еМагазин

Градоначалникот на Општина Штип, Илчо Захариев во периодот јануари-декември 2014 остварил средби со 12 илјади или во просек по илјада лица месечно, пишува „1.мк„. „При тоа е важно да се напомене дека сите странки се примени, сослушани се нивните проблеми, пофалби или предлози, онаму каде што општината или градоначалникот имале ингеренции е помогнато, а онаму каде што немаат, испратени се барања и ургенции за решавање на проблемите на граѓаните преку државните институции,“ велат од Општината за овој медиум. Според статистичките податоци, во 2009 година интересот за локалната самоуправа бил 15% а до 2010 истиот е зголемен на 23 %. Според бројот на контакти со медиумите, граѓаните и информациите во оптек, интересот за локалната самоуправа во изминатите 4 години, како и за работата на локалната самоуправа е зголемен за дополнителни 10-15 % односно изнесува околу 38%. „Ваквото зголемување се должи и на се поголемата отвореност на општината за граѓаните, транспаренотста при објавување на информации за сервисите и ...
сите 6 | | | веќе видена

Како што веќе најави заменик директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Климент Шекеровски, монополот за продажба на алкохолни пијалоци во Шведска „Системболагет“ објави тендер за набавка на македонско црвено вино од сортата Вранец. Оваа објава за набавка на црвено македонско вино значи сигурен пласман на 24.000 шишиња / 18.000 литри на македонски вранец. Виното ќе се продава во 130 продавници на “Системболагет” во период од 6 месеци почнувајќи од 15 септември 2015 година. На овој тендер ќе учествуваат поголем дел македонските винарии преку шведски увозници кои по одржаните состаноци со нашиот економски промотер за Шведска Мирјана Наумоска изразија интерес за застапување на нашето вино на нивниот пазар. Ова е само почеток и се надеваме на објава на нов тендер во иднина и за бело вино. За да се одржи позицијата „на рафт“ потребна е успешна продажба во првите три месеци со цел и понатаму да го има виното, во спротивно ќе почне да се продава на листата за нарачки и нема да може да ...
сите 31 | | | веќе видена

УНИБанка пушти во употреба нова експозитурата во Скопје, како дел од мрежата на експозитури. Новата експозитура е лоцирана во Буњаковец, со адреса на Бул. Партизански одреди бр.25 локал 1 и ќе ги извршува сите оперативни работни активности потребни за клиентите. Новата експозитура е модерна и подготвена да ги услужи сите оние кои бараат професионалност, флексибилност и непосреден контакт при завршувањето на работата. УНИБанка го темели својот успех на цврсто поставени стандарди, квалитетна услуга и задоволни клиенти. Во иднина ќе се продолжи со реализација на активности и проекти, со цел излагање во пресрет на потребите на клиентите.
сите 4 | | | веќе видена

Фирмата ПЕРПАРИМИ Нухи Реџепи ДООЕЛ од село Долно Строгомиште-Зајас ќе ги одржува државните патишта во скопската, штипската и велешката подрачна територија, објави А1 Он. До Бирото за јавни набававки, јавното претпријатие Македонија пат ги доставила договорите. Сите се со важност од една година а договорот почнува да важи од 26.12.2014. до 26.12.2015. Во трите одделни постапки фирмата ПЕРПАРИМИ Нухи Реџепи ДООЕЛ се јавува како единствен понудавач, а нема никаква разлика помеѓу највисоката и најниската добиена понуда. За одржување на државните патишта на територија на подрачје Скопје, јавното претпријатие Македонија пат на фирмата од село Долно Строгомиште ќе и плати 30.515.207 милиони денари со вклучен ДДВ или околу 495.000 илјади евра. Македонија пат услугата ја процениле на 32.000.000 милиони денари, а најниската но и највисока единствена понуда на фирмата ПЕРПАРИМИ била 10.900.800 милиони денари или за три пати помала сума од онаа која е потпишана, пишува А1 Он. Извор: А1 Он
| | веќе видена

Во одборите на директори на компаниите во целиот свет жените се помалку од мажите. Во некои земји, сепак има некаков стремеж за еднаквост, а во други нееднаквоста е прилично очигледна. Ова станува јасно од истражувањето на Catalyst – компанија која ги штити правата на жените да учествуваат во раководството на компаниите во светот. На последно место во нивната листа е Јапонија, каде едвај 3,1% од членовите на одборите на компаниите се жени. Меѓу земјите на дното се уште Португалија, Индија, Хонг Конг. Во рангирањето се разгледани 20 држави. На прво место е Норвешка, каде 1/3 од членовите на одборите се жени. Во ниту една од видните држави процентот жени не се приближува 50%. Еве го и рангирањето: 1. Норвешка – 35.5% 2. Финска – 29.9% 3. Франција – 29.7% 4. Шведска – 28.8% 5. Белгија – 23.4% 6. Британија – 22,8% 7. Данска – 21.9% 8. Холандија – 21% 9. Канада – 20.8% 10. САД 19.2% 11. Австралија – 19.2% 12. Германија – 18.5% 13. Шпанија – 18.2% 14. Швајцарија – 17% 15. Австрија – 13%
сите 6 | | | веќе видена

Девизните резерви на Народната банка на Република Македонија на крајот на 2014 година изнесуваа 2.432.200.000 евра, што е за 488,4 милиони евра повеќе од крајот на 2013-та. Според објавените податоци на НБРМ, монтерното злато во вкупните резерви изнесува 215,600.000 евра, валутите и депозитите се 272.800.000 евра, а хартиите од вредност 1.943.800.000 евра, пренесе МИА. На крајот на 2013 година девизните резерви изнесувале 1.993.000.000 милиони евра, во 2012 биле 2.193.300.000 милиони евра, во 2011 година 2.068.900.000 евра, а во 2010 година 1.714.500.000 милиони евра.
| | веќе видена

Најсмртоносните патишта на Балканот се наоѓаат во Босна и Херцеговина, покажуваат податоците на Светската здравствена организација (СЗО). Според организацијата, смртноста на патиштата во БиХ е речиси четири пати поголема отколку во Германија. Причините за тоа се лошите патишта, недоволно сообраќајна култура, но најмногу според аналитичарите е што државата не вложува доволно средства за безбедноста во сообраќајот. СЗО наведува дека годишно во БиХ бројот на смртните случаи на патиштата изнесува 15 лица на 100.000 жители. Во Црна Гора таа бројка е 11, а во Хрватска десет на 100.000 лица.
сите 3 | | | веќе видена

Во текот на минатата година биле поднесени повеќе од 200.000 барања за азил во Германија, што претставува раст од 60 отсто во однос на 2013 година. Германското Министерство за внатрешни работи соопшти дека ова е третиот најголем број на поднесени молби во историјата на Германија. Околу 41.000 лица, што е 20 проценти од сите подносители за азил, биле сириски бегалци и во поголемиот број случаи тие добивале право на престој. Околу 30 отсто од барањата се поднесени од граѓани од балканските земји, но нивните апликации обично биле одбивани, бидејќи „не ги исполнуваат потребните барања“. Министерството наведува дека агенцијата, која ги разгледува барањата, и општините добиле финансиска помош, со цел да се справат со големиот наплив на азиланти.
сите 2 | | | веќе видена

Потребата од донесување на Закон за дополнување на Законот за иновациската дејност е заради дополнување на одредба од законот со која се дава можност Фондот за иновации и технолошки развој при оценување на поднесените проекти за добивање на грантови да може да ангажира стручни лица кои ќе направат евалуација и ќе дадат стручно мислење. „За таа цел ќе се вооспостави Регистар на стручни лица кој ќе го води Фондот за иновации и технолошки развој. Цел на предлог законот: Целта на предлог законот е да се обезбеди давање на грантови на квалитетни проекти, а истото ќе се овозможи со вршење на соодветна евалуација и давање на стручно мислење на лица од Регистарот кој ќе го води Фондот за иновации и технолошки развој. Целта на предлог законот е да се обезбеди давање на грантови на квалитетни проекти, а истото ќе се овозможи со вршење на соодветна евалуација и давање на стручно мислење на лица од Регистарот кој ќе го води Фондот за иновации и технолошки развој“, се вели во образложението за почетокот на подготовка на ...
сите 4 | | | веќе видена

Како ретко кога, Пониква вчера беше преполна со посетители од Кочани, Скопје, Куманово, како и од поширокиот регион, јави ТВ Кочани. Снегот, сончевото и топло време со температура над 17 степени целзиусови, создадоа извонредни услови за рекреативно скијање, санкање, и за прошетки. Посетителите тоа го насетија уште во утринските часови, па колоните возила кои се искачуваа кон Осоговските Планини беа долги. Уште подолга беше колоната на паркирани возила, која се протегаше дури до боровите насади, на околу два километри оддалеченост од одморалиштето. Порано или подоцна на Пониква ќе мора да се бара квалитетно решение на проблемот со ограничениот паркинг простор. Колоната од околу два километри им создаваше непријатности на возачите и на оние кои мораа да го пропешачат тоа растојание за да стигнат до ски – лифтовите и угостителските објекти. Извор: ТВ Кочани
| | веќе видена

Во Подрачното одделение за катастар на недвижности во Охрид денеска и утре ќе се реализира акцијата „Отворено со катастарот“, наменета за контакт со сите заинтересирани граѓани кои имаат прашања и проблеми во врска со катастарот, со можност за нивно решавање веднаш на лице место. Согласно акцијата раководството на Агенцијата заедно со стручни тимови во точно утврдени термини ги посетуваат сите 30 подрачни одделенија на Агенцијата и остваруваат контакт со заинтересирани странки во врска со одредени прашања од односната проблематика. Средбите со граѓаните се и можност да се слушнат прадлози, сугестии и идеи за подобрување на работата на подрачните одделенија на катастарот. Ваквите акции се и осмислени како начин да им се предочат на граѓаните и бизнис-заедницата новините во работењето на Агенцијата, како уписот на подземна и надземна инфраструктура во електронскиот катастар и останатите реформи, спроведени во изминатиот период. „Отворено со катастарот“ се реализира во сите градови каде функционираат подрачни ...
сите 4 | | | веќе видена

За веќе бившата Универзална сала во Скопје, која и официјално стана конгресен центар Александар Македонски допрва ќе се бара проектанска фирма која треба да работи на новиот изглед на објектот. За новиот објект кој ќе биде на местото на Универзална сала е избрано само идејното решение. Постапката за избор на проектантска фирма која ќе го изработи проектот е во тек. Во меѓувреме беше преименуван објектот, а веќе се познати и имињата на салите кои треба да бидат изградени во конгресниот центар. ПРОЧИТАЈТЕ ГИ И ОВИЕ СТОРИИ Универзалната сала ќе се вика конгресен центар Александар Македонски Секоја сала во Конгресниот центар „Александар Македонски“ со различно име
сите 18 | | | веќе видена

Новиот американски амбасадор во Република Албанија, Доналд Лу оценува дека вратените џихадисти претставуваат опасност за своите земји. Тој додава дека САД се загрижени за учеството во конфликтот во Сирија на странски лица кои според него се опасни и по враќањето во своите матични држави. „Ние работиме со Албанија и другите пријателски држави за намалување на таквите опасности“, изјави американскиот амбасадор во Тирана, Доналд Лу, веднаш по предавањето на акредитивите на претседателот Бујар Нишани. Според него, главните приоритети на неговата држава во Албанија се да се поддржат реформите за членство во ЕУ, развој на Албанија како членка на НАТО и давањето на поддршка за развој на демократските институции. „Од Вашингтон ми дадоа три приоритети: поддршка на реформите кон зачленувањето во ЕУ, развој на Албанија во еден силен сојузник на НАТО, како и помош за зајакнување на демократските институции. Вие знаете дека американските амбасадори се менуваат, но политиката на САД не се менува“, изјави Лу во неговата ...
сите 8 | | | веќе видена

Дел од жителите во селските населби во Кочанско ќе останат без своите досегашни матични лекари, затоа што три приватни ординации во регионот се затворени или во тек е постапка за нивно затворање, објави Канал 8. Иако причините за тоа навидум се различни, сепак се сведуваат на високи трошоци за работа и заминување на медицинскиот кадар во странство. Од Здружението на приватни лекари на Македонија потврдуваат дека источниот дел од државата посебно е погоден од таквата практика, па жителите во некои населени места ќе мора на друго место да бараат примарна здравствена заштита. „Едната амбуланта во Облешево ќе ја затвори колегата, таа е во фаза на затворање, така што пациентите од тоа село ќе останат без матичен лекар затоа што докторката што е вработена не сака да биде носител на дејноста во амбулантата, а сопственикот кој беше до сега е колега кој има специјализација по гинекологија и од приватна пракса е преминат во државна, во болницата во Кочани. Другата е во Зрновци затоа што колешката е замината во ...
| | веќе видена

Во акција, во која биле вклучени и Интерпол и Европол, албанската полиција синоќа во близина на Елбасан пронајде досега најголема откриена лабораторија за преработка на кокаин на Балканот, јави дописникот на МИА. Според медиумите, во акцијата се уапсени шестмина албански и двајца колумбиски државани, меѓу кои и Ермал Хоџа, внук на албанскиот комунистички лидер Енвер Хоџа и сопруг на познатата албанска пејачка Резарта Шкурта. Двајца Албанци и двајцата Колумбијци биле уапсени во лабораторијата, додека останатите четворица во неколку градови во Албанија. Полицијата најави и други апсења. Во акцијата биле запленети над 100 килограми мешан кокаин, неколку килограми чист кокаин, три до четири тони супстанаца за мешање со дрогата, над 500 илјади евра, оружје, десет луксузни автомобили, 120 мобилни телефони, како и посебни апарати за обработка на дрогата. Групата била следена шест месеци. Дрогата ја носеле од земјите на Латинска Амрика, ја преработувале во лабораторијата кај Елбасан, а потоа нејзина крајна ...
сите 27 | | | веќе видена

Владата го именуваше Горан Анчески, потпретседател на партијата ГРОМ за нов директор на Фондот за осигурување на депозити. Според објавата од Централниот регистар, Анчески доаѓа на местото на досегашната директорка Нина Настева. Анчески во неговата работна кариера вршел раководни, менаџерски и консултантски функции во повеќе земји и градови, од кои 13 години работел во приватни компании кои се занимавале со производство, трговија, банкарство како референт за увоз и извоз, финансиски аналитичар и контролор, финансиски и инвестиционен консултант, сметководител до директор за финансии на ИМБ „Бимилк“ Битола/ИМЛЕК групација. Во јавен сектор работел осум години, во неколку влади бил помошник министер за финансии одговорен за соработка со меѓународните финансиски институции (ММФ, Светска банка, Европска Унија, ЕБОР, ЕИБ, Банка за развој при Совет на Европа, УНДП, УСАИД) и водел тимови за преговори и изработка на макроекономски анализи, подготовка на развојни стратегии и спроведување на економски политики и ...
сите 8 | | | веќе видена

Од 2009 година наваму, речиси секоја година во Македонија биле усвојувани над 300 закони, подзаконски акти и правилници. Исклучок е 2011 годин кога биле донесени на сила 133 прописи. Во изминативе шест години биле донесени вкупно 1.873 прописи меѓу кои доминираат новите закони (64 отсто), подзаконски акти (31 отсто) и пречистени текстови (4 отсто).
| | веќе видена

Во тек се измени на Законот за работните односи со кои се доуредуваат односите меѓу инспекциските служби, забраните и глобите што им се изрекуваат на работодавачите, како и неколку други одредби. Во првичната верзија на законските измени се предвидува на работодавачите да им се даде можност наместо забрана за вршење дејност на одреден период да платат глоба од 5.000 односно од 8.000 евра во зависност од прекршокот и да продолжат со работа. еМагазин ја пренесува изворно драфт верзијата на законските измени: Забрана за вршење на работи на работодавачот Член 259 (1) Ако инспекторот на трудот зaтекне на работа кај работодавач до две лица со кои не е заснован работен однос, согласно закон и лицата не се пријавени во задолжително социјално осигурување и во случаите од членот 48 став (6) од овој закон, на одговорното лице или од него овластено лице кај работодавачот ќе му издаде покана за плаќање глоба во износ од 1.000 евра во денарска противвредност за секое затечено лице и со решение ќе му нареди на одговорното ...
сите 2 | | | веќе видена

Предлогот за отворање на стечајна постапка над имотот на должникот Автотранспортно друштво АД Трансбалкан Гевгелија, се констатира за повлечен, а со тоа постапката по предметот се запира, извести Централниот регистар на Македонија. Оваа одлука Основниот суд во Велес ја донел на 12 јануари годинава. Во Основниот суд во Велес на 17 декември минатата година се поведе предстечајна постапка над Автотранспортно друштво АД Трансбалкан од Гевгелија.За привремен стечаен управник беше именуван Драги Димовски од Струмица. Финансискиот извештај за работењето на компанијата во првте три квартали годинава, објавен на Македонска берза покажува дека е реализирана загуба од 8,2 милиони денари што е зголемување на загубата, во однос на минатата година кога компанијата имаше добивка од 4,4 милиони денари.
| | веќе видена

Македонија четврта година по ред ја претставува туристичката понуда на саемот за туризам во Утрехт, Холандија кој се одржува од 13 до 18-ти овој месец. Претставници од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот го доближуваат туристичкиот производ од Македонија добро познат на холандските туристи, кои традиционално доаѓаат во посета на Охрид и околината за езерски, културен и вински туризам. Како што соопшти Агенцијата за промоција на туризмот првиот ден на саемот, кој е отворен за бизнис средби беа остварени контакти со туристички работници и професионалци, како и со новинари и медиуми заинтересирани за информативни патувања во Македонија. Македонскиот штанд беше посетен од амбасадорот на Република Македонија во Кралството Холандија Игор Попов и економскиот промотор, Ведат Рушид. – Од моментот кога обрнавме сериозно внимание на холандскиот пазар и настапивме со агресивна кампања и имаме квалитетно и редовно присуство на холандскиот пазар забележан е вкупен раст од над 550 проценти на туристи од ...
сите 7 | | | веќе видена

next