Деновиве слушам гласови дека граѓанскиот сектор не требал да се меша во партиски води (во работите поврзани со идната влада), дека требал да „вежба демократија“, дека требал да биде надворешен коректив при партиското чистење на партиските лајна...!? Она, пак, што истиот тој граѓански сектор прави во меѓувреме се креативни уметнички перформанси! Што да се извлече од сево ова? Имам впечаток дека дел од граѓанскиот сектор јавната политичка сцена на Македонија ја гледа како симулација. Ако е ова време во кое ние треба да вежбаме демократија (како што беше изјавено на една ТВ дебата), тоа значи дека политичката криза во Македонија се разбира како игра/симулација, како виртуелен простор, реално обесполитизиран вакуум, во кој сега ние („загрижените граѓани“) ќе се преправаме дека сме на студентски вежби на некој предмет на политички студии. Ако ние во ова време треба да вежбаме демократија, ние всушност, сме ја изгубиле претставата за тоа што значи да си студент: авангарда која го РАЗБИРА РЕАЛНИОТ проблем и се ...
| | веќе видена

На 2 јуни, група активисти на #Протестирам симболично го блокираа делот за полетувања на аеродромот „Александар Велики“. Со „потерници“ во раце, тие сакаа да потсетат дека во вакуумот креиран од политичките преговори, Јанакиески и Мијалков се слободни да ја напуштат земјата и јурисдикцијата на Репубика Македонија. Според активистите, одговорноста за пречекорувањата на службената должност на поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески и поранешниот директор на Агенцијата на безбедност и контраразузнавање, Сашо Мијалков, не завршува со нивните оставки. Тие треба да бидат и целосно тргнати од политичката сцена, да сносат правна одговорност пред независно и непартиско судско тело. Во согласност со заклучоците од судскиот процес, ако се утврди кривична одговорност, треба и да го вратат украденото.
сите 16 | | | веќе видена

ЛИМАН Честопати ми текнува на Лиман, детето во бела празнична кошула, кое живееше во нашето маало. Бевме еден куп дечурлана. Копиљаци од едно транзициско гето. Одевме на флипери, игравме фудбал, жмурки, здрвен дедо, граница, џамија, џамлии на шлајка и мор, собиравме сликички турбо. И се тепавме, многу се тепавме. Така нѐ учеа големите. А и нив така ги учеа големите. Ако не знаеш да се тепаш, тогаш си пичка. Ако го викнеш татко ти кога големите те праќаат по цигари и ти маваат ластици, тогаш си пичка у душа. Маалото е држава во мало, цел еден свет во кој мора да преживееш. Ако те исфрлат од маалото, тогаш не постоиш. Осуден си на презир. Беше недела. Април. Можеби и мај. Игравме фудбал на еден од тревниците на голови направени од два камена покриени со нашите пролетни јакни. Растрчани, испотени, со жар-црвени образи. Во некакви стари маици за фудбал и полуискинати шангајки од камењата што секој ден ги шутиравме како знак за нашата безгрижност. Веројатно бевме и закарани, закрвени меѓу себе за некоја многу ...
| | веќе видена

Таа го беше замислила тоа сосема поинаку. Сеуште го вози рѓосаниот фолксваген. Еднаш само што не се омажи за еден пекар. Најпрвин го читаше Хесе, а потоа Хандке. Сега решава крстозборки. Било што од мажи нема веќе мирно да трпи. Со години беше троцкист, но на свој начин. Никогаш не држела в раце точкици за леб. Кога мисли на Камбоџа ѝ паѓа лошо. Последниот дечко, професор, сакаше таа да го мава. Зеленкастите батик фустани ѝ се прешироки. Собната липа ѝ е полна со билни вошки. Всушност сакаше да слика или емигрира. Нејзината докторска работа Класните борби околу Улм од 1500 до 1512 и нивните траги во народните песни: стипендиите, започнатите текстови и куферот полн со белешки. Понекогаш ѝ праќа пари на баба си. Бојазливо танцува во бањата, прави мали гримаси, со часови држи млеко од краставица врз лицето пред огледало. Вели: Нема да умре од глад. Кога плаче, изгледа како да има деветнаесет. Препев: П.В. Енценсбергер (1929), покрај поезија, пишува и есеи, драми, прозни текстови, раскази, ...
| | веќе видена

Ти не биди долга до недоглед да не можам да те видам да те чујам ниту кратка до невид сета биди да битисуваш до каде што ќе стигнеш да се шириш биди да бидисуваш а не да се варосуваш витосуваш ти не биди тесно грло туку длабока и висока далечна и блиска планина време во своја куќа со песна различна. Радован Павловски (1937), еден од најзначајните македонски современи поети. Автор е на дваесетина поетски книги, a пишувал и есеи, патописи и песни за деца. Добитник е на повеќе македонски, југословенски и светски книжевни награди. Поважни збирки поезија: Суша, свадба и селидби (1961), Корабија (1964), Високо пладне (1966), Боемија на Природата (1969), Низ проѕирката на мечот (1971), Сонце за кое змијата не знае (1972), Зрна (поезија, 1975), Молњи (поезија, 1978), Синот на Сонцето (поезија, 1999), Океан во капка (2008). Автор е на книгите есеи Што може поезијата (1993), Демократска џунгла (политички есеи, 1994), како и на патописот Отклучување на патиштата (1986).
| | веќе видена

„Слоганот ’Elections are a con‘ – ’Изборите се измама‘ се појави во мај 1968 година, во Париз. Изгледа дека повторно доби посебна важност во овие времиња на постојана економска криза, во која системот на претставничката демократија е сè помалку чувствителен за интересите на избирачкото тело. Првенствено е насочен кон интересите на банките, корпорациите и богатите. Валден Бело вели дека западната демократија е идеална ситуација во која се обезбедува континуитет на растот на моќта на елитите, бидејќи им овозможува меѓусебен натпревар, а истовремено ги осуетува развластените, осиромашените и работниците, додека, парадоксално, им нуди илузија за учество во политичкиот процес. Во истиот систем изборите станаа бесмислен ритуал, бидејќи самопрогласените политички и економски елити донесуваат реални одлуки далеку од јавните расправи.“ – Ова е објаснувањето на Оливер Реслер со кое го најавува делото за Медиумската фасада (МСУ) која ќе се проектира во текот на април. По повод проекцијата на неговите филмови во Салата ...
| | веќе видена

Почитувани граѓанки и граѓани, Ние, долупотпишаните граѓански организации, политички партии, групи и заедници, во името на нашите членови, одлучивме да се здружиме во граѓанска и натпартиска коалиција со единствена цел – да им го вратиме општеството на оние на кои им припаѓа, на граѓаните на Македонија. Согласни сме дека граѓанскиот сектор во секое демократско општество треба да биде коректив на власта и едногласни сме дека нашето општество веќе не е демократско и дека ги исцрпивме сите методи и дека ги направивме сите обиди да ја вразумиме актуелната власт во Македонија. Оваа власт одбива да се вразуми и затоа треба да си оди и да ја ослободи државата од заложништво. Немаме веќе време, ниту трпение, ниту верба во оние што досега ја водеа државата, зашто ја водат во пропаст, го трошат богатството на нашата земја и ги бркаат нашите деца во емиграција, во неповрат. Затоа, во име на граѓаните на Република Македонија, се здружуваме во масовен, гласен и ненасилен граѓански протест, кој ќе започне на 17 мај ...
сите 8 | | | веќе видена

– Кај си бе шефче, пола саат те чекам! – ми вели дваесетгодишно момче со мов наместо брада на образите. – Повикот го добив пред три минути – му одговарам. – Ееее, секад така, те заболе тебе за патниците. Шефче, ако не те бива, барај друга работа. Сфаќаш? Ако не те бива, не те бива, мењај бизнис. Сфаќаш? Успевам некако да се воздржам и не му одговарам. Ама тој е упорен. – Кажи ми сеа, ако брзав на состанок од миљон евра, а? Ако закаснев, ти ли ќе ми ја платеше штетата? Молчам и возам. – Е затоа никад нема да влеземе у Европа, никад... Јас работам со миљони, шефче, а некој како тебе може да ме заебе... – Бидете пристојни – му влетувам во зборот. – Да бидам пристоен? Знаеш ли кој ми е татко? Шо се занесуеш? Ја притискам кочницата и застанувам. – Не знам кој ти е татко и не ме интересира. Излегувај! – Ќе дознаеш кој ми е татко! – вика тој, ама ја отвара вратата и ја вади десната нога од колата. – Ќе ја прашам мајка ти, можда јас сум ти? – Што?! – Гитла, дечко! Слика: Доналд Маер
сите 3 | | | веќе видена

Скопје немаше да изгледа како Дизниленд ако во 2009, 2010 и 2011, годините кога почнуваше да се планираат и градат, меѓу останатото, петте административни згради на една од страните на Вардар, сериозно реагираа пред сè урбанистите, архитектите, опозиционерите, политичарите во власта, граѓаните на Центар, граѓаните на Скопје, граѓаните на Македонија. Работев во Алфа ТВ, ќе кажам само еден пример: дека немаше никаква реакција на промените на ДУП со кој се вцртаа овие пет згради покрај Вардар, кои ќе бидат обележје на Скопје во следните сто години. Во тоа време едвај наоѓав соговорници за оваа тема, почитуваниот професор Георги Константиновски и професор Мирослав Грчев од Архитектонскиот факултет - толку! Останатиот дел од еснафот градителски молчеше и беше нем посматрач на создавањето на груевистичко Скопје - тоа растеше и расте уште пред нашите очи. Гласни беа активистите од Плоштад Слобода и неколку советници од опозицијата во општина Центар. И затоа, откако сè се изгради, а и покрај промената на локалната ...
| | веќе видена

Убавото време секогаш ги мами велосипедистите да излезат на улица. Здравиот живот и намалувањето на загадувањето на животната средина се само некои од предностите на користењето на велосипедот како превозно средство. Оваа предност ја увидел и Ерик Јафе од Данска, кој го претстави првиот соларен велосипед. Идејата е да им се помогне во совладувањето на одредени препреки на возачите кои одбрале да користат ваков вид превоз до работното место и назад или на оние на кои велосипедот им е потребен за да завршат некаква работа. Имено, велосипедот во себе содржи и мал електромотор и батерии. Батериите имаат цилиндричен облик и се полнат со помош на соларните ќелии сместени на тркатлата, кога велосипедот е паркиран. Кога велосипедот се движи, енергијата од батериите го напојува електромоторот и му помага на возачот. Творецот на овој велосипед тврди дека дострелот со едно полнење на батериите е околу 70 километри, дека може да постигне максимална брзина од 50 километри на час и дека стандардната брзина му е околу 25 ...
сите 2 | | | веќе видена

Уставот на Република Македонија ја гарантира автономијата на универзитетот. Автономијата на универзитетот, покрај академската слобода и автономијата во управувањето, ја вклучува и неповредливоста на универзитетскиот простор. Ова е запишано во Законот за високото образование и во Статутот на УКИМ. Законот утврдува дека просторот на универзитетот е неповредлив. Затоа полицијата и другите државни органи на безбедност не можат, без согласност на ректорот, да влегуваат во овој простор, освен за спречување на извршување кривично дело. Статутот на УКИМ е уште попрецизен. Неповредливиот простор на универзитетот ги опфаќа објектите и земјиштето во кое се сместени и во кое се остварува дејноста на единиците и ректоратот. Иако неповредливоста на универзитетскиот простор првенствено се сфаќа како неможност на државните органи за безбедност да влегуваат во универзитетскиот простор без посебна дозвола, изминативе месеци сме сведоци на една посебна форма на нарушување на неповредливоста на универзитетскиот простор. Пред ...
| | веќе видена

Во последно време академиците и струката сè повеќе ја напаѓаат „стархитектурата“, обвинувајќи ја дека успешните архитекти ги претворила во егоманијаци со потпис, архитектурата во трн во око, а градовите во витрини со трофеи. Едните се сомневаат во надглобализацијата на архитектурата и фактот дека меѓународниот талент лесно се лансира во одреден регион каде потоа си подигнува споменик самиот себеси, со малку или нималку обѕир кон тамошната околина и култура. Други ја менуваат насоката на дискусијата, тврдејќи дека во современата архитектура проблемот е токму лошата форма и дека „стархитектите“ се само жртвени јагниња. Не недостасува расправа помеѓу противниците на тој феномен, но не се зборува за виситинската причина за одбивната, безлична или културно несовесната архитектура: клиентот и – заради тоа – јавната побарувачка. Одговорни сме ние кои ја набљудуваме архитектурата од страна, без разлика дали како покровители или гледачи. Ние кои сме ја засакале архитектурата оддалеку, ние кои со кликање се ...
| | веќе видена

2 јуни, 20:00, КУЛА Електро-нинџа тјун-хип-хоп-фрик-ноиз освежување во Кула ! Американските електронски музичари Валтер Грос и Теншун ќе ни донесат психоделични исечоци од нивните клаустрофобични звучни лаборатории кои ќе ве стават во хипер супер бит екстаза. Валтер Грос ќе ги претстави звуците на балтиморската експерименатална електронска сцена, а бит-мејкерот на Гонјасуфи-Теншун ќе ве врати во реалноста со своите дијаболични моќи за интензивни електро-структури. Веб сајтот на Tenshun: http://artistecard.com/tenshun Веб сајтот на Walter Gross: http://artistecard.com/waltergross Влезот на концертот е со донација за поддршка на артистите што настапуваат. Висината на донацијата ја одредуваат самите посетители.
сите 9 | | | веќе видена

Разговор помеѓу Гордана Јанкуловска и Зоран Ставревски ЗС: Горде. ГЈ: Е. ЗС: Она што... ако се сеќаваш, кога бевте во Виетнам ти побарав една веб адреса. ГЈ: Да. ЗС: Е. Па... што... така ми текна мене у некој, некој момент на инспирација, си викам ја, ај добро, совет што ѝ давам на Горде, него и ја што не си направам исто така. Ха, ха. ГЈ: Па да ти кажам паметно ти текнало. Некад имаш добри идеи. Ха, ха. ЗС: И почна онака, црвот да ме јаде. И викам – чекај бе - што јас не си направам нешто лично, и онака стојат вака безвезе, без ништо. ГЈ: Да де, да. ЗС: И ај викам, не мора одлука да донесеме, ќе разговарам дома, да видам што-како. Спомнав дома, немаше нешто реакција негативна или позитивна посебно. ГЈ: Да де, да. ЗС: Вика – ај да видиме, демек што-како. И отидовме у... му се јавив на овој мојов... ГЈ: Аха. ЗС: Отидовме до кај него на работа, се сретнавме со таткото и со ќерката... ГЈ: Аха. ЗС: Ко за беља, баш тогаш влезе директорот, на... главниот што е, на банката... ГЈ: Ахааа. ЗС: Нè ...
сите 5 | | | веќе видена

Лазо Плавевски на Окно: Пет карикатури од Лазо Плавевски: „Е како бе началниче - не си ти?“ Карикатури на Лазо Плавевски: Готов е! Извонредни карикатури на Лазо Плавевски за прислушувањето Темниот вилает во карикатурите на Плавевски Овците, лавовите и началниците во карикатурите на Лазо Плавевски Лазо Плавевски: море од „овчетина“ Постари карикатури од Лазо Плавевски на Окно можете да погледнете овде
| | веќе видена

Американскиот маринец кој на бојното поле во Авганистан ја изгубил ногата во тешка несреќа, стекна светска популарност како фотомодел. Алекс Мински (24) од Калифорнија поминал 47 денови во кома, откако камионот во кој се наоѓал поминал врз мина. Три години подоцна, по тешка борба со депресија и алкохолизам, Мински станува едно од најпознатите лица во модната индустрија и сè почеста инспирација на фотографите. Неговата приказна може да биде охрабрувачка и поттикнувачка за сите луѓе кои се соочиле со несреќи и слични проблеми, и инспирација за нивно надминување и полесно справување со тешкотиите.
| | веќе видена

Делче од филмот „Падот на Хитлер" во кое фирерот ја објаснува визијата преку целосно архитектонско и „уметничко" преуредување на Берлин да влијае на народот. Повеќе информации за нацистичката уметност: Уметност_на_Третиот_Рајх ...и Хитлеровиот план да го преуреди Берлин „Welthauptstadt_Germania“ Генијалната изведба на Бруно Ганц: Downfall (2004) Извор: razvigormk.blogspot.com
| | веќе видена

Што велат за нас што сме поети? Никогаш не слушнале за нас. Не знаеле дека сеуште постоиме. Зарем навистина? Постоиме. Дали сме стварни? Тоа е големо прашање. Еве што велат за нас: Во ништо не сме вклучени. Толку сме маргинални што не можеме да бидеме озбилно сфатени. Толку сме арогантни што мислиме дека се бавиме со нешто епохално. Се лажеме дека со пишување песни можеме да смениме историја. Нашите книги се купуваат само на распродажба. Тоа што го пишуваме е неразбирливо, матно, нечитливо, досадно, предолго, самодопадливо. Декадентно. Сме ја фетишизирале декаденцијата. Непрестајно мислиме на секс. Легнуваме во ниедно време. Главите ни се полни со пајажина. Ние сме жив доказ за штетноста на мастурбацијата. Не можеме да пишуваме без вештачки стимуланси ‒ дрога или алкохол. Немаме никаква самодисциплина. Примери за траен и ендемски недостиг на волја, типично за нашево време. Неспособни за големи дела. Поетските форми се довршени. Ништо не нè чека освен лудило и смрт. Сме си го ...
| | веќе видена

Разговор помеѓу Миле Јанакиески и Никола Груевски НГ: Ало. МЈ: Молам. НГ: Миле. МЈ: Да. НГ: Збориме за ова зградата на МНР, дали може некако некоја условна, времена, слично нешто, дозвола употребна да се даде? Ако е за паркингот просторот да се оди на тоа дека има Холидеј Ин паркинг голем тука. За вие после да се вселите во старата зграда. МЈ: Да проверам, ама не знам дали има такви услови во планот. НГ: Еве Холидеј Ин рачунајте го. И нешто привремена, ваква, онаква, смислете нешто. МЈ: Нема таква во законот. НГ: А? МЈ: Или даваш или не даваш употребна дозвола. НГ: Е па тогаш да дадеш на база на Холидеј Ин паркингот, тој е огромен паркинг. МЈ: Да, ама тоа треба во ДУП-от да се повика, па да направат измена во одобрението за градење, па после да му дадам употребна. Оти употребна се дава... НГ: Што треба во ДУП-от да се направи? МЈ: Па да се повика дека таму ќе се паркираат... НГ: Сега у ноември ќе го поминуваме пак ДУП-от, ќе се... у ноември ќе се повика. МЈ: Така!? Да се повика дека ...
сите 33 | | | веќе видена

Имам тапетаρ κој 5 недели ме влечκа и ниκаκо да ми завρши ρабота (4 седалца). Ми стана симпатичен уште пρвиот ден. Сега го обожавам. Денесκа си пρеседев κај него во ρаботилница саат и 45 минути. Ρезултат ниκаκов. Ги згρеши меρите. Ама одлично си се изнамуабетивме. Во овие пет недели поминавме низ многу пρемρежиња. Уште пρвата недела исκашлал κρв, па оρганизиρавме пρеглед зашто се сомневавме на тубеρκулоза. Ете, се исплашив за него, ама оздρаве. Од стρес му било, вели. А и ептен шибал со точаκот, па го дувало јаκо. Потоа итно отпатува за Туρција κај ρоднини што имаа големи пρоблеми. Со позајмена κола. Таму му понудиле да спие со жени во соба, а он одговоρил деκа во земја ќе легне, ама да легне κај жените в одаја нема. Позајмениот Меρцедес се подρасипал, ама го попρавиле. И тоа го пρеживеавме. Се вρати пρед 10 дена. Таман да се фати за мојана ρабота, умρе стρина му. Многу се ρастаживме. Ја оплаκавме κаκо што тρеба. Седум дена одеше на гости κај стρиκо му. Денесκа беше денот за моите седалца. Отидов κај него на ...
| | веќе видена

next