Канал8

21.12.2017 Иако вообичаено се одржуваше при крајот на месец октомври, за оваа година одамна е изминат терминот за организирање на традиционалниот турнир во борење “Андонов-Колев“. Натпреварувањето што веќе 20 години се наоѓа во календарот на Федерацијата на боречки спортови на Македонија, досега не го доживеа своето 21. издание. Иако за причините за тоа нема официјални информации од БК “Спартак“, кој е организатор на турнирот, сепак од луѓето што директно или индиректно се ангажирани околу кочанското борење доаѓаат информации оти се очекуваат кадровски измени во раководството на клубот.
сите 2 | | | веќе видена

21.12.2017 Општина Чешиново-Облешево ја доби својата прва станица за пречистување на отпадните води што се слеваат во реката Брегалница. Лоцирана е во близина на речното корито кај селото Кучичино и претставува важен инфраструктурен објект за заштита на животинскиот и растителниот свет во водите, но и во сливот на најдолгата река во Источниот регион. Таа едел од еден поширок регионален проект, што пред околу 4 година започна да се реализира со финансиски грант од Владата на Швајцарија. Тоа беше повод на свеченото пуштање во употреба на објектот да присуствуваат и претставници од донаторот, кои изразија задоволство што со овој чин успешно завршува и целиот проект.
сите 2 | | | веќе видена

20.12.2017 Во последните години видлива е потребата од палијативна грижа, но и од генерациско приближување и наоѓање на свое место во секојдневното живеење на старите лица. Токму поради тоа се наметнува потребата од организиран пристап во надминување на ваквите предизвици кои ќе бидат преточени во акциски планови со цел стратешки пристап и унапредување на квалитетот на живеење на оваа целна група во општините Виница и Македонска Каменица. Во таа насока здружението „ИНИ - Иницијатива на невработени интелектуалци“ од Виница, ќе го спроведува проектот „За подобар живот“, чија цел е да се изготват Локални акциони планови за социјална инклузија на стари лица во општините Виница и Македонска Каменица .
| | веќе видена

20.12.2017 Буџетската сметка на Општина Кочани е “олеснета“ за над 15 илјади евра што ќе бидат пренаменети за итно покривање на долговите во образованието. Тоа е интервентна постапка за да се спречи блокирање на работата на училиштата поради натрупаните долгови, а што тие сами не се во можност да ги отплатат. На седницата на Советот на која се расправаше за пренамената на средствата имаше забелешки дека во изминатите години не се водело доволно сметка за навремено плаќање на фактурите, па дошло до натрупување на финансиските обврски на образовните установи. Тоа беше повод за реакција дека наместо за редовните потреби, ќе се плаќа нешто што навреме не било платено.
сите 2 | | | веќе видена

19.12.2017 Покрај проблемот со големите долгови на училиштата за превозот на учениците, што се натрупале во изминатите години, во јавноста во Кочани се погласни се сомневањата оти и во линискиот превоз на патници има неправилности и непочитување на донесени одлуки. Воведувањето на ваквата услуга од пред четири години директно ја засега Општина Кочани, со оглед што таа субвенционира 50 отсто од цената на билетот за градскиот превоз, поради што се отвора и прашањето дали се направени злоупотреби и финансиска штета. На последната седница на Советот беше поставено и конкретно прашање за ова, со барање општинската администрација да разјасни за што станува збор.
сите 38 | | | веќе видена

18.12.2017 По четврти пат откако во 2014 година беше востановено како практиката, новинарите од регионалниот центар „Исток“, во рамките на Здружението на новинарите на Македонија ги номинираа и ги одбраа најдобрите репрезенти на регионот во повеќе области. Иако во одредни категории имаше и по неколку предлози што заслужуваа да го добијат признанието “Најдоброто од Истокот“, сепак со гласање, новинарите на демократски начин ги дадоа мислењата за тоа кои се личностите, претпријатијата и здруженијата што во текот на изминатата година оставиле посебен белег на општествениот живот во регионот. Според в.д. претседателот на регионалниот актив на ЗНМ, Тони Михаилов, сите предлзои заслужувале внимание, посебно што секој од поединците или институциите дале особен придонес во развојот на регионот, но сепак присутните новинари на крајот одлучија по еден претставник од десетината области да ги понесат признанијата за оваа година.
сите 2 | | | веќе видена

18.12.2017 Максималната искористеност на капацитетите на четирите клона на детската градинка “Павлина Велјанова“ не овозможува да се задоволат барањата на родителите кои сакаат да им обезбедат соодветно згрижување на своите деца во оваа институција. Проблемот привремено се решвања со зголемување на бројот на децата во групи во постојните објекти, за што на последната седница беше дадена согласност од Советот на Општината. Сепак, беше речено дека мора да се изнајде соодветно решение на долг рок, при што имаше и конкретни предлози.
сите 5 | | | веќе видена

15.12.2017 Дел од столчињата во салата на Советот на Општина Чешиново-Облешево останаа празни откако советниците од коалицијата што ја предводи ВМРО-ДПМНЕ ја напуштиле седницата што била закажана за претпладнето. Во салата каде што се одржуваат состаноците, присутни беа само советниците од опозициската СДСМ, кои поради недоволната бројност за да обезбедат кворум не можеле да продолжат со работа. - За денеска 15.12.2017 година беше закажана четвртата редовна седница на Советот на Општина Чешиново-Облешево. Иако мнозинството во Советот е на страната на ДПМНЕ, по нивна иницијатива беше свикана седницата на Советот, истите веднаш по усвојувањето на дневниот ред ја напуштија седницата со образложение дека напуштаат во знак на бојкот заради притворените нивни сопартијци.
сите 39 | | | веќе видена

15.12.2017 Состојбите во образованието и во новиот состав на Советот на Општина Кочани остануваат жешка тема за расправа. Главна причина за тоа се големите долгови на училиштата, без разлика дали се за превозот на учениците или пак за други непокриени трошоци. Токму поради тоа советнциците ја искажаа дилемата по одредени ставки наведени во финансиските планови за наредната година. - Ми упадна во очи една осмоцифрена бројка што се однесува на СОУ “Гошо Викентиев“, таму на ставката 425760 има превоз на ученици 18 милиони денари. Сакам да го прашам директорот дали е сигурен дека ќе ги обезбеди овие средства и зошто минатата година не ги сретнавме по истиот основ, рече Сашко Стефановски, член на Советот на Општина Кочани.
сите 6 | | | веќе видена

15.12.2017 Ниту оваа сезона на повидок нема најави за подобрување на состојбата со откупот на оризот, посебно во поглед на откупните цени на белиот ориз и на арпата во кочанскиот регион. За сега се е по старо, земјоделците се во исчекување на некакво помрднување во позитива, а откупувачките капацитети, кои ги истакнаа минатогодишните цени, се надеваат дека ќе почнат да работат со полна пареа. - Сите откупни пунктови и преработувачките капацитети откупуваат ориз, но со незадоволителна цена за земјоделците. Тоа значи дека ветеното за повисоки цени на оризовата арпа се уште не е остварено, рече Зоран Борисов, од Здружението на оризопроизводители “Бело злато“.
сите 2 | | | веќе видена

15.12.2017 Советот на Општија Кочани не беше во комплетен состав за да ја доврши работата на четвртата редовна седница, откако петнаесетина минути по нејзиното започнување советничката група на коалицијата што ја предводи ВМРО-ДПМНЕ ја напушти салата. Уште при утврдувањето на дневниот ред, од страна ан опозицијата беше побарано дел од точките да бидат повлечени. - Советот на Општина Кочани, не смее во никој случај да расправа и да одлучува по точките во предложениот дневен ред што се однесуваат на разрешување и именување членови на училишни и управни одбори за лица кои веќе имаат легитимен мандат и учествуваат активно во одборите во кои се членови.
сите 40 | | | веќе видена

14.12.2017 И членовите на КПС “Москито“ од Кочани се приклучуваат кон хуманитарните активности за собирање средства за лекување на лица кои имаат потреба од оперативни зафати во странство. Тоа е поводот да органиизраат јавна видео проекција од снимениот материјал за време на искачувањето на врвот Мон Блан, што се реализраше во средината на август годинава. Видео проекцијата е закажана за в сабота со почеток од 18 часот во малата сала од источната страна на ЦК “Бели мугри“.
сите 2 | | | веќе видена

14.12.2017 Врз основа на соработката со Oпштина Крижевци од Република Хрватска што е воспоставена во делот на образованието, Локалната самоуправа на Кочани ќе го организира зимувањето за ученици од основните и средните училишта од овој хрватски град. Ваквата практика се реализира веќе трета година, при што на летување и зимување одат ученици кои се првенци на генерациите од двете општини. На учениците првенци на генерацијата од нашата општина во летниот период им се организира летување во детското одморалиште на островот Паг на сметка на градот Крижевци, додека Општина Кочани во зимскиот период организира зимување во спортско рекреативниот центар Пониква за учениците првенци од Крижевци.
сите 7 | | | веќе видена

13.12.2017 Градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев, во перидоотод 12 до 14 декември е во официјална посета на општините Борос и Кунгелв, во Кралството Шведска. Во рамките на посетата на Општина Борос, градоначалникот Илијев остварил средба со својот колега од ова ашведска оппштина,Улф Олсон на која било разговарано за отпочнување соработка помеѓу општините Кочани и Борос, како и за размена на искуства и договарање форми на идна соработка во различни општествени сфери од интерес на двете општини. Помеѓу останатото, Илијев ги презентирал потенцијалите за инвестиции во општина Кочани и придобивките од нив.
сите 8 | | | веќе видена

13.12.2017 За околу 3 денари до 2020 година треба да се намали цената на услугата за собирање и одведување на отпадните води од населените места во Општина Кочани. Намалувањето ќе се врши постепено во наредните три години, соодветно на препораките добиени од Регулаторната комисија за енергетика, а во согласност со Законот за водни услуги. Како што е познато, Регулаторна препорача тарифата да се намали за околу 24 отсто, одбивајќи го барањето на “Водовод“ надоместокот да се покачи за 2,96 отсто во споредба со постојната цена. Управниот одбор на Претпријатието веќе ја донел одлуката, според која за 2018 година цената за собирање и одведување отпадни води од домаќинставата ќе изнесува 14,57 денари од метар кубен, а една година подоцна сумата ќе падне на 11,27 денари од метар кубен.
сите 13 | | | веќе видена

13.12.2017 Општина Кочани ќе ги покрива дел од долговите на училиштата за да спречи блокирање на нивните банкарски сметки и да обезбеди непречено функционирањe и реализирање на наставниот процес. Според предлог-одлуката, се предивудва од буџетската сметка на Локалната самоуправа да се издвојат 1 милион денари за плаќање на натрупаните фактури во ОУ “Никола Карев“, а што не биле навреме отплаќани во изминатите неколку години. Сумата е дополнување на редовната блок-дотација што образовната установа ја добива секој месец за покривање на трошоците од работењето.
сите 9 | | | веќе видена

12.12.2017 Без пари и со ограничени материјални можности работи Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот во Кочани, иако во текот на изминатата година се реализираа скоро сите планирани активности во годишната програма за работа. Соработка со Републичкиот совет постои, но оттаму доаѓаат само насоки за задачите што треба да се исполнат, без финансиска или друг вид поткрепа. Досега членовите на Општинскиот совет се снаоѓаат како што знаат, но за наредната година бараат финансиска поддршка од Општина Кочани, во рамки на нејзините буџетски можности.
сите 7 | | | веќе видена

12.12.2017 Кочанските планинари, членови на ПСД “Осогово“, добија уште едно признание за својата добра организираност и активностите што ги реализираа во текот на годината што изминува. Тоа доаѓа од државно ниво, како потврда дека нивната работа е оценета како позитивна, што ги сместува меѓу најдобрите и најактивни клубови во оваа спортска гранка. Всушност, претседателството на Федерацијата на планинарски спортови на Макеоднија по разгледувањето на доставените предлози за доделување на наградата “Даре Џамбаз“ донесе заклучок, на планинарското друштво од Кочани да му додели признание за постигнати извонредни резултати во планинарството за 2017 година.
сите 2 | | | веќе видена

12.12.2017 Комисиите за финансии и буџет и за комунални работи, што работат во рамки на Советот на Општина Кочани, не дадоа поддршка на одлуката на КЈП “Водовод“ за покачување на вредноста на бодот за платите на вработените. Одлука за зголемувањето веќе била донесена од страна на Управниот одбор на претпријатието, кој заседавал пред околу еден месец и заклучил oти сегашната вредност на еден бод од 11, треба да порасне на 12,3 денари. Образложението за одлуката е дека тоа се прави во согласност со примената на Законот за минимална плата во Макеоднија, што во нето износ не треба да биде под 12 илјади денари. Сепак, краткиот текст на одлуката што го добија членовите на Комисиите не ги убеди дека треба да го одобрат барањето, оставајќи и им дилеми колкав трошок тоа ќе предизвика за “Водовод“.
сите 2 | | | веќе видена

12.12.2017 Филмски грабеж извршиле две засега непознати лица во казино лоцирано во строгиот центар на Виница. Притоа, непозната е и сумата што успеале да ја однесат со себе, откако со закана успеале да ги отстранат вработените во објектот, а потоа сами се послужиле со кешот што се наоѓал во касата. Според официјалното известување од МВР, грабежот се случил рано изутрината околу 06.15 часот во казино лоцирано на улицата „Маршал Тито“ во Виница. Во критичниот момент две непознати маскирани лица насилно упаднале внатре и го извршиле разбојништвото.
| | веќе видена

next