еМагазин

Охрид не случајно го носи епитетот Балкански Ерусалим. Дали сте знаеле дека тој е единствениот град во светот, кој после Ерусалим имал свој Ѕид на плачот. Ѕидот бил изграден од камен, земја и вода во 1818 година околу црквата Успение на Пресвета Богородица. Која била намерата на Епитропот на црквата, Јон Мизо што го изградил ѕидот никој не знае. Оваа е само една од приказните за Охрид, кои се раскажани во книгата на Илче Стојаноски, „Охридски вистини, случки , приказни и факти од минатото“, која беше промовирана неодамна. „Сите содржини во книгата се вистинити, настанале од случки кои се прераскажуваат како приказни“, изјави Стојаноски на промоцијата. Во книгата се споменуваат и охридските Ромео и Јулија, Џеладин бег и Ташула, а и тоа дека во времето на Кралевина Југославија во Охрид работеле 6 јавни куќи кои со закон биле дозволени, а во нив имало девојки и жени од Македонија, Србија, Бугарија и Албанија. Во книгата се зборува и за одземените црковни реликвии, и за одземената круна од Св. Климент која денес ...
сите 3 | | | веќе видена

Главниот уредник на турскиот весникот „Заман“, Екрем Думанли, кој беше уапсен на 14 декември при полициска операција против медиуми и институции, блиски до движењето Хизмет на муслиманскиот проповедник Фетхулах Гулен, е обвинет за создавање и раководење на вооружена терористичка група, употреба на закани против личности и груби клевети, според законот за борба против тероризмот. Думанли беше предаден на правосудните органи, кои се очекува да се изјаснат дали ќе го продолжат неговиот притвор или тој ќе биде ослободен. Заедно со него уште 15 лица беа изнесени пред судот под истите обвиненија. Апсењата во Турција предизвика силни реакции во Европа и во САД. Според многумина тоа е реванш на Ердоган против некогашниот сојузник Фетула Ѓулен и неговите медиуми и институции.
сите 26 | | | веќе видена

Во водите на реката Треска, кај браната Матка, беа пуштени 5.000 парчиња македонска ендемична пастрмка (Salmo macedonikus- Karaman, 1924) во организација на Град Скопје, ГЕФ (Глобален фонд за заштита на животната средина и природата), Институтот за сточарство-Одделението за рибарство и Македонската риболовна федерација. Целта на проектот е да се овозможи заштита на македонската пастрмка и вретенарот, а со тоа и зголемување на бројноста на популацијата во течението на реката Треска, вклучувајќи ги и акумулациите Матка, Св. Петка и Козјак. Доколку ова не се направи постои реална опасност засекогаш да се изгубат овои специфични видови риба. По завршувањето на активностите за оваа година се планира проектот да продолжи и идната година со порибување на водите во реките Треска, Вардар и езерото Матка.
| | веќе видена

Француските власти за регулација на конкуренцијата изрекоа две одвоени казни во вкупен износ од 950 милиони евра на 13 главни копмпании од секторите на хигиена, козметика и одржувањето, поради за меѓусебно здружување за договорање на висината на цените. Првата казна во износ од 345,2 милини евра се однесува на секторот за одржување на куќите и со неа се опфатени компаниите „Колгејт-Палмолив”, „Хенкел”, „Унилевер” и „Проктер енд Гамбл”. Втората казна, во износ од 605,9 милиони евра, се однесува на произведувачите на производи за одржување на хигиената, меѓу кои покрај компаниите опфатени со првата казна за меѓусебно договарање, вклучени се и „Л’Ореал” и „Жилет”.
сите 3 | | | веќе видена

Во посета на Стопанската комора на Македонија вчера беше делегација на Меѓународната стопанска комора на Кина и тамошниот Советот за промоција на меѓународната трговија. Делегацијата беше предводена од заменик-претседателот на Меѓународната стопанска комора на Кина и воедно претседавач на Советот за промоција на меѓународната трговија на Кина, Чанг Веи (Zhang Wei). „На работната средба посебно беше истакната потребата од интензивирање на соработката меѓу македонските и кинеските компании. И двете деловни асоцијации се согласија во 2015 година да се интензивираат контактите и да се потпише Меморандум за соработка меѓу Стопанската комора на Македонија и Меѓународната стопанска комора на Кина. На состанокот веќе беа дефинирани и конкретни активности кои двете комори се обврзаа да ги реализираат во следната година: Бизнис-форум во Скопје меѓу кинески и македонски компании и видео-конференција на заинтересирани кинески компании со претставници од македонски компании“, соопштија во Стопанската комора на ...
сите 10 | | | веќе видена

Народна банка на Република Македонија распиша оглас за набавка на рондели за ковање на монети со апоенска вредност од 10 денари. Се бара количина од 20.000.000 парчиња тешки 132 тони. Проценетата вредност на договорот без ДДВ е 50.847.457 денари. Критериум за доделување на договор за јавна набавка е најниската цена. „Јавното отворање на понудите ќе се одржи на денот и во часот определен како краен рок за доставување на понудите и на следното место: 04.02.2015 во 10.00 часот во Народната банка на Република Македонија Скопје“, се вели во огласот на НБРМ.
сите 9 | | | веќе видена

АД Електрани на Македонија распиша оглас за изработка на основен проект за базени за вода за производство на вештачки снег за ски центарот Копанки, Битола, како и ревизија на основниот проект. Проценета вредност на договорот без ДДВ е 1.100.000 денари.
сите 9 | | | веќе видена

Скопскиот аеродром “Александар Велики” продолжи со раст на бројот на патници и во ноември. Аеродромот објави дека минатиот месец се превезени вкупно 86.857 патници, што претставува зголемување од 21,3%. Од друга страна, вториот меѓународен аеродром во земјата, охридскиот “Свети Апостол Павле” во ноември има 1.038 патници, а сите од нив ги користеа услугите на авиопревозникот “Хелветик ерлајнс” на линијата од и до Цирих. Инаку, генерално, најпрометниот аеродром во Македонија заклучно со 30 ноември забележа рекордни 1.120.870 патници оваа година, што е раст од 21% и со тоа ја има регистрирано најпрометната година откако ги отвори своите врати.
| | веќе видена

Задолжницата како инструмент е замислена како поддршка на финансиската дисциплина и заштита на доверителите и оние кои имаат побарувања во деловниот однос. Одложување на нејзината примена за три месеци е на барање на бизнис секторот за доуредување на начинот на нејзиното издавање. Барањето е рамковно да се издава за поголем износ на средства одеднаш со цел да се избегнат бирократските процедури, истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. „Долги децении во Македонија владееше политиката на заштита на должниците, односно тие можеа да прават што сакаат, да не ги плаќаат обврските. На не му остануваше ништо друго освен да се обидува да ги добие средствата по судски или друг пат што кога си помала фирма и не е така лесно да го направиш. Затоа ја воведовме задолжницата со цел да има сигурност во наплатата на побарувањата“, истакна Ставрески во рамки на дебатната емисија на Македонската телевизија. Појасни дека одлуката за одложување на примената ја донеле по средбите на со бизнис заедницата и ...
сите 15 | | | веќе видена

Нова долгорочна кредитна линија од 10 милиони евра ќе обезбеди финансирање на микро и малите претпријатија, како и финансирање за подобрување на домувањето. Европскиот фонд за Југоситочна Европа ( EFSE) додели заем од 10 милиони евра на Халкбанк АД Скопје (Халкбанк) за поддршка на секторот за домување како и за микро и малите претпријатија (ММП) во Македонија. Кредитот ја зајакнува способноста на Халкбанк да понуди соодветно структуирани кредитни производи за домување наменети за население, како и да обезбеди долгорочни инвестициски кредити кои ќе одговараат на финансиските потреби на микро и малите претпријатија. Соработката помеѓу Халкбанк и EFSE датира од 2006 година; во тоа време Фондот обезбеди финансиски средства за кредитирање на домаќинства со ниски приходи, како и микро и мали претпријатија и ја поддржа стратегијата на Халкбанк кон овие сегменти од пазарот. „Халкбанк се покажа како сигурен партнер во текот на годините и е многу ефикасна во канализирање на финансирањето предвидено за поддршка на ...
сите 8 | | | веќе видена

ХАЦЦП системот е одамна востановена работа и наместо за него, веќе треба да збруваме за други, понапредни системи на контрола на храната што ги бараат странските пазари, истакна директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) Зоран Поповски. По завршната работилница „Интензивирање на имплементацијата на ХАЦЦП во угостителските објекти во Република Македонија” во Сојузот на стопански комори (ССК), Поповски подвлече дека сите компании го имаат имплементирано ХАЦЦП кој е законска обврска, но тоа не е доволно. Системот мора постојано да се одржува за што се неопходни вложувања, особено во човечки ресурси. – Агенцијата за храна и ветеринарство редовно врши инспекциски контроли преку кои воедно даваме насоки и компаниите увидуваат дека треба да одат чекор напред, да го надоградуваат ХАЦЦП, но и да имплементираат други системи за квалитет и безбедност на храната зашто само така ќе можат успешно да ги пласираат своите производи дома и на странскиот пазар. Во спротивно, ќе тапкаат во место, конкуренцијата ќе ...
| | веќе видена

Крзнените топлинки, чизми, капи, ракавици, бунди, ташни, перници, табуретки, килими, автопресвлаки и медицински помагала оваа Крзнара повеќе години покрај на домашниот ги продава и на пазарите во Шведска, Англија, Германија, Словенија како и во други земји од Европската унија. Според директорот Атанас Киров по барање на купувачите од Скандинавскиот пазар, посебно од Шведска, велешката Крзнара отвори погон за производство на декоративни крзнени производи. Меѓу најбараните производи се ќилимите, во разни димензии, како и крзнените перничиња, но атрактивно е и медицинското крзно, објави Дума.мк . „Во последните години исто така мошне барани се и крзнените обувки. Од оваа есен на пазарите во Скандинавските земји веќе се носат обувките кои се произведени во погонот на нашата компанија. Не радува и фактот што добри резултати постигнуваме и на домашниот пазар. Инаку за АД „Димко Митрев“ влезот во европската индустрија за обувки ќе значи обезбедување на работа за над 300. вработени и остварување на подобри ...
| | веќе видена

Охридското Езеро во иднина ќе добие обележан пловен пат, по кој ќе се движат бродовите, глисерите и другите пловни објекти. За таа цел Министерството за транспорт и врски преку Електронскиот систем за јавни набавки, деновиве објави Јавен оглас, за изработка на проект за обележување на езерската површина со поставување на пливачки направи. Вредноста на оваа јавна набавка изнесува околу 2.500 евра или точно 150.000 денари, објави Оhrid news. Од Капетанијата на пристаништата во Охрид велат дека откако ќе се изработи проектната документација ќе се пристапи кон објавување на јавен повик за обележување на пловниот пат. -Обележување на пловен пат на езеро значи одредување на минималната оддалеченост на пловилата од брегот. Оваа прописна оддалеченост од брегот ќе овозможи поголема дисциплинираност на учесниците во пловниот сообраќај. Со одредување на пловниот пат, во голема мера би се надминале досегашните проблеми, бидејќи глисерите ќе мора да се движат на прописно обележана растојание од брегот. Исто така и ...
сите 10 | | | веќе видена

МЕПСО во изминативе 10 години изгради нови 137,5 километри далекуводи, а ревитализираше и реконструираше 385,3 километри далекуводи. Изградена е нова трансформаторска станица во Штип, а во повеќе трансформаторски станици заменета со нова е примарната високонапонска опрема. Надградена е оптичката мрежа, инсталирана е нова опрема за автоматско управување со електропреносниот систем и во заштита на постројките во преносната мрежа. МЕПСО во изминативе десет години вложи 66 милиони евра во надградба на постоечката и во нова енергетска инфраструктура со цел зголемување на преносниот капацитет и подобрување на стабилноста и доверливоста на електропреносниот систем, потенцираше Синиша Спасов, генералниот директор на Македонскиот електропреносен систем-оператор на јубилејот 10 години од основањето на компанијата. Во овие 10 години МЕПСО вршејќи ја јавната дејност оператор на електропреносниот систем пренесе 78,86 милиони мегават часови електрична енергија. За да оствари својата дејност МЕПСО во овој период вложи 23,8 ...
сите 37 | | | веќе видена

Повеќе од 500 вработени во Тутунскиот комбинат во Прилеп се пријавиле доброволно да си заминат со пакети отпремнина до 15 илјади евра, информираше на денешната прес-конференција генералниот директор Александар Дерменџиев, кој говореше за реорганизацијата во комбинатот и стратегиското партнерство со Филип Морис. – Очекувавме дека ќе се пријават 30 до 350 вработени, а се пријавија преку 500. До утре е пријавувањето, а наредната недела ќе се направат списоците. Отпремнината е максимум до 15 илјади евра во зависност од тоа колку месеци работникот има до пензионирање. Ослободувањето од превработеноста на комбинатот со близу 1000 вработени во моментот е дел од стратегиското партнерство со Филип Морис, изјави Дерменџиев. Тој истакна дека Комбинатот има обезбедено буџет за исплата. – Имаме буџет за 480 вработени, но нема да биде проблем и за другите кои сакаат да заминат. Сепак, ќе направиме процена да останат оние кои ни се потребни на соодветни работни места. Идната недела ќе биде истакнат списокот, потоа ќе ...
сите 12 | | | веќе видена

Во 2013 година бројот на ирегуларните миграциски текови изнесувал околу 1.200 додека во претходната година бил околу 680, што претставува двоен пораст, изјави Соња Божиновска-Петрушевска, раководител на канцеларијата на Меѓународната организација за миграции (ИОМ) во Скопје, по денешната „Работилница за судии и јавни обвинители за трговија со луѓе и криумчарење мигранти“ која се одржува по повод Меѓународниот ден на мигрантите 18-декември. Божиновска-Петрушевска нагласи дека ако се анализираат овие миграциски текови и ако се спореди сегашната состојба со онаа до 2011 година, ќе се забележи дека има значителни промени во обемот и во структурата на мигрависките текови. – До 2011 година беше доста застапена ирегуларната миграција од земји во регионот, додека во периодот по 2011 година се зголеми бројот на ваквите миграциски текови кои што потекнуваат од земјите на средниот и блискиот исток, како и од северна Африка, изјави Божиновска-Петрушевска. Според неа, таквите промени бараат и потреба за поддршка за ...
сите 9 | | | веќе видена

По повод Св. Никола, Бар Форца го организира првиот вински базар, на кој од 18-ти до 20-ти декември, на едно место ќе можат да се најдат најдобрите вински вкусови од Македонија и пошироко по цени пониски и од супермаркет. Во предновогодишна атмосфера, од Бар Форца најавуваат и изненадувања во форма на подароци од винариите. “ Идејата е да ги разубавиме овие празнични денови, со вино за сечиј вкус и џеб. Токму затоа го организираме предновогодишниот вински базар, во деновите кога е актуелна прославата на Св. Никола. А токму за нив, винариите овозможија многу изненадувања, како убава честитка за поводот, но и за новата година. Веруваме дека на сите оние на кои ќе им биде потребно врвно вино за дома, на слава, или на име, истото од 18-ти до 20-ти, ќе го пронајдат на винскиот базар во Бар Форца”, велат од Форца, притоа упатувајќи отворена покана до сите љубители на квалитетното вино да го посетат настанот. Со ова продолжува винската супермаркет приказна во Бар Форца, елемент кој граѓаните го препознаа и го ...
сите 2 | | | веќе видена

Денес, на Клиниката за детски болести во Скопје, Македонски Телеком и Т-Мобиле Македонија донираа софистициран медицински апарат NEUROWERK EEG 36. Апаратот, прв од ваков вид во Македонија е донација на Одделот за неврологија, при детската клиника и ќе се користи за дијагностика на епилептични жаришта. „Навистина е прекрасно чувството во овие празнични денови да се подари. Особено кога се подарува на деца. Не сум медицинско лице и не ги знам техничките карактеристики на апаратот што денес го донираме на Одделот за неврологија, но знам дека овој апарат е неопходен за правилно дијагностицирање на епилепсија кај децата, а со тоа и правилно и навремено лекување, што на крајот значително ќе го подобри квалитетот на живот и здравјето на тие деца. А тоа е повеќе од доволно“, истакна главниот извршен директор на Македонски Телеком, Андреас Маиерхофер, Главен извршен директор на Македонски Телеком. „Во нашата амбуланта годишно во просек се прават 2500 ЕЕГ прегледи. Овој апарат е неопходен за точната проценка на ...
сите 20 | | | веќе видена

Во рамките на предновогодишната атмосфера, која годинава го носи името „Меџик Сити”, Скопје Сити Мол, во соработка со Занаетчиската комора на Македонија, го најавува предновогодишниот магичен базар, кој ќе се оддржи во молот. Рачно изработени предмети, накит и украси се дел од работите кои ќе можат да се најдат на базарот, а се убав новогодишен подарок. Како дел од настанот, предвиден е и избор на најдобар излагач, токму од посетителите кои ќе можат да го дадат својот глас и да го изберат најдобриот, за кој е предвиден интересен, новогодишен подарок. „Базарот, кој ќе се оддржи од 18 до 21 декември, го организираме со цел презентација на уникатни и убави предмети, изработени од македонски раце. Заедно со Занаетчиската комора, одлучивме да воведеме и избор на најдобар излагач – нешто што посетителите преку пополнување на ваучер ќе можат да го направат. Оној кој ќе добие најмногу гласови, ќе може да го задржи својот штанд до крајот на календарска 2014 година во Скопје Сити Мол. Дополнително, продолжува со ...
сите 3 | | | веќе видена

Гасоводот, кој Русија планира да изгради до Турција, може да биде поврзан со европската мрежа на природен гас, изјави рускиот претседател Владимир Путин, nа својата десета прес -конференција годинава. Путин објасни и дека изградбата на гасниот центар на границата меѓу Грција и Турција целосно зависи од „европските партнери“. – Во голема мера тоа зависи од европските партнери и дали тие сакаат да имаат стабилни, апсолутно загарантирани, безбедни енергетски резерви од Русија. Ако да, ќе работиме и во Грција да продолжиме преку Македонија и Србија, па се до Баумгартнер во Австрија. Ако тие не пројавуваат интерес, нема да го прошируваме гасоводот, изјави Путин. Според него, Европа нема избор освен да купува руски гас, бидејќи моментално тој е најдостапен и по најниска цена на пазарот. Во исто време рускиот претседател објасни дека земјата се насочува кон Азиско-пацифичкиот регион, бидејќи тој регион економски најбрзо расте. Гасоводот „Моќта на Сибир“ ќе овозможи Москва да ги пренасочи гасот од западните региони ...
сите 31 | | | веќе видена

next