Емитер

По повод Меѓународниот ден на светлината 16 мај, Фестивалот Сигнал и ласерските научници оваа година ќе го осветлат небото над Прага емитувајќи ласерски сноп ...
сите 6 | | | веќе видена

Во денешниот времеплов гo славиме роденденот на Клеменс фон Пиркет, одбележуваме Денот на медицинските сестри, денот кога беа откриени остатоците од ...
сите 6 | | | веќе видена

или како еден научен труд беше побиен во рок од неколку часа Со новиот ровер Персеверанс, кој го скенира дното на кратерот Језеро, потрагата по знаци за ...
сите 11 | | | веќе видена

Во денешниот времеплов го славиме роденденот на еден од највлијателните американски физичари на 20 век, Ричард Фајнман, и денот кога бил создаден најстариот ...
сите 6 | | | веќе видена

Додека ние во Македонија штотуку го започнуваме процесот на имунизација на населението, во светот овој процес одамна е започнат. Па така, некои земји веќе ...
сите 3 | | | веќе видена

Во денешниот времеплов ги славиме родендените на Сесилија Пејн, астроном и прва жена докторанд од колеџот Редклиф на универзитетот Харвард, и на Огист Жан ...
сите 6 | | | веќе видена

Од април 2021 година, македонскиот ИТ пионер “Еконет“ преминува во сопствеништво на реномираната ИТ компанија “Синами“, која веќе 20 години успешно делува на ...
сите 12 | | | веќе видена

Корпорацијата Сони Груп, попозната едноставно како Сони (SONY), е јапонска мултинационална конгломератна корпорација со седиште во Канан, Минато, Токио. ...
сите 6 | | | веќе видена

Во денешниот времеплов славиме 75 години од основањето на технолошкиот гигант Sony, компанија заслужна за воведувањето на повеќе револуционерни производи од ...
сите 6 | | | веќе видена

Во денешниот времеплов го славиме лансирањето на првиот американец во вселената, што се случи пред точно 60 години. Покрај ова го одбележуваме регистрирањето ...
сите 3 | | | веќе видена

Во денешниот времеплов ги славиме родендените на таткото на психоанализата, Сигмунд Фројд, и на основоположникот на белградската математичка школа, Михајло ...
сите 7 | | | веќе видена

Во денешниот времеплов го славиме роденденот на британскиот зоолог и поборник на еволуционата теорија – Томас Хенри Хаксли. Го одбележуваме еден од побитните ...
сите 7 | | | веќе видена

Во овој втор дел од празничниот времеплов ги славиме родендените на германскиот хемичар и физичар Хајнрих Густав Магнус, американскиот теоретски физичар и ...
сите 8 | | | веќе видена

Во овој прв дел од празничниот времеплов ги славиме родендените на францускиот математичар, физичар, инженер и философ на науката Анри Поанкаре; на германскиот ...
сите 9 | | | веќе видена

next