Економија 24

Повеќе од 70 проценти од традиционалните банки го укинаа бесплатното одржување на тековните сметки на клиентите, а многу од нив најавуваат и зголемување на тарифите. Тоа предизвика незадоволство кај корисниците, со што се отвора простор за експанзија на виртуелното банкарство, пренесува Лидер. Француската банка „БНП“ им соопшти на клиентите дека услугата за одржување на сметките од 1-ви јануари 2016-та ќе се наплатува 2,5 евра месечно, што е 30 евра годишно. Овој трошок нема да го плаќаат единствено клиентите помлади од 26 години и оние кои го поседуваат пакетот „Еспри либр“. Поседувањето на сметка во банката „Сосиете женерал“ пак, ќе чини 2 евра месечно, исто така од 1-ви јануари 2016-та година. Здружението на француски корисници на банки (AFUB) смета дека тоа преставува еден вид „рекет“, бидејќи законот бара од потрошувачите да поседуваат банкарски сметки уште од 1977-ма година. Според оценката на „AFUB“, ваквата ситуација ќе доведе до популаризација на „онлајн“ банките, а секој десетти Французин би можел ...
сите 4 | | | веќе видена

Секој што ја анализира макроекономската состојба во Македонија може да дојде до сопствени заклучоци, но ние остануваме фокусирани на намалувањето на невработеноста, создавањето нови работни места, поттикнување на инвестициите и генерално, раст на економијата. Ова го истакна вицепремиерот Владимир Пешевски по денешната работилница „Пристап до финансии“, одговорајќи на новинарски прашања во врска со оценките на Европската комисија нотирани во последниот извештај. Ако се погледнат овие параметри и анализите за подобрувањето на бизнис климата можеме, рече Пешевски, да бидеме задоволни. „Секогаш има простор за подобрување, но треба да водиме сметка и за тоа колкаво е вкупното ниво на македонската економија за потоа соодветно да се креираат буџетските политики, напомена вицепремиерот. Негова оценка е дека буџетот во изминатите години содржеше силна развојна компонента, а конкретните резултати и постигнувања се, како што рече, добар доказ за тоа
сите 17 | | | веќе видена

Преку проектот „Македонија вработува“ во Република Македонија досега се вработени 8.756 лица, а над 4.000 компании се вклучени во оваа бенефитна мерка. Директорот на Агенцијата за вработување на РМ Влатко Поповски на денешниот Саем за вработување во Куманово, изјави дека работодавачите секогаш најмногу се заинтересирани за мерките кои нудат можност за обука на работникот, а потоа и да го вработат. „Во последно време многу се заинтересирани за бенефитната мерка „Македонија вработува“ во која ги ослободуваме од придонеси во наредниот период. Досега неа ја искористиле 8.756 работници кои се вработени преку мерката, а над 4.000 компании се вклучени во оваа мерка, рече Поповски и додаде дека бројката секојдневно се зголемува. Преку „Македонија вработува“ во Куманово, од 27 април досега се вработени 456 лица, во Крива Паланка 126, во Кратово 22, зависи од степенот на развојот на економијата и побарувачката на овие мерки. „Интерес има за другите мерки, како грант за самовработување, кредит за самовработување, ...
сите 17 | | | веќе видена

Во тек е оглас на кој компаниите може да се пријават за користење на средства за вработување на лица од социјално ранливи категории. Целта на огласот е да се даде помош на компаниите за да вработат кадар и да се придонесе за вработување на кадар од социјално ранливи категории кои послабо котираат на пазарот на трудот. „Во огласот постојат две варијанти коишто нудат определени предности за компаниите, во зависност од тоа на колку долг период сакаат да го ангажираат работникот и врз основа на профилот на кадар којшто им е потребен. Огласот е се уште отворен, постојат квантум на средства коишто Владата ги пласирала кон потенцијалните работодавци и компаниите е добро да се искористат можностите кои се нудат со едноставно поднесување на барање до Агенцијата за вработување, по што веднаш во еден многу брз период Агенцијата би селектирала профили на кадри коишто би им биле понудени на самите компании за нивен избор, за потоа да може да биде префрлена и владината помош согласно огласот, истакна портпаролот на ...
сите 17 | | | веќе видена

Климатските промени до 2030 година можат да одведат во екстремна сиромаштија над 100 милиони луѓе преку уништувањето на земјоделството и последиците од ширењето маларија и други болести, се наведува во извештајот на Светската банка. Извештајот, објавен неколку недели пред самитот на ОН за климатските прашања во Париз, покажува нерамномерни последици од глобалното затоплување. Сиромашните во светот не се подготвени да се справат со климатски шокови како што е зголемување на морското ниво или тешките суши, наведуваат експертите. „Тие имаат помалку ресурси и добиваат помала поддршка од семејството, заедницата, финансискиот систем и дури од системите за социјално осигурување, посочува СБ. Меѓу темите на разговорите во Париз ќе бидат начините за помош на сиромашните земји и сиромашните општества да се справат со климатските промени. И покрај напорите за намалување на емисиите на јаглерод диоксид и други гасови кои предизвикуваат ефект на стаклена градина, нема веројатност климатските промени наскоро да запрат. ...
сите 14 | | | веќе видена

Министерот за енергетика на ОАЕ, Сухаил Мухамед Ел Мазруеи вели дека ниската цена на нафтата ќе има „корекција“ во 2016-та, но и додава дека не се само „ОПЕК“ да се зголемуваат цените на нафтата. Цената на нафтата забележа пад од преку 50 проценти за една година. Министерот Сухаил Мухамед ел Мазруеи на меѓународната конференција за нафтата во Абу Даби рече дека оваа година имало неодлучности и невољи и истакнува дека ќе дојде до корекција на цената на нафтата. „Тие невољи не се нови во оваа индустрија. Тоа сите го знаеме, минувавме низ тоа и ќе бидеме уште посилни“, вели Ел Мазруеи. Тој истакна дека ОАЕ планира да го зголеми производството од 2,9 на 3,5 милиони барели дневно, „не да го преплави пазарот, туку да го избалансира кога е потребно“. Цената на нафтата на светските пазари падна за повеќе од 50 отсто од средината на минатата година. Големите флуктуации на цената на нафтата не се нови за Блискиот исток, но земјите од Персискиот залив кои официјално зависат од извозот на нафтата, можат да бидат под ...
сите 57 | | | веќе видена

Во септември годинава се издадени 316 одобренија за градење, што е за 19,7 проценти повеќе во однос на септември лани, објави денеска Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 4.182.150.000 денари, што е за 6,2 проценти повеќе споредено со септември минатата година. Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 186 (58,9 проценти) се наменети за објекти од високоградба, 50 (15,8 проценти) од нискоградба и 80 (25,3 проценти) за објекти за реконструкција. Од вкупно 316 објекти, кај 189 (59,8 проценти) како инвеститори се јавуваат физички лица, а кај 127 (40,2 проценти) објекти инвеститори се деловни субјекти. Во извештајниот период е предвидена изградба на 376 станови, со вкупна корисна површина од 35.189 метри квадратни.
сите 49 | | | веќе видена

Трошоците на живот во однос на претходниот месец останеле непроменети, а во однос на октомври лани бележат намалување од 0,5 отсто. Цените на мало во однос на септември се пониски за 0,2 отсто, а во споредба со октомври лани за 1,2 отсто, објави Државниот завод за статистика. Трошоците на животот во октомври годинава се на исто ниво како и претходниот месец, но е забележано движење во подгрупите. Пораст е забележан кај шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 1,3 отсто, конзервираната риба за 1,1 отсто, тестенините и други прехранбени производи за 1 отсто, мастите и маснотиите за 0,9 отсто, свежото млеко за 0,4 отсто, преработките од млеко за 0,3 отсто, месото и полутрајните колбасичарски производи за 0,2 отсто. Пораст на индексот на трошоците на животот во октомври 2015 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај обувките за 4 отсто, цврстите горива и мебелот за 3, гасот за домаќинствата и течните горива за домаќинствата за 2,6 проценти, лековите за 2,1 отсто, ...
сите 70 | | | веќе видена

Изградбата на патот Кочани – Делчево, Штип – Радовиш, регионалниот пат Тораница-Саса, реконструкција на делниците од Делчево до Голак и од Пробиштип до зимскиот туристички центар Пониква, како и продолжувањето со градба на автопатот Миладиновце – Штип во Источна Македонија се дел од капиталните проекти за следната година. Според податоците на Јавното претпријатие за државни патишта, станува збор за капитални проекти со вкупна вредност од 560 милиони евра, чија реализација ќе го зголеми економскиот, социјалниот и територијалниот развој на земјата. Вкупната должина на патиштата од 185,5 километри, која се очекува во источна Македонија за следниот период, ги опфаќа: автопатот Штип-Миладиновце од 47 километри и инвестиција од 206 милиони евра, Штип-Радовиш од 39 километри и инвестиција од 65 милиони евра, Штип- Кочани со вкупна должина од 26 км и инвестиција од 56 милиони евра, Кочани-Делчево со должина од 30 км и инвестиција од 10 милиони евра, рехабилитација на патот Делчево-Голак со должина од 11,5 км и ...
сите 74 | | | веќе видена

Гасификацијата во Македонија станува реалност. Ќе се гради мрежа долга стотици километри, а за реализација на овој голем капитален енергетски проект Министерството за финансии, за финансирање на градбата на гасоводот од фаза 1 на делницата Штип – Неготино – Битола и делница Скопје – Тетово – Гостивар ќе ги обезбеди неопходните 90 милиони евра, преку кредит кај Дојче банка и Ерсте банка. За таа цел македонското собрание го донесе Законот за задолжување на Република Македонија кај овие две банки по договорот за заем за финансирање кредитот ќе го договори рок на исплата од 7 години и со вклучен грејс период од 3 години, пишува Лидер. Што предвидува проектот? Проектот предвидува изградба на инфраструктурни објекти и линиски дел на делниците Штип – Неготино – Битола дел 1 од Штип блок станица 5 до Неготино, линиски дел во должина од 36 километри, кој ќе се надоврзе до делницата Клечовце – Штип блок станица 5 чија изградба која е веќе во тек. Во вториот дел е опфатена трасата од Неготино до Битола во должина од 92 ...
сите 74 | | | веќе видена

Угледниот магазин Форбс, анализирајќи ги профилите на 100-те најбогати луѓе на светот открива какво образование, односно кои факултети се најзастапени меѓу богаташите. Најдобар факултет со кој најлесно можете да се збогатите е машинскиот факултет, покажуваат анализите на Форбс. Дипломците на машински факултет се и најбогатите меѓу останате милионери, пренесува Лидер. Повеќе од петтина (22%) од најбогатите луѓе на светот го завршиле овој факултет, а меѓу луѓето со ваква диплома има два пати повеќе милијардери отколку меѓу економистите, кои се втори на списокот. Дванаесет отсто од милионерите завршиле студии по економија, додека 9 отсто од богатите луѓе завршиле некои уметнички факултет. Само 4 проценти од луѓето кои се наоѓаат на листата на 100 најбогати студирале математика и природни науки. Но, сепак истражувањето покажува дека факултетот не е пресуден за успех. Дури третина од најбогатите луѓе на светот воопшто немаат диплома.
сите 10 | | | веќе видена

Се зголемува бројот на странски компании кои носат одлуки за инвестирање. Џонсон Контролс објави дека ќе го проширува бизнисот ќе гради фабрика и во Струмица. Костал почнува со реализација. Стартува нов инвестициски бран, вели директорот на ТИРЗ, Виктор Мизо, во интервју за МРТ. Дали е на повидок нов инвестициски бран ширум земјава? „Според мене тоа е најважното- се поголем број на компании се одлучуваат да инвестираат во најразлични делови од државата. Не е се концентрирано во Скопје, во зоните тука, во Бунарџик, туку имаме во Струмица инвестиција, сега во Охрид, претходно во Кичево, во Прилеп. Секоја од овие компании ги разгледува најповолните услови во државата и каде има најсоодветна и најквалитетна работна сила. Од таа гледна точка се трудиме да се распространат низ различни делови од државата. Во случајот на Џонсон Контролс- во југоисточниот дел нема таква голема странска инвестиција, додека Костал и ОДВ Електрик заедно во охридско струшкиот регион ќе отворат 2.000 работни места, токму поради тоа што ...
сите 27 | | | веќе видена

Руските и Британските туристи чинат 70 отсто од сите туристи во Египет, објави египетското Министерство за туризам. Русите се најбројни гости во оваа африканска држава. На годипно ниво ги има околу три милиони, додека Британци има речиси трипати помалку, пренесува Лидер. Откако руските и британските авио-компании ги откажаа летовите за летувалиштето Шарм ел Шеик, а по падот на рускиот патнички авион на Синајскиот полуостров, Египе со причина стравува од катастрофалниот удар за нивниот туризам. „Нивното заминување е сериозен удар за туристичката индустрија. Загубата ќе биде 70% од сите туристички посети“, смета Мохамед Јусеф, сеоветник во Министерството за туризам на Египет. Туризмот учествува во БДП на Египет со речиси 12 отсто.
сите 38 | | | веќе видена

Со вкрстено делување на општините на локално ниво и на владата, а со помош на странските инвеститори, кои се почесто почнуваат да инвестираат во различни делови од државата, се овозможува побрз локален економски раст и развој, смета универзитетскиот професор Јован Пејковски. „Секако дека инвестициите се добредојдени, особено тоа што на локално ниво тие се и мултипликативни, го зголемуваат нивото на соработка со локалните провајдери, кои имаат можност да ги снабдуваат, па странските инвеститори имаат можност да го развиваат своето работење врз основа на домашни ресурси. Сето тоа обезбедува динамизирање и дополнително забрзување на растот и развојот“, вели професорот Пејковски во разговор за МРТ. Квалификуваната работна сила е она што покрај добрата бизнис клима ги привлекува странските инвеститори. Пејковски вели дека познавањето на електронијата, современите технологии, современите процеси на производство се предуслов за вклучување на квалификуваната работна сила во овие странски инвестиции. „Оној што сака ...
сите 102 | | | веќе видена

Приватниот сектор е задоволен од владината мерка со која им се овозможува додека некоја од вработените е на породолно отсуство, да ангажира нејзина замена, а за неа придонесите да ги плаќа државата. Со оваа мерка работодавачот има обврска лицето кое ќе го вработи како замена да го распореди на истото работно место на кое работела бремената жена и да и исплаќа плата. По истекот на породолното отсуство на работникот и неговото враќање на работа, работодавачот е должен да ја задржи замената уште најмалку за истиот период за којшто бил ослободен од плаќање придонеси од задолжително социјално осигурување. „Имам вработено лице со 29 години, стоматолошка сестра, според законот што го донесоа. Во меѓувреме, жената не знаела дека е бремена и сега направив нејзина замена бидејќи таа отиде на породилно отсуство. Државата ги плаќа придонесите додека таа е на породилно боледување. Нејзината замена е ослободена од плаќање придонеси, вели Зоран Илиевски, сопственик на приватната здравствена установа „Д-р Светлана Илиевска“ ...
сите 16 | | | веќе видена

Пред пет години Eни Лавлес западнала во тешка депресија за време на школувањето и почувствувала дека нешто мора да промени, а тоа „чувство“ и донело бизнис со годишни приходи од речиси 100 милиони долари. Ова е нејзината приказна. Иако немала јасни планови за иднината, таа одлучила да го прекине школувањето. Лавлес знаела дека наместо замор и монотонија и е потребна инспирација, па се завртела кон она што најмногу го сака – нутриционизмот. Се поврзала со пријателката која исто така ја дели страста кон свежите, сирови, органски сокови и заедно започнале бизнис. Прво своите сокови ги продавале на колегите од часовите по јога, кои фасцинирани од соковите раскажале за нив на нивните пријатели, па тие пријатели на други пријатели и така приказната за вкусните свежи сокови се раширила многу брзо. Бидејќи наеднаш пораснала побарувачката за нивните сокови, тие добиле помош и од бизнсменот Џејмс Бренан кој го препознал потенцијалот на нивниот проект, па наскоро ја основале компанијата „Suja“. Како што пишува „Inc“ во ...
| | веќе видена

Општина Центар, по 30 години, ја реконструира улицата „Ленинова“. Жителите бараа, конечно, оваа позната и прометна улица да добие нов лик. Оперативата работи две недели, и денеска веќе се асфалтира улицата. Првата фаза од реконструкцијата е од кривината кај “Градски парк”, до улицата „Илинденска“, во должина од 150 метри и 7 метри широчина. Каблите на кабелските оператори ќе бидат поставени под земја. Се работи според предвидените планови и рокови за реконструкција на улицата. По завршување на овој сегмент, веднаш ќе се започне и со реконструкција на следниот потег на “Ленинова”, од ул. “Орце Николов” до бул. “Илинденска. Во контекст на тој дел од општината, во текот на наредната недела, започнува и комплетна ревитализација на улицата “Благој Страчков”, вклучувајќи ја и изведбата на атмосферска канализација.
сите 4 | | | веќе видена

Преку Програмата за рурален развој, 134 млади земјоделци на возраст до 40 години добиле по 10 илјади евра за отпочнување со земјоделско производство, истакна денеска заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Ванчо Костадиновски, кој беше во посета на Општина Берово. „Владата за таа мерка обезбедни 1,34 милиони евра. За сите кои се заинтересирани и се млади, а сакаат да се свртат кон земјодлеството, да отпочнат со бизнис, сакам да ги информирам дека и следната година ќе продолжиме со истата мерка. Бројот за младите земјоделци не е лимитиран и согласно со програмата која ќе ја достават, ќе бидат финансирани со 10 илјади евра, додаде Костадиновски. Заменик-министерот Костадиновски денеска ги запозна беровските земјоделци со проектите на Министерството за поддршка на земјоделството. Според него, само во Берово доделени се преку 1.000 хектари земјоделско земјиште, а за последните 5 години се исплатени над 4,3 милиони евра субвениции на земјоделците. „Предничат оние земјодлеци кои се ...
сите 25 | | | веќе видена

Електронските картички нема да го поскапат превозот со автобусите на ЈСП. Старата цена и натаму останува за месечните билети. Ова го потврди директорот на Јавнoто сообраќајно претпријатие Игор Јанушев, кој најави дека во моментов се вршат анализи на автобускиот превоз на сите линии и се разгледуваат дури и можности за намалување на цените, пишува „ Вечер “. „Не би сакал ништо однапред да изјавувам, бидејќи во моментов сме сконцентрирани на теренското истражување и на анализата која ќе ја презентираме пред Советот на Град Скопје. Се разбира, крајниот збор за било какви промени го имаат советниците, вели Јанушев. Тој информира дека од август, откога почна издавањето на електронските картички до сега се издадени околу 30 илјади персонализирани картички што се наменети за сите оние кои користат бенефициран јавен превоз како што се ученици, студенти, врабoтени, пензионери. Јанушев ги повикува останатите да го сторат истото и да не чекаат последен момент, бидејќи останатите картички нема да важат од 1 јануари ...
сите 6 | | | веќе видена

Американските работодавачи во октомври вработиле 271.000 луѓе со што невработеноста во САД падна на седумгодишниот миниум од пет проценти. Солидното вработување во октомври следеше по двата слаби месеци, а новите 271.000 работни места се најголемо зголемување од декември. Вработувања се забележани во повеќе сектори, поради што компаниите ги занемарија податоците за слабиот раст во странство, како и слабото производство во САД, а најмногу работни места има во градежништвото, здравството и продажбата. Економијата на САД силно се опоравува по загрижувачкото лето кога беше забавено вработувањето со финансиската криза во Кина. Американските потрошувачи, меѓутоа, продолжија солидно да трошат, со што беше поддржан растот на вработеноста. Овој податок веројатно е доволно добар да го убеди ФЕД на следниот состанок да ја подигне каматнта стапка прв пат по девет години, наведува „АП“, додавајќи за можноста за подигање на каматите со минимално ниво на негативно влијание врз берзата. Силниот пораст на бројот на вработени ...
сите 35 | | | веќе видена

next