Емитер

Поканата за овај јубилеен 25 ти по ред Фестивал на аматерскиот и документарен филм ја прифатив со осoбeно задоволство. Причината е што како активен член на ...
сите 7 | | | веќе видена

Британските фирми за звучници вообичаено се во светскиот врв кога станува збор за употребата на најмодерните иновации и технички решенија. Еднa од поновите ...
| | веќе видена

Денес, на Факултетот за електротехника и информациски технологии, се отвори Robomac 2017 – натпревар по роботика и автоматика. На 8-от Robomac натпревар ќе ...
сите 10 | | | веќе видена

Покрај океанот на аудио уреди од респектабилни големи компании конструирани во Европа и САД, но масовно изработувани во Кина, како стабилни светилници на цврстиот брег стојат малубројни тврдоглави фирми кои сѐ уште го држат целиот производен процес на дофат на својата рака. Една таква фирма е и англиската Roksan, чиишто уреди не само што се осмилени и конструирани во Лондон, туку и таму се изработуваат! За оваа прилика ви го претставуваме нивниот најнов модел на стерео засилувач, наречен Blak. Не, не е Black, иако има црна боја, туку е Blak! Крупниот алфанумерички дисплеј во ќилибарна боја му дава мекост и една топла нота на минималистичкиот црн дизајн, кој има само едно сребрено копче за потенциметарот за нагодување на јачината на звукот и три мали сребрени тастери за навигација низ менијата на дисплејот. Од задната страна, покрај стандардните RCA влезни конектори за грамофон и за останатите уреди, има и професионални балансирани XLR конкетори! Покрај нив, има и USB конектор за поврзување со компјутер, ...
| | веќе видена

Во рамки на 10-тото советување на МАКО СИГРЕ, КОНЧАР – Инженеринг за енергетика и транспорт (КЕТ) од Загреб и Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) од Скопје потпишаа договор за соработка и донација на SCADA систем PROZA NET за “Центарот за трансфер на технологии и иновации“ (ИННОФЕИТ). Договорот го потпишаа претседателот на Управата на КЕТ, Мишо Јурковиќ и Деканот на ФЕИТ, проф. д-р Димитар Ташковски. Соработката, покрај другото, опфаќа реализација на научно-истражувачки и развојни проекти, користење меѓусебни стручни знаења на стручните лица, опрема и лаборатории. КЕТ, во оваа прилика, го врачи SCADA системот PROZA NET кој ќе се користи во новиот центар на ФЕИТ. Имено, со цел да зајакне соработката меѓу универзитетите и индустријата, ФЕИТ го покрена ИННОФЕИТ, со цел своите студенти подобро да ги подготви за работа во индустријата. ИННОФЕИТ ќе биде средиште за интеракција помеѓу професорите и студентите на ФЕИТ со партнерите од индустријата, кои ќе ја потикнуваат врската и преносот ...
сите 26 | | | веќе видена

Во последно време на некои интернет-страници, но и на одредени канали од порталот YouTube, присутна е опсесијата, според која на 23 септември оваа година (да, значи овој викенд :) ), ќе се случи судир на Земјата со извесна “таинствена” планета наречена Нибиру, која наводно е во нашиот сончев систем, и тоа ќе биде “крај на светот”. Oва пророштво не е ниту прво, ниту пак единствено пророштво за “крај на светот”. Уште во 1995 год., постоеше пророштво според кое “крајот на светот ќе се случи во мај, 2003 год, кога Земјата ќе се судри со таинствената планета “X”! Но, евидентно тоа не се случи! Меѓутоа, и покрај тоа промашување, заговорите за крајот на светот не престануваат, па повторно е одреден нов датум кога тој ќе се случи – во 2012 година! Освен тоа, дури била и “идентификувана” планетата “X”, со која Земјата ќе се судри. Таа планета е наводната планета Нибиру, која кај древните Сумери значела “одметната божествена планета”. Имено, Сумерите верувале во космологијата, но мислеле дека постојат само 5 ...
сите 6 | | | веќе видена

Секоја покана за натпревар во воздухопловно моделарство ми е драга, па и оваа каде бев поканет како мерач на време (тајм кипер). Натпреварот во категорија Ф5Ј, радиоуправувани електромоторни едрилици во дисциплина траење на лет и прецизно слетување, се одржа во организација на Воздухопловната федерација и Аеро клубот “Витачево“ на спортскиот аеродром Прилеп. Според пропозициите работното време е ограничено на 10 минути и во склоп на тоа работно време, натпреварувачите треба да полетаат и да слетаат на точно предвидената цел до растојание од 15 метра. Времето им беше извонредно наклонето на натпреварувачите што овозможи да се постигнат врвни резултати. Дури двајца натпреварувачи учествуваа со едрилици од типот Сенка (Shadow), во моментов едни од најдобрите во светот, доедка останатите имаа самоградби или набавени модели од пониска категорија. Како што е предвидено согласно правилникот на ФАИ, секој натпреварувач направи 5 лета, при што се бодуваа најдобрите во конечниот пласман. По сумирањето на ...
| | веќе видена

Автомобилскиот гигант, групацијата PSA конечно попушти пред притисокот на јавноста во врска со разликите меѓу реалната и декларираната потрошувачка на гориво, и изврши тестирање на своите модели во реални услови. Тестирањето е стандардизирано според европскиот проект RDE. Според него, мерењето се врши со помош на портабл уредот (PEMS), кој е приклучен на автомобилот во текот на возењето. Клима-уредот е вклучен, а автомобилот е полн со патници и багаж (значи оптоварен). Рутата подразбира јавни патишта и се состои од возење по градски патишта во должина од 25 km, потоа 39 km возење надвор од градот и 31 km возење по автопат. Сето ова се изведува во реални услови на возење. Резултатите за автомобилите на Пежо се прикажани на слика 1, а резултатите на автомобилите на Ситроен се прикажани на слика 2. Очигледно е дека реалната потрошувачка на гориво кај сите модели е поголема од фабрички декларираната којашто е изведена во лабораториски услови. Се разбира, разликата не е занемарлива и “повикува” на длабоки ...
сите 20 | | | веќе видена

На 15 септември вселенското летало Касини ќе се нурне во атмосферата на планетата Сатурн. Латалото ќе продолжи да испраќа научни податоци сѐ дури неговите потисни мотори можат да ја задржат антената на вселенското летало вперена кон Земјата. По ова Касини ќе изгори во густата атмосфера на гасниот џин, распаѓајќи се како метеор. Мисијата Касини официјално започна на 15-ти октомври 1997 година, а леталото влезе во орбита околу Сатурн на 30 јуни 2004 година, носејѓи ја со себе европската сонда Хајгенс. По завршувањето на првичната четиригодишна мисија, мисијата на Касини се продолуваше уште двапати. Клучните откритија вклучуваат откривање на глобален океан со индикации за хидротермална активност на месечината Енцеладус и морињата од течен метан на Титан. И покрај тоа што вселенското летало физички ќе исчезне за два дена, огромниот број податоци собрани од негова страна за планетата Сатурн, како и нејзината магнетосфера, прстените и нејзините месечини, ќе продолжат да се обработуваат со години, носејќи нови ...
сите 25 | | | веќе видена

За разлика од повеќето производители на hi-fi уреди кои секоја година промовираат „нови“ модели на своите уреди (нови најчесто само по надворешниот изглед), британската фирма Monitor Audio практикува промена на моделите само кога ќе воведе некое суштинско подобрување. Затоа, не изненадува фактот дека новиот звучник Silver 200 е само шеста генерација по ред во долгогодишниот еволуциски развој на Silver серијата. Monitor Audio Silver 200 е самостоечка звучна кутија со 2.5-појасна конфигурација – еден високотонец, еден ниско/среднотонец и еден нискотонец сместени во посебни бас-рефлекс комори. Високотонецот е нова, подобрена верзија со помали хармонички изобличувања благодарение на новиот неодимиумски магнетен систем, а задржувајќи ја докажаната C-CAM (керамичка алуминиум/магензиум) технологија на 25-милиметарската калота. Ниско/среднотонецот и нискотонецот со номинален дијаметар од 5 ¼ инчи (133 mm) исто така имаат C-CAM мембрана во конкавна форма, со дополнително изведени вдлабнувања за зголемување на ...
сите 2 | | | веќе видена

BM1Q001FJ и BM1Q002FJ се интегрирани кола што се користат за управување во AC/DC прекинувачките напојувања што работат во квази-резонантен режим. Кај квази-резонантните напојувања прекинувачкиот транзистор се вклучува и исклучува кога напонот и струјата на резонантното LC-коло имаат минимална вредност (или нула), што резултира со мали загуби на енергија и мала електромагнетска интерференција. Поради малите загуби на енергија, димензиите на ладилните тела за прекинувачкиот транзистор се мали, а со тоа се намалуваат и димензиите на целото напојување. Главни карактеристики на BM1Q00XFJ се: квази-резонантен режим на работа, вградено стартно коло што може да работи со влезни напони до 650V, коло за мек-старт, работа до фреквенција од 120KHz, заштита од прекумерно оптоварување на излезот, мала потрошувачка на моќност во stand-by итн. Сместено е во куќиште SOP-J8, со димензии од 4,9mm x 3,9mm x 1,65mm, а главната примена му е во адаптери (напојувања), полначи на батерии, напојувачки степени во телевизори и други ...
| | веќе видена

next