1. Планот и идејата на ГТЦ се учат како задолжителна лекција по предметот „Општествени згради“ на Архитектонскиот факултет во Скопје! За планот на ГТЦ, како ни за еден друг скопски објект, било пишувано во многу југословенски и странски весници. 2. ГТЦ е продолжение на македонските традиции. Во својата функционалистичка основа и во идејата ГТЦ е континуитет на балканската традиција за отворена чаршија низ која се поминува – токму како старата скопска чаршија. Во својата функционалност ГТЦ може да се чита и како продолжение на традициите на легендарниот македонски и балкански градител Андреа Дамјанов од 19 век (кој направил, во функција на јавни простори, и неколку антологиски цркви). 3. ГТЦ може да се разбере и како продолжение на белите фасади на Охридската куќа, со своето модернистичко белило (модернистите сакале бели фасади). Дури и самиот Корбизје, таткото на модерната, во своите патувања низ Балканот бил фасциниран од Дебарската куќа! Затоа ГТЦ, и покрај својот модернистички ракопис, во себе содржи и ...
| | веќе видена

Одам. А во пресрет Ми доаѓаат идиоти Идиоти брадести Идиоти безбради Идиоти сунѓерести Идиоти големоусти Идиоти аглести Идиоти главести Идиот - од уши му виси чеп од памук. Доаѓа идиот весел Доаѓа идиот тежок Доаѓа идиот симпатичен Доаѓа идиот апатичен Доаѓа идиот нормален Доаѓа идиот безобразен Доаѓа идиот генијален Доаѓа идиот епохален Едни идиоти прилично облечени Други послабо - неизбричени згужвани Едни по римски замотани во весници Други - во своите цртежи и пресметки Некои својот срам го покриваат со платата Некои со ерудицијата или занаетот Голема среќа Носат идиотите Машини и дачи Носат идиотите Доаѓа идиот без мрморење „Дали сум само јас несреќен Жена ми - хистерик Шефот- дебил И јас неврастеник - Се уништив себеси“ Доаѓаат идиоти влечат комбинати Фабрики научни институти Некакви реторти тркала ракети Некакви книги скулптури нацрти Носат фотографии од мртвата планета И сосема невидливи предмети Доаѓаат идиоти доаѓаат идиоти Еве ги двајца истепаа некого А други ...
| | веќе видена

Лукавство вистината да се прошири меѓу многумина Горди што имаат храброст за вистината, среќни што ја пронашле, изморени, можеби, од вложениот труд во доведувањето на вистината во делотворна форма, нестрпливо исчекувајќи го пристапот до оние чии интереси ги бранат – многумина ја потценуваат неопходноста од примена на посебно лукавство за да се прошири вистината. Со тоа често го доведуваат во прашање учинокот на целиот свој труд. За ширење на вистината, кога и да била потиснувана или прикривана, било применувано лукавство. Конфучие така фалсификувал еден стар патриотско историски календар. Ако пишувало – „Владејачот Куна нареди филозофот Ван да се погуби заради тоа што го кажал тоа и тоа“ – Конфучие наместо „погуби“ ставил „убие“. Ако пишувало дека Тиранинот така и така го завршил животот со атентат, Конфучие напишал „погубен“. Со тоа му отворил пат на едно ново толкување на историјата. Оној што во наше време наместо „народ“ вели „население“, а наместо „земја“ вели „земјишен посед“, со тоа избегнува многу ...
| | веќе видена

Споменик на Едвард Сноуден висок 1,2 метри и тежок 45 килограми тајно е поставен во бруклинскиот парк Форт Грин, минатиот понеделник во раните утрински часови. Сајтот Animal New York прв извести за тоа, наведувајќи дека мистериозните извршители на ова дело се група уметници кои му се восхитуваат на разузнувачот што ги пренесе доверливите информации на NSA во медиумите и ја обелодени вистината за масовниот надзор врз граѓаните. Активистите ја поставиле бистата врз меморијалнот споменик на Американската револуција и го допишале неговото име на столбот. Сајтот наведува дека групата им дозволила да ја документираат инсталација, под услов идентитетот на уметниците да остане тајна. Меѓутоа, бистата на Сноуден наскоро била отстранета од полицијата, која покренала истрага. До идеја да му оддадат почит на Сноуден на овој начин дошле двајца њујоршки уметници на кои им се придружил и еден скулптор од Западниот брег. Во соопштението кое го проследиле до Animal New York, тие наведуваат дека интервенирале врз меморијалот ...
| | веќе видена

Во рамките на кампањата „Излези за ГТЦ“ , во четврток (09.04.2015) со почеток во 18 часот студентите од Архитектонскиот факултет во Скопје ќе одржат п рошетка и предавање низ ГТЦ . Секој заинтересиран граѓанин кој сака да дознае повеќе за културните и архитектонските вредности на објектот, неговиот историјат, но и други интересни факти врзани за ГТЦ, можат слободно дојдат и да го проследат предавањето. Преку прошетка и демонстрација на автентични фотографии и други материјали, студентите ќе го доловат духот и значењето на Градскиот трговски центар, додека пак преку интерактивна презентација ќе ја аргументираат важноста од зачувување на автентичноста на неговиот изглед. ВАЖНО! Предавањето започнува на платото на ГТЦ од страната на Жена Парк.
сите 25 | | | веќе видена

Разговор помеѓу Гордана Јанкуловска и Зоран Ставревски ГЈ: Ало? ЗС: Горде, шо праиш? ГЈ: Еве, вести. ЗС: Добро. ГЈ: Ти? ЗС: Еве, ја сега пошто завршив пред 15 минути, дојдов у канцеларија и продолжуем накај дома. Се изнервирав дополнително со ова копилево од Битола Владо Талевски, пичка ли му матер. ГЈ: Шо бе, Зоки? ЗС: Абе ни напраи скандал со овие превознициве. Ќе ти кажам шо е. ГЈ: Абе што говеда се значи. ЗС: Беше направена ситуацијата. До 2010 до јуни, склучен е договор со Транскоп, коруптивен до даска, у кој што по поединечен ученик договорените цени му се повисоки 10 пати повисоки отколку после тоа, отколку денес шо важат цените со приватни превозници се договорите. Значи советов у 2010 од опозицијава овие му извршиле притисок да ги смени тие договори и он распишува тендер, кај што приватни превозници се јавуваат... ГЈ: Да де, тендер. Кој бил најевтин, тој. ЗС: ... и цената ја спуштаат во однос за 1 спрема 10 на некои места, негде 1 спрема 5, негде 1 спрема 3. ГЈ: Да де, да. ЗС: И ...
сите 6 | | | веќе видена

Во Сеќавање на македоноцидот пред и по еден попис Од скок се извлекоа од кании лутите калемари со блесок на челик и ја стиснаа во обрач јаболкницата. Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Премногу ѝ се жилите премногу, рекоа, во водите туѓоземјански. Засекоа и пак на точилата на суровоста се обновија, ноќта на нив да се огледа. Вејковитките превисоко се подаваа како второ надминување на мерата. Со сечењето и плодот го обраа. Сега и стеблото со свој аршин го премерија го доближија до височината на својата мисла и кората да ја одерат премногу месото да не е обвиено премногу иднината да не се збогати со пупки. Кога сето тоа го завршија големите мајстори на сечењето од скок им се вратија на каниите калемењето да го досонуваат. А срцето засечено на јаболкницата осамено и премногу вистинско се надрасна себеси пуштајќи жили и цутења на сонце крваво и поживо од животот. И остана на тврда почва јаболкницата со својата крв да се прехранува да ја надмине мерата на кроењето ...
| | веќе видена

Мерве Озаслан е уметница од Истанбул, која собира стари фотографии од кои прави колажи, постигнувајќи интересен спој на урбаните приказни со елементи од недопрена природа. За конкретниов проект, инспирацијата ја пронашла преиспитувајќи ја релацијата помеѓу природата и човештвото, како и резултатите од алчната урбанизација, механизација и отуѓување од природата. Во основа, се работи за своевиден потсетник дека секој од нас е во суштина само дел од природата. Природното е она што ги враќа боите во нашите животи, кога емоциите ни се парализирани од клишираниот урбан живот- вели Мерве Озаслан за својата уметност. Извор: merveozaslan.tumblr.com
| | веќе видена

Оној кој денес има намера да им се спротивстави на лагите и незнаењето и да пишува вистина, мора да надмине најмалку пет тешкотии. Мора да има храброст да ја пишува вистината, иако таа секаде се потиснува, ум да ја препознае , иако таа секаде се прикрива, умешност да ја направи употреблива како оружје, промисленост да ги избере оние во чии раце вистината станува делотворна , лукавство да ја прошири меѓу нив. За оние кои пишуваат во фашистички режим овие тешкотии се големи, но тие постојат и за сите оние кои се прогонети и избегани, па дури и за оние кои пишуваат во земји со граѓански слободи. Храброст да се пишува вистината Изгледа поздразбирливо дека писателот треба да ја пишува вистината така што нема да ја потиснува и нема да ја премолчува и дека нема да пишува ништо што е невистинито. Не смее да се витка пред моќниците, но не смее ни да ги измамува слабите. Се разбира дека е многу тешко да не се витка пред моќниците, како што и измамувањето на слабите може да биде многу удобно. Да не им се допаѓа на ...
сите 2 | | | веќе видена

Полската дизајнерка Агниешка Биернацка пред шест години добила необична идеја - да изработува накит, чантички и украсни предмети од Лего коцки. Ѝ било потребно подолго време за да ги усоврши своите дизајнирани предмети, но сега резултатите се одлични. „Повеќето пријатели мислеа дека сум луда кога пред шест години им кажав дека планирам да се занимавам со ова и да живеам од истото. Сега мислат дека ја имам една од најубавите професии“, вели Биернацка. Иако нејзините предмети изгледаат прегрубо за нечиј вкус, необичниот дизајн, неконвенционалниот материјал за изработка и неизбежната врска со сеќавањата од детството ги прават дизајнираните парчиња на Агниешка неодоливи за голем број купувачи.
сите 2 | | | веќе видена

Странски служби му честитаат на г-нот Али Ахмети што го изблефирал Никола Груевски во 2011 како учител по македонска историја, да поверува дека „во Крушевската република на Албанец била доверена одбраната“ (НГ): „НГ: Ахмети констатираше дека после 108 години Албанците го имаат Одбрана. СБ: Одбрана. НГ: После Крушевската република. СБ: Ааа после Крушевската република имат одбрана, ха ха. НГ: Да, прв пат после Крушевската република Албанци го добиваат одбрана. Ха ха ха. СБ: Ииии таа му е јака. За пи-ар кај неговите му е јака. НГ: Да да да. Ха ха ха ха. СБ: Еееј. Богами големо кажано, после Крушевската република.... НГ: Епа во Крушевската република на Албанец била доверена одбраната. СБ: Да да. НГ: А на Влав финансии.“ Проверивме во нашите архиви да видиме што велат нашите тогашни соработници и, се разбира, такво нешто немало. Одбраната на „Крушевската Република“ била под команда на Крушевското горско началство или Горскиот штаб на Крушевската востаничка околија во состав: Никола Карев, командант, ...
сите 2 | | | веќе видена

Си тече реката – никому не му е жал дека општината ги исече маслинките над вода молкум наведени. Јас помнам зора: беше тиок час кога човек чудно нешто чека - оздрави ме, зоро рујна! – и пак со задуман болскот секнаа ѕвездите горе, далечно сè ми стана, светлина, мрак. Само маслинките тогаш сами над смирна река шумеа утеха мека.
| | веќе видена

Минатата година се одбележа 30-годишнината на легендарната едукативна емисија за деца „Бушава азбука“, во режија на Слободан Унковски, а по сценарио на Горан Стефановски. Илустрациите на буквите кои сите добро ги знаеме ги изработи српскиот уметник Душан Петричиќ. Стотици илјади македонски граѓани со носталгија и романтично чувство се сеќаваат на емисијата и азбуката со која пораснале. Но, една друга мала група која денес владее со Македонија, по сè изгледа растела со некоја друга азбука. Ја нарековме, не бушава, туку АПАШКА АЗБУКА. Против аздисаните режимлии собрани околу партијата ДПМНЕ секојдневно протестираат сè повеќе граѓани. Меѓу најгласните, но и најкреативни во протестите, се токму актерите кои учествуваа во легендарната Бушава азбука - Синоличка Трпкова, Ана Костовска, Петар Арсовски, како и актерката Ирена Ристиќ. Инспирирани од нивниот извонреден протестен перформанс пред зградата на МРТВ, ја претставуваме Апашката азбука на режимот, со интервенции врз оригиналните илустрации на Душан Петричиќ. ...
сите 2 | | | веќе видена

Конечно, прв пат во историјата, скопската општина Центар демократски ќе се бори за својот урбанизам. Вакво нешто ретко да се случило некаде во светот. Иако во нашиот случај институциите беа токму тие кои го уништија централното јадро, преку нив овој пат ќе се одвива борбата за спас на единствениот градски култ кој сè уште опстојува. Задушени од секојдневната институциска узурпација, корумпираност и исчезнување на градскиот простор, граѓанството беше единствено кое успеа да се избори за една ваква уставна разрешница. ГРАД КОЈ ЈА ЗАДУШИ СЛОБОДАТА Ова е последен чин за заштита на едно културно и историско добро кое има пошироко значење за градот кој бара да се ослободи од своите сопствени стеги - град кој го разјаде своето сопствено битие (центарот) , град кој го уништи својот природен и историски тек, град кој ја задуши својата слобода. Затоа ГТЦ ќе остане последното урбано жариште на општината која - во сето ова невреме на нашата апатија - беше изложена на политичка доктрина и урбана инквизиција. Единствено ...
сите 2 | | | веќе видена

Ѓорѓе Јовановиќ На 9 април со почеток од 20:00 часот во Младинскиот културен центар ќе се одржи промоција на книгата „Илустрирана библиска етика“ , изложба и концерт. „Илустрирана Библискa етика“ е книга со 100 цртежи на изреки од Библијата. Нејзината цел е да ги погледне, преиспита, прoтолкува и рефлектира вековните вредности преку современа ликовна интерпретација на: Иван Ивановски Горан Дачев Никола Радуловиќ Владимир Лукаш Атанас Ботев Ѓорѓе Јовановиќ Андреј Анастасов - Даскаловски Миле Ничевски Вечерта ке ја отворат Женскиот младински хор на МКЦ и Јанинка Невчева на органа со изведба на делото „Lux Aeterna“ од Александар Пејовски, специјално компонирано за оваа пригода, а од 22 часот на платото пред МКЦ ќе настапат: Ice Soul Combo , К.Н.Н.Т и Арлекин . Андреј Анастасов-Даскаловски Атанас Ботев Никола Радуловиќ Миле Ничевски Владимир Лукаш Горан Дачев Иван Ивановски
сите 11 | | | веќе видена

Инспириран од градот во кој живее, Карлсруе, Германија, Александар Иванов, ни испрати фотографии од велосипедските патеки со негов коментар. Ги проследуваме и се надеваме дека Скопје ќе примени некои од искуствата. Фотографија 1 и 2: ниски рабници, без ударни препреки. Овде е битно да се каже дека тротоарот и улицата се слеани. Кај нас (се мисли на Скопје, н.з.) сè уште се користи еден елемент за да се надмине голема висина. Фотографија 3 и 4: на патеките нема знаци, столбови, корпи за отпадоци и слично. Најчесто се на средина помеѓу пешачката и велосипедската зона, но ако веќе мора да биде на една страна, тогаш е на страна на пешаците (но ова решение е доста ретко). Патем кажано, столбовите и знаците се обележани со црвено-бели ленти. Фотографија 5 и 6: семафори за велосипеди. Велосипедите не смеат да поминуват преку пешачки семафори на кои нема означено велосипедски знак. Во тој случај преминувањето на раскрсницата е решено како на фотографијата 6. Фотографија 7: велосипедот најчесто има предност ...
| | веќе видена

1. Неколку дена се обидувам да не мислам на тоа, да одбијам на глупост, да ги гледам „сонцето и денот“ (како што ми порачува еден ФБ пријател), да не мислам на тие одамна неважни за нас персони… ама пусто – не може. Не можам да ги извадам од памет нивниот безобразлук и накарадната леснотија со којашто гледаат на сè наоколу, не можам да не се нервирам на нивната навистина безгранична глупост, улежаност во бенефициите и сервилност, дури и на нивни години! Ако изреагирав веднаш, пред два-три дена, од мене ќе излезеа пцовки и многу (по)грди зборови, иако токму тие можеби ќе беа најсоодветни за нив. Ќе го прегорев и компјутеров од нервоза! Едно време се понадедав дека некој, барем некој од таканареченото Одделение за уметност ќе стане и јавно ќе проговори за срамот, ќе се осмели да приговори во името на сите. Пуста надеж! И тогаш, како човек да се изрази, што да каже за онаа импотентна тирада на „големиот“ ни естетичар Старделов во МАНУ, а по повод смртта на големиот македонски скулптор Петар Хаџи Бошков? Зарем ...
сите 2 | | | веќе видена

Разговор помеѓу Силвана Бонева и Никола Груевски СБ: Ало. НГ: Ало. СБ: Претседателе, добра вечер. НГ: Ало, Силвана што правиш? СБ: Читам нешто весниците, два дена не сум видела, па ги собрав сите, да видам да не испуштам нешто.. НГ: Еј Силвана, вечерва со ДУИ завршивме. СБ: Конечно. НГ: Конечно. СБ: Е браво. НГ: Е сега од утре почнува маката. Имплементација. СБ: Имплементацијата, а?! НГ: Да, така да наредни 7-8 дена ќе бидат тешки за нас многу. Мој избор е тоа да биде веднаш, а не да чекаме после септември-октомври. Тоа што сме превзеле негативно да го истуркаме сега. СБ: Веднага да биде. И најубаво, летото сега... НГ: Веднаш, и да сме на раат после цел мандат. А? СБ: Летото сега и после цел мандат да бидеме на раат. НГ: Не летото, до следната недела да се заврши. После кога ќе дојде владата да се бира, тоа да е више завршена работа. СБ: Ааа, Аха. НГ: Владата околу 25-ти ќе се бира у Парламент. А ова да речеме од утре ќе почне, задутре да речеме. Утре ќе се поднесат, задутре ќе се ...
сите 43 | | | веќе видена

Препорачливо да се гледа со песната: Едно име имаме од traykoff G Бомбастично и одвратно #1 Бомбастично и одвратно #2 Бомбастично и одвратно #3 Бомбастично и одвратно #4 Бомбастично и одвратно #5 Бомбастично и одвратно #6 Графички приказ: Фросина Цонева
| | веќе видена

Планетата ТУГАДОР е место каде што останаа да живеат само оние кои немаат друг избор. Зошто? Благодарение на доминантната политичка сила која се одзива на името АБВГ ДЃЕЖЗ. Никој здрав не можеше да објасни што се крие зад овој акроним, но сепак секој разумен на планетата знаеше дека станува збор за нешто подло и расипано. Во американските вестерн филмови, секогаш имало место за вистински мажи. Тоа се оние со колт во џебот (футролата), седнати на масата за покер (со свои заработени пари) во зачадената гостилница (салун), со картите и вискито на истата таа маса и се разбира со убави жени покрај неа (масата). Ако лажеш на карти, мртов си, и никој нема да одговара. Во американските вестерн филмови, ако украдеш коњ, ќе те обесат по кратка постапка. Затоа што ако некому во пустина му украдеш коњ, тој е мртов. Па зарем има причина коњокрадците да живеат? Во истите тие филмови, ако пукаш на невооружен човек или кога некој ти е свртен со грбот, ќе те обесат по кратка постапка. Затоа што не фер тоа да го правиш. Овие ...
| | веќе видена

next