Емитер

1. Во круг со пречник од 24 светлински години (СГ) околу нашиот сончев систем има 7 поединечни ѕвезди слични на нашето сонце, кои би можеле да имаат планетни ...
сите 3 | | | веќе видена

Еве една загатка за “вежба” на мозокот. Да замислиме дека имаме девет јајца со идентична големина и изглед, меѓутоа само едно од нив е потешко од другите, но ...
сите 2 | | | веќе видена

Сè уште не се знае зошто во светлинскиот спектар на Сонцето недостасуваат некои бои. На сликата во прилог се прикажани сите видливи бои на Сонцето, спектарот е ...
сите 2 | | | веќе видена

Денешното темпо на живот е застрашувачко. Животот на современиот човек е претворен во луда трка во која победува најбрзиот, најсилниот и не секогаш најумниот и ...
сите 3 | | | веќе видена

1. “Времето е илузија. Времето за пауза, уште поголема илузија” – вака се шегуваше Даглас Адамс во книгата “Автостоперски водич низ галаксијата”. Се чини дека ...
сите 9 | | | веќе видена

ДНК-мутациите предизвикуваат неконтролиран раст на клетките на туморот, а исто така создаваат разновидност што им овозможува на организмите да се приспособат ...
сите 3 | | | веќе видена

И покрај тоа што компјутерот функционира како целина, сепак, помеѓу одредени компоненти постои посебна поврзаност, еден вид симбиоза. Макар тоа бил и обичен ...
| | веќе видена

Што е вртежен момент? Најкратко и поедноставено, тоа е причината заради која нештото се врти во континуитет како тркало, коленесто вратило, погонско вратило, ...
сите 5 | | | веќе видена

Првиот ден од пролетта, кој оваа година паѓа денес 20 март официјално е тука. Овој ден е познат и како пролетна рамноденица и ово настан речиси секогаш е ...
сите 5 | | | веќе видена

Првата ракета на течно гориво истрелана кон небото ја направил Роберт Годард од Масачусетс на 16 март 1926 година. Кога би се извадила сета сол од морињата и ...
сите 2 | | | веќе видена

Основна суровина за производство на топлинско-изолацискиот материјал, кај нас познат под трговското име стиропор, е полистиренски гранулат со вградено средство ...
| | веќе видена

next