што успеавте да постигнете резултати за почит, резултати за голема афирмација на спортот во средните училишта.Спортот е важна алка во развојот на младите. Град Скопје посветено ги поддржува сите млади луѓе кои се мотивирани да се занимаваат со спорт. Работиме на унапредувањето на училишниот спорт и мотивирањето на младите повеќе да спортуваат, за таа цел годинава за организација на средноучилишниот спорт во Скопје одвоивме 2.300.000 денари- изјави Шилегов. Тој нагласи дека за поттикнување и наградување на спортот во средните училишта, Градот продолжува со зголемен буџет од 1.400.000 денари (за 400. 000 денари повеќе од лани), средтва што се ...
сите 13 | | | веќе видена

Градот Скопје, со цел да ги стимулира жителите на Скопје да користат велосипеди, распиша јавен повик за надоместување на дел од трошоците на граѓаните на подрачјето на градот Скопје за купување велосипед. Со овој јавен повик, Градот Скопје на граѓаните кои ќе купат велосипед од денот на објавувањето на Јавниот повик, заклучно со 31.08.2018 година, ќе им надомести дел од трошоците направени при купување велосипед, односно адаптиран велосипед за лица со телесна инвалидност. Средствата што Градот Скопје ќе ги субвенционира се во износ од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход, како и 50% од вредноста на адаптираниот велосипед за лица со телесна инвалидност, но не повеќе од 90.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход. Јавниот повик ќе биде реализиран по принципот „прв дојден, прв услужен“. Барателот треба да ги исполни следниве услови: - да е жител на Град Скопје (во општините: Аеродром, Бутел, Гази Баба, Ѓорче Петров, ...
сите 52 | | | веќе видена

Градоначалникот Шилегов денеска во Дрисла организираше Отворен ден за новинарите и за претставниците и активистите од еколошките граѓански организации. Во рамките на Отворениот ден беше пуштен во употреба и новиот филтерот на печката за согорување медицински отпад (исенератор). - Дрисла повеќе нема да го загадува воздухот. Од идната сезона, Дрисла нема да биде фактор за загадувањето на воздухот, особено во населбите околу мерната станица во Лисиче. Од денеска во функција е новиот филтер во депонијата Дрисла. Станува збор за филтер кој е поставен на инсенераторот за согорување медицински отпад и тој ги апсорбира ПМ10 честичките, јаглерод моноксидот и другите честици што се ослободуваат при согорувањето. Поставувањето е во согласност со препораките на Државниот инспекторат за животна средина - истакна Шилегов. Тој нагласи дека филтерот ќе се користи се до поставување нова печка, а претходната дека беше надвор од функција неколку месеци, односно по контролата на Државниот инспекторат, кој дојде до ...
сите 3 | | | веќе видена

Град Скопје ги информира граѓаните дека во бараката број 15 (даночни одделенија) почнувајќи од 07.05.2018 година (понеделник) се воведуваат два приемни дена (вторник и петок) во текот на работната недела за прием на граѓани и дежурни правници ќе им бидат на располагање на граѓаните во периодот од 9 до 16 часот. Овој новитет се воведува со цел побрзо и поефикасно работење на даночната администрација, особено во делот на решавањето на пријавите и барањата по предмети по основ на данок на имот. Во насока на подобрување на даночните услуги за граѓаните, Градот Скопје од 01.01.2018 година воведе двосменско работење во барака број 16 со работно време од 07:30 до 19:30 часот за прием и издавање документи поврзани со даноците на имот. Исто така, со цел поедноставување на процедурите во врска со даноците на имот, во Град Скопје веќе подолг временски период дежурен правник и проценител во барака број 16, соба 2 во периодот од 08:30 до 16:30 часот секој работен ден извршуваат проценки на имот и даваат правни совети на ...
сите 4 | | | веќе видена

Детскиот културен центар - Карпош и Град Скопје од утре (3 мај) до 6 мај 2018 година, го организираат интернационалниот фестивал за класична гитара „Тремоло“. Овој интернационален фестивал, кој по деветти пат се одржува во Скопје, е натпревар за класична гитара во сите ученички, средношколски и студентски категории, како и мастер часови. Оваа година членови на жирито се светски познатите гитаристи: Никола Монтела од Италија, Зоран Аниќ од Хрватска, Џевдет Сахатчија од Косово, Николај Михајлов од Бугарија, а претставници во комисијата од Македонија се: Дарко Багески, Борче Наумовски и Љубомир Наќески. На задоволство на скопската публика ќе се одржат три концерти во Музејот на Македонската борба-Скопје на 3 мај од 20 часот, МКЦ - Клуб &Ресторан на 4 мај од 21 часот и во „Културно информативниот центар“-КИЦ во Салон 19,19 на 5 мај од 20 часот. На 6 мај ќе се одржи концерт на победниците по категории на натпреварот во Концертната сала на ДКЦ „Карпош“ во 18,30 часот, каде што воедно ќе се доделуваат наградите ...
сите 4 | | | веќе видена

Екипи на Град Скопје денеска засадија 42 висококвалитетни листопадни садници од видот јавор во дрворедот на булеварот 8.Септември, како и 20 садници од видот бреза во средишната жардиниера на булеварот. Со тоа заврши пролетната акција за зазеленување на Скопје. На денешната прес-конференција присуствуваа градоначалникот Шилегов, градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев и директорот на ЈП „Паркови и зеленило“, Ардијан Муча. - Денеска завршува пролетната акција за зазеленување на Скопје. Оваа пролет го збогативме градот со нови 2.000 висококвалитетни листопадни садници. Садевме во сите градски општини со цел во рамките на проектот „Дрво за секое дете“ граѓаните да можат да си одберат локација за нивното дрво. Наесен, планираме засадување на 8.000 нови висококвалитетни садници, со што оваа година ќе ја заокружиме бројката од 10.000 нови дрвја во Скопје – рече денеска градоначалникот Шилегов, на акцијата за садење на булеварот 8.Септември. Тој додаде дека зазеленувањето останува на врвот на листата ...
сите 6 | | | веќе видена

Градот Скопје во соработка со Министерството за труд и социјална политика и Агенцијата за вработување на Република Македонија ќе спроведе обука за оџачари на 25 невработени работоспособни лица. Обуката е предвидено да почне на 1 јуни, ќе трае три месеци, а пријавувањето е до 10 мај. Кандидатите за времетраењето на обуката ќе добиваат надомест од 9.000 денари месечно. По завршувањето на обуката, на секој кандидат, покрај сертификат, ќе му бидат обезбедени основни материјали за отворање сопствен бизнис и извесно вработување имајќи предвид дека чистењето на оџаците ќе биде субвенционирано од Градот. За таа цел, оваа година Градот Скопје предвиде 10 милиони денари за субвенции за чистење на оџаците. Овие субвенции ќе се реализираат по успешно спроведената обука на новите 25 оџачари. - Додека воздухот во Скопје е релативно чист, а грејната сезона е речиси зад нас, работиме на тоа еден по еден да ги елиминираме причинителите на загадувањето. Минатата недела беше пуштен во употреба новиот филтер во „Дрисла“ со ...
сите 39 | | | веќе видена

Градот Скопје интензивно работи на креирање јавен транспорт којшто е економски ефикасен и не го загадува воздухот. Градоначалникот Шилегов денеска најави три значајни проекти коишто ќе бидат од корист за граѓаните и ќе придонесат за одржлива урбана мобилност во Скопје. - Утре, Градот Скопје го распишува јавниот повик за доделување субвенции за велосипеди. Воведовме измени во Правилникот, со цел да овозможиме поголем број граѓани да добијат субвенции, а за првпат им овозможуваме и на лицата со телесен инвалидитет да добијат можност да аплицираат на јавниот повик. На овој начин, со мало намалување на максималната висината на субвенцијата обезбедуваме субвенции за велосипеди за околу 1000 граѓани повеќе во однос на минатата година. Со тоа, почнувајќи од утре, секој граѓанин на Скопје кој ќе купи велосипед согласно со условите во јавниот повик ќе има можност да добие субвенција по принципот прв дојден- прв услужен – рече денеска градоначалникот Шилегов. Заложба на Град Скопје е да се креира јавен транспорт кој е ...
сите 49 | | | веќе видена

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов и Градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис, денеска (27 април 2018 година, петок), во Скопје ја имаа втората официјална средба, по посетата на градоначалникот Шилегов на Атина. Препознавајќи го клучниот елемент кој денешните градови го имаат во контекстот на меѓународните односи и во промовирањето на добрососедска соработка, особено главните градови, тие денеска потпишаа Договор за соработка помеѓу градовите Скопје и Атина. - Со потпишувањето на овој договор, со Атина ќе разменуваме информации, искуства и добри практики и ќе негуваме соработка во разни области на работа и надлежности, како што се: градска администрација и управување со јавни услуги, урбан развој, урбана отпорност, заштита на животната средина и природата, културни и туристички активности, иновации, информатичка технологија и дигитализација и практики за граѓански ангажман. Воедно, заедно ќе соработуваме во рамките на мрежата Eurocities и ќе ги промовираме трговските контакти - истакна Шилегов. Тој ...
сите 20 | | | веќе видена

На 6.10.2018 е закажана 14. БЕЛА НОЌ. Младинскиот културен центар и Градот Скопје, распишаа ПОВИК ЗА УЧЕСТВО на уметници што на есен ќе бидат дел од ова целодневно културно будење на Скопје. Годинава, како и секоја БЕЛА НОЌ, ќе бидат опфатени следниве области: визуелни уметности (ликовна уметност, фотографија, инсталација, видеоарт, стрип) како и применети уметности (архитектура, визуелен/индустриски/веб-дизајн, мода, дигитални креации, видеоарт и инсталации), музика, филм и јавна уметност и урбани изведби и перформанси. Селекцијата на уметниците ќе ја направат организаторите. Учесниците ќе бидат селектирани врз основ на поднесените апликации. Квалитет, иновација и карактер во опсег на предложениот концепт, се главните критериуми при селекцијата на уметниците и нивните дела. Дополнително, дозволени се сите уметнички форми и медиуми реализирани со кои било инструменти или техники. Тематската целина, која ќе ги обедини проектите на годинешното издание на БЕЛА НОЌ е темата ИНСТАЛАЦИЈА СКОПЈЕ. ИНСТАЛАЦИЈА СКОПЈЕ ...
сите 4 | | | веќе видена

Градоначалникот Шилегов како претседател на ЗЕЛС, деновиве, учествува на 13. Генерално собрание на Мрежата на асоцијации на локални самоуправи од Југоисточна Европа (НАЛАС) што се одржува во Брдо, Словенија. На генералното собрание се дискутираше за работата на НАЛАС во 2017 година, како и за работниот план за 2018 година, а беше избрано и ново раководство со оглед на ротирачкото претседателство во кое Шилегов е назначен за прв потпретседател на НАЛАС за 2018 година. На Генералното собрание на НАЛАС учествуваат над 150 претставници од локалните самоуправи и асоцијациите на локалните самоуправи од цела Југоисточна Европа. Ќе се разгледуваат и актуелни политички теми за улогата и застапништвото на НАЛАС во контекст на стратегијата за проширување на ЕУ. Исто така, ќе се дискутира за улогата на локалните самоуправи во справувањето со бегалската криза и со бегалците во регионот, а ќе бидат направени и измени во статутот со кои ќе бидат нагласени активностите на оваа асоцијација за постигнување родова еднаквост. ...
сите 2 | | | веќе видена

Градоначалникот Шилегов денеска присуствуваше на официјалниот почеток на новата туристичка сезона Скопје 2018 и промоцијата на новата туристичка автобуска рута. Новата рута се реализира во рамки на „Сити тур бас“ (CITY TOUR BUS) преку ЈСП Турс и истата има за цел да ги презентира сите културни и туристички знаменитости на Скопје, со акцент на богатството на културни и религиозни разлики, мулти-етничноста, Старата скопска чаршија со сите свои специфики од занаети до кулинарство, архитектурата на Кензо Танге поврзана со земјотресот и Скопје како град на солидарноста. - Го враќаме стариот сјај на Скопје истовремено збогатувајќи ја туристичката понуда на градот со модерни содржини кои реално ќе привлечат нови туристи. Нашата цел е новите туристи по посетата на Скопје во своите краеви да понесат пријатни искуства достојни за угледот на нашиот град, по примерот на другите европски и светски метрополи. Придобивките на новата туристичка сезона за оваа година опфаќаат и промоција на Парк шумата Водно и Матка како ...
сите 43 | | | веќе видена

Со цел да ја зголеми мотивираноста кај младите и талентирани спортисти - средношколци, Град Скопје за првпат воведува стипендирање на спортисти - средношколци кои се жители на Скопје и учат во средните училишта на подрачјето на град Скопје. Јавниот повик за доделување стипендии на спортисти – средношколци, ученици во средните училишта на подрачјето на градот Скопје за 2018 година е објавен денеска, а ќе трае 10 дена, заклучно со 26.04.2018 година. Врз основа на пропишаните критериуми во овој повик ќе се изберат 100 стипендисти - средношколци, кои во текот на 8 месеци во тековната 2018 година ќе добиваат стипендија од 3.000 денари месечно (плус платен персонален данок), средства обезбедени од буџетот на Град Скопје. Право на добивање стипендија на овој повик имаат државјани на Република Македонија кои имаат статус на редовен или вонреден ученик во средно училиште на подрачјето на град Скопје, со следниве услови: да се жители на Скопје; да се ученици во средните училишта на подрачјето на град Скопје; да се ...
сите 11 | | | веќе видена

next