Последното истражување спроведено во врска со претстојниот референдум за изгледот на ГТЦ, покажува дека убедливо мнозинство граѓани од Општина Центар ќе гласаат за задржување на автентичниот изглед на фасадата на ГТЦ. Дури 83% од оние кои ќе излезат и гласаат на референдумот в недела, одговориле дека ќе гласаат ЗА на прашањето „Дали сте за тоа Градскиот Трговски Центар да го задржи автентичниот изглед на фасадата.“ Во споредна со периодот пред 6 месеци, кога се вршеше последното истражување во врска со подготвеноста на граѓаните на Општина Центар да излезат на референдум за изгледот на ГТЦ, процентот на граѓани од оваа општина кои би гласале ЗА автентичниот изглед на ГТЦ, денес е пораснат за 15%. Понатаму, во истражувањето, на анкетираните граѓани кои одговориле дека на претстојниот референдум ќе гласаат ЗА, им било поставено прашањето „Која е главната причини поради која би гласале „ЗА“. За 27.7% од анкетираните главната причина е „ГТЦ е културно наследство на градот и не треба да се менува“, 21.2% за „ГТЦ ...
сите 6 | | | веќе видена

Претставуваме извадоци од книгата „111 тези за ГТЦ“, која денес беше промовирана вo Мобилната галерија во Паркот на франкофонијата, непосредно пред референдумот за зачувување на изгледот на еден од најзначајните објекти во Скопје и Македонија. Моќна структура на која времето не ѝ може ништо. (Хелена Нириќ за ГТЦ, 1999) Доминика Бошкова Кога мислиме на ГТЦ мислиме на професорот Живко Поповски и обратно, кога мислиме на професорот Живко Поповски мислиме на ГТЦ; Делото и авторот се неодвоиви. Треба со него да се постапува внимателно; да не го изгубиме. Зградата се губи - се урива тогаш кога ги губи битните карактеристики, кога се разорува нејзиниот концепт, кога се сведува само на структура (столбови, греди, плочи...), на конструкција што е во добра кондиција. Ја губиме кога не ја препознаваме идејата, записот во неа. Референца е во учењето на архитектурата која ни е на дофат. Од него сè уште учиме: - како да се почитува она што веќе постои - како зградата може да го спојува градот - како големата ...
сите 4 | | | веќе видена

Денеска, 23 април 2015 година, во Скопје се случува средба на граѓаните во пресрет на одржувањето на првото анкетирање (референдум) на жителите на општина Центар за идниот изглед на Комплексот на Градскиот Трговски Центар, предизвикан од нечија необјаснетата потреба за промена на изгледот (читај: ДЕВАСТАЦИЈА) на овој култен објект во нашиот град. Градскиот трговски центар, капитален повеќенаменски објект, изграден пред четири децении, по својата програмска грандиозност е единствен зафат од ваков вид во Р. Македонија, инженерски моќно разрешен сплет на сите видови комуникации за вакви објекти и, конечно, во својата замисла и реализација е без конкуренција, до денеска, во нашата проектантска и градбена практика Цитирам дел од текстот во публикацијата на Заводот за станбено комунално стопанисување, а во името на конзорциумот за финансирање и градба на овој комплекс, ШТО ПРЕТСТАВУВА ПИШАН ЈАВЕН ОТЧЕТ ЗА ЕДНА ОД ФАЗИТЕ ВО РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА ПЛАНИРАНИОТ ПРОЕКТ ОД ЈАВЕН ИНТЕРЕС „...Со општ југословенски анонимен ...
сите 2 | | | веќе видена

ЗА СЕКОЕ ИСЕЧЕНО ДРВО, ЗА СЕКОЈА УНИШТЕНА РЕКА, ЗА ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ И ЗАГАДЕНАТА ВОДА, ЗА УНИШТЕНИТЕ ПЛАНИНИ, МОРА ДА ОДГОВАРААТ КОНКРЕТНИ ЛУЃЕ КОИ СЕГА СЕДАТ ВО МНОГУ КОНКРЕТНИ ФОТЕЛЈИ Според член 118 од Уставот на Република Македонија: Меѓународните договори што се ратификувани во согласност со Уставот се дел од внатрешниот правен поредок и не можат да се менуваат со закон. Тоа значи дека ратификуваните меѓународни договори се на повисоко ниво од националните закони и доколку законите или подзаконските акти се спротивни на истите, ќе се примени меѓународниот договор. Македонија ја има ратификувано „Конвенцијата за пристап до информации, учество на јавноста во одлучувањето и пристап до правда за прашања поврзани со животната средина“ Според членот 1 од оваа конвенција: за да се придонесе кон заштита на правото на секој поединец од сегашните и идните генерации да живее во животна средина што е соодветна за неговото здравје и добросостојба, секоја држава ќе гарантира учество на јавноста во одлучувањето кај ...
| | веќе видена

Почитуван, Поминаа точно 14 дена откако граѓанската иницијатива #ГоСакамГТЦ до Вас упати барање за средба на која сакавме да Ве запознаеме со потребата од зачувување на автентичниот изглед на Градскиот трговски центар, но и да Ве замолиме да упатите апел до граѓаните на Општина Центар да излезат и да гласаат на претстојниот референдум. Како Претседател на државата, а уште повеќе и како професор по политички науки, Вие секако знае(в)те дека референдумот претставува најчисти облик на директна демократија, но и основно политичко право на граѓаните гарантирано и со Уставот на Република Македонија. Сепак, и покрај уредно доставеното барање за средба, ние веќе 13 дена не добиваме никаков одговор од Вас. Свесни сме дека немате законска обврска да нè удостоите со одговор. Но, Претседателе, Вие имате морална одговорност да се произнесете од најмалку 3 причини: Како Претседател на Република Македонија, Вие до сега сте учествувале на сите избори и сте ги повикувале граѓаните да излезат на гласање и слободно да го ...
сите 52 | | | веќе видена

Разговор помеѓу Гордана Јанкуловска и Никола Груевски НГ: Ало. ГЈ: Ало, да? НГ: Како си Горде? ГЈ: Добро, еве со работа претседателе.... НГ: Вака сеа, за овие кадровските со кого ја требаше да зборам сеа? ГЈ: Само секунда... НГ: Го имаш ли... земи го списокот пред тебе, ја имам нешо бележано, ама не сум сигурен. ГЈ: Ја си го имам тефтерот, одма, сè е кај мене прецизно утврдено, само да отворам ... значи, ај вака од почеток, како шо ги имавме запишувано. За дописнициве, за Вашингтон и Атина нели рековте уше еднаш ќе зборите со Марина Христова за Атина, а евентуално Антонио Спасев и Борче Стамов... НГ: Мхм ГЈ: А следно сега... одам по ред да не пропуштам некој... добро овие кај шо сме имале дилеми и кај шо имаме време не ги спомнувам... Разговор помеѓу Гордана Јанкуловска и Мартин Протуѓер ГЈ: Да. МП: Ало. ГЈ: Е, кажи Мартин. МП: Горде? ГЈ: Кажи. МП: А бе ова огласот за МТВ... ГЈ: Добро? МП: Ја мислам да го поништиме. Зошто се полунормални луѓето што се вакво. И ние сега ако сакаме да ја ...
сите 72 | | | веќе видена

Насекаде денес има херострати што палат храмови, сквернават пиети. Затоа и нема меѓу нас да сврати оној снежен човек што се вика Јети. Тој си е барбарус, но на своја сметка. Тој си е потомок на утроба здрава. Цивитас е таа што од дива клетка ни создава такви што руини прават. Таа му е мајка на лудото време коешто за челник сака луда глава, па ѝ става венец на црната слава. Ова не е стремеж за враќање назад, а последен повик строго да се пазат исконските врски од црното семе. Петар Т. Бошковски (1936-2006), поет, романсиер, есеист, критичар, драмски автор, преведувач, антологичар. Автор е на книгите: Суводолица (поезија, 1962), Постела од трње (поезија, 1970), Огледи и критики (1978), Небесен камен (поезија, 1985), Критички одзиви (критики, 1986), Бел ветер (поезија, 1991), Прелеста на проѕирноста (критики, 1993), Вториот источен грев (поезија, 1994), Александар на исток (тв драма, 1994), Црниот бик (роман, 1995), Никаде место (роман, 1996), Лилјаци (роман, 1998).
сите 4 | | | веќе видена

Кога правиш појадок, мисли на другите. Не заборавај да ги нахраниш гулабите. Кога се бориш во твоите војни, мисли на другите. Не ги заборавај оние кои очајно бараат мир. Кога ја плаќаш сметката за вода, мисли на другите кои пијат дождовница од облаците. Кога се враќаш дома, во твојот дом, мисли на другите. Не заборавај на оние кои живеат во шатори. Кога спиеш и броиш планети, мисли на другите. Постојат луѓе без засолниште во кое ќе преспијат. Кога се изразуваш користејќи метафорични изрази, мисли на другите кои го загубиле правото да зборуваат. Кога мислиш на другите кои се далечни, мисли на себе и кажи: „би сакал да сум свеќа што ќе ја растера темнината“ Превод од англиски: Иван Шопов Слика: Steve Chen
| | веќе видена

За вкусовите не се расправа. Тоа би можел да биде одговорот на прашањето „Зошто го сакаш ГТЦ?“, но само во случај кога од нас би се очекувал одговор за некаков индивидуален впечаток за зградата која ја доживуваме како воздух, како вода, како зеленило, како слобода, како светлина. И како материја, но и како дух. Можеме да кажеме дека „ГТЦ е најубав“ и тоа ќе претставува индивидуален став, исто како и „ГТЦ е најгрд“. Но, ГТЦ е најдобар - е аксиома. ГТЦ е општо добро кое постојано го користиме и не размислуваме за неговите квалитети. Не се препрашуваме зошто го сакаме. Едноставно ни е дадено, а ќе сфатиме колку ни значело, само доколку го загубиме. Исто како личност. Затоа што ГТЦ е личност. Не сум израснал покрај ГТЦ, но неколку емотивни моменти (еден од нив - чекањето на резултати од приемниот испит на архитектонскиот факултет) ме врзуваат толку силно, што го чувствувам подеднакво мој, како и сите што израснале со него. Тој ми бил засолниште, автобуска постојка, трпезарија, чекална, продавница, читална, кино ...
| | веќе видена

Поранешниот премиер Љубчо Георгиевски заговара амнестија за наводните извршени злоупотреби од страна на актуелната власт. Постои ли простор за милост и дали со евентуално двострано амнестирање би се ставило крај на злоупотребите? СДСМ за помалку од 24 часа се изјасни дека за нив е неприфатлива идејата на нивниот поранешен коалициски партнер. -Свесен сум за контроверзноста на името Љубчо Георгиевски, но сепак би потсетил дека и закочениот часовник двапати дневно покажува точно време. Жестоките реакции мислам дека се повеќе насочени кон него како личност отколку кон самата изјава. Бидејќи, ако сакаме да бидеме искрени, Георгиевски го спомна она што СДСМ веќе го прави за ДУИ, амнестирајќи ги преку поштедување од објава на телефонските бомби. А ако чепнеме уште малку подлабоко, може да испливаат и некои други примери на амнестии... Реакциите што уследија во јавноста по изјавите на Георгиевски се поиндикативни од самата изјава бидејќи ја разоткриваат состојбата на духот во Македонија. Оправдан гнев, ...
сите 7 | | | веќе видена

На 23 април (четврток) со почеток во 11 часот ќе се одржи промоцијата на книгата „111 тези за ГТЦ“ , уредена од Ивана Васева и Филип Јовановски , во Мобилна/монтажна галерија на Центарот за современи уметности ( Парк на франкофонија во Скопје). Публикацијата ќе ја промовираат нејзините уредници и професорот и архитект Мартин Гулески. Книгата е издадена од Здружението за култура и уметност ФРУ - Факултет за работи што не се учат. Оваа публикација произлезе од читачката и дискусиона група насловена „ЧИТАМЕ ЗГРАДИ: ГТЦ КАКО КНИГА“ која се одржа на 29 ноември, 2014 год. во Младинскиот културен центар во Скопје, во рамки на долгорочниот проект „ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ: архиви на граѓанска непослушност“. Книгата е делумно транскрипт на тaа средба, чија цел беше исчитување на Градскиот трговски центар во Скопје. „111 тези за ГТЦ“ е книга создадена од стручни мислења за значењето на овој објект поставени во 11 тези од вкупно 11 значајни мислители на современата архитектонска сцена во земјава (двајца заедно пишуваат 11 ...
сите 10 | | | веќе видена

(краток расказ) Не беше тоа некој бункер, да речеш, туку најобичен стан во една голема станбена зграда со многу соседи. Диктаторот седеше на фотелјата во дневната со кренати нозе на табутерката. Сѐ уште се немаше слечено по враќањето дома. Откако бегло ги проверија сите соби во станот, обезбедувањето тивко излезе. Немаше никого. Тој остана потполно сам во големата бела одаја со прозорците низ кои зјапаше гладната темница. Темницата што беше плод на неговата мрачна омнипотентна природа. Темницата која веќе подолго време се стрвеше да го проголта својот креатор. Си ги погледна светнатите чевли на нозете што уште изутрина му ги изгланца службеничката задолжена за облеките на премиерот. “Мама да ме види со кондури истопорен на табуретка, гарант ќе сака да ми акне два-три шамари”, измумла, повеќе за себе отколку за празните одаи , во кои гласно ечеше страшната самотна тишина, на која тој постепено си се привикнуваше. Жена му и дечињата веќе некое време ги немаше во овој убаво декориран простор. Ги немаше двете ...
| | веќе видена

Илјада и еден начин има за изговор да стоиш надвор од круг на спор што многу значи. А само еден е вреден: макар и стресен да влезеш свесен направо в среде. Петар Т. Бошковски , поет, романсиер, есеист, критичар, драмски автор, преведувач, антологичар. Автор е на книгите: Суводолица (поезија, 1962), Постела од трње (поезија, 1970), Огледи и критики (1978), Небесен камен (поезија, 1985), Критички одзиви (критики, 1986), Бел ветер (поезија, 1991), Прелеста на проѕирноста (критики, 1993), Вториот источен грев (поезија, 1994), Александар на исток (тв драма, 1994), Црниот бик (роман, 1995), Никаде место (роман, 1996), Лилјаци (роман, 1998).
сите 4 | | | веќе видена

Иранскиот режисер Мохсен Макхмалбаф е познат како еден од највлијателните светски филмски режисери на денешницата и водечка фигура на новиот бран во иранската кинематографија. Тој на вчерашната прес конференција по повод неговото учество на Скопскиот филмски фестивал, на новинарско прашање за спомениците во центарот на Скопје рече дека иако бил во повеќе од 250 светски метрополи – нешто вакво грдо – никаде не видел. „Никаде не сум видел толку грда композиција на скулптури, тоа не е проблем само на уметничката копмпозиција, тие се и општествено проблематични. Да исечеш дрво за поставиш претстава на дрво, што е целта на тоа? Или што би значела скулптурата на Александар, тоа за мене е некој војсководец што ја нападнал мојата земја. Луѓето би требало да се препознаат во тие скулптури, треба да има скулптура на еден рибар или на еден работник од вашата земја. Но, мислам дека и народот тука е дел од проблемот, затоа што ако на луѓето не им се допаѓаат спомениците, а не наоѓаат начин да го артикулираат своето ...
сите 4 | | | веќе видена

Професорот зборува доволно гласно. Инаку, Италијанците пијат еспресо на шанк, го сркнуваат набрзина, со еден одлучен потег ја принесуваат шолјата до устата, ја оставаат со тресок и – заминуваат. Но, сега застануваа и се прашуваа – за што зборува овој Англичанец? Вреди да се слушне, споменува правда, неофашизам, плати, револуција, обврска на државата на граѓаните да им гарантира месечен приход од кој се живее пристојно, а не се преживува... Се разбира, Италијанците не се претерано талентирани за јазици, но ова е Тоскана, овде Американците и Британците купиле куќи и станови, заљубени се во заводливите зелени ридови и убавите куќи од камен, па и нивните домаќини се похрабри во совладувањето на англискиот јазик со сите тие „h“ и „th“... Во Стендинг гледаат со вчудоневидување. Ми изгледа дека некој ќе му аплаудира. Педесетина километри од Фиренца, во слаткото Филине Валдарно, местенце кое живее опуштен летен живот, а окружено е со големи дизајнерски аутлети, па на патот се нижат впечатливи знаци: Dolce&Gabbana – ...
сите 4 | | | веќе видена

Лек кој содржи екстракт од марихуана би можел да има одредени позитивни ефекти врз лицата кои боледуваат од тежок облик на епилепсија, а на кои традиционалните третмани не им помогнале многу. За време на спроведување на една студија, тим од повеќе научници испитал 137 лица од различни старосни групи, од мали деца па до возрасни, кои имале тежок облик на епилепсија што предизвикува напади. Учесниците земале екстракт направен од марихуана секој ден во текот на 12 недели, а во тој период бројот на нивните напади се намалил за околу 54 отсто. Научниците потрдиле дека учесниците знаеле дека го примаат екстрактот и во истражувањето не биле вклучени пациенти кои добиле пласибо. „Иако овие резултати се ветувачки, секако е потребно да се спроведат уште истражувања за да се отстрани можноста од пласибо-ефект“, вели авторот на студијата д-р Орин Девински, директор на Центарот за епилепсија на Унивеерзитетот во Њујорк. Главната состојка на лекот кој го земале испитаниците е канабидиол, спој на марихуана кој нема ...
| | веќе видена

Ова е за луѓето што исчезнуваат за оние што се симнуваат во шифра и својата соба ја претвораат во фрижидер за Супермен ‒ кој ги троши костимите и коските што служат за летање, ова е за луѓето што својот морал го бричат толку мазно што можат да се провлечат низ иглени уши ова е за луѓето што лебдат, лебдат и умираат на периферијата на етерот Тука е и мојот страв од немање зборови ‒ од пропаѓање без зборови повторно и повторно ‒ од разгласување тишина Бидејќи најмногу ги сакам од сите свои херои оние што едрат врз беспрекорните рабови каде што нема општествено гориво Отарасете се од вреќите со песок за да ја разберете нивната висина ‒ тишината на третиот крст самотно третиот човек распнат толку високо што и не слушаме што вели што вели за својата болка што вели за своето небратство Што тој воопшто има заедничко со мирисните дами можат ли тие да загризат во неговиот скелет од болка? Малајските Гурки на мазгите им го сечеле јазикот за да рмбаат молкум на непријателска територија ...
| | веќе видена

Разговор помеѓу Гордана Јанкуловска и Мартин Протуѓер ГЈ: Ало? МП: Еј, кажи Горде? ГЈ: Мартин, извини, за оваа поракава што ти ја препратив, за да сме поефикасни. Дај некако на нашиве да им се каже да не се глупираат со штабовиве. Наши од УМС кршат штабови на Љубе. МП: Добро, добро. ГЈ: И сеа знаеш, јас се глупрам, викам не можеме да ги најдеме, а у Центар Даме е, знаеш, Даме Мирчевски. МП: Добро, добро. Разговор помеѓу Миле Јанакиески и Никола Груевски НГ: Миле. MJ: Молам. НГ: Абе овој, дознав дека овој високиот... MJ: Добро? НГ: А... наводно кога, пред да се објави огласот, ја сменил сликата на тоа како треба да изгледа Офицерски дом и тоа до него. MJ: Како ја сменил? НГ: Па нешо немало да биде исто, туку слично , а не по таа слика што ни е Коста Мазгалоски шо ја напрај... MJ: Не, не, имавме, тој беше Коста па послем ја надогради тој другиот. НГ: Која, Офицерски дом? И како ја напрај? MJ: Ја имам сликата утре да ти ја дадам... Нели го ангажиравме дополнителнио, тука тој беше сместен, му ...
сите 76 | | | веќе видена

Градот татни под револуциите на младоста сивилото се капе во пулсирачка светлина онаа, која само стиховите смеат да ја насликаат јас те барам сè уште собирам трошки вселена следејќи мапа впишана со чекори врз жилите на градот крвта на битието коешто бев е сè уште топла пулсира во предворјата за полноќни криенки се истура како вино по тивките маси зад вратата на помирувањето нечујно капе во чашка спомен на темето ми заспало сонце, место бакнеж во порите на кожата никнале качунки на љубовта во искршен звук на смеа отворам врата за да исчекорам од себе те вдишувам, дланките ми мирисаат на нас, во лето 03.03.015 Љубознајни Под небото на големите градови наоѓам чист воздух за мислите со храна и мириси од молк ја галам својата мазохистичка потреба за одделување напипувам, буричкам и вадам во темнината, во скриеното, во паралелните светови мудрости кои не ги делам со никого светот ионака, со превез на очите секогаш ќе тапка во сопствените уверувања јас сум осамен нудист на брегот на ...
| | веќе видена

next