Канал8

24.12.2018 Во Дневниот центар за деца со посебни потреби во Кочани кој работи во склоп на Меѓуопштинскиот центар за социјални работи се одржа тибина со цел запознавање и информирање на граѓаните со формата на згрижување на деца без родители и родиделска грижа и други лица во социјален ризик во згрижувачки семејства. Во Кочани и општините што ги покрива Центарот засега се згрижени 14 деца во згрижувачки семејства а има потреба од поголем број заинтересирани лица кои сакаат да згрижат дете. Затоа, преку ваквите трибини се подига и свеста кај граѓаните за згрижување дете од социјален ризик.
сите 3 | | | веќе видена

14.12.2018 Загаденоста на воздухот останува актуелнo прашање, поради што како тема беше дел од дискусиите на последната седница на Советот на Општина Кочани. Во рамки на Програмата за заштита на животната средина за идната година е предвидено од општинскиот буџет да се издвојат 330 илјади денари. - Сметам дека потребно е да се склучи договор со овластени лаборатории кои што ќе можат да обезбедат соодветни мерења во однос на бучавоста, во однос на мерењата на загаденоста на отпадни води, како и мерења на загаденоста на воздухот.
сите 2 | | | веќе видена

12.12.2018 В недела Кочани ќе биде домаќин на екипното Државно првенство во џудо за сениори и сениорки. Подготовките течат според планот, а единстевна промена е местото на одржување на првенството. Иако претходно беше закажано натпреварите да се реализираат во салата на ОУ „Никола Карев“, сепак поради технички пртблеми околу загревањето на објектот, првенствбто е преместено во салата кај Гимназијата во Кочани. Организатор на натпреварот е Џ удо ф едерацијата на М акедонија, со техничка поддршка од кочанскиот џудо клуб ”Гладијатор” .
сите 2 | | | веќе видена

12.12.2018 Локалната самоуправа на Кочани го објави јавниот повик за пријавување на заинтересирани проектантски фирми од Македонија за изработка на проектна документација за изградба на објектите во кои треба да се преселат жителите од Старата касарна. Парцелата на која ќе бидат лоцирани новите живеалишта на овие лица е со површина од 2,96 х ектари и се наоѓа на земјиште во сопственост на Република Македонија , на северниот дел на Кочани, источно од Фабриката за вода. Во планскиот опфат се планира ни околу 20 градежни парцели .
сите 10 | | | веќе видена

11.12.2018 „Ние сме попаметни од технологијата“ е насловот на проектот во кој што учествуваат и ученици и наставниот кадар од СОУ „Љупчо Сантов“ Кочани. Станува збор за стратешко партнерство за училишни размени и преку проектот учениците од кочанското училиште кои се учесници во проектот учествуваа во презентацијата на проектот што се одржа во Турција. Проектот вклучува училишта од Турција, Норвешка, Италија Романија, Македонија и Словачка. Овој проект ги опфаќа учениците, наставниците, училиштата, семејствата и заедницата кои користат технологија постојано во секојдневниот живот. Учениците кои беа таму пренесоа дел од искуствата на останатите ученици.
сите 5 | | | веќе видена

11.12.2018 Македонскиот актер Благој Веселинов е еден од десетте добитници на наградата „Shooting Stars“ што ја доделува Берлинскиот филмски фестивал. Наградата им се доделува на најдобрите европски актери во подем. Во одлуката на жирито пишува дека Веселинов ги освоил членовите на комисијата со неговата „длабока и неочекувана чувствителност“ во наградуваниот филм „Иселител“. Признанието се доделува веќе 22 години и секоја година се претставени десет млади актери од Европа. Веселинов ќе го добие своето признание за време на Фестивалот, што ќе се одржи од 8 до 11 февруари идната година.
сите 12 | | | веќе видена

11.12.2018 Водата од водоводот во планинското село Полаки е неисправна за пиење, поради што е издадена забрана за нејзина употреба. Анализите врз земените примероци што ги направил Центарот за јавно здравје од Кочани покажале поголемо присуство од законски дозволеното на вкупниот број бактерии, поради што е оценето дека може да има штетни последици по здравјето на луѓето. Во писменото известување до Општината стои дека поради констатирано присуство на бактерија ешерихија коли се препорачува жителите од ова село, како и планинари, гости и други посетители да не ја користат водата за пиење.
сите 5 | | | веќе видена

11.12.2018 Општина Кочани изготви годишна програма за контрола на популацијата на бездомните кучиња според која за нивен третман и заштита во 2019 година ќе издвои 550 илјади денари. Оваа сума е за над дваесет отсто повисока во однос на лани, при што најголем дел од парите се наменети за тековно одржување на прифатилиштето, односно за обезбедување храна, лекови и средства за дезинфекција, како и за трошоците за лицата кои ќе го вршат заловувањето. Со Програмата за наредната година се предвидува да се третираат околу 150 бездомни кучиња, колку што просечно годишно се идентификуваат на територијата на општината.
сите 6 | | | веќе видена

07.12.2018 Локалната самоуправа на Кочани ќе прави дополнително едногодишно испитување и ќе нарача стручна експертиза за квалитетот на амбиенталниот воздух во општината. За оваа намена е изработена посебна Програма за животна средина со која во буџетот за наредната година ќе се издвојат 300 илјади денари за да се направи дополнително мерење на загаденоста на воздухот на различни локации и во различни периоди од годината. На тој начин, според градоначалникот Илијев ќе може да се преземаат ефикасни мерки за намалување на зaгаденоста.
сите 68 | | | веќе видена

07.12.2018 Со преасфалтирањето на коловозот и прилагодување на шахтите и сливниците за атмосферската вода се комплетира реконструкцијата на улицата „Страшо Ербапче“ во Кочани. Одличниот ангажман на работниците и градежната механизација на компанијата „Ескаватори“ од Косово, која работеше и на реконструкцијата на патот кон Пониква, помогна практично за две недели да се добие поквалитетно сообраќајно решение на овој дел од градот. Според првиот човек на Општината, ретко кој граѓанин очекувал дека целата активност може да се заврши токму пред зимската сезона, особено што се работеше во специфични временски услови.
сите 5 | | | веќе видена

06.12.2018 Од почетокот на оваа учебна година до крајот на ноември од основните и средните училишта во општина Кочани се отпишале 20 ученици, за кои родителите навеле дека причината е иселување во странство. Овој број е на слично ниво како за првото тримесечје минатата година, иако регистрирана е тенденција на зголемување на отпишаните ученици пред почетокот на учебната година, односно за време на летниот и зимскиот училишен распуст. Ваквите податоци ја илустрираат тенденцијата за ислување на граѓаните, што според анализата за состојбата во Источниот регион го става Кочани веднаш зад Штип, каде што бројот на отпишани ученици заради заминување во странство е нешто над 40.
сите 10 | | | веќе видена

05.12.2018 Со потпишувањето на договорот за соработка во СОУ „Љупчо Сантов“ започна проектот „АР ЕДУ“ - „Едукативен модул со проширена реалност - развој и имплементација на иновативни ИКТ базирани основни алатки во СТЕМ ориентираните училишни предмети“. Проектот е во вредност од над 130 илјади евра а финансиран од „Еразмус +“ програмата, акција Стратешко партнерство за образование, Соработка за иновации и размена на добри практики. Проектот има за цел да ги зајакне и вештините и компетенциите на наставниците за користење на Отворените образовни ресурси во секојдневните часови и да воспостави вмрежување на наставниците од „Еразмус +“.
сите 2 | | | веќе видена

05.12.2018 Управниот одбор на комуналното претпријатие „Водовод“ од Кочани донесе одлука со која на сите корисници на услугите кои имаат заостанати сметки за потрошена вода им се одобрува да го платат долгот без пресметаната камата за задоцнето плаќање. Според одлуката, оваа можност не важи за органите на државната и локалната власт, како и за другите државни органи основани согласно со Уставот и со закон. Во ослободувањето не се вклучени и институциите кои вршат дејности од јавен интерес утврден со закон, а се организирани како агенции, фондови, јавни установи и јавни претпријатија основани од Република Македонија, како и за Општина Кочани.
сите 4 | | | веќе видена

04.12.2018 Околу 37 илјади евра е сумата што Локалната самоуправа на Кочани ги инвестира за изградба на тротоари на повеќе локации во градот. Средствата се обезбедени од буџетот на Општината, а се наменети со Програмата за уредување на градежното земјиште за 2018 година, за што согласност даде и општинскиот Совет. Притоа, на најголем дел од тротоарите ќе се поставуваат павер елементи, а останатите ќе се бетонираат.
сите 14 | | | веќе видена

04.12.2018 Вработените на итната медицинска помош во Здравствениот дом во Виница ќе работат со нов ЕКГ апарат - донација од Ротари клубот Кочани - Виница. За реализација на оваа донација, Ротари клубот организираше претстава, а средствата од неа беа за подобрување на здравствените услуги во виничката амбуланта. - Една од целите на Ротари клубот Кочани - Виница е соработка и помагање во здравството. За таа цел организиравме хуманитарна претстава на која ни гостуваше театарот од Штип со претставата „Умри машки“.
сите 2 | | | веќе видена

04.12.2018 Македонскиот гудачки квартет „Вива стрингс“ имаше концертен настап во Кочани, во рамки на програмата „Нов културен бран“, при што се претстави со обработки на популарни рок, соул, фанк, рап и џез теми. Публиката имаше можност да проследи класични пребработки на хитови од АББА, Мајкл Џексон, Стинг, Квин, Ренди Крафорд и Ерик Клептон. Квартетот во Кочани има настапувано и претходно, а последниот концерт наиде на одлична прифатеност кај публиката.
| | веќе видена

29.11.2018 Виница ќе добие ново комунално возило за транспорт на отпадот. Орлукатз а тоа беше исвоена на рефовната седница на Советот на Општината. Во рамките на проектот “Унапредување на општинско владеење“ , кој ќе обезбеди средства во висина од 26 000 евра КАКО ГРАНТ КОЈ СЕ спроведува од Програмата за развој на ОН, а советот одобри дополнително кофинансирање во висина од 306 000 денари ПРЕКУ ОПШТИНСКИОТ БУЏЕТ. ****izjava Ivica Dimitrov Во Набавката на ново возило се гледа и како нова шанса за затварање на депонијата во с.Истибања, рече советникот Дарко Јангелов. Советниците со едногласна подршка на овој грант, а без дополнителни дискусии се донесе и одлуката за престанок со работа на Депонијата “Исток“ . Наместо на времено користење, објектот на улицата “Маршал Тито“ ќе се даде на трајно користење на Центарот за социјални работи со обврска општината да ги плаќа сметките за вода и струја. Финансиското работење на ЈКП “Солидарност“ на отчет пред советниците, дискусиите по бумеранг се враќаат на ...
сите 8 | | | веќе видена

29.11.2018 Локалната самоуправа на Кочани спроведува дводневна акција за дератизација на канализациската мрежа за што се набавени 250 килограми кумарински препарат за труење на глодарите. Стручни екипи од Центарот за јавно здравје, со поддршка на технички персонал од комуналното претпријатие “Водовод“ ги поставуваат кумаринските мамци во канализациските шахти во градот и во селата Мојанци, Горни и Долни Подлог, Грдовци, Тркање, Прибачево и Оризари. Дел од мамците ќе бидат распоредени и на градската депонија, каде исто така е регистрирана појава на глодари и други штетници кои се преносители на заразни болести.
сите 6 | | | веќе видена

29.11.2018 Општина Кочани е домаќин на дводневна меѓународна работилница за јакнење на институционалните капацитети во конвенционалното и органското производство на ориз, што се реализира со поддршка од инструментот за техничка помош и размена на информации ( TAIEX ) на Европската комисија и од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија. Целта на работилницата е домашните производители и стручни лица да разменат европски искуства и знаења во органското производство на ориз со предавачи-експерти од Италија, Грција и Бугарија, како и да разговараат за унапредување на здружувањето и соработката меѓу земјоделците.
сите 2 | | | веќе видена

28.11.2018 Петмина каратисти од КК “Партизан“ и еден од карате клубот “Кочани“ ќе ја претставуваат Македонија на Балканското првенство што од 30 ноември до 2 декември ќе се одржи во Република Хрватска. Тоа е одлично признание за нивните досегашни успеси на домашните натпреварувања, како и за освоените медали на изборното првнество за кадети, јуниори и младинци до 21-годишна возраст. Виза за учество на ова балканското младинско првенство обезбедија Ѓорги Петров, Мартина Шахинова, Роберто Здравковски, Ангел Стојанов и Кристијан Грозданов од КК „Партизан“ , како и Љубомир Давитков од КК “Кочани“.
сите 19 | | | веќе видена

next