Канал8

11.04.2018 Привршуваат подготвките за одржување на традиционалниот фудбалски турнир “Драганица куп“ чиј организтор и домаќин е ФК “Осогово“. Од клубот најавуваат дека турнирот е веќе закажан, а биле обезбедени победничкиот пехар, дипломите и наградниот фонд. Во објаснувањето стои дека турнирот досега не се одржал поради објективни причини, односно иако бил планиран за 25. март, поради лошите временски услови и снегот на теренот на стадионот “Никола Мантов“ бил одложен. Исто така, дошло и барање од две екипи учеснички да се пролонгира одржувањето на турнирот. Од ФК “Осогово“ велат дека во координација со сите учесници, одржувањето на “Драганица куп 2018“ е закажано за 15. април, но останува непознато дали ќе се вклопи во распоредот на ФФМ која последните две кола од Регионалната пионерска и Регионалната помлада пионерска лига ги одложи.
сите 3 | | | веќе видена

11.04.2018 Законот за работни односи треба да претрпи измени со кои треба да да се опфатат прашањата за флексибилното работно време, работењето од дома особено во ИТ секторот, како и потребата од волонтери и нивните права кои сега и не се опфатени со законската регулатива. Исто така, треба да се разјасни и терминот пробна работа и неговото спроведување во практика, за да не се искористува во негативен аспект. Ова беа дел од прашањата за кои стана збор на инфо сесијата на тема „Права и обврски кои произлегуваат од Законот за работни односи“ што со претставници од микро, малите и средните претпријатија од регионот на Кочани се одржа во рамки на Проектот на УСАИД - Партнерство за подобра бизнис регулатива.
сите 9 | | | веќе видена

11.04.2018 Само три точки има на дневниот ред ќе има на 9. редовна седница на Советот на Општина Кочани. Иако се најавуваше и се очекуваше дека советниците ќе разгледуваат и ќе усогласуваат уште неколку други прашања, сепак седницата доби редуцирана содржина. Главна тема, всушност, ќе биде предлог-одлуката за измена на распоредот на средства од Буџетот на Општината за оваа година за да може да се одобри финансиска помош на СОУ “Гошо Викентиев“. Парите ќе бидат наменети за тимот ученици кои ќе ја претставуваат општината и државата на меѓународниот натпревар по роботика што ќе се одржи во САД. Со финансиската поддршка што ја издвојува Општината заедно со стопанскиот сектор и со други помагатели, треба да се покријат трошоците за нивното патување, престојот и учеството на натпреварот.
сите 7 | | | веќе видена

10.04.2018 Општина Кочани започна да ги реализира најавените активности за асфалтирање на два крака од улицата “Стамен Манов“ во Ромското маало. Во меѓувреме екипи на КЈП “Водовод“ ги приведуваат кон крај градежните работи околу поставувањето нова водоводна инсталација. Тоа е еден од предусловите што ќе овозможи целосно комплетирање на овој дел од сообраќајницата, односно таа да се асфалтира. - КЈП “Водовод“ - Кочани прави реконструкција во делот на водоводната мрежа, особено на делот на приклучоците до самите корисници, со цел да добиеме и да испорачаме колку што е можно поквалитетна услуга на домаќинствата што живеат овде, на овој потег. Ова е еден крак од улицата “Стамен Манов“, исто така продолжуваме и на кракот два од истата улицата, по што ќе следува нејзино асфалтирање, рече Андреј Киров, в.д. директор на КЈП “Водовод“.
сите 8 | | | веќе видена

10.04.2018 Даниела Колева, членка на тенискиот клуб „Акватен“ од Кочани ја доби стипендијата за спортист-спортска надеж на Oпштина Кочани. Финансиската поддршка ја добива за учеството и остварените спортски резултати на национални и меѓународни спортски натпревари во 2017 година. Минатата година Колева се натпреваруваше на сите турнири организирани од Македонската тениска федерација во категориите од 16 и 18 години, како и за сениорки, а на завршните ранг-листи на МТФ е меѓу првите десет во сите категории. Таа успешно го претставуваше тенискиот клуб „Акватен“ и на пет меѓународни ITF- турнири за јуниорки до 18 години, а на два од нив оствари победи во првиот круг.
| | веќе видена

05.04.2018 Невладините здруженија кои се ангажирани во решавањето на прашањата за ромската заедница ќе ја имаат поддршката од Локалната самоуправа, зошто само преку заедничко работење е можно да се постигнат подобри резултати, што е во интерес и на општината и на граѓаните ккао поединци. Ова меѓу другото беше истакнато на приемот што градоначалникот Николчо Илијев го приреди за претставниците на ромските граѓански здруженија, а по повод одбележувањето на 8 Април – Светскиот ден на Ромите. Според него, со изготвувањето на акциониот план на локално ниво што се однесува за периодот до 2022 година ќе се потенцираат главните проблеми и активностите што треба да се преземат за да се остигне што подбра интеграција на ромската заедница кај нас.
сите 54 | | | веќе видена

05.04.2018 Браната Речани останува една од главните инвестициски активности за Владата и за ресорното министерство, поради што ние даваме безрезервна поддршка за нејзино непречено одвивање, истакна министерот Николовски на новинарско прашање до каде е процедурата за еден од најважните капитални објекти за кочанскиот регион. – Поддршката на Владата за изградбата на браната Речани ќе продолжи и ние во овие десет месеци ги спроведуваме постапките што не биле направиле пред да се склучи договорот за изведба, договор на кој се прави детална правна анализа затоа што е склучен во изборен период и за што во наредниот поериод ќе информираме околу следните чекори. Клучно е тоа дека Министерството за земјоделство, заедно со Министерството за транспорт и врски ги направи сите подготвителни работи за добивање на градежната дозвола, со оглед на тоа што се работи за еден крупен инвестициски проект.
сите 4 | | | веќе видена

05.04.2018 Четири села од кочанскиот регион се опфатени со проектот МАИНЛАНД што се однесува на консолидацијата на земјоделското земјиште во Македонија. На средбата со земјоделските производители од Спанчево, Чешиново, Соколарци и Чифлик беше речено дека за реализација на планот за окрупнување ќе се потрошат 2,6 милиони евра, што ги обезбедува Европската Унија, а активностите ќе ги спроеведува Светската организација за храна – ФАО во партнерство со македонското Министерство за земјоделство. Според министерот Љупчо Николовски, проектот е веќе во напредна фаза и се очекува да се реализира според планираната динамика.
сите 4 | | | веќе видена

04.04.2018 Хуманитарна велигденска акција за помош на Андреј Стојанов организираат младинци од Кочани кои што изработија велигденски украси и ќе вапцаат велигденски јајца и ќе ги продаваат на штандови кои што ќе бидат поставени на повеќе локации. Целта е собирање финансиски средства за лекување на Андреј во Русија кој што боледува од церебрална парализа, а лекувањето треба да му помогне и да му го подобри квалитетот на животот - В сабота пред Велигден организираме хуманитарна акција за помош на Андреј Стојанов. Акцијата се состои од тоа што на штандови ќе продаваме разни велигденски украси и велигденски јајца. Штандовите ќе бидат поставени на три локации кај мостот кај Шопинг центарот, кај ресторан Огниште и во близина на Фото Луна. Ги покануваме сите граѓани да повелат и да си купат дел од украсите со што би помогнале во собирањето на средствата, рече Мила Велкова, организатор.
сите 16 | | | веќе видена

04.04.2018 Комуналното јавно претпријатие „Водовод“ спроведе акција за чистење на потегот од клучката кај селото Бели до Градската депонија, на регионалниот пат Кочани – Пониква. Оваа делница и нејзината околина што долго време беа затрупани со комунален сметоставаа грда слика за посетителите на планинскиот туристички капацитет. Општина Кочани преку своите надлежни служби апелира граѓанитедапокажатповисокакултура и свествоисфрлањетонаотпадот и воопшто во однесувањетоконживотнатасредина. Неодговорното и несовесно однесување резултира и со се повеќе депонии од градежен шут како на патот кон Пониква, така и во градската средина и населените места што е доказ за злоупотреба и нагрдување на непосредната околина.
сите 6 | | | веќе видена

04.04.2018 Градежна механизација на Јавното претпријатие „Македонија пат“ започна со изградба на втората фаза од патниот правец Теранци-Кучичино што е дел од регионалниот пат Виница – Штип. Делницата е со должина од 3 километри, а во моментот се врши порамнување и проширување на теренот, по што до почетокот на летото ќе се асфалтира коловозот. Овој патен правец е дел од регионалниот пат кој ги поврзува општините Чешиново-Облешево, Зрновци и Карбинци. Со неговото комплетирање ќе намали интензитетот на сообраќајот што се одвива по магистралниот пат А3, а воедно за жителите од селата под Плачковица ќе се скрати пристапот до соседните општини за десетина километри.
сите 100 | | | веќе видена

04.04.2018 Во рамки на одбележувањето на 8 Април - Светскиот ден на Ромите, во Спортската сала на ОУ „Никола Карев“ во Кочани се одржа културно-забавна програма од проектот „Инклузија на деца Роми во градинките“. Во програмата настапија децата од големите групи од Детската градинка „Павлина Велјанова“. Исто така, во организациоја на здружението на Роми „Авена“ започна и турнир во мал фудбал за учениците од основните училишта. Во рамки на одбележувањето на Денот на Ромите, во Паркот на Револуцијата беше организирана изложба на традиционални занаети и јадења на ромската заедница, а се одржа и културно-уметничка програма на која настапија фолклорни, музички и ритмички состави од Кочани.
сите 72 | | | веќе видена

03.04.2018 Продолжува соработката на СОУ „Гошо Викентиев“ со институции и фирми од Кочани и oд соседните општини. Претставници од ЕВН Македонија од Скопје беа во посета на училиштето и потпишаа договор со училишната установа за соработка во однос на реализирање на пракса за учениците од трета и четврта година од струката електротехничар енергетичар. На средбата што се одржа во библиотеката во училиштето, освен претставниците од ЕВН Македонија и професори од кочанското училиште, присуствуваа и учениците кои ќе посетуваат пракса, како и нивните родители. Тие во наредниот период ќе изучуваат практичен дел во ЕВН Македонија подружница Кочани.
сите 5 | | | веќе видена

02.04.2018 Овогодишното чествувањена меѓународниот ден на литературата за деца во Кочани имаше голем број настани и учесници, со што достојно беше одбележан датумот што се слави во целиот свет. Во Библиотеката „Искра“ ученици од основното училиште „Св. Кирил и Методиј“ имаа литературна средба со авторот Васил Мукаетов, добитник на наградата „Ванчо Николески“ за 2017 година. Исто така, се одржа и креативна работилница на илустраторот Ивица Спасовски со ученици од Училиштето за цртање и сликање при Центарот за култура „Бели мугри“ – Кочани. Учениците од основните училишта во Кочани се запознаа со творештвото на писателите за деца Ели Маказлиева, Александра Велинова, Јасмина Кантарџиева-Димков, Љубинка Донева и Марина Гоцевска.
сите 4 | | | веќе видена

02.04.2018 Екипата на “Баскет Дино“ викендов успеа во намерата да остане во чекор со своите конкуренти за пласман во врвот на табелата. Кошаркарите на тренерот Сашо Лазаров на домашен терен имаа тежок меч со лидерот на табелата “Спорт тим“ од Неготино, но сепак на крајот славеа победа со 86:81. Домашните кошаркари не пропуштија можност да ги освојат бодовите и покрај силниот отпор и добрата игра што ја прикажаа гостите. “Баскет Дино во текот на целата средба постојано беше во водство, при што разликата варираше меѓу 6 до 8 коша.
сите 8 | | | веќе видена

30.03.2018 Креативни маски, игри, смеа, насмевки, песни и многу шеги можеа да се забележат во градскиот парк во Кочани по повод одбележување на највеселиот ден во годината - 1 Април. Пирати, кловнови, пеперутки, принцези, морнари и главни ликови од цртаните филмови продефилираа низ кочанските улици. На летната сцена на ЦК „Бели Мугри“ настапија децата од големите групи од четирите клона на ДГ „Павлина Велјанова“. Одиграа по неколку точки и целата манифестација за нив претставуваше вистинско доживување оти беа скриени под несекојдневните маски. Сите деца, ученици и присутни на Априлијадата на Летната сцена на ЦК „Бели Мугри“ ги поздрави градоначалникот на општина Кочани, Николчо Илијев.
сите 26 | | | веќе видена

30.03.2018 По успехот и освоените први места во Србија и Словенија, учениците од кочанските училишта кои што го сочинуваат тимот што учествуваше на натпреварот по роботика сега ја продолжуваат започната мисија. Добија покана за патување и учество во Соединетите Американски Држави, за што многу се радосни, но недостасуваат финансиски средства за реализација на патувањето. Затоа упатуваат апел до бизнис-секторот во целата држава ако можат да им помогнат во собирањето на средствата за да можат да отпатуваат на планираното патување и достојно да ја претстават државата.
сите 2 | | | веќе видена

30.03.2018 Едно лице починало, а четири други работници се здобиле со потешки повреди при истовар на мермер во фирма во Кочани. Несреќата се случила попладнево околу 17 часот во близина на градската капела, при што неколку мермерни плочи ги пригмечиле лицата кои ги истоварале од камион. Дел од плочите се искршиле и им нанеле сериозни повреди на работниците, па во нивното извлекување учествувала и екипа од Територијалната противпожарна единица. Според првичните сознанија од дежурниот хирург во Општа болница – Кочани, едно лице било донесено без знаци на живот. Други двајца имале тешки телесни повреди, од кои едниот во критична состојба, со апарати за вештачко дишење се препратени во Клиничкиот центар во Скопје. Останатите се задржани на лекување во Кочани.
сите 30 | | | веќе видена

29.03.2018 Граѓаните чие место на живеење според личната карта е во селата Пантелеј или Рајчани ќе имаат можност да учествуваат во изборот на новите органи на нивните Месни заедници. Со оглед што мандатот на досегашните им е истечен, законска обврска е да се изберат други членови кои ќе ги застапуваат интересите на жителите на двете населени места пред органите на локалната и државната власт. За да се реализира изборот на органите, досегашните Совети на Месните заедници и нивните претседатели организираат граѓански собири. На собирите ќе можат да учествуваат жителите на Рајчани и Пантелеј кои имаат право да гласаат на избори.
сите 10 | | | веќе видена

29.03.2018 Младинската екипа на “Баскет Дино“ направи подвиг на гостувањето во Скопје пртови “МЗТ“, постигнувајќи убедлива победа од 75:52. Во М14 лигата се играше првото коло од т.н. фајнал фор, во кој меѓусебно се среќаваат првопласираните четири екипи на табелата. Нашите кошаркари во текот на целиот натпревар биле понадмоќни во играта, постојано имале предност од десетина кошеви, па до крајот на средбата воопшто ни не доаѓало во прашање кој ќе биде победникот. Со освојувањето на првите бодови во разигрувањето од овогодишното првенство тие имаат сериозни шанси да се најдат на врвот, особено што во следното, второ коло ќе играат на домашен терен.
сите 3 | | | веќе видена

next