Емитер

Робертовиот Квартет (Robert's Quartet) е семејство од четири сосема различни галаксии, лоцирани на растојание од 160 милиони светлински години од Земјата, блиску до центарот на јужното соѕвездие Феникс (Phoenix). Неговите членови се NGC 87, NGC 88, NGC 89 и NGC 92, откриени од Џон Хершел (John Herschel) во 1830 година. NGC 87 (горе десно на сликата) спаѓа во групата на неправилни галаксии, слична на сателитиските галаксии на Млечниот Пат - Магелановите Облаци. NGC 88 (во центарот на сликата) претставува спирална галаксија за која е карактеристична надворешната дифузна обвивка, која најверојатно е составена од гас. NGC 89 (подолу на средината на сликата) е уште една спирална галаксија со два огромни спирални краци. Најголемиот член на овој систем, NGC 92 (лево), е спирална галаксија од тип Sa, која има невообичаен изглед. Еден од нејзините краци, долг околу 100 000 светлински години (кој во себе содржи огромно количество галактичка прашина), е изобличен од меѓусебните заемни дејства помеѓу галаксиите. Овој ...
| | веќе видена

Постојат голем број анализи кои потврдуваат дека водата од чешма е побезбедна за пиење отколку амбалажираната вода. Во суштина, некои природни минерални води содржат повисоко ниво на минерали од препорачаното за одредени групи луѓе, на пример бебиња и мали деца. Освен последици по здравјето на луѓето, амбалажираната вода има негативен ефект и врз животната средина. Кај амбалажираната вода загрижува и опасноста од хемикалиите кои се користат при изработката на пластичните шишиња, а 80 проценти од пластичните шишиња се за една употреба и не можат повторно да се наполнат. Пластичните шишиња што нема да стигнат до местата за рециклирање завршуваат како пластично ѓубре за чие распаѓање ќе бидат потребни повеќе од 100 години. Водата од филтерските системи со реверзна осмоза не содржи минерали, патогени микроорганизми или какви било други хемиски или бактериолошки загадувања. Квалитетот на водата е до 10 пати подобар од амбалажираната, затоа што е свежа и не се чува во пластика. Филтерот за вода со реверзна ...
сите 3 | | | веќе видена

В сабота, на 25-ти мај 2013 година, активисти од целиот свет ќе одат во заеднички марш против мултинационалната корпорација "Monsanto", водечки производител на генетски модифицирани (GMO) семиња и пестициди. Во стотици градови во 36 земји, демонстрантите ќе бараат да се привлече вниманието на јавноста против оваа американска корпорација, која има стекнато репутација на "најопасна корпорација на планетата." Скопје е еден од 286 градови во светот во кои ќе се одржи ваков марш. Причини за протест "Monsanto" е компанија основана 1901-та во Сент Луис (САД) и нејзин основач е John Francis Queeny. Компанијата името го добила по презимето на неговата сопруга. Денес, "Monsanto" има 18 000 вработени и годишен обрт во милијарди долари. Глобалниот револт против "Монсанто" е поради огромната продажба на ГМО-семиња, иако постојат сомневања во однос на безбедноста за човековото здравје, но и за човековата околина, бидејќи од ваквите растенија страдаат и животните, но и другите околни растенија. И покрај тоа, ...
сите 12 | | | веќе видена

Кога се работи за пресметки и нивното табеларно или графичко прикажување, електроничарите најчесто го користат excel на Microsoft првенствено поради едноставноста при анализа и средување на податоците. Но овој програм понекогаш не задоволува во однос на комплексноста на математатичката анализа како и поради слабите графички можности. Тогаш треба да се обратиме кон MATLAB кои ги има овие можности но е премногу сложен за работа, а што е најбитно, премногу скап за да биде општоприфатен. Рака на срце, кај нас MATLAB, како и останатиот лиценциран софтвер често се користи "на диво", но оваа "романтичарска" ера како да завршува па потребно е да се изнајде консистентно решение. Во потрага по такво решение наидов на извонредната, и пред сè моќна, опен сорс платформа за пресметки во инжењерството и науката наречена Scilab. Scilab првенствено се користи за математичка анализа и симулации, 2D и 3D графички приказ, статистика, изнаоѓање и проверка на алгоритми за оптимизација, проектирање на системи за автоматсо ...
| | веќе видена

Професор, судија, механичар, инженер, лекар, аптекар... Некои од вас веќе имаат одбрано што би сакале да работат во иднина, во која професија би се пронашле себеси, други, пак, сè уште немаат некоја идеја во која професија или занает би биле најкорисни и би можеле да постигнат најдобар успех и да се реализираат себе. Можеби овој текст ќе ви помогне полесно да се определите. Не е воопшто лесно да се одбере вистинската идна професија! Но што мора, мора. Затоа, обиди се да го направиш тоа низ овие чекори: - Најпрвин разгледај повеќе професии; разгледај ги основните принципи врз кои функционира секоја од професиите... Ќе сретнеш занимања за кои не си ни знаел дека постојат, кои се подзаборавени, но со кои може многу убаво да се живее бидејќи се барани. - Кога ќе се одлучиш за некоја, помини на разгледување на професијата што си ја одбрал и обиди се да ги откриеш основните правила врз кои функционира таа: уредност, педантност, стрпливост, одредени предзнаења, талент... - одбегни ги оние занимања за кои ...
| | веќе видена

Дали сте се запрашале колку време е потребно за да се разградат одредени работи од вашата секојдневна канта за отпад? Некои од податоците се изненадувачки, а се однесуваат на разградување во природата. На депонија, тој процес трае многу подолго, бидејќи сè е покриено и не е изложено на воздух: -хартиените марамчиња се разградуваат од 2 до 4 недели; -на весникот му е потребно месец и половина за да се разгради; -лушпата од јаболко ќе биде разградена за два месеца; -лушпа од портокал се разградува 6 месеци; -исто толку трае и разградувањето на чкорчињата; -на иверицата и се потребни една до три години за да се разгради; -мастика за џвакање ќе биде разградена за период до 5 години; -волнена чорапа се разградува 1-5 години; -тетрапак-пакување ќе биде разградено за пет години; -догорче од цигара во природата се разградува за 10 до 12 години; -на кожените чевли им се потребни од 25 до 40 години; -лименките се разградуваат дури еден век, а исто толку им е потребно и на пластичните запалки; ...
| | веќе видена

Јонут Будистеану, 19-годишник од Романија ја освои првата награда на овогодишниот Меѓународен саем за инженерство и природни науки на Интел, со имплементација на вештачка интелигенција во вистински модел на автомобил со ниска цена што самостојно се вози. Јонут истакна дека неговата истражувачка работа се однесува токму на еден од најголемите глобални проблеми. Во 2004-та, сообраќајните несреќи предизвикале 2,5 милиони смртни случаи во светот од кои 87% се припишуваат на возачки грешки. Со помош на 3Д радар и камери, Јонут креирал автомобил со способност за детектирање сообраќајни ленти и кривини, а кој не би чинел повеќе од 4000 долари. Тој ја доби наградата Гордон И. Мур (Gordon E. Moore Award), која изнесува 75 000 долари и е во чест на еден од основачите на Интел, пензиониран претседател и главен извршен директор. Еша Каре, 18-годишник од Саратога, Калифорнија, ја доби наградата за млад научник од Фондацијата на Интел, вредна 50 000 долари. Со големиот замав на преносливата електроника, Еша ја ...
сите 4 | | | веќе видена

Денес во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии беше отворена изложбата "Аудиотехника – професија, страст и уметност". Изложбата има за цел да ја популаризира аудиотехниката кај нас. Почетно обраќање до присутните имаше деканот на ФЕИТ д-р Миле Станковски. Во него тој ја нагласи улогата на ФЕИТ како еден од стожерите на техничките науки во Македонија. Аудиотехниката, како една од овие области, се негува на овој факултет уште од неговото основање, а Институтот за електроника уште од шеесеттите години на минатиот век ги покрива основите зад градбата на речиси сите уреди во аудиотехниката, од ерата на електронските цевки, преку ерата на биполарните транзистори, па сè до дигиталните аудиосистеми. Свое обраќање до студентите на ФЕИТ и другите гости, имаше и Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорѓе Иванов, инаку пасиониран аудиофил и вљубеник во музиката и аудиотехниката. Изложбата меѓу другото содржи и експонати отстапени од Претседателот на Република Македонија. Се ...
сите 3 | | | веќе видена

Орбиталната обсерваторија Хершел (Herschel) на ESA (European Space Agency) откри екстремно оддалечена галаксија, која датира од време кога универзумот бил стар помалку од милијарда години. Позната е како HFLS3, а се покажува како слаба црвенкаста флека во комбинираната слика направена од орбитерот Хершел во неколку различни електромагнетски опсези (види ја сликата во прилог). Истражувачите утврдиле дека таа мала "флека" е всушност "фабрика" со многу висока продуктивност во креација на нови ѕвезди, што е спротивно на актуелната теорија за еволуција на галаксиите. За да го разбереме тоа ќе се потсетиме на таа теорија. Таа претпочита дека галаксиите се формираат според следната хиерархија; најпрво се "раѓаат" мали џуџести галаксии со маса приближно само неколку милијарди пати поголема од масата на нашето Сонце, а подоцна тие се соединуваат формирајќи големи галаксии. Според тоа, денес актуелните големи галаксии, помеѓу кои е и нашата Млечен пат, во својот состав содржат повеќе помали галаксии, а обсервациите ја ...
| | веќе видена

Постои едно место во нашето тело кое, според разновидноста на микроорганизмите, научниците го споредуваат со тропските дождовни шуми. Без сомневање во темелноста кога се туширате, дали можете да се сетите на место од вашето тело, кое можеби не го измивате толку ревносно? Да, тоа е папокот. Научниците од Универзитетот во Северна Каролина (САД) земале брисеви од содржината на папокот на 60 волонтери. Без оглед на тоа колку темелно се измива, тоа е единственото место на телото кое понекогаш може да биде запоставено. Поради ова, научниците одлучиле да испитаат што сè може да се најде во човечкиот папок. Тие откриле џунгла, односно нема подобар збор за да се опишат резултатите. Во 60 брисеви биле пронајдени 2368 видови бактерии, од кои околу 1458 биле нови за науката. Просечниот број на бактерии кои биле пронајдени во примероците изнесувал 67, примерокот со најмалку бактерии имал само 29 видови, додека најбогатиот примерок содржел дури 107 различни видови бактерии. Од огромниот број видови бактерии, уште ...
сите 8 | | | веќе видена

Неодамна корпорацијата Интел ја прикажа новата микроархитектура "Силвермонт" со висок перформанс и ниска потрошувачка. Технологијата е со широка примена и нејзината примена покрива сè од пазарот на паметни телефони па сé до центрите за податоци кои имаат потреба од ниска потрошувачка. Силвермонт ќе биде основа за голем број инвентивни производи кои ќе се појават на пазарот кон крајот на годината и ќе се произведуваат со водечкиот производствен процес на 22 нанометарски три-портни системи на чип, кој значително го подобрува перформансот и ја зголемува енергетската ефикасност. Микроархитектурата Силвермонт овозможува најголема ефикасност по ват. Дизајнот овозможува поголема поддршка за поголема динамичност и подобрувања во перформансот и енергетската ефикасност. Според неколку стандардни мерења, Силвермонт овозможува околу три пати подобар врвен перформанс или истиот перформанс за речиси пет пати помала потрошувачка за разлика од јадрото на Интел Атом процесорот. Микроархитектурата на Интел е дизајнирана и ...
| | веќе видена

На 11 мај 2013, во организација на Фондацијата Метаморфозис со поддршка на Амбасадата на САД во Скопје, ќе се одржи конференција на тема, „Одржливост на новите медиуми“. Во 10 часот, во салата City Hall во Скопје, Конференцијата ќе ја отворат г-а Леана Мар - директор на Канцеларијата за образование на УСАИД и Вршител на должност директор на УСАИД и г. Бардил Јашари, директор на Метаморфозис. Целта на оваа конференција е да се придонесе кон зголемување на слободата на изразување преку помагање на медиумите од Македонија да се прилагодат на новите пазарни услови кои произлегуваат од дигиталната средина, преку пренос на знаења и меѓународни искуства на поле на развој на медиумите и отворени дискусии за регионалниот и локалниот контекст. Главен говорник е г. Маркус Икстад, експерт од САД, комерцијален директор во Streamworks Interactive и поранешен директор на продажба во Асошиејтид Прес (АП), кој ќе ги претстави тековните трендови и решенија од гледна точка на неговото 21-годишно искуство во градење нови ...
сите 12 | | | веќе видена

Автомобилот прогласен за "Најдобар дизајн на годината" од страна на списанието "AutoDesign & Styling" отсега ќе се вози и на македонскиот асфалт, благодарение на генералниот импортер за ŠKODA - Порше Македонија. Еден од најпродаваните и најпопуларни модели на ŠKODA, овој пат импресионира со уште поголем простор, иновативна безбедност, уште поелегантен дизајн, висока функционалност, како и бројни "Едноставно паметни" решенија. Идеален за семејни патувања или секојдневно уживање, ŠKODA Octavia овозможува пријатно возење по одлична цена. Третата генерација на Škoda Octavia е вистинска убавица со комфорен простор за пет патници–должина од 4.7 метри, широчина од 1,8 метри, како и најголем багажен простор во класата со волумен од импресивни 590 литри. Совршените пропорции, највисоката прецизност, јасните и чисти линии најмногу придонесуваат за безвременскиот дизајн кој гарантира дека ова е модел кој ќе биде актуелен и по неколку години. Внатрешноста е надополнета со најмодерни технолошки додатоци, ...
сите 7 | | | веќе видена

Ако вежбате некое музичко дело, преслушувањето на тоа дело во сон може да ви помогне точно да го отсвирите следниот пат, судејќи според истражувањето на Северозападниот универзитет. Шеснаесет учесници со различно музичко образование учеле да свират две мелодии со притискање на типките и следење на круговите што се движат, односно се работи за концепт сличен на оној што се користи од страна на видеоигрите како Guitar Hero. За време на деведесетминутно дремење, една од мелодиите непрестајно била пуштана додека испитаниците се наоѓале во бавнобрановидна фаза на спиење (не РЕМ фаза), за која се верува дека претставува многу важен период за паметење. Кога испитаниците се разбудиле, биле подобри во свирењето на двете мелодии, но нивната изведба била особено подобрена при свирење на мелодијата која незнаејќи ја слушале во сон. Главниот автор, Ken A. Paller смета дека важен дел од процесот на паметење се случува за време на спиењето, а од тоа можеме да имаме многу придобивки. Заклучоците коишто биле презентирани ...
сите 2 | | | веќе видена

Како секоја година така и оваа Веро-центарот за Велигденските празници ќе понуди содржини и активности со кои ќе ги забавува и развеселува потрошувачите и ќе придонесе за уште попразнична и повесела атмосфера за сите. Ентериерот ќе биде декориран и украсен како Велигденска бајка, а во посебен корнер ќе живее Велигденскиот зајко со кој потрошувачите, а особено децата ќе можат да се забавуваат, да се сликаат, да го гушкаат и да ги споделат сите свои празнични желби со него. За време на празничните неработни денови со цел да им излезе во пресрет на своите потрошувачи Веро Центарот ќе биде отворен за сите свои посетители како и во обичните работни денови, односно од 09-22 часот, додека кафе-баровите и рестораните до 24 односно 01 часот (преку викендите). Освен на 5-ти мај кога Веро центарот ќе биде затворен, поради големиот православен празник Велики петок. Се трудиме секогаш да бидеме првиот избор со најдобри услови за пазарење, во опкужување на услужливи и мотивирани вработени и со понуда на нашите полици ...
сите 4 | | | веќе видена

Во насока за стимулирање на творештвото на учениците во областа на електрониката, во мартовскиот број на Емитер (3/2013), во написот "Сигнал-трасер" (објавен на стр. 58-60) упативме повик до сите ученици да ни испратат фотографии од своите практични реализации на овој уред. Фотографиите ќе бидат објавени на нашиот веб-сајт на страницата за сигнал-трасерот http://www.emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=4360 , со што делата на учениците ќе и бидат достапни на пошироката јавност. Конкурсот трае до 31.5.2013, по што нашето жири ќе ги прогласи најдобрите проекти и ќе ги додели следните награди: 1. награда: годишна претплата на Емитер и укоричен комплет од претходни броеви (донација од Емитер), плус мултиметар MY 62 (донација од ГАЦ електроник), 2. награда: полугодишна претплата на Емитер и укоричен комплет од претходни броеви (донација од Емитер), плус лемило 30W и вакуум пумпа (донација од ГАЦ електроник), и 3. награда: полугодишна претплата на Емитер и укоричен комплет од претходни броеви (донација од ...
| | веќе видена

Денеска беа објавени петте избрани идеи на конкурсот „Партнер за иновации” организиран од страна на Македонски Телеком АД – Скопје и Т-Мобиле Македонија. Наградата за петте избрани проекти, кои ќе се реализираат во 2013 година е во вредност од 100 000 евра, а дополнително на располагање ќе бидат ставени сите ресурси на Т брендот во Македонија, вклучувајќи ги експертските тимови и целокупната инфраструктура и корисничка база на двете компании. Петте партнер проекти се: "T-Care" ( виртуелна средина базирана на вештачка интелигенција), "МаркетКонект" (веб платформа за онлајн трговија) "Smart Wine" (M2M cloud решение за интелигентно следење на земјоделските параметри), "CollaboDox" (систем за соработка меѓу различни платформи) и "Cloud Message" (систем за мобилно споделување пораки и рекламирање). "Иновациите се клучот за успех и одржливост на пазарот, а стратегијата на Телеком Групацијата не е само да развива и да нуди сопствени иновации, туку исто така успешно да ги интегрира иновациите од надворешни ...
сите 7 | | | веќе видена

Сите оние електроничари кои ги посетувале форумите и веб-страниците поврзани со електрониката сигурно се сретнале со ваков часовник со 28 LED диоди (28 LED Clock). Но, сите линкови обично водат само до електричната шема на тој часовник и кратко објаснување за самоградба. Нема ниту слика ниту видео од готовиот часовник. Проблемот е во тоа што тој часовник е реализиран со осум бројачи од кои 6 се со по 16 пинови, а 2 од нив со по 14 пинови, што плочката ја прават голема и тешка за дизајнирање. Дополнителен проблем е тоа што кај таа шема електронското "клатно" е добиено од мрежна фреквенција од 60Hz, како што е во САД и во некои други земји, а не 50Hz како што е кај нас и во Европа. Можеби овие се причините што тој интересен часовник не се појавува како готов уред изработен од некој електроничар. Затоа ние во ЕМИТЕР на еден редакциски состанок заклучивме дека би било добро оваа идеја да се искористи, а електричната шема потполно да се редизајнира со цел да се добие поедноставна, помала плочка со помалку ...
сите 11 | | | веќе видена

Повеќе пати во ЕМИТЕР имаше написи за роботи и роботиката. Непобитен факт е дека роботиката е во подем. Се конструираат роботи за сè и сешто, има дури и Олимписки игри за роботи. Но, се поставува прашањето на кого му требаат роботи кога може да се контролираат, на пример, животни? Кинеските научници тврдат дека откриле начин да го контролираат летот на гулабите со далечинско управување, насочувајќи ги каде да летаат преку микроелектродни имплантанти во нивните мозоци! "Имплантантите дејствуваат во одредени делови од мозокот на гулабот според сигнали испратени од компјутер. Со овие стимулации гулабот ги извршува животните функции според дадените команди и инструкции. Ова е првиот успешен експеримент на теледиригирање врз птица, односно гулаб во светот" – објаснува еден од научниците од тимот. Кинеските научници имале сличен успех во 2005 година со вградување на имплантанти во мозоците на глувци, но на луѓе не експериментирале. Тие се надеваат дека оваа технологија на теледиригирање на живи суштества со ...
| | веќе видена

YES бизнис инкубаторот викендов го одржа настанот ecaHack Скопје на ФОН Универзитетот, кој претставува дводневен хакатон за равој на моблни апликации базирани на отворени владини податоци (open data government) и апликации од јавен интерес. На настанот имаше повеќе од 60 учесници, а од 11те тимови кои се натпреваруваа главната награда ја доби тимот iTrio за мобилната апликација Civic Guide за оперативниот систем iOS, која користи отворени податоци за сите јавни институции интегрирани во апликација која ќе ги конзумира на тој начин што прво на корисникот ќе му се прикаже листа со најчести и најбарани услуги кои институциите ги нудат со приоритет на посложените. Со изборот на некоја од услугите на корисникот ќе му се прикаже мапа со редослед на институциите кој треба да ги помине за да стигне до саканата услуга/ документ. Најдобриот тим на настанот беше награден со: шест месечно менторство од страна на ECAbit (ECAbit.org) мрежата во вредност од 5.000 евра; Покриени трошоци за учество на регионалниот ...
сите 2 | | | веќе видена

next