Канал8

26.02.2018 Во силна конкуренција од 730 учесници од Македонија, Србија, Црна Гора и Бугарија, каратистите на КК „Партизан“ од Кочани од меѓународниот„Ипон куп 2018“ што викендов се одржа во Лесковац, Србија, се вратија со освоени 21 медал. Клубот учествуваше со 34 каратисти и освои 7 златни, 6 сребрени и 8 бронзени медали. Во кат,егоријата кати каратистите на „Партизан“ освоија 8 медали а во категоријата „борби“ се закитија со 13 медали. Најуспешна натпреварувачка од КК „Партзиан“ на овој турнир е Мартина Шахинова со освоени 3 медали. - На турнирот во Лесковац имаше силна конкуренција, јас се натпреварував во „кати“ и „борби“ поединечно и екипно. Во „борби“ екипно го освоивме златниот пехар, а во „борби“ поединечно во кадети го освоив првото место. Во „кати“ поединечно“ во „кадети“ го освоив второто место. Ова се ослични резултати за мене. Голем поздрав до тренерите и моите родители кои што секогаш се со мене. Јас имав четири бобри до освојување на златниот медал, беше навистина силна конкуренцијата, јас ...
сите 13 | | | веќе видена

26.02.2018 Победничката екипа составена од основци и средношколци од Кочани, кои минатиот месец го освоија првото место на меѓународниот натпревар од First Lego лигата во Белград, го обезбеди натамошното учество. Факултетот за информатика од Унивезртитетот “Гоце Делчев“ прифати да биде главен покровител на нашиот тим кој ќе настапи на меѓународен натпревар во Словенија. Станува збор за натпревар по инженерство, а учество земаат ученици од целиот свет. Штипскиот Факултет за информатика ќе го поддржи кочанскиот тим и финансиски и менторски.
сите 10 | | | веќе видена

26.02.2018 Со освоено прво место се врати екипата на “Фудбал Старс“ од Кочани од меѓународниот турнир “Сандански куп“ што по шести пат се одржа во истоимениот град во Република Бугарија. Нашиот клуб го претставуваа фудбалерите од генерацијата 2006, кои со вкупно 4 победи против сите противници го потврдија талентот и одличната подготвеност и заслужено го добија златниот пехар и медалите. Освен нашата екипа, во оваа конкуренција немало други претсавници од Македонија. Најавата за успехот нашите млади фудбалери ја имале уште на првата средба против бугарската екипа “Мињор“ од Перник, при што победиле со убедлив резултат од 5:0.
сите 3 | | | веќе видена

23.02.2018 КЈП „Водовод“ брзо реагира по реакциите на одредени граѓани за проблеми со кои што секојдневно се соочуваат, а се во доменот и проблематиката на претпријатието. По реакцијата на граѓаните и искажувањето во јавноста за неисчистениот простор пред хотелот „Центар“ по реакција на локалната самоуправа КЈП „Водовод“ веднаш интервенираше и го исчисти просторот кој што беше претворен во вистинска депонија и опасност од ширење зарази. Слична ситуација имаше и на просторот кај бараките кај пазарот во Кочани при што по реакцијата на граѓани за што информираше и Канал 8, претпријатието и локалната самоуправа ги санираше т.н. “јавни“ тоалети во овој дел од градот. Иста ситуација е и со чистењето места и мини депонии во периферните делови од градот, како и централното градско подрачје за кои што претпријатието имало дојава и реакција од граѓани, како и интервенција на претпријатието по реакцијата на граѓани за долгогодишниот проблем со поплавите во подрумските простории кај зградите во централното градско ...
сите 2 | | | веќе видена

23.02.2018 Состојбата со криминалот, посебно со малолетничката деликвенција во Општина Кочани, останува актуелна тема за која имаше поголем број дисксуии и на седницата на Совeтот на Општина Кочани. Можеа да се слушнат забелешки, предлози и мислења од советниците како да дојде до подобрување, иако на моменти дискусиите како да излегуваа од делокругот на надлежниоте органи. Анализата за откриените криминални дела што ги сториле малолетници во текот на минатата година пред Советот ја даде командирот на Полициската станица од Кочани, изнесувајќи податоци дека во одделни сегменти има подобрување, но глобалната состојба останува неповолна.
сите 10 | | | веќе видена

23.02.2018 Жителите на населбата Tрајаново Tрло во Кочани со барање и петиција до одговорните во Локалната самоуправа за неколку нивни проблеми што се провлекуваат со години. Станува збор за нелегално изградените објекти кои никнуваат како печурки, а ништо не се презема да се спречи таквата појава. Освен дивите градби, им пречи отпадот и депонијата која што ја создаваат луѓето кои живеат во дивоградбите, а кои не водат сметка дали ќе предизвикаат депонии со препродавањето старо железо или друг отпаден материјал. - Поодамна се соочуваме со проблем на диво градење во нашата населба, а како резултат на тоа се дивите депонии околу дивоградбите. Значи реагираме подолг период и неидовме на разбирање од општинските власти, па се надеваме на новата локална власт.
сите 2 | | | веќе видена

22.02.2018 Земјоделците од регионот, посебно оние што одгледуваат градинарски култури, но и оризопроизводителите и другите лица ангажирани во земјоделието, беа дел од информативната работилница за органско земјоделско производство што се одржа во Кочани. Инфо сесијата се одржа во рамки на Програмата за зголемување на пазарната вработливост, чиј носител е фондaцијата Свисконтакт, со поддршка од Швајцарската агенција за развој и соработка. - Целта е да видиме колку овие органски производи се бараат и кои се можностите на земјоделците да станат органски производители, што се треба да исполнат и да видат дека тоа не е тешко. Едноставно, кога се сака можат многу лесно да произведат органски производи и да ги продадат по повисока цена.
сите 47 | | | веќе видена

22.02.2018 15 лица во пет различни области се ангажирани на работни задачи преку проектот за општинско корисна работа. Главни обврски им се давањето услуги на деца од предучилишна возраст, услуги на стари и изнемоштени лица, асистенти на лица со хендикеп, услуги во Центарот за донација, како и во посредувањето при делење на храна во народната кујна. Ангажираните лица работат по четири часа дневно во работните денови и добиваат бруто надоместок 6.200 денари, од кои се плаќа персонален данок и осигурување. Задоволни се од работата што ја извршуваат, посебно поради фактот што им помагаат на лица од социјално ранливите категории.
| | веќе видена

22.02.2018 Советот на Општина Кочани на седницата в петок, меѓу другото, ќе одлучува и по предлогот за измена на Планот за јавни набавки, во кој, покрај повеќето ставки влегува и планираната набавка за изградба на паркинг на „Кеј на Револуција“. На потегот на оваа улица, непосредно по мостот кај Шопинг-центарот дo Центарот за култура „Бели мугри“, Локалната самоуправа преку Одделението за уредување на градежно земјиште планира преуредување на простор со површина од околу 300 м 2 . Според градоначалникот Iлијев, тоа се прави поради измената на режимот на сообраќај на улиците „Кеј на Револуцијата“ и „Тодосија Паунов“ и воведувањето двонасочен сообраќај, заради што се јавила зголемeна потреба за паркирање на оваа сообраќајница.
сите 2 | | | веќе видена

21.02.2018 Спроведувањето на проектот “Растеме со еко ресурси“, што во Општина Кочани се реализираше преку Еразмус плус програмата, беше една главните теми за кои се разговараше на седницата на Комисијата за финансии и буџет. Вниманието беше насочено кон распределбата на средствата за дел од лицата кои биле вклучени во реалзиацијата на самиот проект, при што претседателот на Комисијата, Ѓорѓи Алексов истакна дека поставил советничко прашање за ова, но не добил соодветен одговор. - Дали документите или целата документација со сите проекти, како што е и Еразмус плус програмата, се класифирциран материјал од стгрого доверлива или државна тајна, така што членовите на Советот на Општина Кочани не можат да дојдат до тие податоци и не можат да ги разгледуваат, рече Ѓорѓи Алексов, претседател на Комисијата за финансии и буџет.
сите 5 | | | веќе видена

21.02.2018 Во организација на Џудо федерацијата на Македонија во саботата се одржа семинар за судии и тренери кој што беше реализиран во техничка организација на Џудо клубот „Дрим“ од Струга. Семинарот е наменет за продолжување на постоечките лиценци за тековната 2018 година. На истиот присуствуваа и нови судии кои што отпочнале за припреми за семинарот за лиценцирање на судии, како и тренерот на џудо клубот „Гладијатор“ од Кочани Драган Шеќероски кој е и генерален секретар на Џудо федерацијата на Македонија. - Со семинарот раководеше господинот Габриел Сапта кој што ни е гостин од Белгија и е експерт по џудо 6 дан.
сите 4 | | | веќе видена

21.02.2018 По реакциите на граѓани во врска со поплавените подрумски простории на зградите кај централното градско подрачје, за што пред неколку дена информираше Канал 8, екипи на КЈП „Водовод“ веднаш излегоа на терен со цел да се констатира од каде доаѓа водата што овие жители ги мачи со години. - Ние како комунално јавно претпријатие за да излеземе во пресрет на истите, излеговме на терен да ја констатираме фактичката состојба дали се работи за подземни води поради повисокото ниво на реката или се работи за дефекти настанати од водоводната мрежа. Веќе сме на терен, правеме одредени наши активности со копање, со утврдување на проток на вода и се надеваме дека ова во најскоро време ќе биде надминато и дека нема повеќе да се јавува како проблем, рече Андреј Киров, директор на КЈП „Водовод“.
сите 106 | | | веќе видена

20.02.2018 Репрезентативецот Хамза Јашари настапи на Европскиот Куп за кадети што на 10. февруари се одржа во Фолоника, Италија. Со четири победи и еден пораз во финалето се пласираше на второто место во конкуренција на 56 натпреварувачи од 36 држави учесници. - На 10-ти овој месец се одржа Европски куп за кадети во Италија каде што нашиот репрезентативец Хамза Јашари во категорија до 66 килограми учествуваше во конкуренција од 56 натпреварувачи и го зеде второто место. Веќе следната сабота, на 3 март Јашари треба да учествува на Купот за кадети во Анталија. Имаме уште еден репрезентативец но неговото име уште не е познато, тоа е во склоп на активностите на Џудо федерацијата на Македонија.
сите 2 | | | веќе видена

19.02.2018 Блокирани влезови имаше попладнето фабриката “Зона Трико“ од Виница. Работниците и доверителите на тој начин се обидоа да го спречат изнесувањето машини, откако забележале дека во фабричкиот круг дошле камиони во кои требало да се натовари опремата. Пред портирницата дојде и стечајниот управник кој го донесе решението од судот дека сопственикот на фабриката не смее да отуѓува ниту еден дел од имотот. Дел од вработените кои се членови на Синдикатот рекоа дека со години чекаат да им бидат исплатени заостанатите плати, за кои уште на минатогодишните протести информираа дека за четири месеци добивале надомест само по 1 денар.
сите 108 | | | веќе видена

19.02.2018 До почетокот на летото треба да заврши изградбата уште на два потпорни ѕида и на 2 крака од улицата “Стамен Манов“ во Ромското маало во Кочани. Според проектната документација планирано е целосно да се завршат уште 320 метри од сообраќајницата, како продолжение на претходно реализираните работи за изградба на потпорни ѕидови и асфалтирање на коловозот. Локалната самоуправа веќе објави јавен тендер за избор на најповолен изведувач на градежните работи, а пријавувањетро на заинтерeсирaните фирми е до четврток. Поради конфигурацијата на теренот со проектот е предвидена изградба на потпорни ѕидови во должина од 55 и височина од 2, односно 4 метри. Вкупната вредност на градежните работи се планира на околу 2,5 милчиони денари, а Општината ги обезбеди парите преку Министерството за транспорт и врски со програмата за поддршка на имплементацијата на Декадата и Стратегијата за Ромите.
сите 30 | | | веќе видена

19.02.2018 Екипата на “Осогово“ доживеа пораз на третиот контролен натпревар што го одигра во рамки на подготовките пред почетокот на пролетната сезона во Втората фудбалска лига. Во саботата на гостувањето во Србија против тимот на “Дубочица“ од Лесковац, “жолто-сините“ примиле два, а постигнале само еден гол со што ја прекинаа успешната серија што ја започнаа во одигрувањето на пријателските натпревари. Сепак, и покрај неповолниот резултат, била прикажана добра игра во која нашата екипа имала можности и да извлече реми. Домаќините први имале посериозна шанса за погодок во 15. минута, но гостинскиот голман Игески успеал да го одбрани слободниот удар што го извел Станковиќ. Десетина минути подоцна шутот на Стојановиќ завршил во пречката на гостите, а домашните дошле во водство дури во 41. минута со погодокот на Грујиќ, па со таков резултат се отишло на пауза.
сите 5 | | | веќе видена

16.02.2018 790 метри квадратни деловен простор што е во нејзина сопственост нуди под закуп Општина Кочани. Се работи за простории во објекти во градот и во селата Грдовци и Долни Подлог. Дел од просторот и до сега имал корисници, но поради истекот на периодот за закуп, распишан е нов оглас со кој тој повторно се нуди за изнајмување. Во зависност од површината, односно од местото каде се наоѓа деловниот простор, различен е и износот на закупнината. Притоа, за сите простории што се издаваат ќе се одржи јавно наддавање, а со корисниците ќе се склучи договор за закуп на 10 години.
сите 4 | | | веќе видена

15.02.2018 Кочанската компанија “Екстра фунги“ и годинава го претстави македoнското производство на органска храна на меѓународниот саем Fruit logistica во Берлин, што се смета за најголем ваков настан во светот. Нашиот бренд веќе 7 година по ред е учесник на овој собир на кој фирми од сите контитенти изложуваат овошје и зеленчук и ја презентираат здравата органска исхрана. Со оглед што скоро целосно производството на “Екстра фунги“ е наменето за извоз, прeтставувањето на саемот беше можност да се освојат нови пазари и да се потврди присуството во земјите каде машата трговска марка е препознатлива со години. Во Берлин беше претставeнa палетата од проiзводи што веќе се наоѓаат во продажната мрежа во западноевропските земји.
сите 4 | | | веќе видена

15.02.2018 Семејна расправија во куќа на улицата “9 Мај“ во Кочани заврши трагично. 54-годишниот Б.А. рано изутрината ја нападнал 44-годишната сопруга Л.А. при што и нанел тешки телесни повреди од кои таа починала. Подоцна и самиот извршил самоубиство, скокајќи од покривот на куќата во која живеело семејството. Сведоци на настанот биле и ќерката и синот на сопружниците, при што девојчето исто така се здобило со тешки телесни повреди и во неконтактибилна состојба е пренесено во Општата болница во Кочани. Од СВР го потврдија настанот, при што рекоа дека смртта н кај двете лица ја констатирала екипа од итната медицинска помош, а увид направил и јавен обвинител.
сите 53 | | | веќе видена

14.02.2018 Извозно ориентираните компании кои со завршната сметка ќе прикажат раст од претходната година ќе бидат субвенционирани од државата, најави министерот без ресор Зоран Шапуриќ, кој оствари работна средба со менаџментот на компанијата “Макпрогрес“. Целта на Владата е постојано да комуницира со бизнис секторот, да се дискутира за нивните понатамошни идеи и развојни планови како и за проблематиката, на побрзо решавање на барањата на бизнис секторот, за новите мерки на Владата за домашните инвеститори, но како мала земја мора да се има и домашно производство, рече Шапуриќ.
сите 5 | | | веќе видена

next