Канал8

15.03.2018 Со преполовен состав работеше Советот на Општина Кочани на редовната осма седница на која за расправа имаше 30 точки. Уште пред усвојувањето на дневниот ред, членовите на советничката група што ја предводи ВМРО-ДПМНЕ ја напуштија салата. Причина беше неприфаќањето на предлогот на советникот Лазо Митев да се дебатира за Законот за јазиците што го усвои Собрането на Република Макеоднија. По излегувањето на опозициските советници, седницата продолжи според дневниот ред, при што најбурни дискусии имаше околу разгледувањето на завршните сметки на основните и средните училишта, на библиотеката и на детската градинка. Притоа, главна тема за дискусија беше исплатата на тужбените барања од неколку вработени во градинката, поради што од Секторот за финансии образложија дека е потребно да се направи ребаланс на буџетот.
сите 3 | | | веќе видена

14.03.2018 Не се планира битна промена на бројот на лицата што би се вработиле во КЈП “Водовод“ во наредната година. Во тек е процедурата за донесување на планот за вработувања во 2019 година, што според одговорните во претпријатието нема многу да се разликува од веќе усвоениот за оваа година. На седницата на Kомисијата за финансии и буџет беше речено дека во моментот бројот на вработените е 233 лица, при што се очекува намалување за 7 вработени кои во текот на годината треба да заминат во пензија, а треба да се додадат 56 вработувања што веќе се усвоени со планот за 2018 година.
сите 5 | | | веќе видена

14.03.2018 Први во Србија и први во Словенија. По победата во Белград учениците од кочанските основни и средни училишта учествуваа на натпреваротпороботикана регионалната Адриа лига што на 10 март се одржа во Гросупље, Словенија. И од таму се вратија со први места. Освоија прво место во категорија - „Основни вредности“, трето место во категорија - „Игра со роботи“ и прва награда му беше доделена на Гордан Анастасов, како најдобар ментор. - Од Словенија се вративме презадоволни бидејќи го освоивме првото место во категорија „Основни вредности“, трето место во „Игра со роботи“ а јас ја добив престижната награда „Најдобар ментор“ за сезона 2017 – 2018. Се надеваме дека ќе добиеме учество на Европско првенство што ќе се одржи во Унгарија но за тоа уште немаме информација.
сите 2 | | | веќе видена

13.03.2018 Од вкупна бројка очекувани 15.000 граѓани од Кочани, Зрновци и Чешиново – Облешево што треба да поднесат годишна даночна пријава за остварени приходи во 2017 година, во Управата за јавни приходи документи поднеле нешто повеќе од половина или вкупно 8.510 граѓани. Од УЈП - Даночно одделение Кочани велат дека граѓаните уште еднаш потврдиле дека останува лошата пракса или навика да го чекаат последниот момент. - Овие денови имаме поголема гужва од вообичаено, граѓаните доаѓаат и поднесуваат годишна да,ночна пријава за остварени приходи, но факт е дека секогаш го чекаат последниот момент за вакви работи. Од вкупна бројка на очекувани граѓани до 12 март поднеле 8.510 граѓани. Рокот е до 15 март, а ако не се испочитува ќе следуваат и казни, рече Родна Богоева, раководител на УЈП даночноодделениеКочани.
сите 67 | | | веќе видена

13.03.2018 13 планинари, членови на ПСД “Осогово“ од Кочани учествуваа во втората хуманитарна акција за помош на жителите на планинскиот регион. Според инфромациите од престедателот на друштвото, Тошо Антов, акцијата поминала успешно, а биле опфатени стари и изнемоштени лица кои живеат во неколку маала од селото Небојани. Во маршот што бил организиран до куќите коишто се расфрлани низ Осоговијата, биле поминати дваесетина киломeтри, а биле однеснени поголем број лекови, прехранбени и други неопходни продукти. Антов додава дека и овојпат голем придонес за успешно реализирање на акцијата дале повеќе поединци и фирми од Кочани и регионот кои учествувале со свои донации. Поради тоа упати благодарност за хуманоста и што тие позитивно одговориле на барањето на нашите планинари.
сите 3 | | | веќе видена

12.03.2018 Поради тоа што сум спомнат во демант на новинарски текст, дозволете ми да изнесам податоци со цел објективно да ја известам јавноста. Во 2012 година, како физичко лице, од Општината купив два плаца во местото викано Прокарка за кои платив износ од 4 милиони 158 илјади и 6 денари. Парите беа веднаш уплатени на сметката на Општината. Согласно законските прописи во утврдениот рок поднесов проект, добив одобрение за градење и на почетокот на 2016 година почнав со изградба.
| | веќе видена

12.03.2018 Почитуван поранешен градоначалник, Ратко Димитровски, Нејасно е зошто вие се јавувате со демант на текстот под наслов „Раководители во Локалната самоуправа на Кочани затајувале данок на имот?“ Во моментот, колку што е познато, не сте раководител во Општината. Или пак, вие се препознавате во написот, затоа што, можеби, немате платено данок?! Во демантот се обидувате да ја дефокусирате јавноста, но ние отворено ве прашуваме: дали вие сте свекорот што ја подучувал снаата-раководителка да не го пријавува имотот?
сите 2 | | | веќе видена

12.03.2018 Во вашата информативна емисија од 7 март оваа година, објавувате неточно, нецелосно, тенденциозно и со намера да бидат дискредитирани, јас, моето семејство, како и постигнувањата што ги има направено додека ја вршев функцијата градоначалник на Општина Кочани. Се извлекуваат погрешни податоци после едно советничко прашање, со вашите најави неофицијално, отворено се прашува за наведување на погрешен закличок за мојата работа во делот на прибирањето на даноците. Токму поради тоа, а и за запознавање на јавноста со реалноста ви го доставувам следното:
сите 4 | | | веќе видена

12.03.2018 Жителите на булеварот “Маршал Тито“ и на уште на 10-на улици во Виница во следните неколку месеци ќе можат да се приклучат на новата водоводна линија. Реконструкцијата со исфрлање на старите азбестни цевки започна минатата недела и се работи етапно како што е најавено, вели градоначалникот Димитров. - Во изминативе десетина дена замената на старите азбестни цевки е завршена на булеварот “МаршалТито“, и со реконструкцијата продолжуваме и на останатите улици кои се планирани со оваа фаза од проектот. Согласно досегашната динамика во одвивањето на градежните активности, очекувам реконструкцијата да заврши во пократок временски период од планираните 9 месеци. Изведувач е фирмата “Коп-инженеринг“, а инвестицијата е 6,5 милиони денари“, рече Ивица Димитров, градоначалник на Oпштина Виница.
сите 11 | | | веќе видена

12.03.2018 Членовите на Извидничкиот oдред „Ластовица“ од Кочани ги искористија прекрасните временски услови за успешно да ја започнат новата сезона. Околу 40 извидници од кочанскиот одред зедоа учество во извиднички марш во должина од околу 25 км. Првиот дел од маршот започна од м.в. Крушка и заврши во училиштето во село Полаки. По кратката пауза, во дворот на објектот беа демонстрирани извиднички игри и други активности со кои се поттикнува извидничкиот начин на размислување како и тимската работа и дружење. Потоа, маршот продолжи преку месноста Бабиште и пред училиштето во селото Јастребник беше одржан краток час за ориентација во природа. По упатствата за користење на топографска карта, извидниците го продолжија патот кон браната „Гратче“ и го завршија маршот во Кочани.
сите 2 | | | веќе видена

09.03.2018 Откажувањето на изградбата на аеродромот во Штип оди во прилог на забрзување на постапката околу изградбата на пензионерскиот дом во Кочани, истакна градоначалникот Николчо Илијев. Тој на денешната средба со пензионерите информираше за постигнатиот договор меѓу општината и Министерството за труд и социјална политика околу изградбата на дом за стари лица. - Ние како Локална самоуправа продолжуваме да соработуваме и да ги подржуваме во секој поглед луѓето од третата доба и во тој контекст имавме средба со министерката за труд и социјална политика каде што уште еднаш на многу високо ниво ја подигнавме изградбата на старечкиот дом во Кочани кој е и регионален проект.
сите 4 | | | веќе видена

09.03.2018 Расте незадоволството на адвокатите откако Министерството за правда го достави пречистениот текст на Законот за изменување и дополнување на Законот за нотаријатот во кој сите алтернативи кои беа дадени од Адвокатската комора на Република Македонија се целосно избришани, додека нотарскиот акт е воведен за сите правни работи. Доколку Владата не ги прифати нивните барања, адвокатите ќе бараат поддршка од Адвокатската комора на РМ и ќе започнат со штрајк. Ова беше истакнато на денешниот состанок на адвокатите од Кочани кој што се одржа во просториите на Основниот суд - Кочани. Меѓу другото адвокатите нагласија дека ќе се спротивстават на измените на прописите со кои директно им се нанесува штета на адвокатурата и на интересите на граѓаните.
сите 28 | | | веќе видена

09.03.2018 Водостопанската подружница “Брегалница“ го донесе годишниот план за наводнување за оваа година, со што земјоделските производители навреме ќе можат да видат кои површини ќе добијат вода и со какви култури ќе можат да ги засеат. Во планот е предвидено да се обезбеди вода за 6.625 хектари што се опфатени со хидросистемот. Од нив под ориз ќе се засеат 3.755 хектари, што претставува зголемување од околу една третина во однос на минатогодишната сезона. Најголеми површини со главната земјоделска култура во регионот ќе се наводнуваат во атарот на Облешево 318 , во Соколарци и Чешиново 309 односно 306 хектари, а потоа следуваат Спанчево со 292, Уларци 286, Кочани 226, Оризари 208, Грдовци и Мојанци по 190 хектари, а останатите ниви со ориз се во другите села.
| | веќе видена

08.03.2018 Македонија веќе има изградено пазарно стопанство. Притоа, не постојат општествени фирми, без вистински сопственици, така што се применуваат правилата и законите што се вообичаени секаде во светот каде што постои ваквиот економски модел. Ова е оценката на првиот човек на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, најавувајќи дека капиталот мора да се чува и надградува, при што треба да се гради партнерски однсо со државата. - Заврши трансформацијата на општествениот капитал, секаде имаме сопственици, јасно декларирани и изразени и следниот чекор е да си го браниме сопствениот капитал.
| | веќе видена

08.03.2018 Волонтерите од Здружението “Павел Шатев“ организираа акција, при што ја искористија можноста на жените во Кочани да им го честитаат нивниот празник. Во изминатите денови, десетина млади од Турција кои се дел од студенстската размена што ја организира Здруженеито, напишале поголем број осмомартовски пораки, што ги ставија во мини пликови и во текот на денот им ги подарија на жените од Кочани. - Смисливме една активност на која тие напорно работеа и имаме направено над 200 коверти со инспиративни пораки внатре со цел да се честита Денот на жената. Напорно ќе се работи и понатаму, на смислување нови активности, тие се доста иновативни и споделуваат активности што ги спроведуваат во нивните земји , со што се подига и свеста кај нашите граѓани, рече Филип Николовски, ментор во Здружението “Павел Шатев“.
сите 3 | | | веќе видена

08.03.2018 Општина Кочани се обврза да ги преземе сите мерки што и стојат на располагање за подобрување на родовата еднаквост на локално ниво. Во тие рамки, градоначалникот Николчо Илијев, претпладнето ја потпиша Европската повелба за рамноправност на жените и на мажите, со што Локалната самоуправа ќе треба да ги имплементира нејзините одредби. - Еднаквоста на жените и мажите е право и придобивка на секое демократско општество. Потпишувањето на оваа Европска повелба значи дека и суштински ќе се залагаме за родова еднаквост.
сите 3 | | | веќе видена

07.03.2018 ЈОУБ „Искра“ Кочани од први март е со ново раководство. На местото на Румена Тодорова, која што досега ја раководеше установата, за в.д. директор е назначена Вера Анастасова која што оваа установа ја раководеше четири години, од 2005 до 2009 година. Анастасова целиот свој работен век работи во библиотеката и има големо искуство во работата и функционирањето на оваа јавна установа. Во краткиот разговор за Канал 8, таа рече дека работата како раководител на установата и е позната и искуството ќе го искористи за реализирање на сите активности и проекти предвидени со програмата за работа за 2018 година.
сите 4 | | | веќе видена

07.03.2018 До почетокот на февруари имаше само 6 лица заболени од грип кои што беа пријавени во Центарот за јавно здравје Кочани. За еден месец таа бројка се зголеми на 131 заболен, поточно, во седмата недела од годината до Центарот за јавно здравје пристигнале 131 пријава за заболени од грип. Во осмата недела таа бројка се намалила на 123, за во деветтата недела од годината да се намали и да стивне грипот со 63 заболени, информираат од Центарот. Таа бројка е на ниво на сите општини што ги покрива Центарот за јавно здравје - Кочани.
сите 28 | | | веќе видена

07.03.2018 Состојбата со акумулациите од хидросистемот “Брегалница“ е стабилна, а се преземаат мерки да се спречи излевањето на водата од речните корита. Во моментот во браната Калиманци се акумулирани 98 милиони метри кубни вода, а просечниот доток од реката Брегалница е 28 метри кубни во секунда. Поради најавите за нови врнежи од дожд и топењето на снегот, превентивно се испуштаат по околу 12 метри кубни, за да може да се амортизира зголемениот доток. Во акумулацијата Мавровица има 2,3 милиони метри кубни, додека Гратче е полна и се прелеваат по околу 2 метри кубни вода во секунда.
сите 9 | | | веќе видена

07.03.2018 Дел од раководителите на високи позиции во Локалната самоуправа во Кочани со години затајувале данок на имот, а дури пред неколку денови упатиле барање за да го пријават имотот во кој веќе живеат. Според Одделението за даноци, такси и надоместоци во Општината вообичаена постапка е за сите оние кои што досега го немале пријавено имотот, да се задолжат да ги платат данокот и за претходните години. Неофицијално, станува збор за луѓе блиски на претходната локална власт што ја предводеше градоначалникот Димитровски, кој во јавноста остана познат по тоа што се обидуваше да спроведува даночна дисциплина и бараше данокот на имот и комуналната такса да се плаќаат уште на почетокот на годината.
сите 5 | | | веќе видена

next