Економија 24

Нова мерка за субвенционирано вработување на лица во социјален ризик најави денеска министерот за труд и социјална политика Диме Спасов. Станува збор за субвенција од шест месеци што ќе можат да ја добијат приватните компании во максимален износ за бруто-плата од 17.000 денари, плус 5.000 денари за обука на лицето кое што ќе го ангажираат преку користење на оваа мерка, односно вкупно 22.000 денари месечно во период од шест месеци со обврска за компаниите да ги задржат вработени лица дополнително уште 12 месеци на работа. „Оваа мерка ги таргетира социјално ранливите категории на граѓани, односно ќе субвенционираме вработување на приматели на социјална парична помош, но и останати лица коишто се во социјален ризик, како што се жртви на семејно насилство, лица кои имале статус на деца без родители и родителска грижа, поранешни корисници на условен паричен надоместок, родители на деца со пречки во развојот и останати групи на социјално ранливи категории на граѓани, информира министерот за труд во рамки на ...
сите 28 | | | веќе видена

Утре започнува саемот „Купи куќа, купи стан“ во Сити Мол. На саемот ќе учествуваат 20 градежни компании и банки кои се во проектот и претставници на Министерството за финансии. Како што е најавено, на саемот ќе се нудат попусти на актуелните цени на становите кои можат да достигнат и до 200 евра по квадратен метар. Проектот „Купи куќа, купи стан“ нуди субвенции и до 14.000 евра за купување на нов дом. Досега овој владин проект помогнал на повеќе од 680 семејства да го решат станбеното прашање. Граѓаните кои сакаат да се информираат повеќе за проектот можат да го посетат саемот од утре, 29 октомври до недела – 1 ноември.
сите 75 | | | веќе видена

Раст од 8,6% забележа индустриското производство во септември оваа година, во споредба со истиот период лани, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во септември 2015 година, во однос на септември 2014 година, бележи опаѓање од 3,7%, во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 11,2%, додека во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 14,8%. Според главните индустриски групи, производството во септември 2015 година, во однос на септември 2014 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 8,5%, Капитални производи за 24,4% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 6,4 %, додека опаѓање бележи кај Енергија за 6,9% и Трајни производи за широка потрошувачка за 5,8%. Индустриското производство во периодот јануари – септември 2015 година, во однос на периодот јануари – септември 2014 година, е поголемо за 2,5%.
сите 48 | | | веќе видена

Министерството за транспорт и врски денеска по електронски пат додели 465 автобуски линии, од кои, 279 за меѓународен и 186 за меѓуопштински превоз. Дел од нив се нови, а дел постоечки, но променети. „Практичната примена на електронскиот систем за распределба само ги потврди нашите заложби за целосна елиминација на човечкиот фактор. Оттука, постапката е строго законска и целосно транспарентна, рече министерот Владо Мисајловски пред доделувањето. Според него, електронскиот систем воедно овозможува превозниците да се ослободат од административните процедури при прибирањето на потребната документација за аплицирање. Огласот, како што нагласи Мисајловски, овозможуваше повеќекратно аплицирање и дополнување на некомплетните документи, како и нивна промена што е уште една предност на системот. „Министерството за транспорт ја направи најголемата реформа во патниот сообраќај преку воведување на лиценците за вршење превоз на патници и стока. Тоа доведе до воспоставување ред во овој вид превоз, а со тоа и селектирање ...
сите 9 | | | веќе видена

И покрај тоа што сме на прагот на ноември, градежната сезона и понатаму е во тек во Штип, со намера да продолжи се додека временските прилики тоа го овозможуваат. Денес се асфалтира и крак од улицата „Пиринска” во должина од околу 400 метри, во месноста „Дујле” во Штип. „Ова е прилично оштетена улица и истата беше ставена во програмата за работа на Општина Штип. Интересно е што на оваа улица шахтите се значително повисоки од нивото на улицата што значи дека некој своевремено требало да постави порамнителен слој, но тоа никогаш не се случило. Ова е воедно 30.тиот инфраструктурен проект за овие 6 месеци. Продолжуваме и понатаму без запирање, со ист интензитет, така што по асфалтирањето на „Пиринска” продолжуваме со асфалтирање на помали уици во населбата Три Чешми, во план се и улиците во месноста Света Недела а годината ќе ја завршиме со асфалтирање на улицата „Вардарска” кој е еден од најголемите проекти, изјави градоначалникот на Штип Илчо Захариев. Асфалтирањето на улица „Пиринска” го изведува фирмата ...
сите 2 | | | веќе видена

Согласно „Doing Business 2016“, кој е најреномиран меѓународен извештај кој ги мери условите за водење на бизнис, Македонија е на 12 место во конкуренција на 189 држави. Македонија е на 6-то место во Европа за водење бизнис, каде економиите се најразвиени и каде земјите посветуваат особено внимание за подобрување на бизнис климата. Според премиерот Никола Груевски, посветеноста кон работата, чесниот и искрен пристап, превземените реформи и чекори доведоа до нов значаен успех и одлична вест за Македонија. „Од европските земји пред нас се само скандинавските земји (Данска 3, Шведска 8, Норвешка 9 и Финска 10) и Велика Британија (6), што потврдува дека Македонија не само што е лидер помеѓу земјите од регионот на Југоисточна Европа, туку е и меѓу лидерите во Европа и светот. Македонија на листата Дуинг бизнис годинава се најде пред многу етаблирани економии и развиени земји како Германија (15), Австралија (13), Канада (14), Австрија (21), Франција (27), Холандија (28), Јапонија (34) и други. Македонија е ...
сите 173 | | | веќе видена

Американското воено воздухопловство соопшти во среда дека ја одбрало корпорацијата Nortrop Gruman, произведувачот на невидливиот бомбардер Б-2, да го направи бомбардерот на новата генерација, во рамки на проектот вреден 55 милијарди долари. Новиот авион можеби ќе може да лета без пилот, наведува АП. Оваа зделка ја посакува со заеднички сили да ја добијат и компаниите Boeing и Lokid. Станува збор за важен чекор во планот на Пентагон за модернизација на атомските подморници, интерконтиненталните ракети и бомбардери со голем дострел. Конгресот на САД процени дека за тие цели во следните 10 години ќе бидат потрошени 348 милијарди долари, додека другите проценки говорат за 1.000 милијарди за три децении.
сите 2 | | | веќе видена

Проблеми со мобилните телефони, мали кујнски апарати, изработката на мебел и покуќнина, како и туристичките патувања доминираат во поплаките на граѓаните до Организацијата за заштита на потрошувачите на Македонија во третиот квартал од оваа година, пренесе МИА. Од ОПМ информираат дека најголем број од поплаките на потрошувачите повторно се однесуваат на проблеми во остварување на правата од гаранцијата и гарантниот лист на техничките производи. Меѓу оваа група производи, но и воопшто од сите поплаки, доминираат поплаките на потрошувачите за проблеми со мобилните телефони. Поплаките, како што објаснуваат од Организацијата, се однесуваат на тоа што во случај кога производот има недостаток во првите 24 часа тие се приморани да го пратат на сервисирање поради тоа што трговците одбиваат да им издадат нов. Се почесто се случува потрошувачите да добијат одговор од сервисот дека производот им е механички оштетен и да им биде прекината гаранцијата, и покрај тоа што во повеќето случаи потрошувачите тврдат дека нема ...
| | веќе видена

Невработеноста во Франција во септември на месечно ниво е намалена за 0,7 проценти, на најниското ниво од април оваа година. Истовремено невработеноста меѓу младите во септември се намалила на најниското ниво од август 2012 година, соопшти Министерството за труд во Париз. Бројот на невработени од категоријата А (без никакви активности) минатиот месец се намалил за 0,7 проценти, односно за 23,800 на 3.547.800 лица. Вклучувајќи ги категориите Б и Ц (лица кои обавуваат скратени активности) во септември бројот на невработени од категориите А, Б и Ц бил на стабилно ниво и достигнал 5.422.700 лица. На годишно ниво, бројот на невработени од категоријата А пораснал на 3,1 проценти, односно 5,8 проценти вклучувајќи ги и Б и Ц категориите, пренесува АФП. Бројот на млади под 25 години кои се без работа во септември на месечно ниво е намален за 2,6 проценти што е на нивото од август 2012 година.
| | веќе видена

Со мерката „1+1“ која започна во март минатата година а ќе трае до март идната година, до сега се вработени повеќе од 10.000 млади лица до 29 години. Мерката има за цел да поттикне вработување на млади лица до 29 години, при што приватните компании се ослободени од плаќање на социјални придонеси и персонален данок. „До сега преку оваа мерка се вработија преку 10 300 млади лица во околу 5000 компании. Целта која што сакавме да ја постигнеме е веќе постигната, над 10 000 работни места значат многу за македонските компании како и за младите во Македонија, подвлече министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, кој денеска во општина Чучер Сандево изврши увид на градежните работи за изграба на нова градинка. Тој додаде дека оваа мерка ќе продолжи да се реализира и во наредните неколку месеци, а во просек до сега, откако е започната оваа мерка месечно се вработувале по 520 млади лица.
сите 64 | | | веќе видена

Во општина Чучер Сандево во изградба е прва градинка која ќе има капацитет да згрижи околу 150 деца. Досега децата од општината биле згрижувани во соседните општини или во општините каде работат нивните родители. Инвестицијата е на Министерството за труд и социјална политика и oпштината. „Денеска вршиме увид на градежните активности на градинката која треба да биде прилично голема и да зафаќа површина од околу 1000 метри квадратни. Се работи за заедничка инвестиција на Општина Чучер-Сандово и на Министерството за труд и социјална политика. Како Министерство и како Влада во изградбата и опремувањето на оваа градинка ќе учествуваме со осум милиони денари, додека пак околу 10 милиони денари ќе инвестира самата општина, истакна министерот за труд и социјална полтика Диме Спасов. Со изградбата на нови градинки, додаде тој, се создаваат квалитетни и современи услови за ран детски развој, меѓутоа, како што рече, новите градинки значат и подобрување на квалитетот на живот на жителите во општините каде досега воопшто ...
сите 64 | | | веќе видена

Европскиот парламент денес изгласа постапно укинување на роамингот и неутралност на интернетот. Тоа значи дека во преодниот период, повиците по минута и сообраќајот на податоци од 1mb не смеат да бидат поскапи од 5 евро-центи, а СМС максимално може да чини два евроценти. Европскиот парламент денес изгласа постапно укинување на роамингот во склоп на пакетот за Единство на европскиот пазар за електронска комуникација. Роамингот драстично поевтинил во последните неколку години. Од 2007. година поевтинил за околу 91 процент. Група социјалисти и демократи во европскиот парламент го одредила целосното укинување на роамингот како свој стратешки приоритет и по две години е постигнат компромис со Собранието. Директивата во целост ќе стапи на сила на 15. јуни 2017. година. „Потрошувачите често се жалат дека тој датум е предалеку, но преодниот период е потребен за државите да го подготват своето законодавство. Добра вест е дека во тој период повиците по минута и сообраќајот на податоци од 1 mb не смеат да бидат поскапи ...
сите 11 | | | веќе видена

Управата за јавни приходи најостро ги осудува обидите на одредени политички фигури за дезинформирање на бизнис заедницата и граѓаните за наводно воведување на нова јавна давачка поврзана со ГПРС фискалните апарати, реагираат од УЈП. „Управата за јавни приходи нема воведено дополнителни давачки, што значи “нула” прилив во буџетот, а не 12 милиони евра како што се тврди за да се пополнат буџетски дупки. Целта на дезинформациите е очигледна – една од подобрите проекти на даночната администрација со позитивни оценки не само од бизнис заедницата, туку и од сите релевантни меѓународните организации, се користи за дневно политички препукувања и промоција. Податоците за наплатата на даночните приходи се јавно достапни, и секој доколку аргументирано дебатира и се разбира од даночни политики не може, а да не види дека процентите на наплата бележат пораст, стои во реакцијата на УЈП. Нашата визија и стратешка определба, се додава во соопштението, е да ја намалиме сивата економија, да ги намалиме административните ...
сите 11 | | | веќе видена

Стопанската комора на Македонија вчера ја официјализира соработката со Виенскиот економски институт и најави суштински промени во работењето. Како што рече претседателот на Комората Бранко Азески, досегашната филозофија на површински критики за одредени состојби се менува во сосема поинаква фаза – нудење решенија кои ќе бидат подобри од постоечките, но и засновани на научни истражувања, како и на компарирање на искуството на истражувањата со реалните проблеми, пренесува „Република“. „Ова се нашите сет мерки за излез од ситуацијата од која не сме задоволни. Стопанската комора е стигната до преломна точка и мора да направи исчекор – промена во филозофијата на работењето. Сметаме дека на ваков начин, со научно-издржани анализи и истражувања, ќе придонесеме надлежните да дојдат до правилна оценка за одредени состојби, а со тоа и да донесат правилни решенија кои ќе го поттикнат бизнисот, напомена Азески во обраќањето пред стопанствениците. Воедно посочи дека во време кога силно се зборува за присуство на странски ...
| | веќе видена

Македонија рангирана на највисокото досега 12- то место, од 189 економии во светот според добрата бизнис клима во штотуку објавениот извештај на Светската банка Doing Business 2016-та. Македонија е на 6 то место во Европа, пред 24 земји членки на ЕУ, и убедливо најдобро рангирана во регионот. Ова е врвен резултат и големо признание на политиките за правење на бизнис клима, особено што доаѓа од најреномираната економска институција во Светот Светската банка. Македонија пред 9 години според истиот овој извештај беше рангирана на 94 место, што досега е раст за неверојатни 82 места. Огромниот успех е постигнат низ континуирани реформи.
сите 194 | | | веќе видена

Министерството за транспорт и врски денеска ќе изврши електронска јавна распределба на автобуски возни редови за вршење на линиски превоз на патници во меѓуопштинскиот и меѓународниот патен сообраќај. На електронската распределба, како што е најавено, ќе присуствува министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски.
сите 19 | | | веќе видена

Во Радовиш денеска ќе се одржи саем за вработување во организација на Агенцијата за вработување. Саемот е можност невработените лица да се информираат за понудата на пазарот на трудот, а работодавачите преку понудата за слободни работни места да добијат квалитетен кадар. Саемот ќе се одржи во спортската сала „25 Мај“, а на него ќе присуствуваат директорот на Агенцијата за вработување Влатко Поповски и градоначалникот на Радовиш, Сашко Николов.
сите 13 | | | веќе видена

Општина Ѓорче Петров започна со поставување на армирано-бетонски цевки за фекална и атмосферска канализација на улицата „Антон Кецкаров“ во населбата Даме Груев во должина од 240 метри. Тампонирањето и асфалтирање на оваа улица е планирано да завршат до наредната пролет, а планирано е да се надополни и со уличното осветлување. Средствата за реализирање на овој проект се обезбедени од општинскиот буџет.
сите 6 | | | веќе видена

Курсот на еврото кон американската валута, потона минатата недела 2,9 отсто, на 1,1018 долари најниска вредност од почетокот на август. Еврото ослабе и во однос на јапонската валута за 1,3 проценти, на 133,8 јени, најниско ниво за еден месец. Доларот пак, зајакна во однос на јапонската валута, со скок од 1,7 отсто на 121,45 јени. Најголемата седмична загуба на еврото кон доларот од мај, е последица на највата на ЕЦБ дека нејзините челници на седницата во декември ќе разгледуваат дали треба да се воведат дополнителни поттикнувачки мерки, пренесува „Лидер“. Како што се очекуваше, челниците на ЕЦБ одлучија во четвртокот клучната каматна стапка да остане непроменета на рекордно ниско ниво од 0,05 отсто, додека претседателот на банката Марио Драги порача дека ЕЦБ во целост ќе ја спроведе програмата за купување на имот за 60 милијарди евра месечно, а може и да ја продолжи по завршувањето во септември идната година. Можноста за натамошно олабавување на монетарната политика го притиска еврото. Аналитичарите на ...
сите 34 | | | веќе видена

Германија би требало да го ослободи пазарот на труд од ограничувањата и да отвори што повеќе ниско платени работни места, со цел да им помогне на мигрантите да најдат работа. На овој начин мигрантите подобро ќе се интегрираат во општетството, оценува директорот на најголемата европска авио-групација Ербас, пренесува „Лидер“. „Мораме да имаме храброст да го дерегулираме пазарот на труд на начин кој ни е познат од САД. Тоа се чини тешко остварливо, но ако на мигрантите им се дозволи да се вработат набрзо откако ќе дојдат, сведоци сме на брза интеграција“, напиша германецот Том Ендерс. Според неговото мислење “Германија би требало да направи исклучок во поглед на минималната плата и да биде пофлексибилна со краткрочни договори за работа. „Доколку прагот за влез на пазарот на труд е превисок, интеграцијата на имигрантите во општеството ќе потфрли“, додал Ендерс, појаснувајќи дека подобро е да се влезе на пазарот на труд со минимална работа или лошо платена работа. Германија годинава очекува влез на 800.000 ...
сите 55 | | | веќе видена

next