Канал8

09.01.2018 Минатата година непристапност и суденото време. Годинава Бог прати сонце и релативно топло време за овој период од годината па со голем број верници помина црковно народниот собир што и годинава се организираше на манастирот Добра вода во Оризари на втор ден Божиќ кога се одбележува празникот Собор на Пресвета Богородица. Собирот на овој убав ден прерасна во традиција. Домаќинките сукаа зелници, а се кршеше и лепче со паричка. Кумот од минатата година го предаде кумството на новиот кум кој на сите верници им посака добро здравје и успех во Новата година. - Јас како овогодишен кум на новиот во кој се падна паричката му посакувам добро здравје и успех во новата година и на сите луѓе кои што дојдоа заеднички да го прославиме Божиќ, рече Бошко Цветановски, кум на собирот.
сите 2 | | | веќе видена

09.01.2018 Половина од вкупната сума пари што во 2017 се потрошени за изградба и реконстуркција на улиците ќе има на располагање Локалната самоуправа на Кочани во 2018 година. Наместо 1 милион евра колку што претходната локална власт потрошила за оваа намена лани, за претстојните 12-тина месеци Општината предвиде 32 милиони и 700 илјади денари, што главно ќе се обезбедуваат од сопствени извори. Со Програнмата за изградба и реконструкција на улиците е планирано асфалтирање на дел од улиците “Скопска“, “Петар Синадинов“ и “555“ во населбата Прокарка, за што ќе се потрошат околу 5,5 милиони денари. По 3 милиони денари ќе се инвестираат за асфалтирање на два крака од улицата “Вера Которка“, како и на поголем број улици со должина до 150 метри.
сите 5 | | | веќе видена

05.01.2018 Со цел радоста за претстојниот христијански празник Божик да ја почувствуваат што повеќе семејства, бизнис-секторотод Кочани подготви, а општинските служби поделија триесетина божикни пакети на ранливи групи од Кочани и од руралните средини. Пакети со прехранбени, кондиторски и хигиенски производи добија семејства во градот, како и во селата Тркање, Бели, Нивичани, Оризари и Прибачево. Иницијативата произлезе од дел од стопанствениците во нашиот град, кои ќе настојуваат оваа благородна активност да земе поголеми размери и да стане традиција.
сите 6 | | | веќе видена

05.01.2018 Продолжениот празничен викенд е добра можност за членовите на ПСД “Осогово“ да ја организираат својата прва активност во новата 2018 година. В понеделник, 8 јанаури тие ќе реализираат марш за кој стартната точка ќе биде кај манастирот во селото Пантелеј. Според организаторите, се планира активноста да се изведе во две групи, при што едната која е психофизички подобро подготвена да пешачи преку селото Шталковица до месноста Раткова Скала, а од таму да се спушти во Злетово. Другата група, која ќе биде составена од рекреативци ќе оди преку селото Рајчани до месноста Свиланово, каде е убиен претседателот на Крушевската република, Никола Карев, а од таму да стигне во Злетово. За учесниците на маршот, на крајната дестинација е предвиден заеднички ручек со злетовска пастрмајлија.
сите 4 | | | веќе видена

05.01.2018 Непродуктивните трошоци во Општина Кочани најмногу ќе “настрадаат“ со рационалазацијата што започнала да се спроведува кај расходите што не се директно поврзани со исполнувањето на работните задачи. Анализата на финансиското работење во изминатите години покажала дека има можности за значителна заштеда на пари што ќе се пренаменат за други потреби. Според градоначалникот Илијев, кратењето на трошцоите започнало уште пред Нова година, а ќе продолжи и во текот на 2018-та. - Ги скративме трошоците за репрезентација, трошоците за патување се сведени на едно разумно ниво, мора да ги има, но се на разумно ниво и продолжуваме со штедење на секое место.
сите 3 | | | веќе видена

05.01.2018 Скандал се случил во Локалната самоуправа на Кочани набргу по набавката на новата компјутерска техника што ја нарачал претходниот градоначалник Димитровски. Мистериозно исчезнал еден од 24-те лаптоп компјутери од една од канцелариите во кои се чувал дел од купената опрема. Уредот ни не бил ставен во функција, што значи дека е украден штотуку распакуван. Веднаш по утврдувањето на бројната состојба, случајот бил пријавен во полиција. Од Надворешната канцеларија за криминални работи во Кочани, телефонски за Канал 8 ја потврдија пријавата, и рекоа дека веќе е започната истражна постапка, направен е увид на лице место, а информиран бил и јавниот обвинител.
сите 4 | | | веќе видена

04.01.2018 Спортските екипи од Кочани и Виница ќе добијат вкупно по над 5 илјади евра од Агенцијата за млади и спорт. Тие побарале средства како помош од државата за нивните спортисти кои се натпреваруваат во младинските категории на возраст од 14 до 20 години. Еден од условите за да се пријават на конкурсот на Агенцијата беше екипите да имаат остварени добри резултати во системот на државните лига натпревари. Највисока сума за своите активности во Кочани ќе добие КГС “Партизан“ за кој од сметката на Агенцијата ќе бидат префрлени 110 илјади денари, а КК “Баскет Дино“ ќе добие 10 илајди денари помалку.
сите 10 | | | веќе видена

04.01.2018 Само 4 градежни парцели од понудените 8 се продадоа на јавната аукција на државно градежно земјиште што пред Нова година ја организираше Општина Кочани. Иако во текот на минатата година подолг рок немаше продажба на градежни парцели поради политичките случувања и пролонгирањето на изборниот процес, сепак кај купувачите не се постигна очекуваниот интерес, иако се нудеа плацеви на атрактивни локации и со различна површина. За тоа зборува и цената што е постигната за оние плацеви што добија нови сопственици, а кои метар квадратен ќе го платат само 10 денари повеќе од почетните 61 денар.
сите 6 | | | веќе видена

04.01.2018 Најавата на Министерството за земјоделство дека започнала постапката за обезбедување т.н. „зелена нафта“ со пониска цена од пазарната, ги подобри очекувањата кај земјоделците дека со тоа за нив ќе се ублажи ударот од зголемувањето на акцизата за ова гориво. Се очекува да се направи измена во Законот за земјоделство и рурален развој со кој ќе започне примената на мерката, а за што веќе биле обезбедени пари за таа да се реализира во текот на 2018 година. Освен ова, стапува во сила и даночното ослободување за персоналниот данок за остварен доход до 1 милион денари, наместо досегашните 300 илјади. Земјоделците од регионот велат дека мерките се повеќе од добредојдени за да им останат повеќе пари, па дури и да обезбедат некава живеачка, особено со обезбедувањето земјоделска пензија за лицата над 70 годишна возраст.
сите 22 | | | веќе видена

04.01.2018 Проектот на Локалната самоуправа на Кочани со кој пред општинската зграда токму пред Нова година беше поставен полнач за електромобили, заедно со набавката на електричниот скутер, ја отвора дилемата дали тоа била толку неопходна инвестиција. Нерационалното и неоправдано трошење на парите на граѓаните од буџетот на Општината, очигледно има и друга димензија ако се земе предвид периодот кога постапката е започната и реализирана. Всушност, одлуката за јавна набавка претходниот градоначалник Ратко Димитровски ја донел на 15 мај минатата година, односно на последниот ден од неговиот мандат. Тоа е периодот кога до 1 јуни 2017 година сè уште не беше познато дали Парламентот ќе го продолжи рокот на функциите на градоначалниците и на советите.
сите 2 | | | веќе видена

03.01.2017 Раководството и најредовните членови на ПСД “Осогово“ уште на стартот на Новата година се зафатија со работа и го одржаа првиот состанок на кој се договараа активностите што ќе се реалзираат во наредниот едногодишен период. Главен заклучок од средбата е дека Друштвото бележи позитивен тренд и зголемување на бројот на акции и анимирање на јавноста, пред се помладите, за да се придружат во освојувањето на планинските врвови. Сепак, главно прашање и понатаму останува просторот што планинарите би го користеле како свое седиште во кое ќе се договараат за сите активности.
сите 2 | | | веќе видена

03.01.2018 По информацијата на локалните медиуми за поставувањето на полначот за електрични возила, што пред Нова година беше инсталиран пред зградата на Локалната сампуправа во Кочани, од Општината испратија појаснување дека со Договор за јавна набавка, склучен на 5 октомври 2017 година била набавена станицата за полнење на електромобили, но и електричен скутер. Барањето за оваа набавка била поднесено на средината на мај минатата година, а јавната набавка била извршена во два дела. Договорот за уредот за полнење електрични возила бил склучен со фирмата „Фибернет м-к“, а скутерот бил нанабев од добавувачот „КМГ ЕОЛ Квазар“, при што на првата тендерска постапка учествувале тројца, а на втората двајца понудувачи. Набавката била извршена според најниската цена постигната со електронска аукција.
сите 7 | | | веќе видена

03.01.2018 Дел од лаптоп компјутерите, што во Општина Кочани беа набавени пред локалните избори, како и оние што советниците од претходниот состав ги вратиле, најверојатно нема да останат неискористени. Се планира да им се поделат на локалните институции на кои би можеле да им бидат од корист. Таква е идејата на градоначалникот Илијев, кој најавува дека ќе побара согласност и од Советот. - Останаа кај нас 21-22 лаптопи за кои во моментот немаме решение, односно во моментот моето размислување е на првата седница на Советот во 2018 година да поднесам барање тие да се расходуваат и потоа да им ги доделиме на училиштата, на Полициската станица кои се жалат дека немаат компјутери.
сите 7 | | | веќе видена

03.01.2018 Нови кадровски промени на почетокот на оваа година се направени и во раководството на водостопанската подружница “Брегалница“ во Кочани. На местото на досегашниот вршител на должноста, на директорската позиција е назначен Дени Митров, за што веќе е потпишано решението од централата на Водостопанство во Скопје. Митров има високошкослко образование и самиот вели дека има доволно познавање за состојбите со земјоделството во регионот, поради што го прифатил предизвикот да ја раководи водостопанската подружница.
сите 3 | | | веќе видена

02.01.2018 Градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев денеска ги посети институциите чии служби имаа дежурства во текот на празнувањата. Целта беше директно од најодговорните да се информира за состојбите во текот на новогодишните празнувања и лично да им ја честита Новата година. Општа оцена е дека празниците поминале во мирна атмосфера, со мошне мали интервенции. При посетата на Општа болница, со директорката Борка Панова, Илијев размени мислења за потребите на здравствените установи од кадровски и материјално-технички аспект.
сите 8 | | | веќе видена

02.01.2018 Со вообичаениот огномет, пукање петарди и музика од сите страни беше означен преминот од старата во Новата 2018 година. Веселата атмосфера, без поголема еуфорија, што можеше да се почувствува во угостителските обкјекти каде имаше организиран дочек, но и во домовите на граѓаните, Кочани и во соседните општини помина без поголеми инциденти и релативно мирно. Сепак, за да не биде се како што треба, се погрижиле две лица од Виница кои во расчистувањњето на меѓусебната расправија употребиле и прирачни предмети.
сите 3 | | | веќе видена

02.01.2018 На последниот ден од 2017 година министерот за здравство дојде во Кочани, во посета на Општа болница, што според него е вообичаена работна обврска и е дел од планираните посети на поголемите здравствени институции во државата. На средбата со директорката Панова и со дел од дежурните лекари на Итната медицинска помош, тој ги доби првичните информации за состојбата во која се работи во моментот и неопходните технички и кадровски потреби. Министерот Филипче рече дека се работи за вообичаена средба, откако неодамна тој ја презеде раководната функција во ресорот, при што искажа и впечатоци од средбата во Кочани.
сите 12 | | | веќе видена

02.01.2018 Машко е првото новороденче во 2018 година кое се роди во Општата болница во Кочани. На свет го донесе мајката Тања Атанасова од Зрновци, а бебето се родило неколку часа по навлегувањето во Новата година. Породувањето го извршил доктор Фонзи Јуруков, кој рече дека тој и неговите колеги имале полни раце работа, токму за време на новогодишната прослава. - Во текот на новогодишната ноќ се родија три бебиња, при што пред полноќ се родија две, едно машко и едно женско бебе, а после Нова година, после 12 часот се роди првото новороденче во 2018 година. Тоа беше машко, со тежина 3,8 кг., должина 55 сантиметри.
сите 2 | | | веќе видена

29.12.2017 Учениците и професорите од ОМУ “Ристо Јуруков“ноќта на одржување на традиционалниот новогодишен концерт навистина ја направија волшебна, каков што е и годинешниот наслов н концертот. Ја воодушевија публиката која што ја исполни салата на ЦК “Бели мугри“ до последното место. И годинава, како и во претходните, се одржаа повеќе дневни и две вечерни претстави, а последната, со своето присуство ја збогатија и министерот за култура, Роберт Алаѓозовски и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска.
сите 27 | | | веќе видена

29.12.2017 Почитувани граѓани, Новата година е момент на оптимизам, на нова енергија и на нова сила. Во пресрет на новите 365 дена, посакувам со работа, дијалог и толеранција, да му обезбедиме подобра иднина на Кочани. Новата година нека ни биде поттик да се трудиме да создадеме развиена, отворена, мултикултурна општина. Со трпение и човечност да се обединиме околу заедничкиот интерес – интересот на граѓаните. Убавите работи што ни се случиле да бидат основа на која ќе се надградуваат други добри нешта, а од непријатните да учиме да не се повторат.
сите 6 | | | веќе видена

next