Пак се пријавив во Вашата војска, Велможо! Спремна сум да ги слушам Вашите заповеди и костенот Ќе го извлекувам со обете раце во секое време од огнот. Водете ме на ова или она место, во најлош случај На бесилка. Кога со мене ќе биде свршено, Вам Ќе Ви го стават моето срце во крпче од свила, така Тоа јас го сакам. Препев: П.В. Сара Кирш (Sarah Kirsch, 1935-2013) е една најголемите германски поетеси. Објавила повеќе од 40 книги поезија и поетска проза. Со својот живот и со своето дело таа зборува за германската стварност многу повеќе од актуелните историски и филозофски расправи. „Причините зошто пишувам се поклопуваат со причините зошто живеам“, беше поетското и животното кредо на Сара Кирш.
сите 2 | | | веќе видена

Во рамки на второто издание на Интернационалнот саем на современа уметност Паратисима Скопје, кој ќе се одржи од 12 до 14 јуни во Младинскиот културен центар во Скопје, меѓу останатите содржини предвидена е и работилница за креативно пишување, а заинтересираните можат да е пријават на отворен конкурс. За кого е наменет конкурсот? СРЕДНОШКОЛЦИ За што станува збор? Целта на работилницата е да ги поттикне младите кои се заинтересирани за пишување дa се насочат во соодветната насока преку која ќе го изградат својот стил. Учесниците ќе бидат вклучени во интерактивно предавање, дискусија, читања и вежби кои ќе им помогнат во истото. Пишувањето зазема главен дел од оваа работилница, односно секој учесник ќе има можност да напише повеќе текстови/песни кои потоа ќе бидат презентирани и објавени. Работилницата е водена од млади македонски поети и писатели чија задача е да ви го претстават креативниот процес кој стои зад пишаниот збор. Секој од учесниците ќе има можност да биде дел од два книжевни настани кои ќе се ...
сите 2 | | | веќе видена

Вчера, некаде околу осум часот пред моето такси истрчува една госпоѓа и ми крева рака. Застанувам, а таа сета задишана ми вели: ‒ Кавадарци! ‒ Госпоѓо, до Кавадарци е... ‒ До автобуска, се извинувам... Автобуската е на петсто метри, ама ако клиентот сака... ‒ Ве молам, претходно до автоматот на Халк Банка кај ONE, морам да извадам пари. Денар немам. Има и на автобуска, ама минатиот пат немаше пари. Одам кон ONE и таа вика: ‒ Леле! Ми ја нема картичката! Вратете се! Се враќам, излегува од возилото и по десетина секунди пак влегува. ‒ Немам кључ, ѝ го дадов на комшиката, а таа отиде на работа. Возете до Уни Банка! Застанувам пред Уни Банка и по две-три минути таа се враќа. ‒ Одиме, имав некој денар... Возам кон автобуската и ѝ ѕвони телефонот... ‒ Леле! ‒ извикува. ‒ Застанете, се враќаме! Застанувам и ја погледнувам. ‒Погрешно сум ја разбрала пораката, од Кавадарци ми идат гости, пред врата ми се, леле, а јас немам кључ! Слика: Артур Робинс
сите 2 | | | веќе видена

Драги сограѓани и сограѓанки, драги соборци, Тука сме затоа што сме луѓе кои слободно размислуваат, затоа што веруваме во демократија и затоа што сакаме иднина. И како такви, се собравме за јасно и гласно да порачаме: Никола, оди си! И не само Никола… Туку сите негови марионети кои со својата слепа послушност ја потхрануваат оваа тиранија против народот. И не само засекогаш да си одат од политичката сцена, туку и кривично да одговараат. Робија! Робија за Мартин, робија за Тамара, робија за криминалот на Скопје 2014 кој нè задолжи и ни го уништи градот и културата, робија за изборните фалсификати, робија за сите криминали со кои ни уништија 9 години од животите… 9 години луѓе мои. Затоа не смее да им помине! Ова не го велам од желба за осветништво. Напротив, единствено што сакам, како и секој нормален, просечен граѓанин е овој кошмар што побрзо да заврши. Но, знам и дека е неопходно да понесат одговорност, за да бидеме сигурни дека ова никогаш нема да се повтори. Никогаш повеќе Никола! Никогаш повеќе вакво ...
сите 2 | | | веќе видена

Еден режим се дефинира како криминален или злосторнички пред сè врз основа на опсегот на сторен криминал или злосторства (убиства, произволни апсења, тортура, политички затвореници, присилно одземање и уништување на сопственост и други форми на повреди на човековите права и поништувања на човековото достоинство); но режимот особено се препознава како злосторнички тогаш кога се обидува да ги „нормализира“ сопствените злосторства. А токму тоа кај нас е случај последниве години. Оваа нормализација има барем два важни аспекти. Првиот се состои во идеолошката, правната и политичката институционализација на криминалот. Со други зборови, системот на вредности, политичките аранжмани и правните форми ‒ сите тие се обликувани на начин кој дозволува, оправдува и поттикнува практика на малтретирање и ништење на луѓето кои произволно се прогласени за непријатели на режимот. Вториот аспект на „нормализацијата на злосторничката природа“ се јавува во форма на поддршка за режимот и за неговите практики од големи групи ...
| | веќе видена

Мошне сум нежна наречи Ме камилица Прстите ми се кревки прави Цркви по твојата рака моите нокти Перца од ангелски крилја милуваат јас сум Лето есен дури зима во пролет Да бидам со тебе сакам Ќе ми ја покажеш земјата ќе чекориме Од езеро до езеро за тоа е потребен Долг среќен живот Риби се две Птици градат гнезда ние Стоиме на ист лист. Препев: П.В. Сара Кирш (Sarah Kirsch, 1935-2013) е една најголемите германски поетеси. Објавила повеќе од 40 книги поезија и поетска проза. Со својот живот и со своето дело таа зборува за германската стварност многу повеќе од актуелните историски и филозофски расправи. „Причините зошто пишувам се поклопуваат со причините зошто живеам“, беше поетското и животното кредо на Сара Кирш.
сите 4 | | | веќе видена

Многу е корисно одвреме навреме малку да се затресат (иако со крајна почит) вредните, признати поими и почитта, светите вистини и да се види дали тие сè уште се важечки за нас. На пример, знаеме дека уметноста возвишува, оплеменува, го продуховува човекот; го знаеме тоа толку добро што дојде време да провериме дали уметноста случајно не го понижува или не го обесхрабрува човечкото битие. Кога ќе се случи да одам во музеј, многу повеќе ме интересираат лицата на посетителите отколку оние насликаните. Насликаните лица нè набљудуваат со возвишен мир, додека на живите и стварни лица се гледа нешто грчевито и десператно, лажно и извештачено, нешто што може дури и да згрози некој помалку упатен во тоа. Ах, тие погледи побожни или полни со разбирање, тој напор да се „излезе на крај со нешто“, таа псевдодлабочина поврзана со океанот на псевдовпечатоците, псевдочувствата, псевдосудовите! Џоконда е убава слика, но дали Леонардо да Винчи можел да ги насети грчевите кои ќе ги предизвика таа, во тој случај можеби ќе го ...
сите 2 | | | веќе видена

На Тања Пусти Тале, уште го зборуваме, а не го ни знаеме ко што треба човекот. Тоа лето фативме со Ана да ги шетаме селата прилепски, оние накај Брод. Јас се имав заќејфено нешто да го видам Небрегово. Селото да ти било на крајот на светот, а патот до него полн дупки. Во селото нѐ пречека човек сув и малку подгрбавен, со коса остра и нечешлана, во парталави алишта, немиен, гурелав во очите, со лице испечено од сонцето, со уста подзината и разлигавена. Селска будалетинка, јуродив, пророк скриен од светот, меѓник меѓу светови – кој ќе го знае. Го прашавме за куќата на Блаже, праша дали може да влезе во колата. Влези, пријателе. Влезе, се фати за сокот. Ни го испи. Ме фаќа малце јанѕа. Го гледам на ретровизорот. -Кај да возам, пријателе? -Прилеп, Прилеп. Вози Прилеп. -Куќата од Блажета знаеш каде е? -Прилеп, Прилеп. Вози Прилеп. Од три-четири пати се разбравме. Нѐ однесе до куќата, на два-триесет метра од сретсело. Прошетавме низ дворот. Ѕирнавме низ прозорците и толку беше, немаше кој да ни отвори. ...
| | веќе видена

Проаѓам сеа од пред влада накај дома низ ГТЦ и глеам 2-3 тетки, пар чикици и некои напудрени девојчиња од охридско-кичевско, преморени, изгубени, скоро колабирани. Прашуваат кај е улица Железничка, таму им бил автобусот што ги донел на митингот на ВМО. Двајца клинци им покажуваат накај железничка станица и им викаат: само право низ трговскиот и по кеј. Тргнаа луѓево, а јас не можев да издржам и им викам на децава: абе зашто ги мафтате луѓево коа гарант знаете дека Железничка е позади Рамстор. Едниот ми вика: знам бе, нормално дека знам, не сум од Марс, ама кој ги врти тоа вмровците, нек доаѓаат па на митинг друг пут. Им викам: абе не е убаво, има и стари луѓе, плус нели се бориме ова Гомнолендов да стане боље место за сите и секој треба да покаже пример дека ние сме бољи и дека мислиме со свои глави. Едниот клинец срипа на точак, ги стасуе, им објаснуе кај е правата улица Железничка. Луѓево не сфаќаат и клинциве на крај им викаат: ај ќе ве однесеме, ние не сме ВМРО и преку такво ни е од ВМРО, ама сме луѓе, ...
| | веќе видена

Еден ден по големиот граѓански протест против режимот на Груевски, кој се одржа пред Владата на Македонија, уметницата Татјана Миљовска на граѓаните им посветува серија цртежи, на кои се испишани пораки и апели за мир, љубов, просперитет и слобода. 18 мај, 2015
сите 2 | | | веќе видена

Поддршка за денешниот протест против режимот на Груевски пристигна од повеќе земји во регионот и светот, како од македонската дијаспора, така и од пријателите на Македонија. Новинарите и писатели Предраг Луциќ и Борис Дежуловиќ ја испратија својата порака со чаша македонско вино во рацете, порачувајќи му на Груевски дека е време да поднесе оставка, пеејќи ја својата „Песната за Груевски“ „Режијата“ на ова кратко видео ја потпишува Карпо Година.
сите 8 | | | веќе видена

Разговор помеѓу Антонио Милошоски и Зоран Јолевски ЗЈ: Јас сакав да ве побарам... околу ова што се видов со Нимиц, во ова. Овака, најбитно е тој е малце како исклучен од процесот, ја немам проблеми со него више??? .....не толку што е исклучен, туку што ќе речат другиве, го гледам како грижа му е. И сега вика со Василакис не бил скоро три месеци во контакт. Во петокот му се јавил и побарал, исто и мене ми рече да направиме некоја средба. АМ: Да, да. ЗЈ: Јас вика пред три дена се сетив и на премиерот му пуштив и СМС, не дека има што да му кажам, прво не ми се јави, ми се јави после тоа. АМ: Да, да. ЗЈ: И премиерот ми рече... само кажи му да не биде дека сум јас таму, да не направат шпекулации... АМ: Да, да, да. ЗЈ: Таму е Папандреу и Груевски .... АМ: Да, да, да. ЗЈ: Или пред или после тоа... АМ: Да, да, да. ЗЈ: Така како функција (инструкција) го добив. Јас денеска не сум му се јавил на премиерот, утре ќе му се јавам, дека не е ништо премногу итно. Тоа фактички, он вика, сакам да покажам дека ...
сите 8 | | | веќе видена

Ми гори мислата од сите четири страни! Чудно ми чудо ако сум троа луд? Зборовите гламјосале, ко мртви врани што изнаклукале од лошо срце студ. Да беа подобри вината, можеби ќе бевме без вина ние, недотрчаните низ таа вид-виделија што молкома ја именуваме со јавен инат, како до очај пеплосана пустелија, растегната од утрина до примрак плах, преплашена од недостиг на боја темна, пустелија со миризма на горчлив крах, пустелија задушлива и лемна, преполнета со кукли и херои на пристојности, навиени за кој-годе што-годе да мелат, кукли со пиетет кон сите навивани стојности, црното што го црнат, белото што го белат; кукли со ореол и железо, судии до колена зацапани во пороци, до папокот во тога... Вистино, волшебнице разголена, молена, та домолена, стори се виорен оган, науми нешто умно, престори ги во прав! Развеј ги, поштук да немаат низ широчината... Во уплав како устрел до себе дотрчав! Буден сум! Ни трошка луд! Чија е сега вината?
| | веќе видена

23.04.2015, 23:00 часот, Плоштад Македонија Што е тоа што сега, после толку гушкања, топлења, зградочитања како и толку стручни и научни кажувања, може дополнително да го кажеме за објектот на ГТЦ. Ништо друго освен уште еднаш да напоменеме дека да се зборува за квалитетите на истиот во кратки црти е невозможно и неблагодарно. Архитектонските и културните вредности на овој архитектонско-урбанистички ансамбл покажани и докажани низ текот на неговото четиридецениско битисување во просторот и во менталитетот на граѓаните на Скопје недвојбено го ставаат во редот на објекти од универзално значење на нашето културно и градителско значење. Зашто тој е најголемиот доказ за постоењето на нашето градителско наследство, независно дали е анонимно или авторско дело. Тој е најголемата вредност на целото наше неимарство, без разлика кој е неговиот творец, зашто сега сите треба да констатираме дека е производ на нас самите. ГТЦ е градба која секоја генерација наново ја открива и на нов начин ја доживува. Објектот на ГТЦ ...
| | веќе видена

Активистичкиот хор „Распеани Скопјани“ уште во 2009 година ги опеа мегаломанските апетити на пастирот. Од денешна перспектива и временска дистанца, оваа изведба на славниот хит на Џенис Џоплин изгледа речиси пророчки. Да потсетиме, пастирот не го молеше Бога за луксузно возило, туку работата ја нареди со Гордана Јанкуловска, поранешната министерка за внатрешни работи.
сите 2 | | | веќе видена

Разговор помеѓу соговорник и Сашо Мијалков СМ: А бе, кажи му да појача химната малце, што е ова! Појачај химната малце таму. Ало? Али вмровско… ја свират химната на ВМРО. ВМРО бе. Вмровска работа, што да ти кажам. Што? На што да се палам? Не бе, не се палам јас. Ја на мачето мое само. Само на мачето мое се палам ја. А? А бе еби му мајката сега, маче, што да правиме. Ова е вмровска работа. Вмровска работа, ало. Кај си се фатила па ти со вмровец, да му ебам мајката, а? Ха, ха, ха. Разговор помеѓу соговорник и Сашо Мијалков С: Ало. СМ: Ало. С: Е. СМ: А бе шефе. С: Кажи. СМ: Исклучен ти е телефонот, што е работава? С: Појма немам бе, тука ми беше. СМ: А? С: Па од кај кур да знам. СМ: Та-ра-ра ми прават. С: А немам појма. СМ: А? С: Немам појма. СМ: Сега овдека сме во Горно Лисиче С: Аха. СМ: И што да ти кажам, волку пукање мислиш војна е, немало никад. С: Ха, ха, ха. Уживајте. СМ: По 5 калаша пукаат одеднашка, а? С: Ха, ха, ха. Слушам. СМ: А бе не. Сега ќе слушаш, полека малце, еве сега. Слушај. ...
сите 6 | | | веќе видена

Сè ли ти дадов? Сè ли си зема? Догледање! Што чекаш? Епилог нашата драма нема, таа е бескрај, ко река што едно влече, друго носи, што мени лика лете – та, како питач капка проси од пресушениот ветер! Таа е бучна, кога е полна, та палави и плави – таква е нашата љубов: болна кога сме најмногу здрави! Догледање! До прва пролет! Ќе дотрчаш ко река, за да оживееш опустен голет, дарежна, топла, мека...
| | веќе видена

Македонија не успеа Партијата на власт треба да им објасни на гласачите – зашто проектите на ВМРО-ДПМНЕ успеаја, а Македонија не успеа. Проектите се лего коцки со кои политичарите оперираат за да се создаде една нова стварност. Окупација на Македонија во 1.428 слики , мај 2011 Ниту телевизија, ниту весник... Можам да замислам колку ќе биде збунета овдешната наивна свест кога набргу, веќе на почетокот на есента, а можеби и порано, во Македонија нема да постои ниту телевизија, а ниту весник, кои критички ќе ја опсервираат Владата. Не постои друг начин да се омекнува еден опасен популист освен да јакнат оние центри на моќ кои ја проблематизираат неговата апсолутна власт. Колку полошо – толку подобро , јули 2011 Игнорирање, стигматизирање, елиминирање Потребна е слобода на говорот, критички дух, слободни медуими, политичка култура која ќе потикнува толеранција и разбирање, со еден збор – потребна е вистинска демократија. Таква затвореност на една владејачка структура и таква политика на избегнување на дебата ...
| | веќе видена

Легендарниот американски блуз гитарист и пејач Б.Б. Кинг почина во 89-та година од својот живот. Минатиот месец Б.Б. Кинг мораше да престојува во болница поради компликација со дијабетесот од кој боледуваше повеќе од дваесет години. Се смета за еден од најголемите блуз гитаристи, а магазинот Ролинг Стоун го смести на третото место на својата листа „100 најголеми гитаристи на сите времиња“. За својата музика доби бројни Греми награди, вклучувајќи ја и онаа за животно дело во 1987. Б.Б. Кинг е роден 1925 година како Рајли Б. Кинг во Мисисипи. Прв пат дошол во Мемфис 1946 година, но си заминал по неколку месеци. Повторно се вратил и работел како пејач на една локална радио станица, а исто така работел и како диџеј. Со клупски и концертни настапи во живо започнал во 1947 година, а за време на својот живот имал повеќе од 15.000 настапи. Во текот на 1950-тите се прославил со повеќе песни, меѓу кои You Know I Love You , Every Day I Have the Blues , Sweet Little Angel... Неговите први снимени песни ги продуцирал ...
сите 6 | | | веќе видена

next